Каква е връзката между водата и въздуха, или как се пишат законите в България

Каква е връзката между водата и въздуха, или как се пишат законите в България

© Анелия НиколоваКакво е общото между частната охранителна дейност и Закона за правната помощ, защитата на водите и закона за въздуха, пребиваването в България на чужди военни и личните карти с чип на българските граждани? Отговори на тези въпроси могат да дадат само депутатите от 44-тото Народно събрание. В последните месеци в практиката на управляващите зачестиха случаите промяна в един закон да се прави през преходните и заключителни разпоредби на друг, който няма нищо общо с изменяния акт. Не рядко тези промени се внасят между първото и второто четене на проекта, което на практика заобикаля публичното обсъждане на поправките.


"Дневник" събра някои от последните законодателни промени без да претендира за изчерпателност.


Преди конституционно решение, ГЕРБ промени закона за частната охрана през......Закона за правната помощ


В края на октомври през преходните и заключителните разпоредби на страничен закон и с внесена в движение между първо и второ четене на разпоредбите депутатите отмениха текста в Закона за частната охранителна дейност, който позволяваше цели населени места да бъдат охранявани от частни фирми.
Възможността частни охранители да пазят села и градове беше дадена в началото на тази година, но предизвика отрицателна обществена реакция. Основните аргументи "против" бяха, че така кметовете се превръщат във феодали и че се изземват публичните задължения на МВР по опазване на обществения ред, за които министерството получава рекордно висок бюджет - 1.2 млрд. лв. за 2018 г.. Главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев сезираха Конституционния съд.


Народното събрание обаче изпревари произнасянето на конституционния съд и промени закона. Потърсен тогава за коментар защо промяната се прави през Закона за правната помощ, шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ), отговори: "Ами, то през който и да е закон няма да има общо с частната охрана." А на въпроса защо не е променен самият Закон за частната охранителна дейност, Кирилов обясни, че презумпцията е била, че това ще стане по-бавно. Той все пак призна, че депутатите са се забавили и със Закона за правната помощ, така че не е било спестено много време. Повече четете тук.


Законопроектът за бюджета през 2019 г. актуализира парите за предходната


Друга необичайна практика се приложи с проектобюджета за 2019 г., когато финансовият министър Владислав Горанов предложи бюджетът на МВР за тази година да бъде увеличен със 100 млн. лв. Причина стана обещанието в началото на януари на премиера Бойко Борисов за увеличение на полицейските заплати. То бе направено след като бюджетът за 2018 г. вече беше приет. Увеличението стана факт от март, а законовата промяна беше приета през ноември.


В преходните и заключителните разпоредби на бюджета бяха промени и други закони. Парламентът отне на омбудсмана правото да се вози в кола на Националната служба за охрана (НСО). Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов да постави въпроса за намаляване на субсидиите на партиите, парламентът гласува окончателно субсидията да остане 11 лв. за всеки получен глас. Мнозинството в парламента одобри и отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) от 1 януари 2019 г.


С промени в Закона за държавния служител се забрани на пенсионери да работят в държавната администрация.


Променени бяха всички ключови здравни закони през бюджета за здравната каса


Всяка година с бюджета на здравната каса, управляващите прокарват и различни промени в здравния сектор отново с преходните и заключителни разпоредби. Тази година обаче този подход придоби невиждани размери, като министерството и касата успяха да прокарат през пленарна зала изменения в над 15 закона. Крайният вариант заедно с депутатските предложения, подложен на гласуване, беше от близо 160 страници и с него без обществено обсъждане бяха променени всички ключови за здравния сектор закони. Здравните власти прокараха промени, свързани с работата на болниците, на лекарите, начините за изписване на лекарства, заложиха бъдещи промени на правилата за добра медицинска практика и стандарти, сляха агенции.


От левицата вече заявиха, че ще сезират Конституционния съд заради този подход.


Парламентът се опитвал да ограничава тази практика


Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) не се ангажира с коментар пред "Дневник" за практиката на това Народно събрание да променя едни закони през други. Все пак заяви, че този парламент се ограничавал да прилага тази порочна практика. По думите му тя била въведена от БСП и като опозицията нямала какво да критикува, започвала и със законодателната дейност. Обясни и, че предишните парламенти са правели същото.


Последните две седмици нови поне две законодателни предложения се направиха през други закони, което е показател, че този парламент не мисли да преустановява тази практика.


Личните карти с чип се отложиха с още година отново през друг закон


Този път промяната се предлага чрез проект за промяна в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, който е внесен от Министерския съвет и вече е разгледан на първо четене от две парламентарни комисии - по отбрана и по вътрешен ред.


Отслабва защитата на водите в националните паркове с добавка към закона за въздуха


Защитата на водите в националните паркове да допуска изключения, защото е "прекалено рестриктивна" - това предлагат депутати на "Обединените патриоти" с промени в Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Предложението им всъщност е внесено като добавка към текста на обсъждания от октомври Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух преди окончателното му гласуване от парламента. Повече четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK