Каква е връзката между водата и въздуха, или как се пишат законите в България

Каква е връзката между водата и въздуха, или как се пишат законите в България

© Анелия НиколоваКакво е общото между частната охранителна дейност и Закона за правната помощ, защитата на водите и закона за въздуха, пребиваването в България на чужди военни и личните карти с чип на българските граждани? Отговори на тези въпроси могат да дадат само депутатите от 44-тото Народно събрание. В последните месеци в практиката на управляващите зачестиха случаите промяна в един закон да се прави през преходните и заключителни разпоредби на друг, който няма нищо общо с изменяния акт. Не рядко тези промени се внасят между първото и второто четене на проекта, което на практика заобикаля публичното обсъждане на поправките.


"Дневник" събра някои от последните законодателни промени без да претендира за изчерпателност.


Преди конституционно решение, ГЕРБ промени закона за частната охрана през......Закона за правната помощ


В края на октомври през преходните и заключителните разпоредби на страничен закон и с внесена в движение между първо и второ четене на разпоредбите депутатите отмениха текста в Закона за частната охранителна дейност, който позволяваше цели населени места да бъдат охранявани от частни фирми.
Възможността частни охранители да пазят села и градове беше дадена в началото на тази година, но предизвика отрицателна обществена реакция. Основните аргументи "против" бяха, че така кметовете се превръщат във феодали и че се изземват публичните задължения на МВР по опазване на обществения ред, за които министерството получава рекордно висок бюджет - 1.2 млрд. лв. за 2018 г.. Главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев сезираха Конституционния съд.


Народното събрание обаче изпревари произнасянето на конституционния съд и промени закона. Потърсен тогава за коментар защо промяната се прави през Закона за правната помощ, шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ), отговори: "Ами, то през който и да е закон няма да има общо с частната охрана." А на въпроса защо не е променен самият Закон за частната охранителна дейност, Кирилов обясни, че презумпцията е била, че това ще стане по-бавно. Той все пак призна, че депутатите са се забавили и със Закона за правната помощ, така че не е било спестено много време. Повече четете тук.


Законопроектът за бюджета през 2019 г. актуализира парите за предходната


Друга необичайна практика се приложи с проектобюджета за 2019 г., когато финансовият министър Владислав Горанов предложи бюджетът на МВР за тази година да бъде увеличен със 100 млн. лв. Причина стана обещанието в началото на януари на премиера Бойко Борисов за увеличение на полицейските заплати. То бе направено след като бюджетът за 2018 г. вече беше приет. Увеличението стана факт от март, а законовата промяна беше приета през ноември.


В преходните и заключителните разпоредби на бюджета бяха промени и други закони. Парламентът отне на омбудсмана правото да се вози в кола на Националната служба за охрана (НСО). Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов да постави въпроса за намаляване на субсидиите на партиите, парламентът гласува окончателно субсидията да остане 11 лв. за всеки получен глас. Мнозинството в парламента одобри и отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) от 1 януари 2019 г.


С промени в Закона за държавния служител се забрани на пенсионери да работят в държавната администрация.


Променени бяха всички ключови здравни закони през бюджета за здравната каса


Всяка година с бюджета на здравната каса, управляващите прокарват и различни промени в здравния сектор отново с преходните и заключителни разпоредби. Тази година обаче този подход придоби невиждани размери, като министерството и касата успяха да прокарат през пленарна зала изменения в над 15 закона. Крайният вариант заедно с депутатските предложения, подложен на гласуване, беше от близо 160 страници и с него без обществено обсъждане бяха променени всички ключови за здравния сектор закони. Здравните власти прокараха промени, свързани с работата на болниците, на лекарите, начините за изписване на лекарства, заложиха бъдещи промени на правилата за добра медицинска практика и стандарти, сляха агенции.


От левицата вече заявиха, че ще сезират Конституционния съд заради този подход.


Парламентът се опитвал да ограничава тази практика


Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) не се ангажира с коментар пред "Дневник" за практиката на това Народно събрание да променя едни закони през други. Все пак заяви, че този парламент се ограничавал да прилага тази порочна практика. По думите му тя била въведена от БСП и като опозицията нямала какво да критикува, започвала и със законодателната дейност. Обясни и, че предишните парламенти са правели същото.


Последните две седмици нови поне две законодателни предложения се направиха през други закони, което е показател, че този парламент не мисли да преустановява тази практика.


Личните карти с чип се отложиха с още година отново през друг закон


Този път промяната се предлага чрез проект за промяна в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, който е внесен от Министерския съвет и вече е разгледан на първо четене от две парламентарни комисии - по отбрана и по вътрешен ред.


Отслабва защитата на водите в националните паркове с добавка към закона за въздуха


Защитата на водите в националните паркове да допуска изключения, защото е "прекалено рестриктивна" - това предлагат депутати на "Обединените патриоти" с промени в Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Предложението им всъщност е внесено като добавка към текста на обсъждания от октомври Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух преди окончателното му гласуване от парламента. Повече четете тук.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Как да го пуснем кокала бе?! Не, не си го даваме!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Гневно

  ГЕРБ окакаха тотално и законотворчеството и правоприлагането и правораздаването , което е равнозначно на разрушаване на демокрацията , държавността и Държавата.
  Горка Майка България !
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  В парламента са се събрали гъвкави и пробивни личности, които не се оплакват от трудностите, а сами търсят нестандартни решения. Не казват "не става", а намират начин да свършат работа! Гордеем се с най-достойните измежду нас, които избрахме да ни представляват.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Играта на доброто и лошото ченге между ГЕРБ и БКП БСП играе лоша шега на държавата ,ще я доразпаднат напълно ,едно време ДС се е грижело поне донякъде за интересите на обществото ,а сега е точно обратното ....

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Важното е да върви далаверата. Всичко друго е вятър и мъгла. Все пак доста пари са вложени в тези дупетати, за да са там и да изпълняват исканията на кукловодите си (лобистите). Народът по традиция има единственото право само да духа супата.

  Всичко това може да се промени с въвеждането на директна демокрация по примера на Швейцария и Исландия, но засега тази тема упорито се избягва от медии, анализатори, политикани. Защото статуквото ни е удобно и стабилността Му ни отива. Протестите, когато и където ги има, просто биват подминавани с мълчание от страна на властта.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Лобистите нямат задръжки. Барни Ръбъл , Горанов бедния и обединените идиоти пишат закони ...

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#6] от "джендър дебне в храсталака":

  Доказвайки забележителната си НЕправна култура.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Хората си мислят, че като гласуват на избори, гласуват за нещо по-добро. А се оказва, че както и да гласуват, министерските постове и кметове и какви ли не още влиятелни постове се нареждат от големите пари, придобити единствено от кражба от джобовете на самите гласуващи, които явно не са наясно с принципите на пряката демокрация. Но за сметка на това са се разделили на копейкаджии и соросоиди, което много улеснява притежателите на големите пари да ги правят още по големи, докато се джафкат копейкаджии и соросоидите. Мръсна работа.

 9. 9 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Точно така!

 10. 10 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Практиката да се измени един закон през друг, та и през трети е стара колкото новата ни демокрация. Понеже всичко се прави на парче (напр. за да обслужи точно тези интереси на точно този човек точно сега, пък после се окаже, че някой ореве орталъка или малко не сме догледали и то стане не точно както сме го милслилЕ) и понеже се налага кръпките да се дозакърпват, местят и пришиват, та за това и то така...

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 11. 11 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 464 Весело

  В парламента са се събрали гъвкави и пробивни личности, които не се оплакват от трудностите, а сами търсят нестандартни решения. Не казват "не става", а намират начин да свършат работа! Гордеем се с най-достойните измежду нас, които избрахме да ни представляват.
  —цитат от коментар 3 на cinik


  С толкоз патос, някой може да помисли, че е вложена много ирония в тоя коментар.
  Цецка и Менда биха се превъзбудили ако го прочетат...

  Stef
 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На всички ни е ясно, че ГЕРБ е търговско дружество, предвождано от Винету. С други думи, пълен индианец.

 13. 13 Профил на vesita
  vesita
  Рейтинг: 243 Разстроено

  Липсата на интелектуална мощ е въпиеща:)

 14. 14 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Любопитно

  До коментар [#10] от "Леля Гичка":

  Не ни ли писна да носиме кърпени парцали?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 15. 15 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 877 Неутрално

  С "ГЕРБ" ЕООД - толкова!

  pastor
 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Накратко, цялата дейност на ГЕРП , Граждани за Еднолично Разпореждане от Простаците , е феодално мачкане на българското население. Превръщаме се в обществено-феодална разновидност през 21 век. Но...всяка крушка си има опашка, все още и този парламент си служи поне публично с някакви цивилизационни наподобявания за законодателство. Тези типове, на власт днес, и хабер си нямат, какви поколения идват нататък, хищни, цинични, зли. Светът се развали като запъртък.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не "как се пишат", а от "кого се пишат" законите.
  От нагли, алчни, некадърни и корумпирани субекти, превърнали сградата на пл. Народно събрание в менажерия.

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  тоест някой е очаквал качествено законодателство от тея купени кукли на конци в парламента?

  на болен депутатите бяха със запис на заповеди за по над 100к евро, ако мислите че ги връщат с изнесени кюфтета от барчето на НС ...

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Ами то в парламента няма един читав и честен юрист. Само лобисти, кариеристи и хора, които се интересуват само от собственото си благо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK