Каракачанов иска трудова повинност и спиране на помощи в концепция за интеграция

Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Красимир КаракачановOбщественополезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост. Това са част от идеите в "Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им" на вицепремира Красимир Каракачанов. Във фейсбук профила си той е написал, че "за справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области".


Основната идея в предложенията му предвижда спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". При злоупотреба с парите от "детски" да се въведе отпускането на надбавки в натура, предлага лидерът на ВМРО. Той предлага спиране на помощите и при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.


За мен е важно, за да бъде премахната професията "социално слаб", да бъде сложен и таван на социалните плащания към един човек или домакинство на годишна база, написа Каракачанов.
Той смята, че посещението на детската градина за децата трябва да е задължително от 4-годишна възраст, а държавата трябва да задължи лицата, ненавършили 16 години, да се завърнат в училищата. Тези над 18, които нямат поне основно образование, да бъдат задължени да го завършат. При отказ за изпълнение на тези мерки отново да се предвиди спиране на социалните помощи и образователно-трудова повинност.


Без достъп до социалната система за деца, раждащи деца


"С оглед на безразборната раждаемост в гетата предлагаме приемането на пакет от строги мерки по отношение на децата, които раждат деца – родителите им, както и самите те, да нямат достъп до социалната система на страната и да бъдат прилагани ефективно санкциите на действащото законодателство", пише Каракачанов.


Документът е качен на партийният сайт на ВМРО, можете да се запознаете с него и от прикачения файл към статията.Според него "при циганките с над две деца да се премахне статутът "самотна майка". При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от цигански произход с над определен брой деца (3 и повече)".


Каракачанов иска да бъдат направени задължителни ваксинации при децата и при възрастните, а при при отказ - без изненада - предлага да важат правилата за отнемане на помощите.


Използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия "спешност".


"Циганите без адресна регистрация" - без право на обитаване


По отношение на гетата трябва да се прилага буквата на закона, пише Каракачанов. "По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Циганите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място", са друга част от предложенията му. За баланс той предлага "заселването на безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята".


За намаляване на престъпността сред циганите основна стъпка на държавата трябвало да бъде разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата.


За осъществяване на тези мерки Каракачанов ще поиска промени в законите през депутатите на "Обединени патриоти" за въвеждане на административни наказания "безвъзмезден труд в полза на обществото" и "задържане под стража" в структурите на МВР за извършени административни нарушения; разширяване на обхвата на неизбежната отбрана; създаването на доброволни отряди по места и др.


Освен това Каракачанов иска задължението за неправителствените организации, работещи с роми, да декларират източниците си на финансиране и да дадат отчет за изразходваните пари по проекти за интеграция назад в годините. "Т. нар. интеграция на ромите глътна стотици милиони левове, а реално не се състоя. Точно обратното - голямата част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема, като изградиха една общност от хора, на които внушиха, че имат само права без задължения и които не приемат законите на държавата като валидни за тях", мотивира се вицепремиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK