Системата за електронно гласуване за 1.5 млн. лв. остава на трупчета поне още година

Една от проведените симулации за електронното гласуване по проекта

© Анелия Николова

Една от проведените симулации за електронното гласуване по проектаЗавършването на системата за електронно гласуване, която трябваше да бъде готова в края на тази година и да бъде приложена експериментално през следващата година, е отложено за следващата година. От Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) съобщиха пред "Дневник", че крайният срок на проекта е отложен за декември 2019 г.


Проектът "Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване" е с бенeфициент ДАЕУ и партньор - Централната избирателна комисия (ЦИК). Той е на стойност 1.5 млн. лв., от които над 1.27 млн. са европейско финансиране по оперативна програма "Добро управление". От агенцията обясниха пред "Дневник", че съдбата на проекта ще се реши след готвените промените в Изборния кодекс в парламента и последващи разговори с ЦИК. Изборният кодекс трябва да бъде отворен за промени още тази седмица от парламентарната правна комисия.


В Изборния кодекс е записано, че при произвеждане на избори след 1 януари 2018 г. се създава възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване, а експериментално дистанционно електронно гласуване се провежда на три последователно произведени избора, включително частични избори. За да бъде направено това експериментално гласуване, е необходима работеща система, каквато няма да има.
До спирането на проекта се стигна след анализ на ЦИК от февруари тази година, в който се иска отлагане на електронното гласуване. Основната причина за исканото отлагане в анализа е, че в България няма държавен стандарт за електронна идентификация. В законите за електронната идентификация и за българските лични документи е предвидено, че такъв документ трябва да е личната карта.


Електронните карти трябваше да са факт от 1 януари 2018 г., но първоначално датата беше променена на 1 януари 2019 г. Парламентът вече одобри на първо четене промяната в Закона за личните документи да се направи през преходните и заключителните разпоредби на друг закон, която отлага въвеждането на личните карти с чип за 2020 г.


Според МВР "издаването на този вид документи може да започне най-рано в средата на 2020 г. след пускане в експлоатация на новата система за издаване на български лични документи".


Мотивите за отмяна на срока за издаване на българските лични карти с чип са, "че към реално издаване на новото поколение български лични документи ще се пристъпи до 19 месеца след сключването на договор с изпълнител по обществената поръчка с предмет "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019", която към момента не е финализирана поради обема и сложността ѝ.


Обявената през август поръчка е с прогнозна стойност 238 млн. лв. без ДДС. Четири са кандидатите, всички те са международни компании с опит в областта.


В новите документи за самоличност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, чрез която ще могат да се ползват електронните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в личните карти ще е по желание, а ако някой не желае в документите му за самоличност да има електронна идентификация, за това трябва да има изричен отказ от негова страна.


Забавянето на личната карта с електронен чип забавя и работата по електронното правителство, тъй като тя трябва да се ползва като електронен подпис. Така ще могат да се ползват различни видове електронни услуги, които държавата предлага в момента.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3468 Весело

  Толкоз с успехите на електронното правителство, дано поне вицепремиерът Дончев, който изглежда умен мъж, да спре да прави изявления по темата и да се излага допълнително.
  Хайтов едно време беше написал - едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш.
  Е, вече има ясни доказателства, че Герб не иска, че не може отдавна е ясно.

 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Кой се страхува ? Кой

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2224 Гневно

  Докато тия са "горе", електронно правителство няма да има.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2709 Неутрално


  В този момент се надяваме електронното гласуване да получи старт от БКП-котилата в НС, правителството и ЦИК които няма да го направят и ще отлагат, отлагат ...
  Това е така, защото са свикнали с ограбените от нас пари да дават по 20 лева и 3 кебапчета на каскет и да царуват, докато с електронното гласуване ще се включим активно ние от чужбина и властта на котилата ще бъде ПОВЕЧЕ ОТ ЗАСТРАШЕНА !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Ще има да си чакаме светлото бъдеще. Преход реално не е имало. Продължават да ни залъгват с обещания в бъдеще време. С което България драматично изостава от развиващите се и развитите държави.

 6. 6 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 294 Весело

  НеКОЙ взе парите и каза ЧАО....

 7. 7 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Той е на стойност 1,5 млн. лв., от които над 1,27 млн. са европейско финансиране по оперативна програма "Добро управление"
  Сега само да не бъдем санкционирани за забавянето! А забавянето е само заради ГЕРБ. Не искат, защото ще си изгубят комфорта, а дори може да загубят и водещата си роля. Страх!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на zge26590653
  zge26590653
  Рейтинг: Неутрално

  Ще има да си чакаме светлото бъдеще. Преход реално не е имало. Продължават да ни залъгват с обещания в бъдеще време. С което България драматично изостава от развиващите се и развитите държави.
  —цитат от коментар 5 на Читател


  Истината е, че преходът отдавна свърши, той беше бърз и ударен. Лъжат ни че още сме в преход за да верваме, че след него положението ще се оправи. Ами не, това е положението и такова ще си остане, дори по-зле ще става заради демографския срив, емиграцията и ниското ниво на образование и наука.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Докато не се въведе в кодекса изискване, избирателя да получи право да глсува, след като за някакво определено време си напише трите имена без грешки и се махнат цофрите на бюлетините, дотогава такива ще ни управляват.

 11. 11 Профил на zge26590653
  zge26590653
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":

  Че то и при вота на висшистите ГЕРБ пак води. Дори и при прехвалените емигранти, за които уж се гласят тия въведения и откъдето уж щела да дойде промяната. С електронно гласуване, с машинно гласуване, с цензове/мензове - като нема политическа алтернатива все същото ще излезе накрая. Това са мерки от типа "вълшебно хапче", автоматично решаващи всички проблеми. Да ама не.

 12. 12 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Като дявол от тамян бягат от електронното гласуване.

  И с право.

  Това е огромна сила в ръцете на гражданите.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Електронното правителство има къде по-полезни функции от гласуването. Не, че и те работят на 100% де, но доста неща има смислени.

  Мен лично ми е през..... дали ще гласувам електронно или не. Който иска да гласува, ще намери начин, проблема е, че няма смислена алтернатива за която да се гласува, а не как точно ще се гласува.

 14. 14 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Лицето Томислав Дончев да спре философските си упражнения по медиите, и да се разкара от очите на българските данъкоплатци и избиратели, ведно с цялото правителство. Подобно разтакаване си има ясна дефиниция - "ИЗМАМА". А извършителят - "ИЗМАМНИК". За което деяние си има член в наказателния кодекс. Ако аз взема парите на гражданин, обещавайки му услуга, и после започна да го размотавам, при това с години: „Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с...” / https://www.bg-pravo.com/2012/09/19_16.html /. Този ни мами с години, че може да работи като член на правителството и вицепремиер, получава заплата и редица други привилегии, в резултата няма нищо, освен похарчени огромни пари ....

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 15. 15 Профил на Даниела Младенова
  Даниела Младенова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде с ощеее една година отложихме...браво! (:

 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1739 Весело

  никакво електронно гласуване ,доказано е че системата "цвъ" работи най добре

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  До коментар [#4] от "niksan1":

  Сериозно питам - сега защо не се включвате активно? Имате реален шанс да докарате ваша партия на власт еднолично. Аз искам всеки да може да гласува от вкъщи, на път, е чужбина - по устройство с интернет. Знам - иска пара и труд, но ми е писнало от оправданието на рибари, гъбари и други н33бавки.

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2410 Весело

  догодина вероятно ще има друг парламент и други ще решават

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Докато не се въведе в кодекса изискване, избирателя да получи право да глсува, след като за някакво определено време си напише трите имена без грешки и се махнат цофрите на бюлетините, дотогава такива ще ни управляват.
  —цитат от коментар 10 на tsvetko_51  Може и без този кодекс ( ако бъде въведен, ще го подкрепя ), защото вероятно ще станем за смях в Европа, но, иначе спокойно може да се конструира " умна " бюлетина . Какво значи това ? Това значи, че при такава бюлетина трябва да се прояви разбиране, а разбирането идва от правилно прочетените неща в нея, което ще стане за секунди от грамотния и образования и няма да стане дори и с часове от илитерата .
  Да, ама това няма да стане, защото статуквото разчита на този илитерат и на 20-те лева с 3 кебапчета, след което една мутра разпъва широко рамене и със селски манталитет се хвали как " бие " на избори .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#19] от "niksan1":

  Освен това статуквото разчита и на н33баването - платените илитерати ще гласуват близо 100%, и макар и малко като процент от общия електорат, ще имат значима тежест, защото неплатените гласуват под тридесет процента. Затова гласуването го искам да е на клик разстояние - че да няма оправдания как не ти се жертва един ден на няколко (4) години, за да гласуваш.

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Електронното гласуване е безмислено в държава, в която хората просто не искат да гласуват. Безмислено е и що се отнася до българите жинеещи в чужбина, които също не проявяват интерес към политиката у нас. Изключвам няколкото десетки пишещи в Дневник.
  И накрая е скъпо.
  Още по накрая пък е рисковано начинание и възможност за изкарване на добри пари от хакерите.
  Възможност е за Турция да вкара партия в българския парламент.
  Възможност е и за купувачите на цигански гласове да вземат личните карти на хората и да гласуват от един или няколко компютъра. Така и ще им дадат по-малко за услугата.
  Затова е безмислено и не искаме да се случва поне на този етап.

 22. 22 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Никакъв шанс ГРОБ да разрешат на млади, технически кадърни хора да гласуват - ще им развалят стабилността.

 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#4] от "niksan1":Сериозно питам - сега защо не се включвате активно? Имате реален шанс да докарате ваша партия на власт еднолично. Аз искам всеки да може да гласува от вкъщи, на път, е чужбина - по устройство с интернет. Знам - иска пара и труд, но ми е писнало от оправданието на рибари, гъбари и други н33бавки.
  —цитат от коментар 17 на Deaddark  Не обвинявай рибарите и гъбарите . Те отсъстват от избори, не, защото са безотговорно пасивни, а, защото не виждат за кого да гласуват .
  По другия въпрос - как да се включим по-активно, след като нямаме възможност ? Пример : В Мюнхен в консулството имаме 3 избирателни секции, а в радиус на повече от 200 километра, няма нито една . Хората се групират по 3-4-ма в кола, губят си почивния ден, защото освен пътуването в двете посоки им се налага и да чакат, понякога повече от час, а на последните президентски избори валеше и дъжд и водата от чадърите на стоящите до теб се стича върху главата ти . В същото време изборната активност в България, не е по-висока, макар, че на всеки до задника има изборна секция и на никой не му се налага да пропътува стотици километри, да си губи почивния ден, да не подготви децата за училище в новата седмица и т. н . . В България има точно 12 000 СИК, а колко и на какво разстояние са СИК в чужбина ?
  Нека не забравяме, че най-големият инвеститор на България са българите от чужбина, нека не забравяме, че правото на гласувне ни е отредено от КРБ и, че електронното гласуване е единственият ни шанс да участваме в българската политика . Щом ни искат и ползват парите, нека ни създадат и условия да ГЛАСУВАМЕ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  ...Още по накрая пък е рисковано начинание и възможност за изкарване на добри пари от хакерите.
  —цитат от коментар 21 на НеКой


  Електронното гласуване ще отвори кутията на Пандора.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  В България не само, че няма стандарт за електронна идентификация, но и никак не е сигурна защитата на електронното гласуване, и най-важното - не се кой гласува в действителност. Определен човек може да събере неопределен брой лични карти и да гласува с тях както си иска.

 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":
  Активна регистрация пред членове на СИК със собственоръчно попълване на регистрационната форма на ръка или на компютър при заснемане на целия просцес и последващ одит при анализ на риска (най-рискованите СИК - села, махали, работнически квартали биват одитирани най-често).
  Както е въведено изискване да можеш да четеш, за да гласуваш (на бюлетината има изписани имена, не са снимки), така може да се завиши образователният ценз поне до ниво писане.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#23] от "niksan1":

  На мен ми се е налагало да пътувам 300км в сняг и дъжд. Това е един ден на ЧЕТИРИ години. И отпуска взех - че бях на смени. Нищо не са двеста километра, нищо не е един ден на четири години. Ако е за лична облага ще бачка 24/7 - ала за гласуване - да прежали цвл ден на четири години - много е.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  Електронното гласуване - новото Белене...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  Чакат ГЕРБ да спечели четвърти мандат и тогава ще си помислят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK