Възможно е САЩ да дадат и други "екстри" при преговорите за F-16

Ф-16 блок 70

© www.lockheedmartin.com

Ф-16 блок 70Две парламентарни комисии днес ще разглеждат на закрити заседания предложението на правителството за промяна на проекта за купуване на нови многоцелеви изтребител и мандат на кабинета за продължаване на преговорите със САЩ за купуване на самолет F-16V Block 70.


При добре проведени преговори е възможно България да получи от САЩ и други "екстри" освен самолетите, обучението на пилоти и технически персонал, оборудване и въоръжение.


Очаква се мандатът за преговорите и разрешението за увеличаването на сумата над предвидените 1.5 млрд. лв. (без ДДС) да бъдат одобрени от парламента още тази седмица. По всяка вероятност при гласуването ГЕРБ ще получат помощ от ДПС.
Промяната на условията на проекта беше поискана от Министерски съвет, а правителственият доклад се базира на доклад на междуведомствена работна група, която оцени трите оферти, достигнали до финала на процедурата. Това са нови Грипен от Швеция и F-16 блок 70 от САЩ и употребявани Еврофайтър Тайфун от Италия.


Предложенията


Предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – "Оперативна ефективност". Офертата на на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий "Срок на експлоатация". Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии.


Затова комисията препоръча да се продължат преговорите със САЩ. "Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време, в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира зависимостта на Република България от трети страни", пише в заключението на доклада.


Всички предложения надвишават 1.5 млрд. лв.


От документа, който беше внесен в Министерски съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, се разбира, че нито едно от предложенията не отговаря на всички изисквания на проекта. Предложението на САЩ надвишава приготвените от държавата 1.5 млрд. лв. (без ДДС), но в него са включени всички разходи по обучение на пилоти и персонал, и купуване на необходимото въоръжение и оборудване за самолетите, за да бъдат те многоцелеви изтребители. Това означава, че освен за охрана на въздушното пространство те трябва да може да бъдат използвани и за подкрепа на сухопътни операции.


Швеция е предоставила три варианта. Първият е за 8 самолета оборудвани за еър полисинг (контрол на въздушното пространство), във втория се предлагат 9 самолета, а в третия - 10 но със съответното намаляване на пакети от функционално оборудване и складови наличности от резервни части и консумативи.


Останалото въоръжение и оборудване за довеждане на Грипен до "многофункционален", българската страна трябва да придобие по отделени договори с трети страни, пише в доклада. "В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията на RFP (бел.ред. - съкращение от Искане за предоставяне на предложение) относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции", пише в доклада на Каракачанов. Според документа, купуването на ракети "въздух-въздух" и допълнително оборудване за Грипен-ите би превишило предела от 1.5 млрд. лв.


Още няма официални данни с колко офертата на САЩ надхвърля тази сума. От компанията производител на F-16 "Локхийд Мартин" официално съобщиха, че няма да се вместят и в изискването първите самолети да пристигнат до две години, заради преместване на завода в който се произвеждат F-16. САЩ и производителят декларират готовност за намаляване на оферираната цена по време на подготовка на договора и на срока за доставка. Заради американското законодателство официалната оферта на САЩ е за еднократно заплащане на целия пакет след подписване на договор за изпълнение, докато Швеция е съгласна с представената 5-годишна схема за плащане и дори се предлага 10-годишна схема за разсрочено плащане.


Въпроси за решаване със САЩ


По време на преговорите със САЩ трябва да бъде намерен начин за разсрочено плащане. Към Пентагона има специална Агенция за сътрудничество в отбраната (Defense Security Cooperation Agency или DSCA), която дава разрешение за участие в програмата Foreign Military Funding (FMF). Тя, най-общо казано се занимава с предоставяне на държавни финансови гаранции за продажба на американско оръжие на одобрени страни, включително и лизинг. За да влезе в сила евентуалният бъдещ договор, трябва и одобрение на Конгреса на САЩ и на българския парламент.


По време на преговорите със САЩ трябва да бъде уточнен и въпросът за индустриалното сътрудничество. "Локхийд Мартин" води преговори с български компании от отбранителната индустрия за съвместни действия, но все още не разкрива какво ще е индустриалното сътрудничество, което е друга част от изискването в процедурата.


Възможни са и други "екстри"


Според източници от правителството и ГЕРБ е възможно да бъдат получени и други "екстри" от САЩ. Дори и да придобием новите F-16 системата за отбрана на небето на България все още ще е далеч от минимума.


Едната причина е, че българската армия все още разчита на съветски радари, които са с отдавна изтекъл ресурс и практически няма система за опознаване "свой-чужд". Надеждата е на първо време от САЩ да бъдат дадени за временно ползване или под наем съвременни радари, които могат да бъдат преместени от друга страна в Европа.


По същия начин при преговорите може да бъде поискано в България да бъде преместен щатски боекомплект за F-16, който да бъде използван при нужда.

Ключови думи към статията:

Коментари (373)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Най-голямата екстра е, че няма да са руски!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2303 Любопитно

  Процедурата е най-прозрачната, а предложението за промяна в нея ще се гледа на закрити заседания....
  Дано този път Герб не оплескат нещата и купят самолети, за предпочитане Ф 16, Началото не е обнадеждаващо, но надеждата умира последна.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3564 Весело

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Процедурата е най-прозрачната, а предложението за промяна в нея ще се гледа на закрити заседания
  ======
  Ти гледай само да не бъдат подарени..... вместо продадени....
  Че янките като почнат да подаряват..... после с десетилетия искат да са им благодарни....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Няма да е лошо, ало успеем да вземем допълнителни екстри за тези пари. По- важното е разсроченото плащане и срока на доставка на самолетите. Ако се преборим по тези показатели - добре. Иначе, да чакаш доставка след 5-6 до 10 години, излиза малко, като "трайно коньо, за зелена трева".

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Най-голямата екстра е, че няма да са руски!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  За тази екстра ще трябва да плащаме повече от 2 милиарда за 8 самолета които дори не знаем кога ще получим и разходите за които ще растат! Така че руските самолети са единствената ни алтернатива в близките години!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Весело

  Най добре е сред екстрите да се включи и пребазиране на 1 ескадрила Ф-16 от друга страна в Европа, на която българските пилоти да имат право да летят и да се обучават съвместно с американците и на момента да бъде прекратено ползването на Миг-29. По този начин 80 млн лв могат да бъдат насочени към подготовката на летците ни, а не да се подаряват на руснаците.

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2422 Любопитно

  "По този начин 80 млн лв могат да бъдат насочени към подготовката на летците ни, а не да се подаряват на руснаците."

  Ние подарихме 3 милиарда дълг на Ирак под американски натиск! Ако се джентълмени да ни върнат жеста и да ни подарят тези 8 самолета които са точно колкото опростеният иракски дълг!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  "Възможно е САЩ да дадат и други "екстри" при преговорите за F-16"

  Екстрите ще бъдат ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ за Боко и за Цецо!!!

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Аз предлагам да им ги платим с продукция произведена в нашите ВМЗ-та.

 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  От написаното разбрах, че мислят да купуват многофункционален изтребител и да го въоръжат единствено с ракети въздух въздух.

 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "Още няма официални данни с колко офертата на САЩ надхвърля тази сума. "

  Ами в сестринското ви издание пишеше - няколко техни източници говорят за 2,1 милиарда, т.е. с 1/4 над заложения таван.

 12. 12 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Софт-порно сапунката F-16V Block 70, с която ГЕРБ се подигра на всички, може от играчка, да стане плачка.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 13. 13 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 375 Неутрално

  И за какво са ни тези самолети при тази армия?
  Онзи ден 2ма цигани на 17 години пребиват командос???
  Вчера луд с брадва уплаши 5 военни???

  Най-много като ги получим някое дете без да иска да свали някой с прашка ...

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  "По този начин 80 млн лв могат да бъдат насочени към подготовката на летците ни, а не да се подаряват на руснаците."Ние подарихме 3 милиарда дълг на Ирак под американски натиск! Ако се джентълмени да ни върнат жеста и да ни подарят тези 8 самолета които са точно колкото опростеният иракски дълг!
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall


  Я по-добре ти кажи ПОД ЧИЙ НАТИСК ГИ ДАДОХМЕ ТЕЗИ 3 МИЛИАРДА НА ИРАК

  И то КОГАТО ДОЛАРИТЕ БЯХА ПОНЕ 20 ПЪТИ ПО-СКЪПИ ОТ СЕГА

  ДАНЪКЪТ - РУСИЯ от ПО НЯКОЛКО МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА забрави ли го ?!

  МИЛИАРДИ - УЖ ЗА БелеНЕ

  МИЛИАРДИ - УЖ за НЕ ЗНАМ КЪВ СИ ПАТОК

  МИЛИАРДИ - ЗА РЕМОНТ на РУСКИТЕ ТАРАЛЯСНИЦИ - връстници на Нинова и Станишев

  МИЛИАРДИ и МИЛИАРДИ ВСЯКА ГОДИНА В РУСИЯ - БЕЗ НИЩО НАСРЕЩА

  Сега поне знаем, че САМО ЗА 2 млрд. ВЗЕМАМЕ ЦЯЛА ЕСКАДРИЛА БОЙНИ

  САМОЛЕТИ, ДОКАЗАЛИ СЕ В РЕАЛНИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ....

  НЕ сглобени в СССР инженерни разработки на НЕМСКИ ВОЕНОПЛЕННИЦИ от ВСВ

 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Като смениш "янките" с Русия, ще си дойдеш на място. Ние живеем тук, не забравяй. И четем Георги Раковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов и т.н. И помним живота и разказите на дядовците си.

 16. 16 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Ако да пошляпнат боко по голото теме се брои за екстра, сигурно ще дадат, ама колко ще струва .......

  Путин - мы верим в тебя !
 17. 17 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#14:"Hawaii"][/quote

  ''САМОЛЕТИ, ДОКАЗАЛИ СЕ В РЕАЛНИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ....

  НЕ сглобени в СССР инженерни разработки на НЕМСКИ ВОЕНОПЛЕННИЦИ от ВСВ ''
  +++ Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 18. 18 Профил на vwj11615405
  vwj11615405
  Рейтинг: 8 Неутрално
 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  ПОД ЧИЙ НАТИСК ГИ ДАДОХМЕ ТЕЗИ 3 МИЛИАРДА НА ИРАК
  —цитат от коментар 14 на Hawaii


  В наш интерес ги дадохме.
  Но под натиска на американците ги опростихме.
  Което не попречи на американците сега да си продават оръжието на същия този "беден" Ирак.

  САМО ЗА 2 млрд. ВЗЕМАМЕ ЦЯЛА ЕСКАДРИЛА БОЙНИ САМОЛЕТИ,
  —цитат от коментар 14 на Hawaii

  ПОД ЧИЙ НАТИСК ги даваме тези "САМО" 2 милиарда, за ПОЛОВИН ЕСКАДРИЛА?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":... Че янките като почнат да подаряват..... после с десетилетия искат да са им благодарни....
  —цитат от коментар 3 на eti mehter

  Абе,те,"североизточните", с векове искат да сме им благодарни,независимо от това,че сме си плащали за всеки патрон,който сме получили от тях,но това не им пречи да продължават да изискват благодарност и най-вече послушание,и покорство,та, янките в сравнение с тях са много далеч в това отношение.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  свободата няма цена и на нея екстри не са ѝ нужни. за пръв път България харчи собствените си пари без някой да казва къде и как. дори собствената ѝ процедура

  "Предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – "Оперативна ефективност". "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":САМОЛЕТИ, ДОКАЗАЛИ СЕ В РЕАЛНИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ..

  .... при нападения над суверенни държави

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 924 Неутрално

  По- важното е разсроченото плащане и срока на доставка на самолетите. Ако се преборим по тези показатели - добре.
  —цитат от коментар 4 на Vlado Nikolov


  Разсроченото плащане всъщност е заем, който да се изплаща за определен брой години. Няма значение от кого се взима заем, но както и при колите продавачът с добър кредит може да го предостави на купувача за да стане сделката.

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1853 Весело

  Още екстри!!! :-)
  Че ви дадат и по един за дома и един товарен за Бистришките тигри.:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Става въпрос за национална сигурност и за секретни технологии. И защо ли изобщо в тази сфера трябва да действат правилата за най-евтината оферта?
  Трябва да има стратегически избор, с повече параметри, отколкото някакъв сух ценоразпис.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#10] от "zxp53317185":


  От написаното разбрах, че мислят да купуват многофункционален изтребител и да го въоръжат единствено с ракети въздух въздух.
  —цитат от коментар 10 на zxp53317185


  Ами хората ги пишат тези статии да се четат:

  "От документа, който беше внесен в Министерски съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, се разбира, че нито едно от предложенията не отговаря на всички изисквания на проекта. Предложението на САЩ надвишава приготвените от държавата 1.5 млрд. лв. (без ДДС), но в него са включени всички разходи по обучение на пилоти и персонал, и купуване на необходимото въоръжение и оборудване за самолетите, за да бъдат те многоцелеви изтребители. Това означава, че освен за охрана на въздушното пространство те трябва да може да бъдат използвани и за подкрепа на сухопътни операции."

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 29. 29 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 866 Неутрално

  ,,Според източници от правителството и ГЕРБ е възможно да бъдат получени и други "екстри" от САЩ.,,
  По 8 тефтера и химикалки с лого на Локхийд-Мартин?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3564 Весело

  До коментар [#15] от "hammurabi":

  И помним живота и разказите на дядовците си.
  ======
  Ти гледай след време..... внуците ти да не кълнат дядовците си, че на времето янките ги прецакали като им "продават" самолети на закрити врати.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  "Още няма официални данни с колко офертата на САЩ надхвърля тази сума. "Ами в сестринското ви издание пишеше - няколко техни източници говорят за 2,1 милиарда, т.е. с 1/4 над заложения таван.
  —цитат от коментар 11 на Virgin


  Ние платихме 1.2 милиарда за никому ненужни реактори! На кого ли ги платихме? Че съм забравил!

 32. 32 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#23] от "дерибеев":
  Дебелоочието на руските г@зоблизци тролове няма граници. В опит за отвличане на темата, си затваряме очите как руските самолети нападат суверенна Грузия само преди някакви си 8 години.

  По темата. И да ревете и да не ревете, ще си партнираме със САЩ, не с матушката ви! Пътувайте!

 33. 33 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  ,,Според източници от правителството и ГЕРБ е възможно да бъдат получени и други "екстри" от САЩ.,,По 8 тефтера и химикалки с лого на Локхийд-Мартин?
  —цитат от коментар 29 на gripen

  Или апартаменти на Парк Авеню в Ню Йорк.

 34. 34 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Правилният въпрос е КОЙ ги плати.

 35. 35 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  "българската армия все още разчита на съветски радари, които са с отдавна изтекъл ресурс и практически няма система за опознаване "свой-чужд". "


  А ще вземем супер самолети... ха-ха

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  "българската армия все още разчита на съветски радари, които са с отдавна изтекъл ресурс и практически няма система за опознаване "свой-чужд". "А ще вземем супер самолети... ха-ха
  —цитат от коментар 35 на Radosveta Koleva


  Важното е ДА СЕ ЗАПОЧНЕ, колега.

  Днес - СУПЕР САМОЛЕТИ, каквито БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА НЕ Е ИМАЛА

  Утре - и СУПЕР МОДЕРНИ РАДАРИ

  Достатъчно е да се сложи КРАЙ НА РОБСКАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ

  Панимайш ?!?

 37. 37 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  "Ние платихме 1.2 милиарда за никому ненужни реактори! На кого ли ги платихме? Че съм забравил!"

  Като спре Козлодуй, какво правим? Ще се топлим в кабините на Ф16 ли?

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#32] от "tomyd":

  сериозни , обосновани и с характерен изказ доводи. и оценени разбира се. успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#28] от "todor._89":

  Еми прочети я де!

  "В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията на RFP (бел.ред. - съкращение от Искане за предоставяне на предложение) относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции", пише в доклада на Каракачанов. "

  Тоест въоръжение въздух - земя или вода въобще не се предвижда 😉

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1894 Любопитно

  Ако предложат до момента на доставката да използваме оборотни Ф-16 за еър полисинг и обучение на летци, това ще е най-доброто предложение засега...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  [quote#33:"Virgin"][/quote]

  А защо пък не апартамент в мАскве?

 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Весело

  До коментар [#15] от "hammurabi":И помним живота и разказите на дядовците си.======Ти гледай след време..... внуците ти да не кълнат дядовците си, че на времето янките ги прецакали като им "продават" самолети на закрити врати.....
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Ха-хаааааа

  Това РУСКИНИТЕ не се спряхте, бре....
  Няма да ви оставят това чорбаджиите ви
  да ръсите злоба и да облайвате единствената
  свястна сделка за България от десетилетия насам

  Лайте си, не пречите на никого......

  Нали това беше една от ОПОРКИТЕ ви....

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":"Ние платихме 1.2 милиарда за никому ненужни реактори! На кого ли ги платихме? Че съм забравил!"Като спре Козлодуй, какво правим? Ще се топлим в кабините на Ф16 ли?
  —цитат от коментар 37 на moreee


  Ами платете на Росатом от вашите пари. Ако токът, произведен от вашата АЕЦ е на конкурентна цена, с удоволствие ще го купувам!

 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Весело

  До коментар [#31] от "vassilun": Като спре Козлодуй, какво правим? Ще се топлим в кабините на Ф16 ли?
  —цитат от коментар 37 на moreee


  Ха-хаааааа

  ЩЕ ПРАВИМ ТОВА, КОЕТО ПРАВИ

  ГРЕЙНАЛАТА КАТО КОЛЕДНА ЕЛХА ВИЕНА

  НЯМА ДА ПРАХОСВАМЕ МИЛИАРДИ И НЯМА ДА СТРОИМ РУСКА АЕЦ

  Зер, като НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ АВТОМОБИЛИ и ЛЕД телевизори

  ДА НЕ БИ ДА СМЕ ОСТАНАЛИ БЕЗ ТАКИВА ?!?!?!?!

  Айде РУСКАТА ФАВОРИТКА СЪРБИЯ ДА ПРАВИ РУСКА АЕЦ

  И ДА НИ ПРОДАВА "ЕВТИН" ТОК

  ха-хааааааа

 45. 45 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Щом Резидетът - марионетката на Кремъл, е против, значи решението на правителството е правилно! Националният предател винаги, дори несъзнателно, се издава какво не трябва да правим.

 46. 46 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Стар турски Ф-16 свали руския модерен изтребител!
  Значи американската техника, въоръжение и обучение са по-добрите.
  Освен това ще имаме и последно поколение Ф-16!

 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Весело

  Стар турски Ф-16 свали руския модерен изтребител!Значи американската техника, въоръжение и обучение са по-добрите.Освен това ще имаме и последно поколение Ф-16!
  —цитат от коментар 46 на mop36557620


  ++++++++

  Забелязваш ли, обаче, че преправящата се на "турчин" каквато не е,

  РУСКИНЯ - ПОЗИТАНКА облайва и кълне точно Ф-16 - ГОРДОСТТА НА ТУРСКИТЕ ВВС

 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Трите милиарда дълг ги подари другаря Живков - Ирак, Либия и други диктатури, на които сме давали пари, които не са имали никога намерение да ни връщат. Колко спестявам епитети трябва да си, че да обвиняваш САЩ за кражбите на от спестявам епитети.

  Ф16 има само едно предимство - голям пробег и оттам ще спестим от летища.

 49. 49 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  И няколко апартамента за щерката на академика от помощното училище във Вършец.

 50. 50 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  До коментар [#43] от "vassilun":

  А вие защо не платите на Локхийд Мартин с вашите пари? Като ни нападне Русия, ние ще ви платим да не защитите с 8-те Ф16.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До коментар [#42] от "Hawaii":

  ръсите злоба и да облайвате единствената
  свястна сделка за България от десетилетия насам
  ========
  Не злобея.
  Съвсем сериозно.... не злобея.....!
  Но имам сериозните основнитя да твърдя, че в момента в Бг започват същите процеси които са ставали едно време след смъртта на Ататюрк, в Турция.....
  Тогава Америка дава в началото на безценица, а после буквално подарява на турската държава самолети, но по такъв начин я окупира за цели десетилетия.....
  Ако българската държава поема този риск, проблем няма, разбира се....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1894 Весело

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Много почнаха да се взривяват от експлозии на газ. Вчера пак е имало такъв взрив в град Шахти, Ростовска област:

  https://www.mediapool.bg/nov-vzriv-na-gaz-v-zhilishten-blok-v-rusiya-news288539.html

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1894 Весело

  До коментар [#47] от "Hawaii":

  "Турчин" , който пише США в коментарите си?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 54. 54 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  То и сега продукцията на ВМЗ Сопот и Арсенал Казанлък се търгува от ЦРУ - отива основно за въоръжаване на "умерените" бунтовници от ИД и други борци за демокрация, създадени от ФАЩ. Печалбата, естествено остава в посредника.

 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Снимка с автограф от шефа. За примерно поведение - селфи с шефа.

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Стар турски Ф-16 свали руския модерен изтребител!
  —цитат от коментар 46 на mop36557620

  Кога това?

 57. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Ф16 блок 70 е превъзхожда Грипен Е. И има ДВОЕН пробег. Грипен С/Д превъзхождаше Ф16 блок 10/20 - каквато бе първоначалната оферта - и се лъга че САЩ нямало да предложат блок 70.

 58. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  Тогава Америка дава в началото на безценица, а после буквално подарява на турската държава самолети, но по такъв начин я окупира за цели десетилетия..... Ако българската държава поема този риск, проблем няма, разбира се....
  —цитат от коментар 51 на eti mehter


  Ами ПОЕМА Я !

  ЗА ДОБРО Я ПОЕМА !

  Зер,
  Нали виждаш, каква е разликата между
  "ОКУПИРАНИЯТ ОТ САЩ" ИСТАНБУЛ и
  ОКУПИРАНИТЕ от МОСКВА ЕРЕВАН и КИШИНЕВ

  Или между
  "ОКУПИРАНАТА ОТ САЩ" Южна Корея и
  ОКУПИРАНАТА ОТ СССР Северна Корея.

  Пред дилемата - искаме ли да заприличаме на СЕВЕРНА КОРЕЯ

  и СОФИЯ да бъде лошо копие на ЕРЕВАН или КИШИНЕВ

  ИЗБИРАМЕ "ОКУПИРАНЕТО ОТ САЩ" както си го изписал !!!!!!

 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Весело

  До коментар [#46] от "mop36557620":

  а фактите са , че свали това "Су-24 извършва първия си полет на 17 януари 1970 г

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 575 Неутрално

  "Предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – "Оперативна ефективност".
  .......
  Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии."
  Много ми е любопитно като как така лекият изтребител Грипен има по-високи показатели по "Оперативна ефективност" от EF-2000 Eurofighte?
  https://www.youtube.com/watch?v=SbiSNAlvqJk
  https://www.youtube.com/watch?v=NbFEGxe8AZw

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 61. 61 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Хубавое когато още една зависимост от русиюшка е към края си.

  SHADOWS of SOFIA
 62. 62 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Държавата Израел от десетилетия воюва успешно с щатски самолети.
  Не знам дали в критериите ни има такъв показател - самолетите да воюват успешно.

  подпис
 63. 63 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#56] от "Panda":


  Преди Путин да забрани вноса на домати и чушки от Турция ;)
  Забравяш бързо!
  А уж Русия беше великая и магучая, пък Ердоган и се изплю в мордата и свали руските гадове, които бяха предупредени да не навлизат в Турция, но решиха да се правят на велики ... е, руснаците са велики само в алкохолизма и нападението на малки държави.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До коментар [#58] от "Hawaii":

  ИЗБИРАМЕ "ОКУПИРАНЕТО ОТ САЩ" както си го изписал !!!!!!
  =======
  Ок.... тогава проблем няма.....
  Смятай коментар 51 за невалиден.
  Нека бъде изтрит най добре....

  Bukalemun
 65. 65 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 599 Весело

  От написаното разбрах, че мислят да купуват многофункционален изтребител и да го въоръжат единствено с ракети въздух въздух.
  —цитат от коментар 10 на zxp53317185


  Те са достатъчни за да изпълнява функциите си на многофункционален изтребител/прехващач т.е. тези, за които ги гупувате...За GBU, крилати Air To Surface ракети или противокорабни ракети нямате такива пари, но за в бъдеще всичко това може да се закупи допълнително - F16V работи с всичко това...Проблемът е, че американците ви продават F-16V Block 70, въоръжен само с AA-ракети със среден и малък обсег, като най-модерните АА-ракети с голям обсег явно все още са секретни и не ги продават дори и на съюзниците си в НАТО...

 66. 66 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#46] от "mop36557620":

  Послъгваш... свален беше бомбардировач. Те са незащитени...

 67. 67 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4768 Неутрално

  Радостно е като чета безсилната злоба на руските никове!Дерзайте тавариши....краят Ви идва!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 68. 68 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  Я припомнете, Сирия не свали ли един израелски Ф16 с допотопната си противовъздушна отбрана?

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  Добра екстра ще са няколко тренажора - в авиобазите и във военното училище...

 70. 70 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#67] от "Willy Messerschmitt":

  Не бързай... нека се финализира сделката...

 71. 71 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Кълненето го чувам предимно за политиката на Кремъл. Другото е бъдещо несигурно събитие с елементи на спекулация.

 72. 72 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 280 Весело

  ,,Според източници от правителството и ГЕРБ е възможно да бъдат получени и други "екстри" от САЩ.,,По 8 тефтера и химикалки с лого на Локхийд-Мартин?
  —цитат от коментар 29 на gripen


  Те на тефтери, еле па на химикалки ептен не се радват, щото не заят за кво служат. Нещо друго ще е, тъй за ежедневна употреба. Копчета за ръкави?

 73. 73 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#66] от "Велков":

  При войната в залива е доказал какво може. Не му попречи ПВО

  SHADOWS of SOFIA
 74. 74 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 280 Весело

  Стар турски Ф-16 свали руския модерен изтребител!Значи американската техника, въоръжение и обучение са по-добрите.Освен това ще имаме и последно поколение Ф-16!
  —цитат от коментар 46 на mop36557620


  Докато разпадаха Югославия, два невидими Стелта бяха думнати със съветски ракети от 1958 година. Това - по повод как си правиш извод за по-добрите.

 75. 75 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  До коментар [#73] от "КА2":

  "Ние платихме 1.2 милиарда за никому ненужни реактори! На кого ли ги платихме? Че съм забравил!"

  Сирия не свали ли един израелски Ф16 с някаква дърта гаубица от 1962 г?

 76. 76 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Преди Путин да забрани вноса на домати и чушки от Турция ;)Забравяш бързо!.
  —цитат от коментар 63 на mop36557620

  Не бе, не забравям.
  Ама наистина нямам спомен турски Ф-16 да е свалял "модерен изтребител".
  От друга страна помня кога допотопна сирийска установка свали супермодерен израелски Ф-16.

 77. 77 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#73] от "КА2":


  Стар турски Ф-16 свали руския модерен изтребител!Значи американската техника, въоръжение и обучение са по-добрите.Освен това ще имаме и последно поколение Ф-16!
  —цитат от коментар 46 на mop36557620  До коментар [#46] от "mop36557620":Послъгваш... свален беше бомбардировач. Те са незащитени...
  —цитат от коментар 66 на Велков


  А виж дебата и ти какво пишеш...

  До коментар [#66] от "Велков":При войната в залива е доказал какво може. Не му попречи ПВО
  —цитат от коментар 73 на КА2


  Кафенце не пи ли?

 78. 78 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  До коментар [#73] от "КА2": "До коментар [#73] от "КА2":
  "При войната в залива е доказал какво може. Не му попречи ПВО"

  Сирия не свали ли един израелски Ф16 с някаква дърта гаубица от 1962 г?

 79. 79 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 820 Неутрално

  ''Екстрите'' може да са от типа :
  - Вземате ги , или обвиняваме ваша банка в пране на пари и ви фалираме държавата .

  Да , много вероятно е да ни ''подадат'' подобна екстра !

 80. 80 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Малка екстра ли е, че се оттърваваме от руския рекет ? Ако САЩ ни доставят и съвременни радарни системи - още по - добре. Но и така, офертата е добра - вземаш нещо, което почваш да го ползваш веднага по предназначение !

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3564 Любопитно

  До коментар [#71] от "hammurabi":
  елементи на спекулация.
  ========
  Те се появяват когато ти продадат някаква технология и до нея ти дадат списъка на условията, кога имаш право да я употребяваш и кога не....!
  Дано това не са екстрите които се споменават....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#70] от "Велков":

  Ето за това имаш право. Вчера по телевизора гледам сиганите се спретнали с едни добре напечатени плакати. Може идеята да е бутаме Каракачанката , правителствена криза и като резултат забавени или провалени преговори. От късването от тази зависимост никой не е обещавал да бъде леко. Съпротивата ще страшна.

  SHADOWS of SOFIA
 83. 83 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 280 Весело

  До коментар [#80] от "samoedin":

  "... вземаш нещо, което почваш да го ползваш веднага по предназначение !"
  Я! Във война ли сме вече?

 84. 84 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#82] от "КА2":

  "Ето за това имаш право. Вчера по телевизора гледам сиганите се спретнали с едни добре напечатени плакати"

  Плакатите бяха напечатани в офиса на фондация Отворено общество. Ако искаш доказателства, мога да ти дам.

 85. 85 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Съвсем очаквано е да се появяват подобни публикации предвид продълваващата противоречива дискусия около новия изтребител. Със сигурност САЩ ще добавят още нещо към "кошницата" в процеса на преговорите.

 86. 86 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Ааа,руснаците искат блгодарности.На нас ни искат вече 130 години...

 87. 87 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#84] от "moreee":

  Или в работническо дело. Кво ша каеш заядливецо?

  SHADOWS of SOFIA
 88. 88 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  Благодарение на колегата КА2 прочетох много детайлно сравнение на двете оферти. Ф-16 е неоспорим избор. Несръчното представяне на резултатите и силното противопоставяне на политически обвързани "експерти" създаде странната обстановка да се коментира тази сделка за пореден път. Това трябва да престане вече, ставаме смешни. Струва си да се коментира дали да са 8 или 16 самолета и аз съм за 16, с което приключваме с една епоха на руско влияние в изтребителната авиация на България. За желаещите да прочетат наистина експертно мнение - ето тук
  http://www.fenixforum.net/viewtopic.php?f=32&t=724&start=25

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 89. 89 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#87] от "КА2":

  Част от биографията на организаторката на протеста, Лиляна Ковачева:

  През 1998 г. специализира „Ромски граждански организации в Централна и Източна Европа” в Института за Отворено общество в Будапеща.

  http://www.e-uchebnik.bg/author/view/2512

 90. 90 Профил на black_jack
  black_jack
  Рейтинг: 451 Неутрално

  С тея самолети Македония може да стане наша. Това ще е началото на възраждането на велика България :)

 91. 91 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  Е,жалко за Вас и Корни,ама...

 92. 92 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 575 Весело

  Държавата Израел от десетилетия воюва успешно с щатски самолети.Не знам дали в критериите ни има такъв показател - самолетите да воюват успешно.
  —цитат от коментар 62 на Иван К


  Бе те воюват успешно срещу руски самолети, а това е твърде обезпокоително за нЕкои ..... специЯлисти.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 93. 93 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3361 Любопитно

  До коментар [#19] от "Virgin":

  В наш интврес сме даали пари на Ирак,Ангола,Заир?!?!Докато тук беше режим на тока и в магазините имаше само руснеско варено и кремвирши с толаетна хартия??

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  Макар и по-скъпо, трябва да се купи най-доброто.

 95. 95 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 490 Весело

  Дано този път имаме щастието да имаме сделка за тези прекрасни машини. Воят от към Кремълските подлоги и тролещата форумна вата е показателен, че сме на прав път за сефте от десетилетия. Половин ескадрила Вайпъри /точно 8 бр./със всички екстри и съответното наземно оборудване е в състояние да затрие цялото пишман ВВС на РККА /Рабочая-Крестянская Красная Армия 🙂/ на руссийката горно все пак да каца излита, че и ракети биха артсали! Там ги стяга чепика масквичите. Нефелни стават за всякакви привокации по въздух, че и постоянно засилено американско присъствие се очертава.... ужасТ за Задунайската прислуга и гассударите и!

 96. 96 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  *Едната причина е, че българската армия все още разчита на съветски радари, които са с отдавна изтекъл ресурс и практически няма система за опознаване "свой-чужд". Надеждата е на първо време от САЩ да бъдат дадени за временно ползване или под наем съвременни радари, които могат да бъдат преместени от друга страна в Европа.*
  Крим техен, а и нашите радари пак техни - дори единствената екстра да е позмяната на радарите, пак си заслужава, даже е наложително.

 97. 97 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  До коментар [#88] от "penetrating":

  "Струва си да се коментира дали да са 8 или 16 самолета и аз съм за 16"

  Ти в България ли живееш? Ще помагаш ли с данъците си да ги платим?

 98. 98 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1711 Весело

  Предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – "Оперативна ефективност...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Заключение на комисията за по добра "Оперативна ефективност" на грипавия шведски самолет е доста съмнително!
  Най-важният показател за Оперативната способност на един самолет е неговият Тактически радиус! Ако примерно базата ти е в София, ти не би могъл да проведеш една Операция над Пловдив, при положение че самолетите ти могат да стигнат само до Ихтиман! Ф-16 има два пъти по-голям тактически радиус! Това означава, че Ф-16 може да участва в операции на НАТО, провеждащи се на два пъти по-голяма дълбочина образно казано, от колкото Грипен! Друг ключов показател за Оперативната способност на даден самолет е мощността на двигателят му (или на двигателите, ако са повече от един)! Очевидно е, че въпросният критерий "Оперативни способности" също е в полза на Ф-16 Вайпър! 
  Любопитно ще бъде някой представител на въпросната група да обясни защо Грипен има по-добри оперативни способности от Ф-16 Вайпър...!? Предполагам, че не е за това, защото лети на по-малки разстояния, носи по-малко оръжия и може по-бързо да избяга и да се скрие в бърлогата си защото е по-близо до дома си…

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 99. 99 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Хмм...нещо не ми харесва. Когато в България почне много да се говори и дебатира за дадена сделка/действие, означава че има проблем. Ако този Парламент иска поне да свърши нещичко на ползу роду, да приеме предложението за Ф-16 и да се приключва. Българските ВВС имат нужда от нов изтребител и изтъняване на връзките с Рашата. Аз лично си мислех че Грипен е по-удечен вариант за Родината, най-вече заради по-ниските разходи за поддръжка и експлоатация, но съм напълно наясно че това е за сметка на военно-техническите данни на шведската машина. Това обаче вече е без значение, защото самолет беше избран. Което е от значение към този момент е договорът да бъде сключен и процесът по придобиване на нов изтребител да стане необратим.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 100. 100 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3361 Любопитно

  До коментар [#39] от "zxp53317185":

  ГЕИПЕН не предлагат въоръжение.То трябва да се купува от друг.ГРИПЕН ще е само една въздушна патрулка.Затова и еусифилите ги харесват.Безвредни са като селскостопански самолети.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK