Кабинетът предлагал на Брюксел много варианти, за да избегне глобата за газовата мрежа

Кабинетът предлагал на Брюксел много варианти, за да избегне глобата за газовата мрежа

© Цветелина Белутова, КапиталВ хода на преговорите с Европейската комисия България е предложила десетки варианти за реорганизация на газовите дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", обявява вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание във връзка с наложената от Брюксел глоба на Българския енергиен холдинг.


Това се вижда от откъс от стенограмата от днешното заседание, оповестен за медиите.


Вицепремиерът подчертава, че през трите години разговори с Брюксел по темата България е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял е неприемливо. Допълва, че са предлагани варианти да се смени принципалът на някое от двете дружества или да бъдат извадени от състава на Българския енергиен холдинг.
Настояването на колегите от Европейската комисия беше, че трябва да бъде променен контролът върху поне едно от двете ключови дружества, със силни предпочитания към "Булгартрансгаз", посочва вицепремиерът.


"Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял", казва още вицепремиерът Дончев. Той подчертава, че комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който може да достигне 320 млн. евро, и тя е намалена до 77 млн. евро. Премиерът Бойко Борисов вече се похвали, че преговорите за Брюксел по размера на глобата започнали от 300 млн. евро.


От разказа на Дончев се разбира, че той активно е участвал в разговорите с Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK