Депутати искат среща с главния прокурор за случаите на корупция с българско гражданство

Йордан Цонев

© Юлия Лазарова

Йордан ЦоневВременната комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани" ще иска среща с главния прокурор Сотир Цацаров и ДАНС. На заседанието на комисията беше решено председателят ѝ Йордан Цонев (ДПС) и заместникът му Тома Биков (ГЕРБ) да поискат среща с Цацаров.


Комисията ще напише писмо до ДАНС с искане на информация за разработките по схемата за придобиване на българско гражданство. От Министерството на правосъдието ще се изиска конкретика за броя на издадените български гражданства, от МВР справка за чуждестранни граждани, получили българско гражданство, които са криминално проявени.


Комисията беше създадена по искане на ДПС след публикации в български и чужди медии за корупционна схема за купуване на гражданство с участието на ВМРО. През есента председателят на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев бе обвинен като ръководител на престъпна група за корупционна схема при даването на български паспорти за чужденци.
Европейската комисия днес представи подробен доклад за схемите за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, прилагани от някои държави - членки на ЕС. В три държави - членки на ЕС (България, Кипър и Малта), се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация. В тези три страни няма нито задължение за физическо пребиваване на лицето, нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство, се казва в доклада.


Тези дни се разбра, че руският гражданин Сергей Адониев, който се смята за близък до Владимир Путин, е с отнето българско гражданство след сигнал от антикорупционния фонд (АКФ) и последващи писма от партньорски служби на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). "Причината за отнемането е укрита от българските власти при процедурата за натурализация "за особени заслуги" през 2008 година информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни."


ВМРО и ДПС се разбраха да няма обвинения срещу политически партии


Комисията не се зае с разглеждане на публикации по темата, въпреки че точката беше в дневния ред на заседанието. "Видно е, че за тиражираните неща източникът е един. Оттам тръгват всякакви варианти и допълнения." "Знам кой ги е писал, поръчвал. Този човек и кръгът около него един ден ще си понесат последствията", каза депутатът от "Обединени патриоти" (ВМРО) Юлиан Ангелов. Той каза, че са зад този човек стоят и партии, като не спомена името на ДПС, която партия стои зад сигналите, според ВМРО. Съпартиецът му Красимир Богданов добави, че има доказателства за корупционни схеми от същото лице, което е източникът, и затова акцентът на работата на комисията трябва да бъде върху препоръките.


Обвиненията към политически партии са популизъм, отговори му Йордан Цонев. Говорим евентуално за наличие на корупция при длъжностни лица, добави Цонев. Той смята, че политизирането няма да помогне комисията да стигне до правилните изводи. "Задачата ни е по-сложна, ние сме законодатели. Да видим какво можем да променим в законодателството", каза още Цонев.


Оставам с впечатлението, че има възможност за корупция повече на по-ниските етажи, отколкото на по-високите заради стеснен достъп на хората, които кандидатстват за гражданство до институциите, които го дават, каза и Тома Биков. "Ако можем чисто нормативно и концептуално да решим този въпрос, да премахнем условията за корупция, това ще бъде по-важно. Има следствени органи, които се занимават с нарушенията на длъжностни лица", каза още Биков.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2662 Весело

  "ВМРО и ДПС се разбраха да няма обвинения срещу политически партии" - разбира се, че най-важни са идеалите, каузите. Братска любов!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 778 Весело

  Томата, след като обиколи доста партии,накрая пристана на герб.
  Не е ли време да го предложат за президент?

  От изказаното мнение в статията си личи,че е обединител на нацията.
  И зидаро-мазач.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Според диалектическият материализъм имаме единство и борба на противоположностите. Ин и Ян.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1872 Весело

  Томата, след като обиколи доста партии,накрая пристана на герб.Не е ли време да го предложат за президент?От изказаното мнение в статията си личи,че е обединител на нацията.И зидаро-мазач.
  —цитат от коментар 2 на arnautsky


  Зидаро мазачи. Оня дувара щеше да маже ама и той е намазал от тескеретата. Сите певачки са с наши пасош.Сега така ще го замажат, че мат'ряла нищо няма да разбере.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Томата, след като обиколи доста партии,накрая пристана на герб.
  —цитат от коментар 2 на arnautsky


  За жалост такива като него прогресират. Действат само в името на собствения си интерес и собственото его, плъзгайки се ехидно... Противни мижитурки, но има хора да им се връзват...

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Първанов, Марин и българското гражданство:

  "По времето на Първанов, Марин и Сертов дали "по заслуги" българско гражданство на скандални руснаци" - https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/parvanov-marin-i-sertov-dali-po-zaslugi-balgarsko-grazhdanstvo-na-skandalni-rusnatsi

  "Министри и депутати ходатайствали пред Марин за българско гражданство на свои протежета По искане на Първанов Марин направил гражданка та България жената на Денис Ершов" - https://www.mediapool.bg/ministri-i-deputati-hodataistvali-pred-marin-za-balgarsko-grazhdanstvo-na-svoi-protezheta-news191461.html

 7. 7 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 282 Неутрално

  От какъв етнос са продаващите българско гражданство?

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 951 Весело

  ха... нима че праваа каталог на рушняшките шпиони и агенти у европейскиьо саюз...?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тези депутати от новините вчера ли разбраха, че българско гражданство се продава срещу определена сума инвестиции в страната? Досега къде са спали? Тази практика я има от години. Всеки арабски терорист може да си купи български паспорт и да пътува из Европа без проблеми. Голяма част от балканските наркобосове и сводници в Западна Европа също имат купено БГ гражданство. Албанци, сърби, македонци, турци. Те не знаят и дума български, но използват паспорта си като билет за безпроблемно пътуване в ЕС.

  Някои заподозрени за връзки с тероризма араби също получават БГ паспорти. Защото никой не ги проверява за престъпления, или пък с малък паричен подарък никой не иска да ги проверява. Същото важи и за руските милиардери, които имат забрана да влизат в ЕС. Просто влагат 1 млн евро и си купуват билет за ЕС.

  Българския паспорт е подложен на жестока инфлация. Вече пет пари не струва. Кажеш, че си българин, и те гледат лошо, защото заловеният терорист и заловеният циганин джебчия също били българи.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 10. 10 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 496 Неутрално

  ... належащо е да се премахне двойното гражданство - от там започва всичко

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Шкембе воЕводата, май изгоря...! :)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Това е станало доста преди него.

  Common sense !
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7563 Неутрално

  То и гражданство на турци, родени в Турция и неговорещи езика не трябва да се дава, ако питат мен.

 14. 14 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Доган поръчал Бойко. Доган поръчал Бойко. Доган поръчал Бойко. Доган поръчал Бойко. Доган поръчал Бойко.

 15. 15 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alexadner Boy Adjan":

  Той да не е водка, че да го поръча?

  Иван Костов е за съд!
 16. 16 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  А защо се дават български паспорти на наследниците на изселници, които от години живеят в Турция незнаят капка български език и нямат българско самосъзнание?

  Иван Костов е за съд!
 17. 17 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ivan Prodanov":

  За да измрат хората, и българи да няма. Но да има България

 18. 18 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alexadner Boy Adjan":

  Една гарга прелитала всеки ден над църквите в Истанбул и вършела пакости. Прелитала и над джамиите и пак осирала каквото може. Ходжата на една от джамиите и слагал вода за пиене, но един ден се ядосал и й налял вино. Гаргата се напила и паднала на земята. Ходжата я попитал:
  - Кажи, сега, каква си? Ако си християнин, няма да правиш бели в църквата. Ако си мюсулманин, няма да пиеш вино.
  А гаргата отвърнала:
  - Пусни ме! Аз съм изселник от България...

  Иван Костов е за съд!
 19. 19 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Хехе, какви тежки наивници. Ще се оплакват н една кукла на конци - наивен народ
  https://www.youtube.com/watch?v=LEgU3e2RWFA

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Значи ВМРО и ДПС са тези, които печелят
  Затова подкрепят не нападението :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Имало доказателства, ама името нямало да каже. Типично по ВМРО-вски. Смешници.

 22. 22 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ivan Prodanov":

  Защото паспорт не се дава на основа език, нито самосъзнание. Децата на българи имат паспорт по право и толкова.

 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Томата, след като обиколи доста партии,накрая пристана на герб.Не е ли време да го предложат за президент?От изказаното мнение в статията си личи,че е обединител на нацията.И зидаро-мазач.
  —цитат от коментар 2 на arnautsky


  ЗИДАРО-ЛИЗАЧ

 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  ОГРОМНИЯТ ГЪЗ НА КАРАКАЧАН-ИВАН-МВРО ВОЙВОДА Е ТОЛКОВА ОСРАН,ЧЕ ЩЕ ТРЯБВАТ ТРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ КОМИСИИ ЗА ДА БЪДЕ ПОЗАЧИСТЕН.
  С ИЗВИНЕНИЕ ЗА МОЯ ФРЕНСКИ😉

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK