Министерството на отбраната трябва да похарчи още 113 млн. лв до края на годината

Бойко Борисов и Красимир Каракачанов

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Красимир КаракачановПравителството отпусна днес допълнително над 113 млн. лева на Министерството на отбраната по три проекта. От Министерството на отбраната обясниха, че парите трябва да бъдат усвоени до края на година, в противен случай ще бъдат върнати в бюджета. На миналото заседание бяха отпуснати още 134 млн. лева за отбраната


До 58 803 664 лв. от отпуснатите днес пари ще отидат за поддържане на авиационна техника, комуникационни, информационни и навигационни системи от състава на Военновъздушните сили, според съобщението от Министерски съвет.


Преди началото на днешното заседание на правителството министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че в рамките на отпуснатите преди седмица 134 млн. лева са заделени необходимите 10,9 млн. лева за експлоатацията на 5 вертолета "Кугър" през 2019 година, както и 4,5 млн. лева за сключване на договор за извършване на инспекция на един от вертолетите по рамковото споразумение от 2013 година. В тази сума са и парите за ремонта на Су-25, който ще бъде извършен в Беларус. Ориентировъчната цена по този договор е до 81 294 416 млн. лв. без ДДС, въпреки, че от министерството на отбраната твърдяха, че ще струва максимум 50 млн. (с ДДС). Той трябва да бъде изплащан 4 години.
Необходимите средства за сключване на договори през 2018 г. са в размер на 71 739 959 лв., от които в бюджета на Министерството на отбраната са предвидени 26 000 000 лв. 45 739 959 лв., са предвидени за тази година за сключване на договори за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ".


До 33 443 000 лв. ще се направи ремонт на казарми и ще се купи медицинска техника. "Правете конкурси, оправяйте казармите, сградите, не са правени от десетилетия сигурно. Това, което бях обещал на генерал Боцев (началника на отбраната), сме го изпълнили в голяма степен. Продължаваме с останалите три проекта. Важното е като си отидете по служите, да им кажете, че парите за ремонт на вертолетите са заделени, за казармите - да добият нормален вид. Искаме да направим така, че да имат летателна годност самолетите, вертолетите," заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието.


Одобрени са също други разходи до 21 232 080 лв. за изграждане на полеви апаратни за привързване на полевата комуникационна и информационна система към стационарната комуникационна система на Българската армия - "Странджа-2" и доставка на мобилни и ръчни абонатски терминали от система "Автоматизирана мрежа за свръзка с подвижни обекти" по стандарт TETRA. "Средствата и по трите правителствени постановления се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.", съобщават от правителството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK