Асоциацията на европейските журналисти поиска от Радев да наложи вето на закона на личните данни

Асоциацията на европейските журналисти поиска от Радев да наложи вето на закона на личните данни

© АЕЖ - БългарияАсоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България изрази притеснение и отправи критика към решението на парламента да приеме окончателно промените в Закона за защита на личните данни, с който се отваря врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за академични проучвания, документални материали и др., както и за откази за достъп до информация. От асоциацията призоваха президента Румен Радев да наложи вето и да върне закона за допълнително обсъждане в Народното събрание.


Вчера депутатите приеха законопроекта без дебати и без гласове против. Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни, в зависимост от естеството на личните данни и обстоятелствата, при които те са станали известни. В същото време се казва, че когато Комисията за защита на личните данни упражнява правомощията си, не може да стига до разкриване на тайната на източника на информация. Как ще се спази този принцип, след като ще се дава информация за естеството на личните данни и как те са придобити, не се разбира.


От АЕЖ припомнят, че още по време на обществените консултации при внасянето на законопроекта от правителството са изразили своята позиция, че вместо да гарантира правото на изразяване, както изисква европейският регламент за защитата на данните, законопроектът прави точно обратното.
"Така приетият законопроект противоречи на основни принципи и права, предвидени в конституцията. Той не отговаря на духа и принципа на регламента на ЕС, според който обработването на лични данни следва да е предназначено да служи на човечеството. Правото на защита на личните данни не е абсолютно право, а трябва да бъде в равновесие с другите основни права съгласно принципа на пропорционалност", подчертават от органзиацията.


"С предложения законопроект се предвижда въвеждане на толкова широки и неясни ограничения на правото на ползване на лични данни за художествени, научни и журналистически цели, че реално се налага цензура и възможност за широк произвол от страна на изпълнителната власт в директно противоречие с чл. 40 от Конституцията на Република България. Считаме, че регламентът се тълкува повратно и не е спазено изискването на чл. 85, като освен това се ограничава неправомерно достъпът до публични регистри като Имотния и Търговския чрез ЕГН", пише в позицията на АЕЖ, разпратена до медиите.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Идеята на регламента не е лоша, вероятно приложението му в белите страни е читаво(от две години се правят браншови правила, модели на документи и т.н.), но в България това е една огромна порнография. КЗЛД отказа да даде насоки на общините, не е дала насоки и помощни материали на училища и детски градини, на поликлиники, болници, министерства, агенции и т.н., и т.н. У нас този чуден и тъй прекрасен регламент ще бъде основание за наемане на цели кохорти от специалисти по лични данни към училища, села и паланки. И за да съм по-ясна тези специалисти, за които към момента няма никакви определени от държавата изисквания, най-вероятно ще са поредните братовчеди и братовчедки, които ще точат публични средства.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  А какво казва Асоциацията за изключително наглата долна и смръдлива практика на Община Варна да си купува медии

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Асоциацията на европейските журналисти поиска от Радев..."

  ми напомни какво поиска от Радев Лозан Панов - "прокуратура, равно отдалечена от трите власти", пРезидентска прокуратура демек.

  Та погледнах кои пък ще са тези от АЕЖ? Една структура, доминирана от днешния СИБ, ето екипа - http://www.aej-bulgaria.org/bul/page.php?post=497

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Идеята на регламента не е лоша, вероятно приложението му в белите страни е читаво(от две години се правят браншови правила, модели на документи и т.н.), но в България това е една огромна порнография. КЗЛД отказа да даде насоки на общините, не е дала насоки и помощни материали на училища и детски градини, на поликлиники, болници, министерства, агенции и т.н., и т.н. У нас този чуден и тъй прекрасен регламент ще бъде основание за наемане на цели кохорти от специалисти по лични данни към училища, села и паланки. И за да съм по-ясна тези специалисти, за които към момента няма никакви определени от държавата изисквания, най-вероятно ще са поредните братовчеди и братовчедки, които ще точат публични средства.
  —цитат от коментар 1 на Леля Гичка


  Навсякъде е една огромна порнография. Защото вече в доста места(сайтове) в интернет, не можеш да влезеш и дори само да четеш нормално, ако не кликнеш и доброволно се съгласиш да споделяш лични данни и да разрешиш тяхното ползуване. Има и сайтове, в които в формата за съгласие присъства бутон за изключване, но в доста от случаите няма такъв.

  мурзилка
 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Също е интересно какво казва АЕЖ по изключително наглата, долна и смрадлива практика олигарси и НПО'та АНОНИМНО да финансират медии, които да бълват откровено фалшиви новини.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "...възможност за широк произвол от страна на изпълнителната власт в директно противоречие с чл. 40 от Конституцията на Република България."

  Широкият произвол се случваше без закон и се практикуваше от медийния монопол на стария СИБ:

  Февруари 2009г.
  Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
  Тошо Тошев – Председател на УС
  Венелина Гочева – Зам. председател на УС
  Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
  Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
  Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
  Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
  Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
  Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
  Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
  Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
  Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
  Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“


  "Някой ще попита как така бизнес кариерата на журналиста Иво Прокопиев остава незабележима за медиите. Отговорът е, че в Съюза на изателите в България, който допреди години бе наистина влиятелна организация, се спазваше неписаното правило издателите да не се атакуват помежду си. Любопитно е, че по този начин бизнес начинанията на Иво Прокопиев, Петър Манджуков, Тодор Батков, Сашо Дончев и т.н. останаха извън новините в печата." /24 часа/

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2908 Любопитно

  До коментар [#6] от "plebs":

  Само Шиши в бяло?

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#8] от "джендър дебне в храсталака":

  Четене му е майката... :
  "В медийния бизнес скандалите са десетки хиляди пъти по-шумни от всеки друг бизнес, защото всеки от засегнатите има трибуна и се чувства длъжен да я използва, за да крещи шумно срещу съперниците си. На българския вестникарски пазар войните имат особена традиция и ако някой издател нападне друг, се започва дълъг период на контраатаки по всички възможни канали. Миналата седмица се случи нещо по-различно - избухна скандал между всички сериозни издатели. Ако досега периодично някои конкуренти се сблъскваха в локални конфликти, случващото се за кратко беше печатният еквивалент на Първата световна война - участваха всички.

  Заседанието на Съюза на издателите в сряда предизвика най-различни коментари в медиите. Изборът на председател на Любомир Павлов стана повод сдружението да напуснат издателите на "Новинар", "Стандарт", "Земя", "Тема" и "Банкер"...."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/mediina_sergiia/2011/11/18/1207219_sreshta_na_kipene/

 10. 10 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 222 Весело

  Винаги ме напушва на смях като чуя официалното име на асоциацията на журналистите от Дневник и Медиапул.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  За кой ли път правната "мисъл" на парламента "...вместо да гарантира правото на изразяване, както изисква европейският регламент за защитата на данните, законопроектът прави точно обратното..."
  Истинския въпрос е дали го прави от глупост или целенасочено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 222 Весело

  До коментар [#6] от "plebs":Само Шиши в бяло?
  —цитат от коментар 8 на джендър дебне в храсталака


  Не знам дали Шиши е в бяло, но е факт че:

  1. Олигарсите от тая групировка не си нападат медиино бизнесите. В Дневник няма и ред отрицателна информация за Батков, Манджуков, Дончев..

  2. В медиите на Шиши има такава информация.

  3. В Дневник и Сега имаше момент в който за Шиши имаше по 6 статии на ден.

  Очевидно е че има договори, пактове, коалиции и войни между олигарсите. Какво точно делят, едва ли ще узнаем.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  АЕЖ - тези страстни борци против цензурата да обяснят защо, кога и как изчезнаха от нета материалите на "Тема" като "Очите на премиера", трилогията "Лакомниците" и т.н. Другото е "мижи да те лажем".
  Аре...

 14. 14 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Блестящата правна мисъл идва именно от европарламента. Трябваше да въведат строги регламенти за използването на лични данни, а те забраниха събирането на лични данни.

  Сега в момента формално няма фирма която да не е в нарушение на GDPR. То е забранено да събираш данни за клиентите си, за работниците си... все информация без която нито една фирма няма как да работи.

  Може ли един управител на спедиторска фирма да няма право да следи по ГПС къде се намират щофьорите му. Луда работа.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 15. 15 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Блестящата правна мисъл идва именно от европарламента. Трябваше да въведат строги регламенти за използването на лични данни, а те забраниха събирането на лични данни.

  Сега в момента формално няма фирма която да не е в нарушение на GDPR. То е забранено да събираш данни за клиентите си, за работниците си... все информация без която нито една фирма няма как да работи.

  Може ли един управител на спедиторска фирма да няма право да следи по ГПС къде се намират щофьорите му. Луда работа.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 16. 16 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Просто никой няма никакво доверие в правоприлагането, и затова се стопира всеки опит за промяна в който и да е свестен закон от опасения, че дадена група ще си загуби свободите/привилегиите. Вместо журналята да кажат, че 80% от тях са пълни профани, които се занимават само с черен пи-ар и платени публикации.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  До коментар [#14] от "Обществен деятел":

  ГДПР не налага никакви такива ограничения :)
  Управителят няма проблеми да следи с джи пи ес всичките си камиони, просто трябва да каже честно защо и да го опише, да пази данните и да се отнася към информацията като добър стопанин...
  Няма забрана да събираш каквито и да е данни с разрешението на собственика на данните :)
  Иначе сте прав, че Европарламента не е върха по отношение на правото на ЕС :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  "Така приетият законопроект противоречи на основни принципи и права, предвидени в конституцията. Той не отговаря на духа и принципа на регламента на ЕС, според който обработването на лични данни следва да е предназначено да служи на човечеството. "
  Щом Данаил Кирилова е начело на правната мисъл в парламента, няма тука какво да се говори по въпроса. Той трябва да се отнася направо в Брюксел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK