Джеръми Шапиро: Европа храни илюзии за политиката на Тръмп

Джеръми Шапиро, Весела Чернева, Цветан Цветанов и Кристиан Вигенин

© ГЕРБ

Джеръми Шапиро, Весела Чернева, Цветан Цветанов и Кристиан ВигенинВ Европа има голяма степен на заблуда за това какво представлява политиката на Тръмп. Това каза Джеръми Шапиро, директор на научните изследвания на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), на дискусия в София "Възможна ли е Европа на първо място".


В САЩ идеята традиционно е, че в международните съюзи на първо място трябва да са американските интереси, каза Шапиро. Според него Тръмп има нещо доста по-конкретно предвид - че Америка не печели от Европа и съюзниците там. За Европа това изглежда странно, но такова е усещането на президента и голяма част от САЩ, смята Шапиро. "Неговото виждане е, че съюзниците са като досадни роднини, които ти идват на гости, киснат в басейна ти и нямат намерение да си тръгнат", каза Шапиро за Тръмп.


Според Джеръми Шапиро в САЩ има гледна точка, че европейците се възползват от САЩ, които им дават сигурност и американска кръв, а в същото време европейците се възползват и просперират за сметка на САЩ. "Това е виждането на президента Тръмп и е много характерно за САЩ", добави Шапиро. Той обясни, че президентът Барак Обама и администрацията му също са искали да има по-голям принос за НАТО от страна на Европа, но са смятали, че това трябва да стане постепенно. Тръмп е заложил на революционен подход за сметка на еволюционния на Обама. Според Шапиро ясното послание на Тръмп към ЕС е: "Аз си отивам вкъщи, това е ваш проблем", но то не е било чуто добре в Европа.


ЕС като "германски заговор за по-добри търговски споразумения"
Тръмп смята, че ЕС е германски заговор за постигането на по-добри търговски споразумения, продължава Шапиро. Същевременно неговите представители идват в Европа и казват - не се притеснявайте от туитовете на президента. Анализаторът смята, че тази политика няма да се промени, защото европейците си мислят, че прави са подчинените на Тръмп, а не президентът. Но не може да се води външна политика срещу Тръмп, предупреди Шапиро. Знак за това е, че министърът на отбраната Джеймс Матис напусна, след като Тръмп обяви изтегляне на войските от Сирия. "Тези, които отговарят за политика за отбрана и сигурност, напускат своите постове. Това е знак, че политиката спрямо Европа на Тръмп е такава, че хората около него не могат да я поддържат", добави Шапиро.


Разделяй ЕС и владей


Един от начините, по които Тръмп иска да постави на първо място американските интереси, е, че той иска да работи с всяка страна отделно. Тръмп смятал, че ако търговските споразумения се подписват с всяка страна, ще са по-благоприятни за САЩ.


Единственото нещо, което мога да ви кажа, е, че ако не разчитате на европейските партньори, не можете да разчитате и САЩ да ви третират по специален начин, каза Шапиро за отношенията на България с Америка. Шапиро уточни, че това не превръща САЩ в някой, който иска да изостави Европа, но Америка е труден партньор за преговори и Европа трябва да е наясно с това.


Весела Чернева, която е заместник-директор на ЕСВП и ръководител на софийския офис на организацията, обобщи, че президентът Тръмп предпочита да действа на принципа "разделяй и владей".


Вигенин: САЩ се опитват да наложат ценностна платформа


Според мен избирането на Тръмп беше шок и за самите Щати, а европейските партньори все още си мислят, че нещата ще продължат да бъдат такива, каквито бяха. Но няма да е така, каза депутатът от БСП и бивш външен министър Кристан Вигенин. Според него следващите президентски избори ще дадат ясен ориентир дали дали ще има връщане на махалото. "Това е друга ценностна платформа, която САЩ се опитват да наложат и в Европа. Тръмп е изразител на една ценностна система, която си пробива път в Европа", направи паралел с предстоящите европейски избори Вигенин. Според него Тръмп подкопава ЕС.


Вигенин смята, че има рискове за Европа в момент, в който ЕС продължава "да търси себе си". "Имаме шанс да изградим просперитет само в рамките на ЕС, който развива себе си като стълб на демокрация, икономика и определени ценностни", декларира Вигенин. Според него за ЕС може да е плюс и шанс това, което се случва около нас - "Тръмп, Русия, тихите, но мощни стъпки на Китай", за да разберем, че можем да разчитаме само на себе си". Такава сфера според Вигенин е развиване на способности в отбраната - паралелно с НАТО или не. "Предстоящите избори за Европейски парламент ще станат началото - заради нови депутати, избрани като отражение на новите реалности - да се стъпи на реалното, а не на желаното и мечтаното", каза още Вигенин.


Цветанов: За Европа е ясно, че без САЩ не може да гарантира сигурността си


Според Цветан Цветанов тази остра риторика на Тръмп може да създаде проблеми. "За Европа е ясно, че без САЩ трудно може да гарантира сигурността си. Доналд Тръмп и САЩ не могат да бъдат врагове на Европа. Напротив – САЩ са били и ще продължат да бъдат стратегически партньори на Европа", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ.


"За да запазим демокрацията и правовия ред, на първо място трябва да гарантираме сигурността. Тя също така е гаранция за стабилност и икономически просперитет", коментира Цветанов. Според него в момента на територията на Европа не се водят тежки конфликти, но отвъд Стария континент има много такива, които неизменно рефлектират върху него. "Всички си спомняме каква миграционна вълна се насочи към Европа и предизвика сътресения в иначе стабилни държави", отбеляза той.


"Помощта на Съединените щати е ключова в решаването и на черноморския въпрос. Европа трудно би могла да се справи с влиянието на Русия без САЩ, както и обратното", каза Цветанов. Той заяви, че изборите за членове на Европейския парламент през май ще бъдат ключови, защото те ще покажат накъде отива Европа и дали дългогодишните отношения със САЩ ще продължат да се надграждат. Той очаква Брекзит да бъде използван от различни движения в страни - членки на ЕС, като призив и те да последват решението на британците.


Фалшивите новини, прокарващи антиевропейски и антиамерикански настроения, провокират дебат за това нужно ли ни е партньорството Европа - САЩ, но това е единствено в полза на трети страни, каза Цветанов, без да спомене Русия. Според него някои онлайн медии твърде очевидно искат да манипулират общественото мнение и изрази мнение, че България е подложена на хибридна атака и има център, който координира това.


Джамбазки: Няма да има промяна в отношенията


Евродепутатът от групата на консерваторите и реформистите Ангел Джамбазки (ВМРО) смята, че няма да има разлика в отношенията между САЩ и ЕС. Важно е дали говорим за външната политика на САЩ или Демократическата партия, която заради собствени проблеми произвежда фалшиви новини за президента, смята Джамбазки. После той разви теория, че европейското ядро Франция - Германия искало "да фалира бизнеса в периферията, за да освободи работна ръка, която да мигрира на Запад".


ЕС трябва да е по-обединен със САЩ


"Ако говорим честно, в САЩ значителен брой хора вярват, че трансатлантическото партньорство не е важно за сигурността. Те не познават уроците на историята. Един от тях е президентът на САЩ", каза при завършването на дебата Шапиро. Според него ЕС не успява да покаже приноса си към САЩ, който прави за решаване на световните проблеми, стоящи и пред Америка.


Джеръми Шапиро е бил специален съветник за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ, анализатор в корпорация РАНД и т.н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK