Личните карти с чип се отлагат за пореден път, сега за 2020 г.

Бланка на сегашните лични карти

© Надежда Чипева, Капитал

Бланка на сегашните лични картиИздаването на личните карти с чип, което трябваше да започне през януари следващата година, се отлага за пореден път, като този път въвеждането им трябва да започне през 2020 г. Промяната в Закона за личните документи се прави през преходните и заключителните разпоредби на друг закон, което се превръща в практика за управляващите в последните месеци. Този път това ще стане чрез проект за промяна в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, който вече е разгледан на първо четене от две парламентарни комисии – по отбрана и по вътрешен ред, и е внесен от Министерския съвет.


В закона се въвежда нов документ – карта на служител в структура на НАТО и на зависимо лице на такъв служител. Това се налага заради изграждането на център на Алианса в България.


В доклада към закона се обяснява, че тази карта на практика не може да се издаде, защото не е предвидена бланка за нея според договора с фирмата, правеща български лични документи, който е сключен през 2016 г. Такава бланка се предвижда да бъде изготвена при провеждане на процедура за избор на изпълнител по обществената поръчка за новите български лични документи.
Според МВР "издаването на този вид документи може да започне най-рано в средата на 2020 г. след пускане в експлоатация на новата система за издаване на български лични документи".


Мотивите за отмяна на срока за издаване на българските лични карти с чип са, "че към реално издаване на новото поколение български лични документи ще се пристъпи до 19 месеца след сключването на договор с изпълнител по обществената поръчка с предмет "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019", която към момента не е финализирана поради обема и сложността ѝ.


Обявената през август поръчка е с прогнозна стойност 238 млн. лв. без ДДС. Четири са кандидатите, всички те са международни компании с опит в областта. От МВР обясниха преди месец и половина, че проверката на достъпа до класифицирана информация на участниците може да отнеме повече време.


В новите документи за самоличност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, чрез която ще могат да се ползват електронните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в личните карти ще е по желание, а ако някой не желае в документите му за самоличност да има електронна идентификация, за това трябва да има изричен отказ от негова страна.


Забавянето на личната карта с електронен чип забавя и работата по електронното правителство, тъй като тя да се ползва като електронен подпис. Така ще могат да се ползват различни видове електронни услуги, които държавата предлага в момента.


Електронна самоличност трябва да има и в чипа на паспортите. Така и българите, които живеят предимно зад граница, ще могат да ползват всички електронни услуги, които администрацията предлага.


Омбудсманът Мая Манолова обяви вече, че ще сезира Конституционния съд (КС) за поредното отлагане на електронното гласуване, което се подразбира с преместването на срока на издаване на новите документи, тъй като те трябваше да служат за идентификатор при електронно дистанционно гласуване.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3110 Весело

  Ето сега разбрах защо няма електронно правителство - еми няма нови документи.
  Сега от Здравната каса очаквам да кажат, че заради новите документи няма да има електронна система.
  и т.н. и т.н.
  Явно следващото правителство ще се бори с тази тема, това разбира предимно от асфалт и саниране - там няма големи отлагания, а и няма какво толкова да се мисли.

 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Смешници

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Гневно

  Цари невероятна некомпетентност на всички управленски нива! Колко пари се изляха в 'електронни' програми и пак почти нищо нямаме. Пропастта с развития свят се задълбочава и разширява!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Ликуй, народе. Чипирането, джендърът и инцестът се отлагат.

 5. 5 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Това правителство има "огромен" потенциал. Толкова огромен, че електроните го заобикалят. А за електронни услуги въобще не може да става и дума.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 6. 6 Профил на fvd05590271
  fvd05590271
  Рейтинг: 16 Неутрално

  смешното е, че за това електронно правителство се говореше в периода 2009-2011 и в крайна сметка това беше предизборната платформа в онези години и за правителството и за президентските избори на Плевнелиев....

 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Е това са неща, които много дразнят. Това не кореспондира с ресора на еврокомисаря ни. Айде малко по-сериозно, ако може.

 8. 8 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 462 Неутрално

  В някаква степен е добра новина - като ви откраднат личната карта - вие сте собственост на крадците за доста време

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1510 Весело

  Сефте, то така нареченото електронно правителство вече незнам колко години го дъвчат и все се отлага за бъдеще несбъднало се време. Какво да се прави, по онези ширини където се пресичат ориенталщината и балканщината е така. Бавно, славно и без да се дава много зор. Все някога ща стане.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Това жестоко забавя и здравната информационна система, доколкото българските граждани нямат обособена здравна смарт-карта, а ще се ползва личната карта с чип както в Естония. Но от тиквокомунисти толкова. Иначе пищят колко били крадени, ама явно в асфалта е далаверата, а не в идентификацията на гражданите включително за целите на здравната система...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Светлото бъдеще отново се отлага. По комунистически почин. А вие си мислехте, че се е случил преход. :-D

  Статуквото на криминалния преход ще продължава да отлага до безкрай и е-правителството, и е-гласуването, и всякакви удобства за гражданина, предвид дигиталната епоха, в която живеем, тъй като иначе тотално изпускат контрола на паричните потоци и сигурния (закрепостен) електорат.

 12. 12 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Явно следващото правителство ще се бори с тази тема ...
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Това "правителство" се упражнява по темата 10 години вече. И преди тях бяха дадени милиарди. И по тяхно време не по-малко.

  Естонската система за електронно правителство ни я предлагаха за смешна ВЕЧЕ сума пред похарчените до момента средства за упражнения.

 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “Това се налага заради изграждането на център на Алианса в България.”
  Какъв е този център?

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Ето сега разбрах защо няма електронно правителство - еми няма нови документи.Сега от Здравната каса очаквам да кажат, че заради новите документи няма да има електронна система.и т.н. и т.н.Явно следващото правителство ще се бори с тази тема, това разбира предимно от асфалт и саниране - там няма големи отлагания, а и няма какво толкова да се мисли.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser  Всичките тези гимнастики се правят заради желанието на българите в чужбина за електонно гласуване - ето това бърка в здравето на онези, които искат вечно да са на власт с помоща на 20 лева и 3 кебапчета !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  В някаква степен е добра новина - като ви откраднат личната карта - вие сте собственост на крадците за доста време
  —цитат от коментар 8 на 彼得。斯托亚诺夫


  Глупак, точно обратното !

 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3110 Весело

  Материалът е доста постничък, много е интересно какво ще каже - ако въобще каже - по темата вицепремиерът Дончев, този поборник на електронното управление.
  Премиерът пък едва ли нещо ще каже - той е вече в голямата европейска политика, некви документи за самоличност са му под нивото.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  А издаването на "про-руски" паспорти не се отлага и не спира

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Лирекс?

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 19. 19 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Това с отлагането за 2020 е логично, тъй като през тази година изтичат повечето лични карти.

 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Електронните карти с чип се отлагат ,за да може мафията да фалшифицира изборите без да има електронна следа ,да фалшифицира също банкови сметки и документи също без следа на кого точно са ,както и здравната каса да се източва без е следа ,а и не на последно место ,да се издават достатъчно фалшиви паспорти ,на хора които нямат право на такива ,за да се манипулира голям червен вот - напр 300000 руснаци живеещи тук ,може и да гласуват ???

 21. 21 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#19] от "zlo38528262":

  Това с отлагането за 2020 е логично, тъй като през тази година изтичат повечето лични карти.
  —цитат от коментар 19 на zlo38528262

  Напротив, логично е да започнат една година по-рано, а не когато е напливът.

 22. 22 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всичко се прави, за да няма независимо гласуване, и за да не могат много хора да гласуват. На тях им трябват само тези с купените гласове.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Гербаджии - нещастници

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Картата ми е повредена ( пречупена в единия край ) и няколко месеца я пазех за новите - щом държавата така а казала значи речено сторено , сега отново както винаги - da vi e.a ma....ta.

 26. 26 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#23] от "САЩ се управлява от Риад":

  За да дойде на Дунава ,трябва да прегази близо 100 милиона население , ще му е малко трудно ,защото руснаците са горе долу толкова ,а съгласните с него са не повече от администрацията и милиционерите и военните му , останалите май не са съгласни да водят войни със съседите и братята си ,още повече ,че в гръб им дебнат едни 1.5 милиарда други братя ......

 27. 27 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Мудно работи държавната ни администрация, а сигурно и нарочно го правят политиците. Повечето от тях не обичат електронното правителство, електронното гласуване и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK