Десет неща, които президентът Радев каза в отчета за втората година от мандата си

Днес президентът Румен Радев отчете втората година от мандата си

© Юлия Лазарова

Днес президентът Румен Радев отчете втората година от мандата сиЗа пръв път днес президентът Румен Радев заяви ясно, че би подкрепил бъдещ политически проект. След като миналата есен обяви, че предсрочни парламентарни избори не биха довели до алтернативна, днес държавният глава каза, че въпросът е не дали, ако кога ще бъдат факт те.


В отчета си за втората година от мандата си държавният глава поиска радикална промяна в страната и лансира създаването на Съвет за стратегическо развитие на България. За пореден път президентът критикува управлението заради нарушаването на принципите на демокрацията, раздаването на пари без обществени поръчки, конкурса за купуване на изтребители, лошото законодателство, смачкването на свободата на словото и др. Той отново призова за единение.


"Дневник" публикува едно към едно десет неща, които Румен Радев каза по време на изявлението и отговорите на въпроси на годишната си пресконференция днес.


За новия политически проект
"От началото на своя мандат следвам много ясно кредо - законност, справедливост и суверенитет. И това е моята посока. Законността е алтернатива на произвола и лобизма. Утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим. Да пречупим корупцията; да си отвоюваме свободата на словото, защото виждате какво се случва с критиците на властта; да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А това всичко започва с безкомпромисно прилагане на закона... Дали бих подкрепил нов политически проект? Да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България."


За предсрочните парламентарни избори


"Въпросът вече не е дали, а кога. По отношение на предсрочните парламентарни избори. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори; които да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Това означава машинно гласуване, видеонаблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахване на т.нар. втори протокол на секционните комисии, който е обект на манипулации, актуализация на избирателните списъци."


За правомощията на президента


"Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление. Ако и следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или пък формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система."


За съвета за развитие


"Управляващият елит трябва да реши въпроса за ускореното икономическо и социално развитие на страната. Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани, компетентни и почтени хора, мотивирани да работят в полза на обществото. Ако партиите искат да се видят на бъдещия политически хоризонт, трябва да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции. Ако нашето общество осъзнае своята сила и отговорност, то може да се справи с истинския проблем на България – безнаказаните престъпност и корупция. Ако се справим с този проблем, ще се гарантира прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение.


В заключение - формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде обявен с указ в идните дни. Страната има нужда от нови идеи. България има нужда от таланта, труда и дързостта на всички българи - у нас и зад граница. Предстоят ни избори, предстоят ни месеци на идейно и гражданско усилие. Вярвам, че заедно ще изведем България по пътя на демокрацията и просперитета."


За ситуацията у нас и управляващите


"България се намира в критичен момент от своето развитие. Преди една година в тази зала заявих пред вас, че нашето общество трябва да отстои своите демократични права и свободата на словото и да се пребори за налагането на върховенството на закона. За съжаление българската демокрация ускорено губи позиции. Свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир и изтъкнати професионалисти се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента достигна критично ниско ниво. Все повече закони се променят кардинално с преходни и заключителни разпоредби и се избягва общественото обсъждане и оценката за въздействие. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателство измества безцеремонно обществения интерес."


"Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж, който между другото е сред най-ниските в Централна и Източна Европа и ни закотвя стабилно на европейското дъно, не може да заглуши най-важните индикатори за качеството на живот и доверието в държавността – демографията и чуждестранните инвестиции."


"Не виждам база за партньорство при сегашния курс на управление. Той е конфронтационен. Правителството концентрира власт отвъд отредената му от конституцията и нарушава балансите на власт. Това личи и в отношението му към Народното събрание, и във външната политика, и в изпълнението на закона за държавния бюджет."


За грабливите политици


"За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това минава неизбежно през възмездието – безкомпромисно наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Апелирам Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки, и потенциални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона."


За конкурса за изтребители


"Свикнахме скандалите у нас да се вихрят възходящо с годините, но бутафорният конкурс за изтребител извади порочния стил на управление на международната сцена. Злепостави ни като ненадежден партньор, погазващ предварително разписани и възприети в съвременния свят норми. След провала на големите енергийни проекти модернизацията на Въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние да взема сама стратегически решения. Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Шенген и еврозоната? Въпрос на доверие. А то не се печели с неуморна декламация на европейските ценности, а с тяхното осъзнаване и прилагане."


"За разлика от политиците лобисти аз не говоря за изтребители. Никога като президент не съм казал кой изтребител е по-добър и кой изтребител трябва да купим. Но винаги съм настоявал за обективна, прозрачна, равнопоставена състезателна процедура. Защото само такава може да доведе до най-добрите условия за България и до защита на нашите интереси. Конкурсът е опорочен – той започна като състезателна процедура и приключи като фарс, използва европейските партньори като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия партньор САЩ, като му присъдиха служебна победа. Засипаха ни с всякакви заклинания, която бяха като димна завеса за реалните предложения, тъй като никой не разбра кой какво предлага. Беше изготвен документ с нереално съдържание, който да вкара в заблуда обществото и народните представители. Ние сами зачеркнахме критериите за състезателност, които да ни дадат най-добрите условия, и сега отиваме в неизвестното и ще плащаме явно много повече."


За обвинението на Елена Йончева и КТБ


"Расте убеждението сред българските граждани, че това е политическо преследване. Явните виновници за създаването, за политическите протекции и за разграбването на КТБ стоят извън подобни обвинения. И ако наистина г-жа Йончева се подвежда под отговорност, защото е знаела за престъпния произход на средствата, то това поражда много тежки въпроси. Г-жа Йончева ли е накарала множество държавни институции и предприятия да си влагат парите в КТБ? Защо не се търси отговорност от тях? Г-жа Йончева ли запушваше ушите, очите и устите на контролните органи - БНБ и ДАНС, които са били длъжни по това време да установят всички тези неща? И защо ръководствата на тези органи не са подведени под отговорност? Г-жа Йончева ли връчи наградата "Мистър Икономика"? Г-жа Йончева ли водеше по списък политици за получаване на пари на ръка от банката? Има и други големи медии, които са получавали огромни суми от тази банка? За какво са ги използвали? Като големи медии защо те не са разбрали за престъпния произход на парите и защо те не са подведени под отговорност? Тези въпроси ще продължават да тежат и най-сетне трябва да искаме ясен и конкретен отговор."


За достъпа на журналисти до данни


"Законът за личните данни постъпи в президентството в петък и моят правен екип вече го разглежда. Защитата на личните данни е важен елемент от защитата на правата на личността и те трябва да бъдат гарантирани. От друга страна, обществото трябва да бъде защитено от корупцията и беззаконието. Миналата година казах, че борбата с корупцията е оставена да се води от гражданите и медиите. Ако допуснем да бъдат погазени последните почтени журналисти, ние сме загубили битката за България като правова и просперираща държава."


За пропуските си


"Мога да кажа само, че искам да благодаря на българите за тяхното доверие и подкрепа. Това ми дава сили да продължавам напред."


Още за отчета на Румен Радев четете тук.
Още за обявената подкрепа за нов политически проект четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (200)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  Силни послания, в началото на седмицата! Добре подбран момент.
  Иска ли се или не на ГЕРБ, няма как рано или късно да не се появи политическа алтернатива.
  Обществото е уморено от тях, вече са ясни на всички. Промяната ще се случи. Дано е за добро.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Другара Тодар Живков 2 иска НРБ 2.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Интересува ме кои са "поробителите" и защо пРезидента нарушава конституцията като подкрепя някаква партия. Защо пРезидента зове за метеж? ДАНС къде спи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Защо пРезидента зове за метеж?
  —цитат от коментар 3 на EU defender

  Щот' требе да се мете!

 5. 5 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Г-жа Йончева ли е накарала множество държани институции и предприятия да си влагат парите в КТБ? Защо не се търси отговорност от тях? Г-жа Йончева ли запушваше ушите, очите и устите на контролните органи - БНБ и ДАНС, които са били длъжни по това време да установят всички тези неща? И защо ръководствата на тези органи не е подведени под отговорност? Г-жа Йончева ли връчи наградата "Мистър Икономика"? Г-жа Йончева ли водеше по списък политици за получаване на пари на ръка от банката? Има и други големи медии, които са получавали огромни суми от тази банка? За какво са ги използвали? Като големи медии, защо те не са разбрали за престъпния произход на парите и защо те не са подведени под отговорност?
  ____________________________________________________________________________

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Tва е МОЯТ президент !
  Браво , генерал Радев !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Полша/Чехия/Словакия td 1.2
  —цитат от коментар 1 на Paolo Di Canio


  Промяната няма да се случи. България е в ЕС и НАТО. А вие начело с резидента си се изнасяйте за истинската си родина.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Той "няма" пропуски, но не пропуска да спомене за президентска република и предсрочни парламентарни избори. Решетников и кремъл непрекъснато му дишат във врата.

 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1696 Весело

  "Десет неща, които президентът Радев каза...."

  Не е казал най-важното-че не става за президент!

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Чете каквото са му нахвърлили червените идеолози, които му пишат "речите". С тия никой никъде не е прокопсал. И Радев няма.

 11. 11 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  До коментар [#8] от "Peni Nikol":

  Ми да се яви Баце да спечели избори и да стане президент!

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Доколкото разбирам, заявката е " един народ, една партия, един вожд". И вождът е Румен Радев. Цитатът, за сведение на незнаещите, е на фашистката партия в Италия начело с Мусолини.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Пропуснал е в отчета другаря Гундяев.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Фатмака нищо не каза. Единственото което прави е да сипе обиди и обвинения със злобно гласче.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  пРезидента е активиран от своят духовен гуру- решетника за срам и позор на Отечеството!!!

 17. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Парламентарната система имала последен шанс. Кой си ти бе, че се правиш на отворен. За какво (и за кого) се бориш е ясно.

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Прочетох какви ги е наговорил президента и се ущипах! Значи десните гербери я докараха до там, че като чета писанията на комунягите почвам да си мисля, че е по-добре те да ме управляват?! Боже, какво доживях!
  То вярно, че ГЕРБ и БСП са двете страни на една монета, ама нали герберите бяха уж по-приемливи за десните...Да я докарат до там, че глупостите от Позитано да звучат приемливо...Нема такава държава!

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тия не разбраха, че броя на русофилите продажници в България намалява по естествени причини и колкото и да ги мобилизират, най-много да им предизвикат инфаркти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Гневно

  Сигурно бих се вързала на "точките" радеви, ако беше вметнал и този скандален факт и как той се е отразил на "прехода" български....
  http://desebg.com/vi/3850-2019-01-27-19-36-57

  "Новото контраразузнаване е стартирало със 100% оперативен състав от ДС"(!!)

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#5] от "onemanband":


  ....Tва е МОЯТ президент ! Браво , генерал Радев !
  —цитат от коментар 5 на onemanband


  Това може да е твоят, но не е моят президент.
  Моят президент щеше да поиска тотално разследване по поставените въпроси, без да споменава г-жа Йончева. Щото от изказването му излиза, че цацаратурата преследва Йончева по политическа поръчка. Ако го запитате в прав текст това ли е казал, той разбира се ще отрече...

 22. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Дали бих подкрепил нов политически проект? Да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България."

  Ами те всички досегашни политически проекти се създаваха за да отстояват тези ценности и да работят за модернизацията на България. Часът на истината е когато се вредят при коритото. Забравят и за ценности и за модернизация.

  "Въпросът вече не е дали, а кога. По отношение на предсрочните парламентарни избори. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила,

  А какво направиха управляващите с гласовете на 2,5млн българи които ясно им показаха какви промени се искат от тях?

  Апелирам Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки, и потенциални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона."

  А как да влязат след като изпълняват поръчки точно оттам?

 23. 23 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Радев ,ти просто гледаш назад,в миналото.Не ставаш за тая работа,а пък тези дет ти дават акъл да си ходят на Сибир!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "Peni Nikol":Ми да се яви Баце да спечели избори и да стане президент!
  —цитат от коментар 11 на Paolo Di Canio


  Споко, и това ще стане.

 25. 25 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За всичко друго е плещил този, но отчет НЕ Е правил.

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3750 Любопитно

  Иво Христов се е постарал!А Хрърчилков е слаб рецитатор!АИ харизмата му е на кашишки стршина.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Прочетох какви ги е наговорил президента и се ущипах! Значи десните гербери я докараха до там, че като чета писанията на комунягите почвам да си мисля, че е по-добре те да ме управляват?! Боже, какво доживях! То вярно, че ГЕРБ и БСП са двете страни на една монета, ама нали герберите бяха уж по-приемливи за десните...Да я докарат до там, че глупостите от Позитано да звучат приемливо...Нема такава държава!
  —цитат от коментар 18 на lz73


  А бе отивай да правиш връзки на репитрите и на 3764 кХц, да си настройваш граундплейн антените, и не се занимавай с неща, които не разбираш!

 28. 28 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Весело

  Здраво се е затичал Радев към забвение

 29. 29 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 839 Неутрално

  някой е напълнил фуражката с бръмбари.Кой ще го потърси като напусне президентството.Адреса го знаем-санаториума в Бярдиха.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 850 Любопитно

  това че има някой който може да докара шайката до амок ,е нещо безспорно добро ,но не и достатъчно

 32. 32 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Не са виновни конкретния човек - президент, команягите, Кремъл и т.н.. Те си играят играта. Проблемът е от реализацията на обратната идеология, която се провали у нас. Вероятно понеже е реализирано от същите бандити, просто пребоядисани и станали капиталисти и европейци.

 33. 33 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#27] от "Боби Бобев":


  А бе отивай да правиш връзки на репитрите и на 3764 кХц, да си настройваш граундплейн антените, и не се занимавай с неща, които не разбираш!
  —цитат от коментар 27 на Боби Бобев


  А? Не разбрах?

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дундурук":


  Не са виновни конкретния човек - президент, команягите, Кремъл и т.н.. Те си играят играта. Проблемът е от реализацията на обратната идеология, която се провали у нас. Вероятно понеже е реализирано от същите бандити, просто пребоядисани и станали капиталисти и европейци.
  —цитат от коментар 32 на Дундурук


  Много точно!
  ++++++++++++++++++++++++++++++++

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Гневно

  Като го слушам пРезидента все повече се ядосвам на Баце! Защото ако Баце не бе издигнал Цецка, този никога не би спечелил изборите!

  Баце си го избра Решетников!

 36. 36 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  Колко е умен , прозорлив , аналитичен , безпристрастен и добронамерен нашият пРезидент !!!!Не напразно РЕЙТИНГЪТ му гони 200% - вЕрвайте му !

 37. 37 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Защо нито един от платените тролове на Кухев не се напрегна и замисли:
  Президента днес направи:

  отчет за 2 години на "Дондуков 2"


  Къде му е отчета?

  Какво реално е свършил за 2 години?

  Как и с какво се отчита вицепрезидента?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дневник точно като "десните хора, подкрепили Радев".
  Другата гледна точка:

  "На 28 януари 2019 г. президентът Румен Радев даде отчет по повод втората година от встъпването си длъжност. Речта му не беше просто реч, нито пък беше и реч с отчетен характер.

  Тя се превърна в еманация на нападките, фалшивите новини, недоказаните твърдения, сякаш събирани в период от две години из сайтовете за фалшиви новини на Арман Бабикян, изричани от един човек, който явно или е много сърдит на света, или живее в паралелна реалност.

  Никой не казва, че всичко в България е перфектно. Както и всички други държави, така и нашата има проблеми. Сред тях и системни проблеми. Но икономиката на България не расте ли с над средното за Европа? Нямаме ли рекордно ниска безработица? Няма ли България нови и стабилни индустрии, които опровергават Корнелия Нинова /„Демокрацията ни отне много“ / и бляновете на БСП за „Химко“ във Враца и завода „Петко Енев“ в Стара Загора?

  Ръст на учителски и лекарски заплати, по-голяма инфраструктурна мрежа от всякога и противно на твърденията на Сърдитко Радко – механизъм върху корупцията и съдебната система, който е пред затваряне с три приключени показателя по него на фона на унищожителна критика към Румъния… Който казва: „България има необратими успехи в борбата с корупцията и организираната престъпност“. И като институционален напредък, и като преки резултати.

  Президентът говори за лобистко законодателство, лобистка ерозия. Може би има предвид себе си и своята позиция за „Грипен“? Тъй като интересен момент е, че няма държава, където „СААБ“ да не са изнесли изтребители и да не са били намесени в тежки лобистки и корупционни скандали. В Бразилия с дела срещу двама бивши президенти и едни милиони през лобистки фирми и фондации… Унгария, Чехия, Тайланд, Южна Африка… Как точно Радев е „убедил“ в последната седмица правителството на Огнян Герджиков да вземе решение за „Грипен“ досега никой не е излязъл да заяви.

  Президентът говори за изборни манипулации. Да няма предвид неговия почитател Манол Генов от БСП? С обвинение в купуване на гласове. И как успя да спечели изборите при същите тези изборни манипулации? ..."

 40. 40 Профил на azlikaram
  azlikaram
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#20] от "Реми":

  Пич, каква е тая медия измислена 😀

 41. 41 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Президентът защити Елена Йончева, заговори за предсрочни избори и поиска промяна на политическата система
  Радев е обиден, че службите не са под негово подчинение"
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/prezidentat-zashtiti-elena-yoncheva-zagovori-za-predsrochni-izbori-i-poiska-promyana-na-politicheskata-sistema

 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#38] от "lz2":


  Много тъпо бе комуне! "Не съм комунист, ама..." се изтърка до втръсване!...
  —цитат от коментар 38 на lz2


  Аз комуне? Щото не понасям гербави? Ти да видиш! Ако трябва да избирам м/у Боко, Радев или Корнелия просто няма да гласувам! Има неща, от които ме е гнус!

 43. 43 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Защо нито един от платените тролове на Кухев не се напрегна и замисли:Президента днес направи:отчет за 2 години на "Дондуков 2" Къде му е отчета?Какво реално е свършил за 2 години?Как и с какво се отчита вицепрезидента?
  —цитат от коментар 37 на Минувач


  Хапване,пийване и многозначително раздаване на чужди мисли!"Първата" е от екшън в екшън,тати и той,общо взето служим на Републиката!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дааа, Радев не е като предишния пу##о. Няма да върви по гайдата на оня, дето набиваше чембери. Той си има достойнството на президент, има капацитет, има умения, има знания, има собствено мнение, има харизмата. И в края на краищата, има и одобрението на истинските български граждани.

 45. 45 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Прочетох какви ги е наговорил президента и се ущипах! Значи десните гербери я докараха до там, че като чета писанията на комунягите почвам да си мисля, че е по-добре те да ме управляват?! Боже, какво доживях! То вярно, че ГЕРБ и БСП са двете страни на една монета, ама нали герберите бяха уж по-приемливи за десните...Да я докарат до там, че глупостите от Позитано да звучат приемливо...Нема такава държава!
  —цитат от коментар 18 на lz73

  Критиките му с малки изключения са верни, но заплахата, която отправя за промяна на политическата система в контекста на повече президентски правомощия, звучи плашещо от устата на свръх амбициозен путинофил.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  С интерес ще проследя мненията на двадесетината от форума. Искам да си припомня някои лозунги и кухи фрази. Ех, ако бяхме избрали Трайчо!!! Много сме лоши, много....

 48. 48 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#8] от "Peni Nikol":Ми да се яви Баце да спечели избори и да стане президент!
  —цитат от коментар 11 на Paolo Di Caniо

  Споко, и това ще стане.
  —цитат от коментар 24 на Боби Бобев


  ...Кат' цъфне налъма 😃😃😃
  Свърши се тя-ваш'та😊 ...ГЕРБавата 😃

  Ама , как ви го ''тури'' на изборите генерал Радев а ? ...
  Така...Без-вазелинно 😃
  Ей ви , на ...Още квичите ...2 години ,по-късно! 😁😁😁

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 49. 49 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Нормално е да има критика и към управляващите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 50. 50 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#8] от "Peni Nikol":нееее.не му дишат във врата.написали са му речта.както таско ерменков и другия боклук за южен поток. да не мислиш,че туак всички са номер едно в разбиране наюридически казуси.
  —цитат от коментар 13 на mihail_p


  Поправка ...
  Ти си ,
  До коментар [#8] другия боклук
  —цитат от коментар 13 на mihail_p

  😁😁😁


  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 51. 51 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Гневно


  "Президентът днес не направи отчет, а само критикува. В последните две години той се явява като рекламно лице на "Грипен". Включително и днес. Всяко едно негово изказване е свързано с рекламата и лобирането на тези самолети. Президентът критикува и Изборния кодекс. Аз искам да попитам - той по кой кодекс е избран? Това означава ли, че неговият избор е нечестен?", попита Александър Ненков.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-после имаме достоен и ангажиран с българската демокрация президент!
  ГЕРБ не могат да мечтаят за по-добър коректив на властта им...

 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Гневно

  " всички от БСП се хвърлиха да я спасяват. Днес и Румен Радев го направи. Ние в ГЕРБ вярваме в разделението на властите. Да сте ни чули някога да говорим за поръчкова прокуратура? Ако Елена Йончева е невинна, да го докаже, а не да напада прокуратура и премиер. Точно тя призоваваше преди време да не се лепят етикети, а сега прави точно това. Всички в БСП го правят. Пак ще повторя, че Елена Йончева е депутат. Прокуратурата не води ли разследвания срещу Владислав Горанов, Делян Добрев? Да сте ни чули да обвиняваме прокуратурата? Ако Елена Йончева иска да бъде разследващ журналист, да напусне НС и да стане такъв. Сега е депутат и не се различава с нищо от всички нас", заяви Ненков.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това не е отчет, а програмна реч.
  Поне три нарушения на Конституцията могат да се видят в нея.
  “Парламентарният модел се е изчерпал” - според Конституцията България е република с парламентарно управление. Някой да му го прочете.
  Щял да подкрепи нов политически проект - президентът не може да създава и да участва в политически партии.
  Съвет за стратегическо развитие, който да дублира или дори замести изпълнителната власт - такова чудо няма в текстовете на Конституцията.
  А пламенната защита на Йончева е грубо намесване в правомощията на съдебната власт. Повдигнато ú е обвинение, дали е виновна или не, ще реши съдът. Радев се опитва да предопредели решението.
  Може би трябва да се направи запитване в Конституционния съд - дали тази реч не е в нарушение на Конституцията.

 55. 55 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Неутрално

  .... Промяната ще се случи. ....
  —цитат от коментар 1 на Paolo Di Canio


  павелчо, ти да не си внук на баба ти ванга?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 56. 56 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  Нека дуелът на генералите започне СЕГА!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 57. 57 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  Г-жа Йончева ли....
  —цитат от коментар 5 на onemanband


  … си даде заРплата 12 бона?

  : )

  п.п. Пуста гьостерица неокастрена !

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 58. 58 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "Боби Бобев":
  —цитат от коментар 33 на lz73


  Аха... Не се прави на ударен от високото напрежение на ГУ81!

 59. 59 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  ... А вие начело с резидента си се изнасяйте за истинската си родина.
  —цитат от коментар 6 на EU defender


  А там, в истинската си родина ще си миришат кирлясалия ръкав и ще пият бояришник ли ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  Пропуснал единствено да благодари?
  Мисля, че може да си го спести :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Абсолютна всяка дума - истина.
  ЦРУ вече прави палитрата от еднопосочни, разнопосочни, противоречиви опорни точки в които да будат пускани в общественото пространство за да объркват хората. Радев е комунист. Радев е БСП. Радев ще пречи на БСП. Радев е с Путин. С Радев е Паси, значи Радев е със САЩ. Радев помага на ГЕРБ. Радев ще прави партия, Радев няма да прави партия.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  Нека дуелът на генералите започне СЕГА!
  —цитат от коментар 56 на БМЗ


  Ще победи този генерал, когото подкрепят повече полковници.

 64. 64 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  Иво Христов се е постарал!А Хрърчилков е слаб рецитатор!АИ харизмата му е на кашишки стршина.....
  —цитат от коментар 26 на Willy Messerschmitt


  Щото не си срещал сапьорски старшина !

  : (

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#64] от "Онуфри":

  Или химически....

 66. 66 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Съдейки по реакциите, Радев жестоко е уплашил магнолиите. Бързай Радев, защото узаконената полицейска държава е близо. Медиите и сега са послушни, и сега прокуратурата заплашва непослушните, но ако влезе закона, който гласят ще бъдат послушни е по закон. В момента при Ризово една Магнолия се поти и върти, и заваля думите чудейки се как да се извърши. Скоро гражданина ще трябва да свежда поглед разминавайки се с полицай. Комисия на Магнол, ще преценява и ще наказва по нейно усмотрение кое е журналистика или не. 20 милиона глоба за непослушните.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 67. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#60] от "penetrating":

  Прочете ли последното изречение на статията?
  А дребния шрифт?

 68. 68 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Това не е отчет, а програмна реч. Поне три нарушения на Конституцията могат да се видят в нея.“Парламентарният модел се е изчерпал” - според Конституцията България е република с парламентарно управление. Някой да му го прочете.Щял да подкрепи нов политически проект - президентът не може да създава и да участва в политически партии.Съвет за стратегическо развитие, който да дублира или дори замести изпълнителната власт - такова чудо няма в текстовете на Конституцията.А пламенната защита на Йончева е грубо намесване в правомощията на съдебната власт. Повдигнато ú е обвинение, дали е виновна или не, ще реши съдът. Радев се опитва да предопредели решението. Може би трябва да се направи запитване в Конституционния съд - дали тази реч не е в нарушение на Конституцията.
  —цитат от коментар 54 на aralambi

  ++++++++++++
  Абсолютно точно!

 69. 69 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  ....има и одобрението на истинските български граждани.
  —цитат от коментар 44 на paf


  И те СА … 80% според едно селско професорче !

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 70. 70 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1696 Весело

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  "Иска ли се или не на ГЕРБ, няма как рано или късно да не се появи политическа алтернатива"

  ГЕРБ ИСКА да има силна политическа алтернатива, защото тогава ще има и силен политически живот, в който се проявяват най-силните страни на политическите партии. Тази алтернатива ще се появи, другото е противоестествено. Но също толкова противоестествено е да се смята, че тя с вълшебна пръчка може да се пръкне от политическото блато, което сега представлява "опозицията" в България. И тази "вълшебна пръчица" най-малко може да бъде полуграмотното, наблъскано от кукловодите с цитати и лозунги недоразумение, обитаващо президентската резиденция.
  Когато се появи истинската опозиция, всички ще го разберем! За броени седмици!
  Сигналът ще бъде, когато много хора кажат "Той е!", а не както сега- "Аз съм!", съпроводено от воя на един файтон платени алармаджии..

 71. 71 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Само си го представете. 20 милиона глоба за непуслушна медия. Магнол се самозабравя за трети път. Бързай Радев, народа е стадо сам не може нищо.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 72. 72 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Мирише ли на предсрочни избори? Бойко пак ли ще изкара къс мандат? А кой ще преговаря за изтребителите, че ми е важно?

 73. 73 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  Ако не се случи преминаване в узаконена диктатура. Март иде.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 74. 74 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  "Ще победи този генерал, когото подкрепят повече полковници."
  [quote#63:"Велков"][/quote]

  ––––––––––––
  Това ми звучи като гръцката хунта на "черните полковници". Надявам се, че не правиш такива намеци.

 75. 75 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 725 Любопитно

  https://www.president.bg/news4784/otchetna-preskonferentsiya-na-prezidenta-rumen-radev-i-na-vitseprezidenta-iliyana-yotova.html

  Посетих
  Открих
  поставих нашите очаквания
  наложих вето на седем закона - Парламентът се съобрази само с едно от тях !
  пет пъти сезирах Конституционния съд. В два от случаите Народното събрание само отмени тихомълком атакуваните от мен разпоредби.!
  Повдигнах и темата за националното единение. ?


  Вицето:
  срещнахме и работихме заедно с историческите ни общности ??
  Проведохме срещи с над 30 училища и приблизително толкова читалища.
  ---
  115 души са се трудили неуморно, без да се уморяват. Никакви реални резултати.

 76. 76 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  .... Ех, ако бяхме избрали Трайчо!!! Много сме лоши, много....
  —цитат от коментар 47 на Велков


  Ееех … защо не избрахме курни крушовишка ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 77. 77 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "В заключение - формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти."

  Ако ще правим савецка власт трябва да има и Нова конституция.

 78. 78 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  Най-после имаме достоен и ангажиран с българската демокрация президент!ГЕРБ не могат да мечтаят за по-добър коректив на властта им...
  —цитат от коментар 52 на hue00596226


  Много си прав !

  Не знам защо са ти нацвъкали мунисите ?

  Не могат и да мечтаят за по тъп коректив от сегашния !!!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 79. 79 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Весело

  До коментар [#77] от "palav_nik":

  ССР – съвет за стратегическо развитие :) Едно "С" му липсва, може да добави и "социалистическо".

 80. 80 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Гневно

  "Десет акцента в отчета на Радев"...виртуална поправка, щото "неща" някак не се връзва с материал по повод годишен отчет на един президент.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  До коментар [#67] от "Велков":

  До последното :)
  Няма дребен шрифт, размерът е еднакъв .
  Не разбирам какво твърдите и дори не разбирам дали се чувствате засегнат от коментара ми :)
  Аз коментирах статията, която свършва тук :)

  "...
  За пропуските си
  Мога да кажа само, че искам да благодаря на българите за тяхното доверие и подкрепа. Това ми дава сили да продължавам напред..."
  Останалото е за любознателни или по темата или по Радев. Аз не съм любознателен и по двете

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Не стана ясно как ще суспендира на политическата система. С натиск от улицата и намеса на военните? Търсят се и легитимни средства. Стефан Софиянски лансира проект за нова конституция, в която да се даде власт на президента /поне силовите ведомства/ Вероятно и стратегическият съвет, който ще създава с указ /има ли право на това/ ще предложи нещо в тая връзка. Някой ще пита ли Конституционния съд речта дали е в съзвучие с конституцията? И ако не какво следва? А може човекът да е изнервен, защото Америка е на път да въоръжи бойната авиация.

 84. 84 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Гневно

  Мирише ли на предсрочни избори? Бойко пак ли ще изкара къс мандат? А кой ще преговаря за изтребителите, че ми е важно?
  —цитат от коментар 72 на Велков


  На нищо не "мирише" войнико. Само досадна смрад от политически хейт. От висотата на една Президентска институция. Призоваваща българския народ към "възмездие" за "поробителите".....Останалото е ехо в кресчендо за Импийчмънт!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 85. 85 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Напъва се Румен Радев, но вече е късно.
  България ще има бойни самолети с най-добрите оръжия на борда си.
  Руските самолети няма безопасно да се разхождат в българското въздушно пространство.

  подпис
 86. 86 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Не стана ясно как ще суспендира политическата система. С натиск от улицата и намеса на военните?
  —цитат от коментар 83 на nik_77.

  Може да разчита на Вагнер.

 87. 87 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Радев /Резидентът на Решетников/ се утвърди като човекът Нищо. Лозунги, клишета и заклинания - като заклет комунист! Междувременно покрай тоталното си морално падение, беше определен - съвършено точно, за национален предател и няма нормален човек, който да се съмнява в този факт!

 88. 88 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Какво е това с личните данни и журналистите? Не ми е ясно за какво иде реч.

  Мърфи е оптимист!
 89. 89 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Той резидентът може да е казал някакви неща, но знаем кой му ги е написал.

 90. 90 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Гледай му акъла на лупингиста и му крой шапка.

  Какво значение има кой е влагъл и как е влагъл. Йончева е изпрала едни откраднати пари.
  А това прави неговия пиар КРАДЕЦ.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 91. 91 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2010 Весело

  Десет неща, които президентът Радев каза в отчета за втората година от мандата си
  ======================
  Е, и...нека си говори радиоточката на Москва...не ми пречи щото руско радио не слушам...

 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Промяна трябва, но не е Румен Радев човека, нито БСП е партията.

 93. 93 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#26] от "Willy Messerschmitt":

  80% точно тази "естетика" ги привлича най-силно

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 94. 94 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  "От началото на своя мандат следвам много ясно кредо - законност, справедливост и суверенитет."

  Ми то сичко е законно.
  Справедливост е понятие-локум. Също като братство и равенство.
  Суверенитет. Какво предлага другарят Радев по въпроса. Да станем неутрална страна или да се присъединим към Евразийският съюз, може би.

 95. 95 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  пРезидентът ни е нищо говорещ, но за сметка на това не прави нищо, освен да се тревожи за интересите на ушанките и да настоява за сваляне на санкциите на ЕС срещу деспотичният режим на джуджето!

 96. 96 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Резидент в Радев беше активиран от североизток и мина в настъпление. Цял живот изпълнява заповеди - на Дондуков от Решетников, а в дома от генерала с фустата.

 97. 97 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Тоз съвсем изтрещя :)

  Нали бил деполитизиран па ми говори за нови проекти, за предсрочни избори и за др. глупости.

 98. 98 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 269 Неутрално

  само като видя мазния сурат на руската пионка на решетников и ми става едно такова... патрЕотично

 99. 99 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 741 Весело


  Промяна трябва, но не е Румен Радев човека, нито БСП е партията.
  —цитат от коментар 92 на Роси


  Точно така!
  Бойкиев , Гнома и ''Дай България'' са ''промяната'' 🤣🤣🤣🤣

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 100. 100 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1696 Весело

  До коментар [#88] от "султана глаушева":

  "Какво е това с личните данни и журналистите? Не ми е ясно за какво иде реч."

  Споко, вината не е у теб. И на него не му е ясно (дали са му текст без инструкции).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK