Държавата ще плаща издръжка на религиите, финансирането от други страни остава

Юлиан Ангелов нарече закона за вероизповеданията антибългарски.

© Юлия Лазарова

Юлиан Ангелов нарече закона за вероизповеданията антибългарски.Държавата ще предоставя на Българската православна църква и регистрираните вероизповедания държавна субсидия. Това реши парламентът, след като прие след скандали в пленарната зала изменения на закона за вероизповеданията на второ четене. Парите за вероизповеданията ще се определят на база религиозно самоопределилите се при последното преброяване на населението. Субсидията ще бъде по 10 лв. за всеки изповядващ съответната религия, ако са над 1% от населението.


За вероизповедание, на което е определена субсидия в по-малък размер от размера, който се полага съгласно определения критерий (не по-малко от 10 лв. на глас), държавната субсидия не може да бъде по-малка от 15 млн. лв. От ГЕРБ и ДПС обясниха, че сумата от 15 млн. е заложена като минимум в случай, че няма достатъчно пари в държавния бюджет.


Този член беше една от причините депутатите от "Обединени патриоти" да реагират бурно и дори да напуснат пленарната зала. Юлиан Ангелов (ВМРО) на висок глас се възмути, че по този начин мюфтийството ще вземе 6 млн. (заради 600 хил. мюсюлмани), а православната църква едва 15 млн. при 4 млн. миряни.
"Днес вие правите така, че църквата да бъде ощетена с подмолен и антибългарски закон", изкрещя Ангелов от трибуната.


В крайна сметка голяма част от идеите, които бяха заложени в проекта за закон, отпаднаха. Отпадна забраната чужди проповедници да могат да водят служби, както и забраната за финансиране на религиите от чужди страни.


"Подчинихме се на инерцията - даваме милиони на вероизповеданията, а същевременно ще могат да вземат пари от Турция", коментира депутатът и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. "Не можем да раздаваме държавни милиони и да не искаме насреща никакво отговорно поведение и да не искаме забрана за финансиране отвън. Ние затова решихме да дадем тези милиони. Искахме да ги дадем, за да не вземат пари от Турция. Сега даваме милиони, а същевременно вземат и от Турция. На кого ще бъдат лоялни тези хора?", каза още Веселинов.


Като положителни промени той отчете, че чуждите духовници ще трябва да съгласуват присъствието си в България с дирекцията по вероизповеданията. Другото е, че всички вероизповедания трябва да обявят храмовете си до края на всеки месец януари и така щели да се преустановели богослуженията по гаражи и т.н.


Парламентът реши още, че вероизповеданията няма да могат да използват технически средства или звукови устройства, служещи за увеличаване на силата на звука, освен при провеждане на обществени прояви, празници и чествания. Сред отхвърлените предложения на патриотите бяха 300 души да бъде минималният праг за регистрация на религиозна общност, както и задължението всяко вероизповедание да има българския флаг.


Законът беше приет предимно от депутатите от ГЕРБ и ДПС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK