Протест ще иска Столичната община да вземе мерки срещу замърсяването на въздуха

Протест ще иска Столичната община да вземе мерки срещу замърсяването на въздуха

© Юлия ЛазароваПротест "Дишай" срещу замърсяването на въздуха в София е обявен за 12.30 в сряда пред сградата на Столичната община. Той е организиран от граждани и е подкрепен от партия "Зелените" и обединението "Демократична България", в което участват още ДСБ и "Да, България".


Организаторите на протеста искат общината да вземе мерки срещу замърсяването на въздуха, което се случва всяка зима.


Едно от исканията им е Столичната община официално да признае проблема и кметът да си изпълни обещанието за "зелен билет" - в дните със стойности на ФПЧ и други замърсители над нормата от 50 μg/m3 билетът за градски транспорт да се намали на 1.00 лв., а в дните със стойности над 150 μg/m3 градският транспорт да бъде безплатен.
Друго искане е в дните с наднормено замърсяване да се пуснат повече коли на градския транспорт на по-кратки интервали и да се въвеждат ограничения за ползването на лични автомобили, за допустимия брой пътници в един автомобил, както е записано в закона за качеството на атмосферния въздух.


Предлага се Столичната община да спре раздаването на помощи за енергийно бедните във вид на дърва и брикети, а да се заменят с помощи към сметката за ток. Отоплението с нискокалорийни въглища, дърва с висока влажност, пластмаси, гуми, дрехи втора употреба и други отпадъци и замърсители да се ограничи в най-кратки срокове.


Междувременно да се възстанови и разшири общинската система от измервателни станции, пише още в призива за протеста във фейсбук.


При неприемането на тези мерки организаторите призоват за оставка за ръководството на общината. Те приканват към протест и други градове, където през зимата трудно се диша.


В по-дългосрочен план наложително те смятат, че трябва да се спре изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в София, да има по-засилено развиване на мрежите на градския и на велосипедния транспорт, да се увеличат зелените площи и да се прекрати практиката за тяхното застрояване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK