Две комисии се съгласиха правителството да преговаря със САЩ за нови F-16

Ф-16, блок 70

© www.lockheedmartin.com

Ф-16, блок 70Избори 2023

Парламентарната комисия по отбрана даде съгласие правителството да започне преговори със САЩ за купуване на самолет F-16V Block 70, както и да бъдат променени условията по инвестиционния проект. По всяка вероятност ще трябва да се увеличи сумата за покупката над предвидените 1.5 млрд. лв. (без ДДС) и да бъде променен срокът на доставка на самолетите, както и начинът на плащане. "За" са гласували депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" от БСП и "Воля" са били "против". Заседанието беше закрито заради секретни данни в доклада на междуведомствената комисия.


Според военния министър Красимир Каракачанов ще става дума за отклонение под 300 млн. лв. над заложената сума. Той обяви, че военен договор между две правителства не може да бъде обжалван в международни организации.


Утре мандатът трябва да бъде гласуван от парламента.
Заседанието започна със скандал. Славчо Велков (БСП) поиска точката да се отложи, защото депутатите не разполагали с доклада на политико-експертната група. Велков искаше да разбере има ли експерти, които са били против или са гласували с особено мнение, след което заседанието продължи при закрити врати.


Три са офертите, достигнали до финала на процедурата. Това са нови "Грипен" от Швеция и F-16 блок 70 от САЩ и употребявани "Еврофайтър Тайфун" от Италия. Предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – "Оперативна ефективност". Офертата на на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий "Срок на експлоатация". Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии.


Затова комисията препоръча да се продължат преговорите със САЩ. "Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира зависимостта на Република България от трети страни", пише в заключението на публичната част на доклада.


От документа, който беше внесен в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, се разбира, че нито едно от предложенията не отговаря на всички изисквания на проекта. Предложението на САЩ надвишава приготвените от държавата 1.5 млрд. лв. (без ДДС), но в него са включени всички разходи по обучение на пилоти и персонал, и купуване на необходимото въоръжение и оборудване за самолетите, за да бъдат те многоцелеви изтребители и да бъдат напълно съвместими с НАТО.


Швеция е предоставила три варианта. Първият е за 8 самолета оборудвани за еър полисинг (контрол на въздушното пространство), във втория се предлагат 9 самолета, а в третия - 10 но със съответното намаляване на пакети от функционално оборудване и складови наличности от резервни части и консумативи. Останалото въоръжение и оборудване за довеждане на "Грипен" до "многофункционален", българската страна трябва да придобие по отделени договори с трети страни", пише в доклада. Според документа купуването на ракети "въздух-въздух" и допълнително оборудване за грипените би превишило предела от 1.5 млрд. лв.


Риск за осъществяване на потенциална сделка с "Грипен" е, че за придобиване на комуникационното оборудване по стандартите на НАТО е необходимо закупуване на технологии, оборудване и лицензи от САЩ, според депутат от ГЕРБ. Рискът освен повишаване на цената е вероятността от неполучаване на разрешение за трансфер на технологии от правителството на САЩ. Така сделката на Хърватия за купуване на употребявани Ф-16 от Израел не получи разрешение за трансфер от САЩ заради модернизации, извършени от Израел, и се провали.


Комисията по бюджет и финанси също одобри Mинистерският съвет да започне преговори със САЩ за F-16.


САЩ и производителят "Локхийд Мартин" декларират готовност за намаляване на оферираната цена по време на подготовка на договора и на срока за доставка. Заради американското законодателство официалната оферта на САЩ е за еднократно заплащане на целия пакет след подписване на договор за изпълнение, докато Швеция е съгласна с представената 5-годишна схема за плащане и дори се предлага 10-годишна схема за разсрочено плащане.


По време на преговорите със САЩ трябва да бъде намерен начин за разсрочено плащане. Към Пентагона има специална Агенция за сътрудничество в отбраната (Defense Security Cooperation Agency или DSCA), която дава разрешение за участие в програмата Foreign Military Funding (FMF). Тя, най-общо казано, се занимава с предоставяне на държавни финансови гаранции за продажба на американско оръжие на одобрени страни, включително и лизинг. За да влезе в сила евентуалният бъдещ договор, трябва и одобрение на Конгреса на САЩ и на българския парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK