Тридесет години след закуската с Митеран френското посолство събра български франкофони

На закуската във френското посолство днес присъстваше и българският еврокомисар Мария Габриел. Вдясно до нея е домакинът - френският посланик Ерик Льобедел.

© Велко Ангелов

На закуската във френското посолство днес присъстваше и българският еврокомисар Мария Габриел. Вдясно до нея е домакинът - френският посланик Ерик Льобедел.Тридесет години след закуската на френския президент Франсоа Митеран с български дисиденти и интелектуалци в София посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел събра четири поколения на закуска днес. Сред гостите в резиденцията на Франция на столичната улица "Оборище" тази сутрин бяха двама от участници в закуската през 1989 г. - журналистът Копринка Червенкова и режисьорът Анжел Вагенщайн.


"Много се радвам, че сме заедно днес в посолството на Франция. Преди 30 години президентът Митеран започна историческото си посещение в България. Историческо не заради срещата му с последния комунистически лидер Тодор Живков, а заради закуската с 12 български дисиденти и интелектуалци, сред които и Желю Желев – бъдещият първи президент на демократична България", каза Ерик Льобедел в началото на закуската днес. От посолството уточниха, че днешната среща е послание за диалог и приемственост.


През 1989 г. във френското посолство в София пристигналият на първо официално посещение на френски държавен глава в България Франсоа Митеран закусва с 12 български интелектуалци, сред които философът и бъдещ президент Желю Желев, поетесата Блага Димитрова, поетът Радой Ралин, журналистите Стефан Продев, Барух Шамлиев, Копринка Червенкова, писателите Йордан Радичков и Ивайло Петров, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн и художникът Светлин Русев.
Анжел Вагенщайн преди закуската днес

© Велко Ангелов

Анжел Вагенщайн преди закуската днес


Сред двадесетте гости на днешната закуска бяха българският еврокомисар Мария Габриел, ръководителят на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Огнян Златев, дъщерята на Желю Желев - Станка Желева, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков и един от лауреатите на наградата на Института "Франсоа Митеран" Артюр Делапорт, който по-късно днес изнесе лекция в Ректората. В закуската участваха и политолозите Антоний Тодоров и Татяна Буруджиева, журналистът Константин Вълков, ученици от 9-а Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и френското училище "Виктор Юго" в София, както и четирима французи.


"По-стар съм с 30 години, но не и по-умен. Човек за 30 години не поумнява, по-скоро оглупява. Радвам се, че отново се сещаме за едни други времена. Преди 30 години имаше повече надежда, отколкото сега. Всички бяхме по-единни, отколкото сега. Всички смятахме, че голямата промяна ще доведе до голяма и съществена разлика в състоянието, разлика в положителен смисъл. Сега, след 30 години, мога да кажа, че се оказахме наивници. Вие знаете по-добре от мен какво се случи в България и какво очаквахме да се случи", каза пред журналисти режисьорът Анжел Вагенщайн, който днес е на 96 г. Той помоли срещата преди 30 години да не се героизира, тъй като освен президентът Митеран нямало други "уникати". Участниците в закуската били случайно събрани и можело да бъдат други дванадесет. Едни от тях по думите му вярвали в социализма с човешко лице, други - в човешкото лице без социализъм. Срещата обаче им дала кураж да знаят, че не са сами и че Европа се интересува какво става в България. После никой не ги повикал да ги разпитва къде са били.


Копринка Червенкова преди закуската днес

© Велко Ангелов

Копринка Червенкова преди закуската днес


"Много единни бяхме и пълни с надежда, която не се реализира - не за първи път в историята", каза още Вагенщайн. Той разказа как преди 30 години били поканени на закуска човек по човек от френското посолство, чиито представители обикаляли по къщите. "Единствената къща, която не можеха да посетят, беше на Желю Желев, защото имаше милиция там. Бях посетен от секретар на посолство с молба дали не мога аз да намеря контакт с него, за да го попитам дали е готов да дойде. Те бяха добре информирани, че жена му е моя колежка", разказа още Вагенщайн.


"Това беше един преломен момент в историята на българската опозиция. Винаги е имало инакомислещи интелектуалци. Вкъщи беше сборище на хора, които мислеха различно, и четяха книги, които бяха забранени. Но режимът правеше всичко, за да бъдат игнорирани те. И това беше първият път, в който някак официално беше признато, че има интелектуалци, които не са интелектуалците на режима, а които са против него и имат съвсем други идеи", каза пред журналисти дъщерята на Желю Желев - Станка Желева.


Кадър от закуската с Франсоа Митеран през 1989 г.

© Френското посолство

Кадър от закуската с Франсоа Митеран през 1989 г.


След закуската през 1989 г. френският президент Франсоа Митеран се среща със студенти в препълнена зала в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и отговаря на техните многобройни, спонтанни и понякога дръзки въпроси, посочват от посолството.


"Намек, че режимът може да падне, нямаше все още. Ние научихме в последния момент, че френският президент пристига и иска да се срещне с български студенти. Попитаха ни какви въпроси искаме да зададем, бяхме ги подготвили предварително. Но в момента, в който започна срещата, протоколът изчезна. Появиха се едни въпроси, които никой от нас не смееше да зададе навремето. Тогава изведнъж се повдигна един ентусиазъм, който беше скрит дълбоко в душите ни", разказа Вилидяна Абуа, която днес участваше в закуската.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  ""Това беше един преломен момент в историята на българската опозиция. Винаги е инакомислещи интелектуалци. Вкъщи беше сборище на хора, които мислеха различно, и четяха книги, които бяха забранени. Но режимът правеше всичко, за да бъдат игнорирани те. И това беше първият път, в който някак официално беше признато, че има интелектуалци, които не са интелектуалците на режима, а които са против него и имат съвсем други идеи""
  Тъжно актуално и приложимо към днешния ден - отново едни хранени академици, културтрегери, газетари, телевизионери и вся осталная примляскват на властовата софра. Докога?

 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2595 Разстроено

  Като чета списъка на "дисидентите", повечето от тях са тъмночервени.
  Kаквито дисидентите, такъв и преходът.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  "Франкофони" е коректната дефиниция, защото едно време тези ченгета и комунета бяха титуловани като "дисиденти"!!!

 4. 4 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Така! Все мръсна долна комунистическа паплач, която ни докара до днешното дередже! Онази среща преди 30 години Митеран я направи с една единствена цел: да легитимира пред света кой ще бъде опозицията в България. Истинските дисиденти не бяха поканени. Някои от тях получиха възможността да се заселят и живеят във Франция ( примерно поета Петър Манолов)! един друг бивш френски посланик се опита преди години да поправи тази несправедливост и за това си тръгна оплют и без почетен медал! Пука му! този посланик поправи "грешката" му и отново покани комунистически изчадия на новата закуска, този път вече с европейски , макроновски (ротшилдовски) привкус! Бедна Българио, нима търсиш признание от онези, дето ни сътвориха Ной?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#2] от "pamela":

  Е то е ясно, че повечето там са били ДС.

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1438 Весело

  Нема ли сега и Ху*ло да покани "русофоните" у евразийското посолство на водка с хайверец?!
  Кат стане да докладвате тук, ей (ツ)

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Ехаааа, ка с времето изплуват скелетите! Скачахме викахме по площадите.... и след време се оказа, че "закуската с Митеран" ръководено от агент Сабина- Юлия Кръстева.... си е мероприятие на ДС!!
  Честито на прогледналите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  "Участниците в закуската били случайно събрани... "Много единни бяхме и пълни с надежда, която не се реализира... После никой не ги повикал да ги разпитва къде са били."

  Явно паметта на Вагенщайн е поотслабнала. Министърът на вътрешните работи Георги Танев тогава издава заповед да не се отказва директно среща на Митеран с интелектуалци, но да се казва, че трябва да се провери кои от тях са в София. Естествено, неудобните няма да са в София по това време. А с подбраните интелектуалци МВР да организира предварителни разговори за "оказване на положително влияние".

  Какво става на закуската. Митеран казва, че иска да ги чуе. Пръв говори Вагенщайн: съвремието се крепи върху три кита - Партията, обективната действителност и българската интелигенция, която иска да получи свобода и се води от две пътеводни звезди - Кремъл и Парижката комуна. Желю Желев представя Клуба за гласност и говори за необходимостта от освобождаване от тоталитарната цензура и демократизация. Блага Димитрова съобщава за репресии върху членове на Клуба. Радой Ралин казва, че идеите на социализма не са осъществени, а е формирана голяма група хора, забогатели от политическата власт. Йордан Радичков казва, че се чувства унизен от този разговор и че колегите му са превърнали срещата в бюро за оплаквания. Продев се възмутил от френската преса, която представяла българската действителност превратно. Светлин Русев се изхързулил с приказки за българо-френското културно сътрудническтво. Ето това е "единството" на комунисти "дисиденти" и конформисти от една страна с истински хора, преодолели комунистически си заблуди, като Радой Ралин и Блага Димитрова.

  Българската страна не позволи на Митеран да се срещне с Илия Минев и членовете на Дружеството му, а тях ги арестува, но по-късно ги пусна по настояване на французите и на практика посещението на Митеран катализира дейността на Дружеството и много повече повдигна духа на истинските антикомунисти, отколкото на комунисти дисиденти като Вагенщайн. Но сега служителите на френското посолство се плъзгат по повърхността на събитието и го профанират с тези срещи.

 10. 10 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Не. Поне тези на снимката с Митеран не са били от ДС. Йордан Радичков, Светлин Русев, Стефан Продев, Блага Димитрова, Копринка Червенкова... Не са. Но за лявата идея - определено. С изключение на Блага Димитрова. В тяхно лице французите са виждали интелектуалци, по-свободомислещи, но не отявлени противници на режима. Истинските дисиденти - да. Но там нещата са неясни. Кой е истински, кой - не. Точно някои истински бяха от ДС.

 11. 11 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Татяна Буруджиева, сериозно ли?! Не мисля , че сбирка с такива хора укрепват авторитета на френската държава.

 12. 12 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Какво унижение при положение че Макрон ни третира като 3-то качество хора. А тия се надпреварват кой по-голям франкофон.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  Тези хора направиха революцията менте, не без помощта на западните страни.
  Гнусно е да се честват такива събития.
  Между другото Митерен се оказа най-свестен от френските президенти. Не заради тази среща , разбира се. След него всички са жалки подобия на политици.

 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 811 Весело

  *Светлин Русев, Стефан Продев, Копринка Червенкова* - нямат ОФИЦИАЛНИ досиета,а иначе си бяха по-долни от обикновените ДС ченгета.Да не си забравил кой лижеше з.... на охлюва людмила правешка?

 15. 15 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 327 Неутрално

  За 30 години нито един не си посипа главата с пепел! Ако перифразираме една популярна библейска фраза - "По дисидентите им ще ги познаете"...

 16. 16 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 327 Неутрално

  "Участниците в закуската били случайно събрани... "Много единни бяхме и пълни с надежда, която не се реализира... После никой не ги повикал да ги разпитва къде са били."Явно паметта на Вагенщайн е поотслабнала. Министърът на вътрешните работи Георги Танев тогава издава заповед да не се отказва директно среща на Митеран с интелектуалци, но да се казва, че трябва да се провери кои от тях са в София. Естествено, неудобните няма да са в София по това време. А с подбраните интелектуалци МВР да организира предварителни разговори за "оказване на положително влияние".Какво става на закуската. Митеран казва, че иска да ги чуе. Пръв говори Вагенщайн: съвремието се крепи върху три кита - Партията, обективната действителност и българската интелигенция, която иска да получи свобода и се води от две пътеводни звезди - Кремъл и Парижката комуна. Желю Желев представя Клуба за гласност и говори за необходимостта от освобождаване от тоталитарната цензура и демократизация. Блага Димитрова съобщава за репресии върху членове на Клуба. Радой Ралин казва, че идеите на социализма не са осъществени, а е формирана голяма група хора, забогатели от политическата власт. Йордан Радичков казва, че се чувства унизен от този разговор и че колегите му са превърнали срещата в бюро за оплаквания. Продев се възмутил от френската преса, която представяла българската действителност превратно. Светлин Русев се изхързулил с приказки за българо-френското културно сътрудническтво. Ето това е "единството" на комунисти "дисиденти" и конформисти от една страна с истински хора, преодолели комунистически си заблуди, като Радой Ралин и Блага Димитрова. Българската страна не позволи на Митеран да се срещне с Илия Минев и членовете на Дружеството му, а тях ги арестува, но по-късно ги пусна по настояване на французите и на практика посещението на Митеран катализира дейността на Дружеството и много повече повдигна духа на истинските антикомунисти, отколкото на комунисти дисиденти като Вагенщайн. Но сега служителите на френското посолство се плъзгат по повърхността на събитието и го профанират с тези срещи.
  —цитат от коментар 9 на spiegel


  Абсолютно подкрепям написаното. Спомням си ясно, че на един по-късен етап Радичков се разграничи леко от комунистите. Червенкова, Шамлиев, Ивайло Петров и Шелудко останаха в миманса. За Продев, Вагенщайн, Желев, Русев и Николай Василев въобще да не говорим. Тези, последните, са измежду най-гнусните същества в политическия живот в най-новата ни история.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4171 Любопитно

  Дружествата "Франкофон" са едно от малкото хубави неща останали от предишна Европа.....

  Bukalemun
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#2] от "pamela":

  Памела, а Вие какви очаквания имахте за дисидентите от онези години?

 20. 20 Профил на lil67
  lil67
  Рейтинг: 228 Разстроено

  До коментар [#11] от "Весел дрон":
  Много точен коментар! Френско посолство удари дъното...като почнем с Буруджиева, минем през Вагенщайн и Копринка и приключим с модерния ляв Антоний Тодоров...липсва само Бокова! Трагична картинка.

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#15] от "Паро":

  Прав си ! Нас ще ни познаят по "дисидентите" , а и по експертизата на "съветниците " на посланик Льо Бедел !Сигурно черпят вода от извора на Позитано с малки "закачки " за заблуда на народа - хора , които поне не са "овъргаляни " в тинята на "псевдопрехода " , който дисидентите от 1989 г / с малки изключения / ни спретнаха !

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6174 Неутрално

  Паметно събитие за българските интелектуалци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2235 Весело

  Големият български дисидент Анжел Вагенщайн и милата му внучка - ръководеща семейното издателство (да не мислите, че дърт комунист като тоя кара на пенсия, а?). Френското посолство през последните години се превърна в пародия - все едно гледаме епизод на "Ало, ало".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на it
  it
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Татяна Буруджиева - дъщеря на Иван Буруджиев. Иван Буруджиев и Виолета Якова са физическите убийци на генерал Луков. Буруджиев е пишман атентатор: с първия изстрел от близо улучва генерала в рамото, а втория отива на халос; накрая Виолета Якова застрелва Луков в гърба. За "геройството", след 9-ти септември '44 Иван Буруджиев е произведен в чин генерал, а атентатът е послужил за основа на филма "Черните ангели". Такива ми ти работи...

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  " надежда, която не се реализира - не за първи път в историята"
  Не се реализира нашата, вашата много добре се реализира.

 26. 26 Профил на Сотю Поплъжичков
  Сотю Поплъжичков
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Вярно ли, че Бойко щял да кани жълтите жилетки в посолството ни в Париж?

 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1199 Разстроено

  "Преди 30 години имаше повече надежда, отколкото сега. Всички бяхме по-единни, отколкото сега. Всички смятахме, че голямата промяна ще доведе до голяма и съществена разлика в състоянието, разлика в положителен смисъл. Сега, след 30 години, мога да кажа, че се оказахме наивници. Вие знаете по-добре от мен какво се случи в България и какво очаквахме да се случи."

  Случи се това, което Русия искаше - превърна ни в прекрасен Троянски кон...

 28. 28 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#26] от "blondofil":

  "Жълтите жилетки " са канени в Кремъл , заедно с Льо Пен !

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Не. Поне тези на снимката с Митеран не са били от ДС. Йордан Радичков, Светлин Русев, Стефан Продев, Блага Димитрова, Копринка Червенкова... Не са. Но за лявата идея - определено. С изключение на Блага Димитрова. В тяхно лице французите са виждали интелектуалци, по-свободомислещи, но не отявлени противници на режима. Истинските дисиденти - да. Но там нещата са неясни. Кой е истински, кой - не. Точно някои истински бяха от ДС.
  —цитат от коментар 10 на nik_77.


  Тези интелектуалци са посочени на Митеран от агент Сабина!!! Тя е медиатора и организатора на срещата. А агент Сабина е Юлшя Кръстева- агент за влияние, мнооого ценен както показва миналото.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#4] от "Вели":


  До коментар [#9] от "spiegel":


  До коментар [#29] от "chichka":

  Вчера в ,,Панорама" К.Червенкова каза , че половината са били от Клуба за преустройство , а другите за били посочени от М на външните Р, явно с участието на ДС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK