Президентът настоява за видеонаблюдение на изборните секции и машинно гласуване

На дискусията не присъстваха представители на Министерския съвет и управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и от "Воля"

© Велко Ангелов

На дискусията не присъстваха представители на Министерския съвет и управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и от "Воля"Държавният глава Румен Радев се обяви за машинно гласуване и видеонаблюдение на изборните секции. Той беше домакин на дискусия за Изборния кодекс в президентството. Демокрацията няма цена, каза Радев в края на дебата, когато се обсъждаше, че въвеждането на двете мерки ще оскъпи изборния процес. На дискусията не присъстваха представители на Министерския съвет и управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и от "Воля".


"Доверието и прозрачността започват с идентифицирането на проблема и започването на решаването му", каза Редев. "Не можем да правим избори с недействителни 6.3% бюлетини на парламентарни избори. Витае и съмнението за подправени бюлетини. Това е проблем на нас, гражданите. Отнема се нашата представителност", заяви президентът.


Според него усилията за въвеждане на електронно дистанционно гласуване трябва да продължават, защото неминуемо един ден щяло да се стигне до такъв тип вот. Радев смята, че решаването на изборните проблеми изисква паралелен и последователен подход.
"Така ли е, полковник Темелков", обърна се Радев към председателя на Държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков. "Тъй вярно", отговори му той.


Агенцията е разработила модел за електронно гласуване и имаше обществена поръчка за изграждането на системата. Проектът бе спрян, след като се разбра, че въвеждането на новите документи, които трябва да послужат за електронна идентификация, бе отложено за 2020 г.


Радев постави за обсъждане организационни и технологични мерки, които според него биха довели до по-голямо доверие сред гражданите. Част от тях са отпадане на втория формуляр на протокола на секционните избирателни комисии (СИК) с резултатите, въвеждане на машинно и дистанционно гласуване, актуални избирателни списъци и възможност на гражданите да проверят дали някой не е злоупотребил с техния глас, както и прозрачност при броенето на бюлетини. Според Радев въвеждането на видеонаблюдение със звук в СИК е такава мярка.


Промените в Изборния кодекс - желание за манипулиране на вота


Според Радев внесените и гласувани на първо четене промени в Изборния кодекс, които предвиждат машинно гласуване в секции с над 300 избиратели, говори за желание за манипулиране на резултата. В България има над 12 400 изборни секции (бел. авт.).


Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обърна внимание и върху негативите от въвеждане на видеонаблюдението. Според документи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Венецианската комисия тайната на вота включва и правото да не гласуваш. Освен това видеонаблюдение по време на изборния ден, което се излъчва онлайн, може да служи за контрол на лица, които са принудени да гласуват.


С нея се съгласи и шефът на държавната фирма "Информационно обслужване", която обработва резултатите от изборите, Михаил Константинов. "Викате бабата и казвате - бабо, нали знаеш, че камерата снима как си гласувала. Дилърите ще използват това за натиск", каза той.


"Повече от 4% недействителни гласове при 4% бариера за влизане в парламента е недопустимо", смята депутатът от БСП Крум Зарков. Според него машинното гласуване не позволява недействителните бюлетини.


Изборният експерт Стоил Стоилов смята, че е нонсенс членовете на СИК да са партийно номинирани. Той призова да се прекъсне тази партийна зависимост, да има добро обучение на членовете на комисиите и да има процедура на одит.


"В Разлог има секция със 70% невалидни бюлетини", даде пример Стоилов и добави, че от ЦИК не са разрешили резултатите да се проверят. Според него секции са над 700 избиратели трябва да бъдат изцяло с машинно гласуване, което би мултиплицирало ефекта. Той призова за изготвянето на активни избирателни списъци, защото в сегашните са всички български граждани, които живеят по света.


Нина Симеонова от ГРАО - дирекцията, която изготвя избирателните списъци, обясни, че технически е възможно да има проверка от гражданите за това дали някой е гласувал от тяхно име, но трябва да има закон, който да го регламентира.


Очаква се идеите за промени в Изборния кодекс, обсъдени в президентството, да бъдат внесени като отделен законопроект от БСП.


Мястото за дебати е в парламента


"Конституционно определеното място на дебата за Изборния кодекс е в Народното събрание", коментира междувременно депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който е и председател на правната комисия. Той отрече от ГЕРБ да са бойкотирали дискусията.


Кирилов би подкрепил мерки за повишаване на контрола върху екземплярите на изборните протоколи. Той припомни, че идеята за видеонаблюдение е "развита от колегите Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС и е подвариант на предложението на "Воля". Според него в тази идея има логика и ако се приложи само за броенето в секционните избирателни комисии, ще се получи положителен ефект "дотолкова, доколкото всички ще можем да сме сигурни, че в този етап имаме поглед, контрол и публичност".


"Аз лично бих предпочел да не се прави този експеримент", каза още той.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  "Според него усилията за въвеждане на електронно дистанционно гласуване трябва да продължават, защото неминуемо един ден щяло да се стигне до такъв тип вот."
  =================

  какви са тез усилия бе льотчик - да не измисляте студения синтез ?????

  какви усилия - просто да се вземе и да се направи, то вече е измислено в нормалните държави

  те усилията и за Хемус продължават така - вече 50 години

  какви камери - контролирания вот и следенето му да стане още по-лесно - изобщо мислиш ли като говориш глупости ???

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  пРезидентът предлага нещо като "Биг Брадър".

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7899 Неутрално

  От години се предлага да се създадат преброителни центрове. Така ще се избегне фалшифициране на протоколи и обявяване на бюлетините за недействителни, когато не са. Но изглежда ,че това е неизгодно за фалшификаторите на избори.

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Президентът се е срещнал с БСП за да му кажат какво мисли.

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Льотчика си отваря устата и се чува ту гласа на Курнелия, ту на решетката.

 6. 6 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  ""Така ли е, полковник Темелков", обърна се Радев към председателя на Държавна агенция "Електронно управление" Красимир Темелков. "Тъй вярно", отговори му той."
  .............................

  та защо "председателя на Държавна агенция "Електронно управление"" - каквото и да значи това - е некъв военен, а не ИТ човек???

  наистина голяма изненада защо нищо в таз държава не работи

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Обажда се човека, да не го забрваим:).
  Ако сложат камери в секциите, ясно ли е кой най-много ще гледа - тоз дето плаща.
  Направо да ги сложат в тъмната стая, та всичко да е наяве и отчетността да е перфектна, може и с микрофонче в ухото, за обратна връзка.

 8. 8 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 799 Неутрално

  с 4 процента му е паднал на Потника рейтинго за последния месец
  има защо

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 387 Неутрално

  "Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че отказът на патриотите да отидат на дискусията за изборните правила, въпреки получената покана от президента, е напълно осъзнат и преднамерен. Той коментира, че Румен Радев подтиква депутатите да отсъстват от работа. ...
  "Сега, ако смята да променя формата на държавното управление в президентска република - да, да я проведе там. Обаче при промяна на Изборния кодекс е редно всички дискусии да се провеждат в тази сграда или в другата сграда, където са постоянните комисии", каза юристът от НФСБ ..."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/simeonov-skochi-sreshtu-prezidenta

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Броящите бюлетини може и да са лоши и лъжливи, гледащите видеото дали ще са добри и правдиви? Тая тъпотия с видеонаблюдението надминава всички тъпотии. За качествено видеонаблюдение знаете ли колко камери трябва да турите в една секция? Колко аплоад скорост ви трябва, място на облачето да го съхранявате. И за какво? Дали ще изберат Сульо от ГЕРБ или Пульо от БСП?

 11. 11 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 803 Неутрално

  "Не можем да правим избори с недействителни 6.3% бюлетини на парламентарни избори. Витае и съмнението за подправени бюлетини. Това е проблем на нас, гражданите. Отнема се нашата представителност"

  По какви правила е избран Хвърчилото и дали е легитимно избран? Изборните правила бяха от времето на Орешарски, а ЦИК - в основата си е съставен от кадри по времето на Сер.
  "Воля" предложиха видеонаблюдението в залата и това е прието на първо четене от НС. Сега Хвърчилото решило да дава "свои" идеи. Защо не е предложил свои специалисти да присъстват при обсъжданията в НС?
  Загубихме един добър летец на изтребители, а какво спечелихме?

 12. 12 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идат избори и Президента на републиката не е доволен от резултата ? демек БСП загуби изборите от съблекалнята .

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Видеонаблюдението е перфектно. Става лесно и за малко пари.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  "Освен това видеонаблюдение по време на изборния ден, което се излъчва онлайн, може да служи за контрол на лица, които са принудени да гласуват."

  Наистина. Не бих се сетил сам.

  подпис
 15. 15 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Тая тъпотия с видеонаблюдението надминава всички тъпотии. За качествено видеонаблюдение знаете ли колко камери трябва да турите в една секция? Колко аплоад скорост ви трябва, място на облачето да го съхранявате. И за какво? Дали ще изберат Сульо от ГЕРБ или Пульо от БСП?
  —цитат от коментар 10 на Таралеж


  да не говорим че се гласува основно в училища - демек тия камери ше се слагат събота вечерта и ще се махат понеделник сутринта :)

  ама то трябвало да се мисли ПРЕДИ да се избира военен за президент ...

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 16. 16 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1497 Любопитно

  льотчик - ти кажи как да решим проблема с кемтрейлса - един по едни проблемите, не се преуморявай

  https://www.youtube.com/watch?v=0CBAdjCL548

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 17. 17 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Лошо няма тов. лëтчик.При твоя кумир,путин също има видео наблюдение.Знаеш ли какво правят?Направо чувалите с бюлетини подменят.Има клипове в тубата.Та питам, каква е файдата от ползата?

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 18. 18 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Според него усилията за въвеждане на електронно дистанционно гласуване трябва да продължават, защото неминуемо един ден щяло да се стигне до такъв тип вот."
  =================
  какви са тез усилия бе льотчик - да не измисляте студения синтез ?????какви усилия - просто да се вземе и да се направи, то вече е измислено в нормалните държави..

  .. какви камери - контролирания вот и следенето му да стане още по-лесно - изобщо мислиш ли като говориш глупости ???
  —цитат от коментар 1 на Sinite - завоят наляво забранен
  Мани ги бе ..
  Тласкат ни към путиновия начин на провеждане на избори..
  -------------------------
  ""... на предстоящих выборах президента России будет использовано 13 тысяч автоматизированных комплексов обработки избирательных бюллетеней (КОИБы и КЭГи). Это позволит охватить треть всех избирателей страны. На выборах 18 марта будет задействована система видеонаблюдения в составе 40000 камер установленных в помещениях для голосования. Они будут транслировать изображения с избирательных участков в сеть Интернет.. ...

  .. Под зорким наблюдением телекамер будут голосовать более 80% всех избирателей России. Кроме того, применение QR-кодов при изготовлении итоговых протоколов .."
  --------------
  Не нам, не нам!

  Да не губим евроатлантическия си усет!
  При нас всичко ще е електронно и дистанционно!

  .Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  Kак ли ще са технологичните подробности? Дали, ще се гласува въвеждайки ЕГН, или със специален индивидуален код? Ако е с ЕГН ще е тарикатско - изведнъж огромен брой хора, отивайки, да рече, до урните, ще разбират, че май вече са гласували и са си пуснали гласа електронно - ей я, системата така казва ..

  Ако пък е с някакви кодове / както навремето ТАН кодовете, за банкиране в Германия, да речем/ - нищо не пречи, като се купят, още на първия избор данните .. срещу 200-300 лева .. те да се ползват със здраве, и на следващите избори ..

  та така ще е с Е-вота .. ромските махали, да предвидя от СЕГА, ще са 100% електронизирани ..
  И тогава предвиждам такъв живот ..

  Ще има и тайна - да знаят най-много 2-3 човека!


 19. 19 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 515 Весело

  Олигофренът винаги е олигофрен. Или както е казал народът: с червей не можеш да се бориш, трябва да го стъпчеш".

 20. 20 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Няма ли най- после някой да обясни на резидента, че бидейки основна част от предизборната кампания на БСП, нарушава, при това грубо конституцията на република България. Радев трябва да е надпартиен, а не острие на комунистите и слуга на Кремъл.

 21. 21 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма ли най- после някой да обясни на резидента, че бидейки основна част от предизборната кампания на БСП, нарушава, при това грубо конституцията на република България. Радев трябва да е надпартиен, а не острие на комунистите и слуга на Кремъл.
  —цитат от коментар 20 на zle_platen_trol

  Te искат да има машинно гласуване, те искат в секциите и пред секциите да има камери и да се предава онлан в Интернет.

  А защо? - питаме ние - за някаква си прозрачност?
  Не ни трябва вашата ватнишка прозрачност , ние си искаме електронно дистанционното гласуване..

  Ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки , или Митьо Очите .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!

  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ... .. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и ЕГН-та, ще се окажат изведнъж на екзотични места и от там ще гласуват, гласуват, гласуват ..

  Така е по нашему!

 22. 22 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не ни трябва по путински - с камери ..
  Какъв ти контрол, каква ти прозрачност??

  Ватнишки мурафети!
  Хора бдете!

  Ние искаме дистанционност!

  С дистанционност - тази сила нова - съдбата си ти поднови!

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3422 Разстроено

  Глупава е идеята за видеонаблюдение, защото точно при избори нищо, ама нищо не можеш да докажеш, това не е преписване на матура...
  И затова и ГЕРБ ще намажат ските на Радев, освен ако вече не си ги мажат взаимно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK