Социалистите искат млади кандидати за евродепутати за ръст на избирателите

Социалистите искат млади кандидати за евродепутати за ръст на избирателите

© Пресцентър на БСПЗа повече млади кандидати на избираеми позиции в евродепутатските листи за изборите догодина настоява Партията на европейските социалисти (ПЕС). Мотивът е, че така може да се стигне до демократично включване на младите в изборния процес, тъй като данните от последните избори показват, че младите хора не са ангажирани и не гласуват.


Искането на социалистите е записано в една от осемте резолюции, които ПЕС прие на конгреса си в Лисабон. Те ще бъдат основа за предизборната кампания за европейските избори през май догодина.


Процесът на номинации на кандидати за евродепутати в БСП, която членува в европейската политическа формация, ще започне в началото на следващата година. На миналите избори листата водеше президентът на ПЕС Сергей Станишев, но според партийните слухове ръководството на БСП планира да наложи друг водач, който е надпартиен. На въпроси на "Дневник" в Лисабон зам.-председателят на БСП Кирил Добрев каза, че тежкият въпрос кой да води листата ще се решава от партийния пленум, а Сергей Станишев обяви, че от общ интерес е в листата на БСП да има кандидати, които могат да вършат работа.


Срещу неравенствата в ЕС
Европейските социалисти се обявиха също и за прогресивна икономика и преодоляване на социалните неравенства и неравенствата между Запада и Изтока. На социалните политики да не се гледа само като на разходи, а като на инвестиции, смятат в ПЕС. Социалистите искат европейска рамка за регулиране на минималните заплати, свиване на "разлома в заплащането между страните-членки на ЕС", изравняване на доходите между пола и справедлива мобилност на работна ръка. В резолюциите се посочва, че трябва да има квоти за жени на ръководни позиции.


"Една трета от богатствата в Европа са притежавани от 1% от хората. Най-бедните 40% притежават по-малко от 1% от богатствата. В последните години една четвърт от хората са застрашени от бедност или социално изключване", посочват социалистите и се обявяват за справедливост, която минава и през данъчни реформи.


Социалистите настояват за мерки за преодоляване на неравенствата сред децата и младите хора. Те искат още и възможности младите да придобият медийна грамотност, за да различават фалшивите новини.


Резервите на БСП


Ден преди конгреса лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да води делегацията на БСП в Лисабон с мотив, че в една от резолюциите социалистите настояват за ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция в страните-членки на Европейския съюз (ЕС), а БСП е против документа.


Заместникът ѝ в партията Деница Златева обяви, че още през лятото БСП е изпратила писмо на ПЕС, че има резерви и няма да подкрепя документи, в които се споменава Истанбулската конвенция. Един от аргументите на левицата е, че срещу нея се е произнесъл и Конституционният съд в България. Според Златева за БСП тази тема е затворена.


Същата е позицията на БСП и за Пакта на ООН за мигрантите, който се споменавал в друга резолюция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK