Бюджет 2019: По-високи заплати и пенсии и без пенсионери в администрацията (обобщение)

Промени в правителството на Бойко БорисовВладислав Горанов

© Велко Ангелов

Промени в правителството на Бойко БорисовВладислав ГорановОбществото ни през следващата година ще бъде по-успешно и по-богато", каза министърът на финансите Владислав Горанов след приемането на държавния бюджет за 2019 година. Приемането му на второ четене отне на парламента повече от три дни.


"Бюджетът е прогноза, която според мен за следващата година е добра. Оптимист съм, че бюджетът ще може да бъде изпълнен", заяви той. Горанов благодари на депутатите от опозицията, че тази година дебатът е бил насочен към това какви политики да се водят през следващата година.


Приходите в бюджета за 2019 г., са планирани да бъдат в размер на 25.6 млрд. лв., а 23.1 млрд. от тях трябва да са от данъци. От данъчните приходи най-голям дял заема данъкът върху добавената стойност (ДДС) - 10.8 млрд. лв. Приходите, предвидени от акцизи, са в размер на 5.3 млрд. лв.
Разходите са в размер на 13.3 млрд. лв. Най-много от тях ще отидат за заплати - 5.1 млрд. лв. 80 млн. лв. са предвидени за предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия. Общините ще могат да разчитат на трансфери в размер на 3.7 млрд. лв.


През следващата година България ще внесе в общия бюджет на Европейския съюз почти 1.3 млрд. лв.


Заложеният дефицит е от 0.5% от БВП.


Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В сферата на социалната политика са предвидени 40.4 млн. лв. допълнително за всяка година от прогнозния период (50% повече спрямо парите за 2018 г.).


В политиката по доходите освен вече предвиденото от пролетта на тази година увеличаване на размера на минималната работна заплата през следващите години (от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари 2019 г., на 610 лв. от 1 януари 2020 г. и на 650 лв. от 1 януари 2021 г.), в настоящата бюджетна прогноза е заложена мярка за увеличение с 10% на парите за заплати и осигурителни вноски в бюджетния сектор от 2019 г. С това ще се осигури възможност за увеличаване на индивидуалните основни месечни заплати на заетите въз основа на заеманата длъжност и оценките за постигнатите резултати.


За 2019 г. увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал ще е средно с 20%, като целта е през 2021 г. те да се двойно по-високи от 2017 г.


Максимални пенсии - 1200 лв., минимални - 219.43 лв. от 1 юли


Максималният размер на пенсиите от 1 юли 2019 г. ще бъде 1200 лева, след като парламентът окончателно прие бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Дотогава максималната пенсия остава 910 лева, както досега.


Минималната пенсия от 1 юли 2019 г. ще бъде 219.43 лв., като дотогава ще остане сегашната пенсия от 207.60 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. ще бъде 560 лв., а максималният - 3000 лв. Дефицитът във фонд "Пенсии" ще е 3.7 млрд. лв.


В бюджета на здравната каса освен парите за здравеопазване за 2019 г., с преходните и заключителни разпоредби на закона управляващите прокараха сериозни изменения във всички закони в здравния сектор и въведоха съществени промени в сферата.


Промяна на закони


В преходните и заключителните разпоредби на бюджета бяха промени и други закони. Парламентът отне на омбудсмана правото да се вози в кола на Националната служба за охрана (НСО). От БСП пък намекнаха, че Мая Манолова може да стане кмет на местните избори през есента.


Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов да постави въпроса за намаляване на субсидиите на партиите, парламентът гласува окончателно субсидията да остане 11 лв. за всеки получен глас.


Мнозинството в парламента одобри отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) от 1 януари 2019 г. Институтът ще излезе от структурата на БАН с цялото си имущество, с всички права и задължения, както и с членство във всякакви международни организации.


С промени в Закона за държавния служител се забранява на пенсионери да работят в държавната администрация. Общо 250 служители ще трябва да напуснат МВР от следващата година, подобен е проблемът и в Министерството на отбраната. Мярката е насочена най-вече срещу "младите" пенсионери от системите за сигурност, които след пенсиониране започват работа в администрацията. В цялата държавна администрация работят над 1600 пенсионери. Промените няма да засегнат работещите по трудов договор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Верно ли?! Ми тъста ти не е ли на възраст за която биолозите казват хората не живеят толкова дълго!

 2. 2 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Обществото ни през следващата година ще бъде по- успешно и по- богато, каза министърът на финансите Владислав Горанов след приемането на държавния бюджет за 2019 година.

  Е той със сигурност ще е доста по-богат през новата година.Може освен апартамент и някоя виличка в Гърция да му предоставят любезни роднини

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  С тези темпове българската заплата ще стигне гръцката след СТО ГОДИНИ. Не е майтап...

 4. 4 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Няма как с правителствено решение да се вдигнат заплатите на всички...това зависи най-вече от частния сектор. А там знам за какъв картел става въпрос в повечето индустрии...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Е той със сигурност ще е доста по-богат през новата година.Може освен апартамент и някоя виличка в Гърция да му предоставят любезни роднини
  —цитат от коментар 2 на gonz0104


  Който си има кръстник...

 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  С тези темпове българската заплата ще стигне гръцката след СТО ГОДИНИ. Не е майтап...
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Не е работа на правителство да вдигне средните заплати. Работа на правителството е да отдели средства за образование и обучение на хората, и да привлече повече инвеститори в добре платените отрасли.

  Разбира се, минималните заплати трябва да се вдигат. Не бива работещи хора едва да свързват двата края!

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Само БСП иска по голямо увеличение на заплатите, ако дойдат на власт ще ни направят милионери (като при Виденов).

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  С тези темпове българската заплата ще стигне гръцката след СТО ГОДИНИ. Не е майтап...
  —цитат от коментар 3 на deaf


  С тези темпове, заекът въобще не достига и надбяга костенурката....в приказката

  мурзилка
 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Да съм сериозен, бюджетът не е лош, не е и хубав. Просто той си е продължение на предишните герберски бюджети. От такова правителство, такъв бюджет.
  Най-хубавото е, че дори и да има предсрочни избори напролет, няма да има нужда да се изменя. Само това му е хубавото.
  Останалото е въпрос до политика. В този бюджет общо взето се запазват доходите и приходите на "нашите хора"

  Бог да благослови Америка за България!
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Това за пенсионерите в държавната администрация още колко пъти ще го приемат и няма да изпълнят. Ей сега милиционерите ще им спретнат един протест и ще се откажат.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1195 Гневно

  "Приходите в бюджета за 2019 г., са планирани да бъдат в размер 25,6 млрд. лв.4
  "Разходите са в размер на 13,3 млрд. лв." "Заложеният дефицит е от 0.5 % от БВП"

  Една от трите цифри е грешна!
  На друго място прочетох -43,9 мрд приходи и 44,5 мрд разходи. Дневник откъде ги измисляте тези невероятни цифри

 12. 12 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Армията също е пълна с пенсионери.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  Поне администрацията ще прочистят от пенсионери, остава армията и полицията, а в един момент и депутатите на пенсионна възраст да нямат право да се кандидатират.

 14. 14 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ако онези 250 служители са от висшия ешалон нещата в МВР може и да потръгнат.

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  С две думи-мижи да те лажем!

 16. 16 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Гневно

  Горанов, бъди мъж - дай си оставката.
  Не ни занимавай с алабализми!
  О С Т А В К А!!!

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  "В цялата държавна администрация работят над 1600 пенсионери. Промените няма да засегнат работещите по трудов договор."

  ?

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1626 Весело

  Бюджета е добър...пролетта ще цъфнем, а къде есенно време дай Боже и ще вържем...като гледам колко хора се надяват на него си мисля, че комунизма още дрънка в главите на бая народ...

 19. 19 Профил на SliceOfLife
  SliceOfLife
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Ще имаме ли пари за луксозни вили сред природата и апартаменти в центъра на София, или няма няма да сме чак толкова? И кое общество ще е по-богато? Знаем, че ще се раздават не малко милиарди догодина за различни неща, ама те не са за всички... :(

 20. 20 Профил на Veselin Ivanov
  Veselin Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  АБЕ ,..АЗ НЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА...С МОЙТА ИНВАЛИДНА ОТ 176 ЛЕВА...НА РЕЙС ,МАЖЕ ЛИ ДА СЕ КАЧИ ,ЧОВЕК ДА СЕ ВОЗИ......И В КОЙ РЕЙС Е ПО -ЕФТИНО.......В ТОЗ КОЙТО ПИШЕ ...ЗА БЕЛИ ..ИЛИ ЗА ЧЕРНИ НА ТАБЕЛАТА?

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  “В цялата държавна администрация работят над 1600 пенсионери. Промените няма да засегнат работещите по трудов договор."
  ——-
  Останалите на черно ли работят?

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  България е в ЕС известен с най-ниските заплати.
  При съседа ми, немски гражданин, Норман Мичке, родителите му получават 2200€ нето при единият му родител, при двамата идват на 5 бона нето. И двамата му родители работят към немската държава, те са чиновници, и свързаното с това недостатъци.

  Как си приличаме при междуродствени войни, в Германия и в Бъкгария, само че при последното един констативен нотариален акт трае години и струва над 500 лв. И почват да се замесват чужди лица, нищо общо като наследници. Българска простотия,

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Баща ми получава 900 лв/месечно, на 7-8 всеки месец.

  Моят съсед по квартира е едва с 220 лв/месечно, да се чуди, как се издържа.

  Като бяхме в село Баня, имаше бедни българи, те бяха само на 220 лв. месечна пенсия . Стана ми жал за тях, храната струваше около 20 лв,/дневно плюс прегледи от лекарите. Май това баща ми го принуди по-рано да си отидем.Аз съм съгласен с него и така ...

  Es muß Geld fließen!
 24. 24 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За какво му е на един млад човек да работи в държавната администрация?? В БГ има тотална липса на работна ръка в частният сектор, за какво подяволите млади здрави хора ще работят в тая пропаднала яма наречена държавна админситрация?

  ГЕРБ на мен ми приличат много на типична Европеиска лява партия. Начина им на мислене е точно като на европеиските социалисти. Те си мислят че трябва да има повече пари в хазната да може правителството да ги разпределя, колкото повече има толкова повече има за разпределяне, докато една дясна партия мисли че тия пари трябва да останат у хората за да имат те повече пари в джобовете си за да хи харчат както те сметнат за добре, и да им се увеличи покупателната способност. Колкото по малко пари се вземат чрез данъци от хората, толкова повече пари ще имат хопрата , и толкова по добре ще бъде за бизнеса да инвестира и създава нови работни места. Бедноста не се бори с социални помощи, а със създаване на работни места от всякакъв вид за всякакви хора. КОлкото повече увеличават МЗ, толкова по трудно го правят за беди и неквалифицирани хора да си намерят работа.

 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#13] от "Peni Nikol":

  "Поне администрацията ще прочистят от пенсионери,"

  Викам направо да ги отстрелят, та да не ги храним.

  Как Ви се събират такива изказвания в устите бе, "хора"?

 26. 26 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#24] от "happystory":

  "За какво му е на един млад човек да работи в държавната администрация?? В БГ има тотална липса на работна ръка в частният сектор, за какво подяволите млади здрави хора ще работят в тая пропаднала яма наречена държавна админситрация?"

  Що бе, седиш 30тина часа седмично стремейки се нищо да не свършиш и ти вървят едни заплатки, осигуровки

 27. 27 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Наглите хвалби за "богатия живот на българите" буквално представляват грозна подигравка с милионите наши съграждани , получаващи заплати между 500 и 600 лв и пенсии между 200 и 300 лв. Има и десетки хиляди пенсионери с пенсии под 200 лв - инвалиди, хора без пълен стаж, работили на договор и свободни професии. Но наглият господин от снимката пропуска да изрече, че само от август насам има 30% увеличение на цените на храните, отделно зверското увеличение на данъци и застраховки. И точно в изказването хвалбата за най-големия приход в хазната от ДДС е отвратителна подигравка към мизерстващите пенсионери - държавата си взима една пета от тези 207 лв., с една дума пенсионерите живеят реално с 85 евро на месец при тези цени. Геноцидна политика на правителството на ГЕРБ, целяща измирането на досадните пенсионери. Впрочем, те намаляват според циничната статистика всяка година...

  Дедо Крум
 28. 28 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "Peni Nikol":

  Не мога да разбера, каква е тази омразна вражда към работещите пенсионери? От една страна правителството се чуди, откъде да намери загубеняци да работят за 500 евро в училищата, въвеждайки масово привикване на пенсионирани преподаватели, а от друга простовати призиви за ликвидиране на правото на пенсионерите да работят по договор, звучат като стрелба. Завчера един тъпанар направо искаше да се спрат пенсиите.

  Дедо Крум
 29. 29 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  220 лв пенсия на МЕСЕЦ. Трябва това да си го лепна на стената, за да помня какво е България.

  1.618
 30. 30 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#24] от "happystory":

  Защото на повечето млади хора не им се работи (както и на повечето възрастни, де), та затова си дирят канцеларийка, бюрце и ръкавели. Няма защо да се лъжем - който успее се докопа до заплата извън частния сектор, трудно я оставя. Борбата не е просто за работно място, а за такова, на което може да се скатаваш. Частният сектор трябва да произведе и продаде реален продукт, държавният - може всякак. Парите да осигурени от бюджета.

 31. 31 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз до края на октомври 2018 работех при общината, в Германия. При месеците Ноември-май, според тях нямало нужда от допълнителна работна ръка.

  Според регионалните закони, ще получавам 60% от средното през последните 3 месеца, което е 900€. Максимално 6 месеца.
  На 10.11.2018 имам срок за среща, заради изгледите ми за работа

  Es muß Geld fließen!
 32. 32 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "До коментар [#24] от "happystory":

  Защото на повечето млади хора не им се работи (както и на повечето възрастни, де), та затова си дирят канцеларийка, бюрце и ръкавели. Няма защо да се лъжем - който успее се докопа до заплата извън частния сектор, трудно я оставя. Борбата не е просто за работно място, а за такова, на което може да се скатаваш. Частният сектор трябва да произведе и продаде реален продукт, държавният - може всякак. Парите да осигурени от бюджета.

  На мен ми се работи, само при условия. Днес след 22 часа имаме среща в Ройтлинген при бившият ми работодател. Баща ми ми прави внимание върху употребата на алкохохол, и бившите ми колеги пият бира, предпочитат Weizen за 2,70€/о,5 л

  Es muß Geld fließen!
 33. 33 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Тук в Германия има две дивотии да се плащат, само ако има регистрация в общинското бюро

  За мен искат за 3 години нерегистриран 3 години, 630€, около 1260 лв, да им платя такса за ползване на телевизия. Имам един документ, с който максимално мога с 210€ да сваля изискваната сума. Съседа ми е съгласен да делим сумата.

  За какво всъщност плащам по принуда??? За високи заплати при телевизиите

  Es muß Geld fließen!
 34. 34 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Весело

  Ще имаме ли пари за луксозни вили ...
  —цитат от коментар 19 на specter

  Ма той Горанов не е по парите и частната собственост.
  Човекът си е построил личния комунизъм и от всекиго взема според способностите му - от кой вила, от кой апартамент ...
  (Много съм далеч от мисълта, че това може да се прави през главата на шефа. Тия, които облагодетелстват себесе повече от шефа и от партията - те влизат в графата "Борба с корупцията".)

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Ако има незаети места в администрацията, нормално е да назначават и пенсионери, но ако има много чакащи назначение, централната власт трябва да се намеси.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Разбира се, минималните заплати трябва да се вдигат. Не бива работещи хора едва да свързват двата края!
  —цитат от коментар 6 на plamen_b
  пак левичарска глупост - ами ако не ги изработват откъде пари да се вдигнат.. вдигането само на минималните заплати е възмутително, антисоциално и несправедливо - така на много места се стигна до изравняване на заплати на чистачки и вишисти! Ако нещо се вдига трябва да е всички заплати!
  изобщо самата идея да има минимална заплата смърди. напр. намерил си задача -бачкане- работа за която биха платили 10000 лв. и ще се върши за 2 месеца от двама квалифицирани и 8 неквалифицирани, ама ще трябва да са на МРЗ . Ами не става - за неквалифицираните отиват 8х2х560 = 8960 и за квалифицираните не остават пари. 1040/4=260 заплата!!
  резултата от тъпата социалистическа политика на МРЗаплата - 10 души се лишават от заплата и са на помощи!!
  сега без МРЗ - даваш на неквалифицираните по 450 лв - 8х2х450 = 7200 лв -и за квалифицираните остават 2800/4 = 700 лв. заплата
  резултат- 10 души имат доход от работа 2 месеца - какво лошо има?!

 37. 37 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Идеята на минималната заплата освен да осигури оцеляване и предпази от маргинализиране работещите хора е да стимулира и покачването на производителността. Тези глупости за неквалифицирания труд са абсолютно безсмислени за българската реалност. Огромната част от работещите не работят по придобитите от тях специалности. Вероятно 90% от работните места не изискват квалификация по-висока от такава, която може да се придобие с двумесечен курс. Масово работниците придобиват нужната квалификация в процеса на работа.
  Отделно ниските заплати стимулираха работодателите да назначават поне двоен персонал за работа, която се върши от един човек като естествено и заплащането беше 2 пъти по-ниско. По този начин се прехвърля риска към работника от некадърен мениджмънт. Некадърен мениджмънт в случая ще рече - абдикация от всякакви усилия за стимулиране на по-добрите работници, въвеждане на системи за измерване на свършената работа, въвеждане на гъвкави форми на заетост и като цяло всякакви ангажименти към персонала. Липсата на безработица обаче премести конкуренцията от работниците към работодателите. Тези, които не се ориентират да пресяват и стимулират персонала скоро ще се окажат в ситуация, че се обрали талаша от пазара на труда.

 38. 38 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#26] от "George Svinarov":

  В държавната администрация (а във всички администрации в България) чиновниците са 3 пъти по-вече от необходимото. Това води до големи разходи и невъзможност да се върши добра работа!Също и пенсионерите с тези инвалидни пенсии и предсрочно пенсиониране са поне с 80% по-вече отколкото трябва. Така се "изяждат" парите за пенсии!

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Какво стана с обещанията на т.нар.патриоти за 300 лева минимлна пенсия? Докопаха се до властта и забравиха за пансионерите. Ама идват пак избори, ще го д...те.

 40. 40 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Смехотворна на фона останалите страни в ЕС производителност на труда. Държавата-най-големия работодател. Слаба събираемост на местните данъци и такси. Защо да се главоболят общинските чиновници, нали от бюджета ще им попълнят бюджетните дупки ?! Фалшиви телкове да искаш. Цели квартали от епилептици и тем подобни. Източване с държавни поръчки. Едрият бизнес не плаща данъци. Невероятно, но факт ! Фирмите от топ 100 по приходи работят почти на загуба и данъчните дремят. Здравната каса плаща за лечението на 20 млн. българи годишно при население от 7.2 млн. Бюджет попълнен основно от ДДС, а не от данъци върху доходите или печалбата показва трагичното състояние на икономиката, мижавата икономическа активност на населението и никакви признаци за развитие. Това е като с банките. Печелят не от инвестиционна дейност и кредитиране, а от такси. Евала !!!

 41. 41 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#36] от "bgpatriot":

  Ами някак не е политически оправдано, да обясниш на електората, че не може да получи пари, защото е неквалифициран, неграмотен, мързелив и никой не би го взел на работа ако имаше конкуренция за работни места. Задължителното клише, което се пришива тук е за напусналите ни много способни сънародници. Само не ми е ясно как способните "специалисти" са основно, разносвачи на пици, кухненски помощници, чистачи, общи работници, боклукчии, градинари, строителни работници, селскостопански работници и прочие, при положение, че инженерите, лекарите, ИТ, специалистите, технолози, конструктори, лаборанти , агрономи и други специалисти не са зле платени и в България. С условието да са можещи, но то май навсякъде си е така.

 42. 42 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Майтап е! След 99 години!

  Малинчо
 43. 43 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#40] от "power_decided":

  Много претенции, особено около парите от данъци и ДДС! Какво сега, да включат печатницата ли?

  Малинчо
 44. 44 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 833 Неутрално

  с една от най-големите ДДС ставки и на пееф ибрика взел да успокоява, че ще вържат бюджета и тая година?!?

 45. 45 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Администрацията трябва дасе намали драстично и да се въведе електронното правителство, за което се говори, но нищо не се прави. А не се прави, защото се чудят какво да правят с толкова много уволнени чиновници, които в повечето случаи са "наши хора". Писна ни от некадърните, невъзпитани и високомерни чиновници по служби и ведомства. Хйде най-сетне да се отървем от господството на негово величество чиновникът.

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Така е, трябва принципно да се намалява броя на чиновниците и най=безполезнено е това да става, като се съкращва щата и на мястото на пенсионерите не се назначават хора.
  Друг е въпроса кога и дали ще го направят, защото всички знаем, че на тези хора и техните семейства се разчита да се печелят избори - местни, европейски и парлаентарни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK