Джеръми Шапиро: Европа храни илюзии за политиката на Тръмп

Джеръми Шапиро, Весела Чернева, Цветан Цветанов и Кристиан Вигенин

© ГЕРБ

Джеръми Шапиро, Весела Чернева, Цветан Цветанов и Кристиан ВигенинВ Европа има голяма степен на заблуда за това какво представлява политиката на Тръмп. Това каза Джеръми Шапиро, директор на научните изследвания на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), на дискусия в София "Възможна ли е Европа на първо място".


В САЩ идеята традиционно е, че в международните съюзи на първо място трябва да са американските интереси, каза Шапиро. Според него Тръмп има нещо доста по-конкретно предвид - че Америка не печели от Европа и съюзниците там. За Европа това изглежда странно, но такова е усещането на президента и голяма част от САЩ, смята Шапиро. "Неговото виждане е, че съюзниците са като досадни роднини, които ти идват на гости, киснат в басейна ти и нямат намерение да си тръгнат", каза Шапиро за Тръмп.


Според Джеръми Шапиро в САЩ има гледна точка, че европейците се възползват от САЩ, които им дават сигурност и американска кръв, а в същото време европейците се възползват и просперират за сметка на САЩ. "Това е виждането на президента Тръмп и е много характерно за САЩ", добави Шапиро. Той обясни, че президентът Барак Обама и администрацията му също са искали да има по-голям принос за НАТО от страна на Европа, но са смятали, че това трябва да стане постепенно. Тръмп е заложил на революционен подход за сметка на еволюционния на Обама. Според Шапиро ясното послание на Тръмп към ЕС е: "Аз си отивам вкъщи, това е ваш проблем", но то не е било чуто добре в Европа.


ЕС като "германски заговор за по-добри търговски споразумения"
Тръмп смята, че ЕС е германски заговор за постигането на по-добри търговски споразумения, продължава Шапиро. Същевременно неговите представители идват в Европа и казват - не се притеснявайте от туитовете на президента. Анализаторът смята, че тази политика няма да се промени, защото европейците си мислят, че прави са подчинените на Тръмп, а не президентът. Но не може да се води външна политика срещу Тръмп, предупреди Шапиро. Знак за това е, че министърът на отбраната Джеймс Матис напусна, след като Тръмп обяви изтегляне на войските от Сирия. "Тези, които отговарят за политика за отбрана и сигурност, напускат своите постове. Това е знак, че политиката спрямо Европа на Тръмп е такава, че хората около него не могат да я поддържат", добави Шапиро.


Разделяй ЕС и владей


Един от начините, по които Тръмп иска да постави на първо място американските интереси, е, че той иска да работи с всяка страна отделно. Тръмп смятал, че ако търговските споразумения се подписват с всяка страна, ще са по-благоприятни за САЩ.


Единственото нещо, което мога да ви кажа, е, че ако не разчитате на европейските партньори, не можете да разчитате и САЩ да ви третират по специален начин, каза Шапиро за отношенията на България с Америка. Шапиро уточни, че това не превръща САЩ в някой, който иска да изостави Европа, но Америка е труден партньор за преговори и Европа трябва да е наясно с това.


Весела Чернева, която е заместник-директор на ЕСВП и ръководител на софийския офис на организацията, обобщи, че президентът Тръмп предпочита да действа на принципа "разделяй и владей".


Вигенин: САЩ се опитват да наложат ценностна платформа


Според мен избирането на Тръмп беше шок и за самите Щати, а европейските партньори все още си мислят, че нещата ще продължат да бъдат такива, каквито бяха. Но няма да е така, каза депутатът от БСП и бивш външен министър Кристан Вигенин. Според него следващите президентски избори ще дадат ясен ориентир дали дали ще има връщане на махалото. "Това е друга ценностна платформа, която САЩ се опитват да наложат и в Европа. Тръмп е изразител на една ценностна система, която си пробива път в Европа", направи паралел с предстоящите европейски избори Вигенин. Според него Тръмп подкопава ЕС.


Вигенин смята, че има рискове за Европа в момент, в който ЕС продължава "да търси себе си". "Имаме шанс да изградим просперитет само в рамките на ЕС, който развива себе си като стълб на демокрация, икономика и определени ценностни", декларира Вигенин. Според него за ЕС може да е плюс и шанс това, което се случва около нас - "Тръмп, Русия, тихите, но мощни стъпки на Китай", за да разберем, че можем да разчитаме само на себе си". Такава сфера според Вигенин е развиване на способности в отбраната - паралелно с НАТО или не. "Предстоящите избори за Европейски парламент ще станат началото - заради нови депутати, избрани като отражение на новите реалности - да се стъпи на реалното, а не на желаното и мечтаното", каза още Вигенин.


Цветанов: За Европа е ясно, че без САЩ не може да гарантира сигурността си


Според Цветан Цветанов тази остра риторика на Тръмп може да създаде проблеми. "За Европа е ясно, че без САЩ трудно може да гарантира сигурността си. Доналд Тръмп и САЩ не могат да бъдат врагове на Европа. Напротив – САЩ са били и ще продължат да бъдат стратегически партньори на Европа", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ.


"За да запазим демокрацията и правовия ред, на първо място трябва да гарантираме сигурността. Тя също така е гаранция за стабилност и икономически просперитет", коментира Цветанов. Според него в момента на територията на Европа не се водят тежки конфликти, но отвъд Стария континент има много такива, които неизменно рефлектират върху него. "Всички си спомняме каква миграционна вълна се насочи към Европа и предизвика сътресения в иначе стабилни държави", отбеляза той.


"Помощта на Съединените щати е ключова в решаването и на черноморския въпрос. Европа трудно би могла да се справи с влиянието на Русия без САЩ, както и обратното", каза Цветанов. Той заяви, че изборите за членове на Европейския парламент през май ще бъдат ключови, защото те ще покажат накъде отива Европа и дали дългогодишните отношения със САЩ ще продължат да се надграждат. Той очаква Брекзит да бъде използван от различни движения в страни - членки на ЕС, като призив и те да последват решението на британците.


Фалшивите новини, прокарващи антиевропейски и антиамерикански настроения, провокират дебат за това нужно ли ни е партньорството Европа - САЩ, но това е единствено в полза на трети страни, каза Цветанов, без да спомене Русия. Според него някои онлайн медии твърде очевидно искат да манипулират общественото мнение и изрази мнение, че България е подложена на хибридна атака и има център, който координира това.


Джамбазки: Няма да има промяна в отношенията


Евродепутатът от групата на консерваторите и реформистите Ангел Джамбазки (ВМРО) смята, че няма да има разлика в отношенията между САЩ и ЕС. Важно е дали говорим за външната политика на САЩ или Демократическата партия, която заради собствени проблеми произвежда фалшиви новини за президента, смята Джамбазки. После той разви теория, че европейското ядро Франция - Германия искало "да фалира бизнеса в периферията, за да освободи работна ръка, която да мигрира на Запад".


ЕС трябва да е по-обединен със САЩ


"Ако говорим честно, в САЩ значителен брой хора вярват, че трансатлантическото партньорство не е важно за сигурността. Те не познават уроците на историята. Един от тях е президентът на САЩ", каза при завършването на дебата Шапиро. Според него ЕС не успява да покаже приноса си към САЩ, който прави за решаване на световните проблеми, стоящи и пред Америка.


Джеръми Шапиро е бил специален съветник за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ, анализатор в корпорация РАНД и т.н.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Весело

  "Джеръми Шапиро: Европа храни илюзии за политиката на Тръмп"
  ===================
  Така е.... Като не питат във форума на "Дневник".

  Еретик
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Събрали се разбирачи да коментират и изкоментирали :)

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Илюзии хранят само рубладжиите полковниците от библиотекарският и някой маргинали!
  Всички разумни хора знаят че оранжевият клоун е ушанско менте!!!!

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Тръмп ЯСНО обясни, че няма да пази Европа безплатно, ама не му повярваха, ....бюрократите помислиха, че се е пошегувал !

  [email protected]
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  ЕС не си прави илюзии за политиката на Тръмп.
  Но Тръмп ще си отиде, а ЕС ще остане :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Ще ме прощава Шапиро, но всичко това беше казано отдавна. Не е чул само този който не иска. На САЩ вече не може да се разчита.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  Тръмп е заложил на революционен подход за сметка на еволюционния на Обама.
  =======
  Тази формулировка е неправилно изразена.....
  Политиката не е природна придобивка, а камо ли социална.....
  Не е и кръстословица която трябва да бъде решена.....
  В политиката не се знае кое, как, кога и по какъв начин ще се случи....
  ПОЛИ..... тика....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  До коментар [#6] от "Jalis Ironhammer":

  това беше казано отдавна
  ======
  По важното е кой и по кое време го казва.....
  А още по важно е когато въобще не се споменава нещо такова, въпреки, че е налице....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  +++

 10. 10 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 468 Неутрално

  “той [тръмп] иска да работи с всяка страна отделно”

  Миии не съм съвсем сигурен, че тръмп го иска това. Щатите от години се оплакват от факта, че ЕС не е интигран достатъчно силно, за да може да се преговаря само на високо ниво - всички решения подлежат на одобрение от всяка държава по отделно, което прави взимането на решения и постигането на спогодби тромаво и дава възможност на страните да блокират преговорите по съвсем отделни причини, в опит да изтъргуват гласа си срещу нещо. Това ЕС го знае отдавна и това е една от причините да се пробват с президент на ЕС, конституция на ЕС и т.н. Рано или късно все някой щеше да опита да прескочи бюрократите в ЕС, ако не тръм, то някой друг.

 11. 11 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  Снимката е страхотна, спокойно може да се озаглави като " Какво, по дяволите, правя тук , с тези?" / тънката вътрешна драма на Шапиро, вибрираща около креслото му!/....

  Мараба, С-ДС доносници!
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Тръмп ЯСНО обясни, че няма да пази Европа безплатно, ама не му повярваха, ....бюрократите помислиха, че се е пошегувал !
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Те в ЕС са комунисти и са свикнали всичко да е безплатно. :)

 13. 13 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не вярвах, че ще го кажа, но Цветанов е прав!

 14. 14 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Руският агент доналд дръмпф работи активно за разцеплението на НАТО и ЕС, изпълнявайки поръчките на водещия си офицер путя

  ФАКТ!

 15. 15 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  Еврозелско лицемерене. Мек е Сенсей Доналд с тия, реално може да тропне по масата и да им каже - гарантирам на Източна Европа железно че няма да паднат под руско робство (основната причина всичката предприемаческа кръв да се източва на запад щото развитието на един читав биз е между пет и десет години гърбене ако е късмет и малко са луди да рискуват още повече че ЕС лицемери и бави ЕЗ и Шенген като клапа за бързо оттегляне което вероятно е договорено под масата с кремъл ) и си джиткаме алъш вериша с тях, буквално ще ги по@ере прави

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Вигенин и Цветанов тръгнали да коментират президентът на САЩ..
  И като Русия е заплаха за ЕС защо продължават да й изкупуват нефтът и газът?И да пълнят руският бюджет .Начело с Германия-руският троянски кон.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Вигенин и Цветанов тръгнали да коментират президентът на САЩ..
  И като Русия е заплаха за ЕС защо продължават да й изкупуват нефтът и газът?И да пълнят руският бюджет .Начело с Германия-руският троянски кон.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  Снимката е страхотна, спокойно може да се озаглави като " Какво, по дяволите, правя тук , с тези?" / тънката вътрешна драма на Шапиро, вибрираща около креслото му!/....
  —цитат от коментар 11 на Манчо


  +++!

 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересни са приказките на Шапиро.
  "Тръмп смятал, че ЕС е германски заговор...."
  "Усещането на президента и голяма част от САЩ..."
  "Тръмп смятал, че търговските споразумения...."

  Ма, Тръмп може да смята, че всеки момент Сан Марино в съюз с Черна гора. ще нападнат Норвегия.
  Тръмп смята, че Ким 3 е готин и даже е влюбен в него.
  Важно е какви са реалностите, а не какви са усещанията Тръмпови.

 20. 20 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Еврозелско лицемерене. Мек е Сенсей Доналд с тия, реално може да тропне по масата и да им каже - гарантирам на Източна Европа железно че няма да паднат под руско робство (основната причина всичката предприемаческа кръв да се източва на запад щото развитието на един читав биз е между пет и десет години гърбене ако е късмет и малко са луди да рискуват още повече че ЕС лицемери и бави ЕЗ и Шенген като клапа за бързо оттегляне което вероятно е договорено под масата с кремъл ) и си джиткаме алъш вериша с тях, буквално ще ги по@ере прави
  —цитат от коментар 15 на Saint of Me


  Заплахата за разтурване на НАТО, как се връзва в умнокрасивата ти картинка с герой сенсей оранжев батман?

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#20] от "bobyb":

  Каква 'заплаха'? НАТО се усилва откакто Сенсей Доналд е в Бялата Къща въпреки наглото гюведжарене на еврозелските умнокрасивци

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#20] от "bobyb":Каква 'заплаха'? НАТО се усилва откакто Сенсей Доналд е в Бялата Къща въпреки наглото гюведжарене на еврозелските умнокрасивци
  —цитат от коментар 21 на Saint of Me


  Тази която умнокрасивците от Конгреса привидяха. Както и умнокрасивеца Мад Дог Матис, наречен така защото си е вадил медицински бележки да не ходи казарма.

 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#22] от "bobyb":

  Имаш ли сгоден линк към приетия акт в който се вижда името на Тръмп :)

  Щото за това са гласували почти всички и се отнася за ВСИЧКИ Президенти само дето се ползва подлярската от 'демократите' за гьобелсова пропаганда че са 'забранили' точно на Тръмп да е човекоядец, иначе всички да е изпоизял досега

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "Saint of Me":

  имам линк към пространен документ, подписан от оранжевата руска кукла, молеща късия кремълски диктатор да му позволи да построи тръмп тауър москау

  искаш ли да ти го пратя, а?

 25. 25 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#22] от "bobyb":Имаш ли сгоден линк към приетия акт в който се вижда името на Тръмп :)Щото за това са гласували почти всички и се отнася за ВСИЧКИ Президенти само дето се ползва подлярската от 'демократите' за гьобелсова пропаганда че са 'забранили' точно на Тръмп да е човекоядец, иначе всички да е изпоизял досега
  —цитат от коментар 23 на Saint of Me


  Сигурно е съвпадение да се правят закони които забраняват на президента, който и да е той, да изтегля САЩ от НАТО, да сваля санкции срещу русия и т.н. Не, всъщност е гьобелсова пропаганда, прав си.

 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#25] от "bobyb":

  Тоест по време на царуването на Сенсей Доналд се приемат актове усилващи НАТО важащи за всички следващи. Да, на една страница сме, това е нещо чудесно, минус гьобелсовите лъженици на демократите ама то все нещо има да не уйдисва съвсем :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#24] от "carlosestrada":

  И лошото в това да има Тръмп тауър в Москва е?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#27] от "Saint of Me":

  хахаха, до тук ли стигна, бе, хахаха, до тука ли падна

 29. 29 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#27] от "Saint of Me":

  да ти перефразирам въпросчето, тъпогрозен:

  "какво е лошото в това президентът на САЩ да е компрометиран от КГБ"

  ами отговори си сам, нали си светец/сенсей или каквото там е новото в инсел-средите

 30. 30 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#29] от "carlosestrada":

  И как точно конкретните сондажи за строеж на бизнес сграда в Москва са 'компрометиране от кагебе', гений? Продажбите на мустанг и ескалейд на руснаци и те ли са 'компрометиране от кагебе'?

  С неадекватните си 'тези' нанасяте непоправим демидж на всякаква критикуваща кремъл позиция щото се асоциира с умнокрасиви глупости и лаене срещу луната.

  Почвам да се съмнявам че това е само от глупост

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 31. 31 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#25] от "bobyb":

  "Законът", който не е станал зкон, защото не е утвърден от Сената и одобрен и подписан от президента, не разрешава финансиране на евнетуално излизане от НАТО. Излизането от НАТО (каквото Тръмп категорично не възнамерява да стори) не става със санкция на Конгреса, а с решение на президента. Просто поредния пропаганден ход на левицата в САЩ. Фалшвива новина, разпространена от "Дневник".

 32. 32 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#25] от "bobyb":"Законът", който не е станал зкон, защото не е утвърден от Сената и одобрен и подписан от президента, не разрешава финансиране на евнетуално излизане от НАТО. Излизането от НАТО (каквото Тръмп категорично не възнамерява да стори) не става със санкция на Конгреса, а с решение на президента. Просто поредния пропаганден ход на левицата в САЩ. Фалшвива новина, разпространена от "Дневник".
  —цитат от коментар 31 на Росен съм аз и голем капут


  Пропаганден ход на демократи и републиканци, 3/4 от целия Конгрес? Ти да не прописа джаваскриптче? :D

 33. 33 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#29] от "carlosestrada":И как точно конкретните сондажи за строеж на бизнес сграда в Москва са 'компрометиране от кагебе', гений? Продажбите на мустанг и ескалейд на руснаци и те ли са 'компрометиране от кагебе'?С неадекватните си 'тези' нанасяте непоправим демидж на всякаква критикуваща кремъл позиция щото се асоциира с умнокрасиви глупости и лаене срещу луната.Почвам да се съмнявам че това е само от глупост
  —цитат от коментар 30 на Saint of Me


  Мустанги и ескалейд срещу лично договаряне с Путин за хотел в центъра на Москва, на стойност стотици милиони минимум, и обещание за подарък пентхауз за джуджи? То така става бизнеса там, което е ок, но не и когато си официален кандидат за президент. Тогава е класически конфликт на интереси.
  Търсенето на 'тези' и умнокрасиви глупости те е докарало дотам че собствените ти 'тези' дори не са вече 'умнокрасиви'.

 34. 34 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#30] от "Saint of Me":

  наистина си тъпогрозен, инселче ... не ми се занимава с такъв дебил като тебе

 35. 35 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#34] от "carlosestrada":

  Епа твоя воля драги ми господине, като се ошлайфаш още заповядай пак да пробваш ме убедиш колко лош е Орангото

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Гусин Шапиро изразява мнението на демократите и евреите.

 37. 37 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#35] от "Saint of Me":

  промити мозъци като твоя, инселче, нямат убеждаване, ако оранжевият ти господар ти каже, че трябва да си теглиш ножа, ти ще си на първа редица с прерязано вратленце

 38. 38 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  иначе това е новата ви линия на култа на тръмпа - гледах снаха му по фокс тая сутрин, и тя абсолютно същата опорка защитаваше - ама какво било толкова станало, че оранжевата руска кукла била лазела на колене пред путя да й даде да построи тръмп тауър москау, докато в същото време лаеше по дебатите, че няма никакви бизнес-интереси в рассийка

  сори, ама издишате яко, само червеновратковците и хилбилитата и такива шарани като тебе още лапате тая въдица

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK