Три месеца преди изборите промените в Изборния кодекс не са завършени

Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ

© Надежда Чипева, Капитал

Цветан Цветанов и Мустафа КарадайъТри месеца преди изборите за Европейски парламент Народното събрание е на път да промени правилата, по които ще се провеждат те в България. Последните идеи за промени в Изборния кодекс бяха внесени преди три седмици, но още не са разгледани от правната комисия в парламента, преди да бъдат приети окончателно от депутатите.


Въпреки препоръките на Венецианската комисия да не се правят промени в изборните закони поне шест месеца преди избори, управляващите изглежда не бързат. Кои предложения ще бъдат приети и дали ще бъде променен съставът на Централната избирателни комисия (ЦИК) ще се разбере, след като председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС - Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ, се върнат от САЩ. Тъй като "Обединените патриоти" са разделени и нямат все още обща позиция, за пореден път ГЕРБ ще трябва да разчита на ДПС.


Най-спорните въпроси са съставът на ЦИК, номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината и предложение за промени в начина на вземане на решения в секционните избирателни комисии, с което според БСП ГЕРБ ще елиминира представителите на другите партии в комисиите.
Ще сменят ли ЦИК


Изборите за Европейски парламент през май може да бъдат проведени от сегашния състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат дотогава ще е изтекъл. Това е нагласата в ГЕРБ, която от партията оправдават с малкото време до изборите.


С мотив да се спази Изборният кодекс БСП иска съставът на ЦИК да бъде сменен до 21 февруари. Сегашните членове на комисията бяха избрани, когато председател на парламентарната група на социалистите бе Сергей Станишев, с който според партийци Корнелия Нинова е в обтегнати отношения.


В ГЕРБ се опасяват, че грешни решения на неопитна изборна комисия ще дадат възможност на БСП да претендира за отмяна на изборите. "Патриотите" все още нямат обща позиция, но са съгласни с аргументите на ГЕРБ, че ако сегашният състав на ЦИК остане след мандата си, решенията му ще бъдат с правна стойност, като се позовават на решения на Конституционния съд.


Номерата в бюлетината остават


Най-спорният въпрос се оказват номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината. На първо четене бе прието предложение на ГЕРБ и "Обединените патриоти" те да отпаднат, за да не се повтаря феноменът 15/15, при който се дава погрешно преференция на кандидат, чийто номер съвпада с номера на партията. От ДПС се обявиха против отпадането на номерата, а ГЕРБ разчита на подкрепата на движението.


При първото гласуване председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че преди второто четене ще предложи номерата на партиите в бюлетината да се запазят, но за преференциалният вот да се започва от друго число - например 100. ДПС са съгласни с това предложение. БСП искат номерата да останат.


Христиан Митев от НФСБ, който е зам.-председател на правната комисия, каза, че той държи да няма номера на партиите в бюлетините, какъвто беше и първоначалният проект за промени, подписан от ГЕРБ и "Обединени патриоти".


Без забрана за огласяване на проучвания в изборния ден


Отпадане на забраната за огласяване на резултати от социологически проучвания в изборния ден предлагат от ГЕРБ. В момента резултатите от социологическите проучвания се оповестяват в 20.00 часа, когато приключва изборният ден, а при нарушения се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева.


Целта на забраната е данните да не повлияват на решението на избирателите, които все още не са упражнили правото си на глас. Мотивът на вносителите на предложението за отпадане на забраната е, че и в момента в хода на изборния ден се публикуват данни от проучванията в социалните мрежи, което предизвиква неравнопоставеност между медиите.


На живо от секциите


Едно от предложенията е да има видеонаблюдение в изборните секции. Картината от изборния ден трябва да се излъчва на живо на сайтовете на районните избирателни комисии. Предложението за тази промяна е на "Воля" и бе прието на първо четене в пленарна зала. За видеонаблюдение в секциите се обяви и президентът Румен Радев.


Изборните секции в момента са над 12 400 и изборният ден от всяка една трябва да бъде предаван на живо. Такава практика има в Русия и Азербайджан. Според изборни специалисти с видеонаблюдението може да се контролират много по-лесно платените избиратели.


По две камери за видеонаблюдение да има във всяка избирателна секция предложиха междувременно депутати от ДПС. Едната да е на входа на секцията, а другата - да обхваща работното място на членовете на комисията.


Ограничено машинно гласуване


Машинното гласуване, което по сегашните разпоредби трябва да бъде въведено във всяка една секция на предстоящите през май избори, по всяка вероятност ще бъде ограничено. Предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е машини да има в над 1000 секции с над 300 избиратели и ЦИК да решава в кои секции.


Данаил Кирилов обясни, че промените се правят по настояване на ЦИК и заради грешки при отчитането на вота поради непредаване или загуба на флашки например. БСП държи машинното гласуване да бъде въведено. От ДПС предлагат на евроизборите през май да има машини за гласуване в половината секции. А след това във всички секции да се гласува само с машини, като изключение правят тези извън страната, болниците, социалните домове и др.


Електронното дистанционно гласуване, което също трябваше да влезе в сила тази година, се отменя за неопределен период от време. Едната причина за това е, че въвеждането на лични карти с чип, които трябва да служат като електронна идентификация, се отлага за пореден път - сега за 2020 г. Другата причина е, че технологията все още не давала гаранции за сигурност.


ДПС не иска уседналост и преференция


От ДПС предлагат още да отпадне принципът за уседналост за местните избори, както и да се обезсмисли преференцията на всички видове избори. Идеята е тя да се зачита само ако съответният кандидат е събрал повече от гласовете от съответната избирателна квота.


Сред предложенията на ДПС е секции извън страната да се образуват при по-малко избиратели - при 20 избиратели на места с консулства и посолства. Отново се иска да се разреши агитация и на чужд език с превод на български.


"Атака" иска по-нисък праг за европарламента


Депутати от "Атака" предлагат списъци с имената на кандидатите за евродепутати да има на входа на секцията и в самата тъмна стаичка, като зад всяко име е изписана партията на съответния кандидат, ако той е част от листата на коалиция.


Предлага се и методика, според която прагът за влизане в Европейския парламент да бъде намален. Христиан Митев от НФСБ коментира пред "Дневник", че това предложение е безсмислено, тъй като в България прагът при европейските избори е естествен.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1777 Весело

  "Въпреки препоръките на Венецианската комисия..." - какво са нЕкакви препоръки, за наш`те корифеи на изборните врътки!? От молитвената закуска, на ЦвЦв и К-ъ, ще им е дошло вдъхновение и ще закрепят всичко с бъдещо обилно хранене. ДЕМОкрация с уговорки - първа грижа на ОПравниците ни.

  Коментиране на анализираното, вече...
 2. 2 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Пари нема.

  Иван Костов е за съд!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Весело

  ТРАДИЦИОННО "...Три месеца преди изборите промените в Изборния кодекс не са завършени..."
  Политтехнолозите в това време трескаво и традиционно правят и най-много грешки :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Такава им е тактиката.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  "номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината и предложение за промени в начина на вземане на решения в секционните избирателни комисии"
  - Това са дребни козметични промени, които по никой начин не променят същината на изборите.

  Ще сменят ли ЦИК
  Корни иска да смени квотата на БСП с нейни решетниковчета. Щото партията и е разцепена. Желанието и за саботажи на изборите я изпотява. :)

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Въпросът!:

  "Импийчмънт на Радев? ГЕРБ вижда основания, но не желае война сега"

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7285143

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2092 Весело

  "Кои предложения ще бъдат приети и дали ще бъде променен съставът на Централната избирателни комисия (ЦИК) ще се разбере, след като председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС - Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ, се върнат от САЩ. "


  цвъ и карата знаят най добре ,особено сега ,обилно закусили със сланина и пържени яйца

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Крушовската биволица вече орева орталъка в опит превантивно да даде обяснение и да се оправдае за поредната загуба на избори?!
  "Комунисте, Сър"!!!

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  Единствената промяна, която касае избирателите пряко, е да няма номера на партиите. Аз съм "за".
  Всичко останало са технически подробности, да се оправят.
  Нинова явно не ще хора на Станишев да са в цик, оттам и писъците.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2092 Любопитно

  на снимката ,реалната управляваща коалиция ,патриотичните смешници са само за парлама

 11. 11 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ясно се очертават 2 тенденции:
  1. Законодателите все по-малко спазват приетите от самите тях закони.
  2. Същите увеличават наказанията и правомощията на органите, следящи спазването на закона - дори само по подозрения и проверки.

  Това няма как да не доведе до реваншизъм и много неприятни случки в близко бъдеще. Ако утре някой започне да разстрелва депутати, например, вероятно би събрал повече овации, отколкото критики.

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Тия двамата и техните главатари купуват най-много. Парите не/се знаят от къде. Това са престъпници. Вече заедно ходят на инструктаж в друга престъпна държава, която нема нужда да праща армия, просто няколко продажни еничари й вършат същата работа. Сигурно са били в една стая у хотела.
  ОСТАВКИ

 13. 13 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Изключително изненадваща новина.

  (каза абсолютно никой)

 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Ай, ай, ай, в назаднала Русия вече имало видеонаблюдение с пряко излъчване. И защо трябва шефове на парламентарни групи да се връщат отнякъде и да указват какво да стане и какво не? За какво сме гласували и плащаме заплати на останалите депутати? За да чакат да им кажат как да гласуват ли?

 15. 15 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Трябва да се махнат номерата от бюлетините, а в различните партиди подредбата на кандидатите да е различна. Така моментално решаваме 90% от купения вот.

  Спаси, Господи, Твоите хора и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1833 Гневно

  Нинова явно не ще хора на Станишев да са в цик, оттам и писъците.
  —цитат от коментар 9 на АзКлавдия

  ИМЕННО! Отново държавата трябва да става заложник на вътрешнопартийните борби и интриги в БСП!

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#16] от "cristo_n":

  не бе мильо ,просто законите трябва да се спазват !

 18. 18 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Дано направят тяка, че БСП(к) не минат 10%. Червени боклуци!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 19. 19 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Ясно се очертават 2 тенденции:1. Законодателите все по-малко спазват приетите от самите тях закони.2. Същите увеличават наказанията и правомощията на органите, следящи спазването на закона - дори само по подозрения и проверки.Това няма как да не доведе до реваншизъм и много неприятни случки в близко бъдеще. Ако утре някой започне да разстрелва депутати, например, вероятно би събрал повече овации, отколкото критики.
  —цитат от коментар 11 на wowbagger


  Верно ли? Аз пък си мисля, че такива като теб трябва да се озовават директно на Векилски и да отговарят по обвинения за едни хубави текстове от глава първа на НК - ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА!

 20. 20 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  Герб трябваше да търси основания когато издигна Тетка. Досадно е тоя тип говорене.Не се усещаш?

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  ЧувАл ли си за синдрома на счупения прозорец?

  В САЩ забелязали, че ако се поддържа видимо една сграда, дори и да е ненаселена с нея не се случва нищо лошо,но ако по някаква причина бъде счупен прозорец, само за месец тя бива тотално раькостена от наркомани и бездомници.

  Та така с дребните проблеми.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":Герб трябваше да търси основания когато издигна Тетка. Досадно е тоя тип говорене.Не се усещаш?
  —цитат от коментар 20 на КА2


  Тъй ли? Що да не търсим вината в плужеците от "аффтентичната десница" (де факто - клонинг на БСП), чийто кандидат спечели по-малко и от Марешки, а да търсим вината в ГЕРБ, които бяха единственият реален опонент на БСП? Я сподели поредния бисер от съкровищницата с опорки на позитано-лабораторно-сарайското политбюро?

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#22] от "Reporter US":

  Искаш аргументи ли!? Ами питай съселяните на Цецка, защо даже те предпочетоха Радев. Може би ще ти обяснат какво точно не харесват в бившата оартийна секретарка.
  И ако можеш се замисли, колко голямо трябва да е отвращението им за да надделее йад изкушениет да се хвалят, че президента е от тяхното село.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#22] от "Reporter US":

  Защото всички знаем , че фурашката деформира главата! Нали заядливецо?

 25. 25 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#22] от "Reporter US":Искаш аргументи ли!? Ами питай съселяните на Цецка, защо даже те предпочетоха Радев. Може би ще ти обяснат какво точно не харесват в бившата оартийна секретарка.И ако можеш се замисли, колко голямо трябва да е отвращението им за да надделее йад изкушениет да се хвалят, че президента е от тяхното село.
  —цитат от коментар 23 на tribiri


  А как стои въпросът с Трайчо? В неговото село как са гласували? А в твоето?

 26. 26 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#22] от "Reporter US":Защото всички знаем , че фурашката деформира главата! Нали заядливецо?
  —цитат от коментар 24 на КА2


  Хм… ако е така, ти трябва да си бил поне с дузина фуражки...

 27. 27 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#25] от "Reporter US":

  От скоро си във форума. Аз не гласувам

 28. 28 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#25] от "Reporter US":От скоро си във форума. Аз не гласувам
  —цитат от коментар 27 на КА2


  Не ме вълнува дали гласуваш или не, опитвам се да разбера защо ГЕРБ, с единствения кандидат, стигнал до балотаж с малоумния льотчик, се оказват по-виновни за избирането на последния от афтентичните "умници", чийто кандидат взе по-малко и от Марешки и отпадна на първи тур със срамен и орезиляващ резултат? Ето на този въпрос ми отговорете.

 29. 29 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#28] от "Reporter US":

  Изглежда не се интересуваш от нищо , даже ти бягат причинно следствените връзки!

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#25] от "Reporter US":

  Когато човек не знае как да отговори на някой въпрос, отговаря с въпроси.
  Та да обобщим. Във всички села, в т.ч. и тези с по 4 избирстелни района в тях, хората гласуваха против пияната партийна секретарка, рабфакаджийка с фалшива диплома, която кара тъпите си съпартийци да пеят цъфнл герб в съпровод на бригадирската песничка от края на 70 те "рунтав гъз".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#29] от "КА2":
  До коментар [#30] от "tribiri":
  Смешноватото ви истерясване не променя факта, че сте аутсайдери и некадърници, нали го разбирате? Или и това ви идва свръх сили?

 32. 32 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мизийски ☦":

  Знае се много добре, какво и как трябва да се направи...! Но не очаквай ГЕРБ, ДПС, БСП или някоя подобна партия да го направи. Всички си правят някакви тънки сметки, като гледат да прекарат всички останали, в стремежа си да се задържат на власт още малко.
  Между другото, вече е смешно и отегчително преди избори, да сменят някакви правила и методики в последният момент. Особено, най-великите победители във всички избори, май се сещат, че може да има неприятни изненади и си мислят, че ще им се размине...
  Между другото, не винаги предварителните сметки се оказват правилни и верни. И тия, дето са направили промените остават, неприятно изненадани. Като ефекта 15/15, който докара на БСП, че и на другите, доста главоболия...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 33. 33 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#31] от "Reporter US":

  Щом това те прави щастлив ! Такова сме

 34. 34 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Между другото, не винаги предварителните сметки се оказват правилни и верни.
  —цитат от коментар 32 на tww09306483

  За умнокрасивците под опашката на коня това важи не на сто, а на хиляда и сто процента!

 35. 35 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#34] от "Reporter US":

  Ти не разбра ли , че единственото качество на мнозинството е неговото количество. А ти си ярък представител на "количество"

 36. 36 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До коментар [#28] от "Reporter US":

  Какво има да ти се отговаря...?!? Народът ни, представляван от 80-то процента тикви, иска да има за президент фуражка. Другият вариант беше Цецка, която прилича повече на травестит и разправя измислени и лъжливи истории за дядо си. Трайков не се вписва в представите и разбиранията на 80-то процента. Говори ясно, смислено и логично. Знае чужд език и носи очила. Тоест, изглежда прекалено учено и скучно. Как да го изберат такъв...? Затова, пред изпълнителката на "Цъфнал, цъфнал ГЕРБ..." мат`ряла предпочете авиатора. Все пак е по-истински генерал... Не е, генерал от пожарната...!
  Ако друго не ти е ясно, питай...! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#31] от "Reporter US":

  Смешко, тук е прието, когато искаш да задаваш въпроси, от време на време и да отговаряш, на тези, които ти се задават, освен ако разбира се си обикновен трол и не се интересуваш от спорa, a oт хонорара.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До коментар [#34] от "Reporter US":

  Да не забравиш и за Цецка... За нея, също важи. :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 39. 39 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  представляван от 80-то процента тикви... разбиранията на 80-то процента. Ако друго не ти е ясно, питай...! :)
  —цитат от коментар 36 на tww09306483


  Фактът, че говориш за "осемдесеТО" процента, а не както е правилно - "осемдесетТЕ" ясно показва с какъв селяндур си имаме работа. Това сте вие, драгалевските палячовци - радикални комунисти. Ниско образован лумпен-пролетариат, повярвал си, че като се пише симпатизант на радикалното БКП на Костов, автоматично ще се превърне в интелектуалец. А реално се превръща в посмешище, както е и в твоя случай.

 40. 40 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Смешко, тук е прието, когато искаш да задаваш въпроси, от време на време и да отговаряш, на тези, които ти се задават
  —цитат от коментар 37 на tribiri


  Въпрос с повишена трудност, като за драгалевски "умнокрасивец" - Къде, по дяволите е въпросът, на който трябва да отговоря в следующото словесно изстъпление:

  До коментар [#22] от "Reporter US":Искаш аргументи ли!? Ами питай съселяните на Цецка, защо даже те предпочетоха Радев. Може би ще ти обяснат какво точно не харесват в бившата оартийна секретарка.И ако можеш се замисли, колко голямо трябва да е отвращението им за да надделее йад изкушениет да се хвалят, че президента е от тяхното село.
  —цитат от коментар 23 на tribiri


  Няма да се спирам на правописа, той по традиция е на трагично ниво при "умнокрасивците", почти стандартно изискване, за да си подслониш джендера под "знамето" на др. Кънев.

  Бай дъ уей, в този форум съм от доста преди теб, така че не се опитвай да ми обясняваш кое и как се прави. Просто будиш насмешка.

 41. 41 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До коментар [#39] от "Reporter US":

  Хе-хе-хе-хе-е-е-е-е...! Поредният софийски аристократ, живеещ в мухлясала панелка, раздаващ определения...! Един път сме реститути живеещи по центъра, друг път сме селяни, трети път нещо друго...! :)
  Със сигурност си, по-голям селянин и от мене...! Ама, карай...! :)))

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 42. 42 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1119 Разстроено

  На снимката - едно от лицата на властта и задкулисието, което е “извън” нея

 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Пари нема.
  —цитат от коментар 2 на Ivan Prodanov  Има, има ...
  Да върнат откраднатото от КТБ, " Белене " и да не изреждам - да се върне откраднатото и ще имаме пари за откриване на работни места, повишаването на пенсиите, плащането не само на F-16, но и преоборудването на армията ни въобще, а с останалото ( ще има и такова ) да се налеят пари в здравеопазването !
  Пари ли няма ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 44. 44 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Интересно симбиоза - ГЕРБ с гласовете на ДПС ще променя правилото за уседналост, изглежда вероятното прекрояване на вътрешно парламентарните съюзи в името на пълното изкарване на мандата прави съвместими безпринципни коалиции - веднъж с "патриотите", веднъж с етническите им противници. Вече никой не говори за елементарна политическа чистота и идейност на коя да е партия в Народното събрание, партизанщината е типично балканска - власт, пари и далавери. Днес Борисов търси подкрепата на Каракачанов, утре ще си партнира със заместника на Доган. Но дали помним една снимка, в която Борисов целува ръката на Сокола? Ритуалът с целуване на ръце е близък до помпиерските схващания за упражняване на власт.

  Дедо Крум
 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3312 Весело

  До коментар [#40] от "Reporter US":

  Дата на регистрация 10/01 /2019! Разбрах! Явно яко си се олял та се е наложило да се регистрираш с нов профил.
  Що се отнася до правописа ми - тракам от таблет, а не от предиставен ми по партийна линия компютър.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#22] от "Reporter US":


  " Що да не търсим вината от плудеците от " аффтентичната десница ... "


  Много просто е Непукистке,
  защото АВТЕНТИЧНАТА десница не управлява от времето на ОДС и Костов . Напълно естествено е да се търсят отговорности от управляващата вече 10 години ГЕРБерска " десница " .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 666 Весело

  Преди 5-6 години случайно видях ЗУТ-а (закон за устройство на територията) във вид на печатно издание с всички поправки и подзаконченца - бяха 3 дебели книги 2000 страници минимум. От поправки и прекроявания беше набъбнал...
  Та в тази връзка се питам - колко ли е надебелял изборният закон?

 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#22] от "Reporter US":Защото всички знаем , че фурашката деформира главата! Нали заядливецо?
  —цитат от коментар 24 на КА2  Искам да те предупредя :
  Спориш с генерал-полковник от военната прокуратура на БНА в оставка и труженица от тролофабриката на ГЕРБ с 13-14 ника, най-известният от които е " Непукистка " .
  И нещо друго : " Непукистка " пише ту в женски, ту в мъжки род и тук не намеквам за някакви хормонални отклонения ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#46] от "niksan1":

  Никсане изглежда не трябва да хабим клавиатура за такъв индивид. Същия е като Евлампито . Вече съжалявам , че му обърнах внимание повече от колкото заслужава.

 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":


  " ... освен, ако разбира се си обикновен трол ... "


  Ами там е работата, че не е обикновен трол, а трол ползващ 13-14 ника, най-известният от които е " Непукистка " .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#22] от "Reporter US":" Що да не търсим вината от плудеците от " аффтентичната десница ... "Много просто е Непукистке,защото АВТЕНТИЧНАТА десница не управлява от времето на ОДС и Костов . Напълно естествено е да се търсят отговорности от управляващата вече 10 години ГЕРБерска " десница " .
  —цитат от коментар 46 на niksan1


  Изключително "интелигентен" отговор! Просто като за треторазряден кръчмарски свирач с претенции за интелектуалец. Сподели сега, обсебен от разни генерали и непукистки дедо, каква връзка има това, че ГЕРБ управлява от 8 години, с това, че кандидатът ви - подкрепен от ПЕТ партии, се орезили и получи по-нисък резултат от Марешки - неподкрепен от партия? Тайзи релация нещо ми се губи, вероятно у вазе съществуват неведоми за нас льогически връзки, изпредени от вълната на знамето Му...

 52. 52 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 657 Неутрално

  нас, вашите евроизбори не ни интересуват.

 53. 53 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Последните идеи за промени в Изборния кодекс бяха внесени преди три седмици, но още не са разгледани от правната комисия в парламента, преди да бъдат приети окончателно от депутатите.

  Касто се вижда , промените все още не са започнали , за да се говори за завършване . Все още всичко е на фаза идеи . И ще си остане на това ниво . Снимката горе показва защо . Герб е в клещите на ДПС и няма мърдане . Агата стиска зъби , за да не се засмее , но пренебрежението свети в очите му . Както и да е , българите отново и отново попадат под турско . Робство , владичество , присаствие - както и да се нарече . Дори и филмова / култерна / инвазия . С далечна , но перспективна насоченост . Ще дойде някоя есен и пилците ще трябва да се броят . Ако са останали ...

 54. 54 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  До коментар [#52] от "scott":

  Естествено, постоянно живеещи в Турция да не се интересуват от Европейския парламент.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 55. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2340 Неутрално


  Изборите за Европейски парламент през май може да бъдат проведени от сегашния състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат дотогава ще е изтекъл. Това е нагласата в ГЕРБ, която от партията оправдават с малкото време до изборите.

  Простия и простите чукат на отворена врата . Кой и къде е казал , че ТОЗИ състав не може да проведе изборите ? Въпроса е ЗАЩО ТОЗИ , след като мандата му изтича преди изборите ?. И нарушение на закона ли е , когато административна некадърност е причина да не бъде спазен Закона ? Ако закона не е спазен , кой носи вината за това .Защото понятието ПРЕСТЪПЛЕНИЕ произлиза от ПРЕСТЪПВАНЕ на закона .

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  С мотив да се спази Изборният кодекс БСП иска съставът на ЦИК да бъде сменен до 21 февруари.

  Груба лъжа и манипулация . Искането на БСП е да се спази закона и състава на ЦИК да БЪДЕ ИЗБРАН в посочения срок . кВОТАТА НА РАЗЛИЧНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ може , ПРИ ЖЕЛАНИЕ , да остане в същия именен състав . Явно герберите отново се опитват да търсят под вола теле , но както обикновено , намират това , което реално има под вол .

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Тъй като "Обединените патриоти" са разделени и нямат все още обща позиция, за пореден път ГЕРБ ще трябва да разчита на ДПС.

  От прекомерната жажда за власт , патриотите , бяха "сварени " от агите като жаба , поставена в съд с вода , . Поставен на котлон , на който температурата на водата се повдигаш с малко , но непрекъснато . И сокато не се свари , жабата не усеща опастността . Патриотарите са почти сготвени . Америка - Герб - ДПС - избори . Менюто е поръчано .

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  В ГЕРБ се опасяват, че грешни решения на неопитна изборна комисия ще дадат възможност на БСП да претендира за отмяна на изборите.

  Избори НЕ МОГАТ да се отменят . Избори се КАСИРАТ . Отменят се само според герберската юридическа терминология на Данаилчо Кирилов .

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3312 Весело


  До коментар [#56] от "papуre":

  Абе ако човек знае каква е разликата между вол и бик, знае, че пид вола трудно може да намери нещо интересно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ivan Prodanov":Пари нема.

  Има , има . Само трябва да се приберат .

 61. 61 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2340 Неутрално  До коментар [#6] от "plebs":"Импийчмънт на Радев? ГЕРБ вижда основания, но не желае война сега"

  Не само сега . Никога няма да поиска . Защото ще лъсне тоталната им юридическа неграмотност и простотия . Факте , че набъркват Конституцията , която изглежда не са чели , камо ли да са я разбрали . Дори и функционално неграмотните разбраха , че никъде в Този основен закон , не се вменява на президента ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да бъде ОБЕДИНИТЕЛ на нацията . Това съществува само в умовете на ония , от 80- те % .

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  Абе какво ще се занимават с импиймънт! Напряво МВФ да назначава Цецка Цачева на негово място, после САЩ и 19 страни от ЕС ще я признаят и ще пеем цъфнал герб.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Толкова им са възможностите, а нас , толкова ни е акъла.

 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11304 Неутрално

  Всяка партия има искания свързани със своите си интереси.

 66. 66 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11304 Неутрално

  Всяка партия има искания свързани със своите си интереси.

 67. 67 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 978 Разстроено

  Три месеца преди изборите промените в Изборния кодекс не са завършени?!
  каква изненада?!

  До коментар [#32] от "tww09306483":
  Знае се много добре, какво и как трябва да се направи... но не очаквай ГЕРБ, ДПС, БСП да го направи! Които си правят някакви тънки сметки в стремежа си да се задържат на власт още малко. Между другото, вече е смешно и отегчително преди избори, да сменят някакви правила и методики в последният момент. Особено, най-великите победители във всички избори, май се сещат, че може да има неприятни изненади и си мислят, че ще им се размине... Но не винаги предварителните сметки се оказват правилни и верни и тия, дето са направили промените остават, неприятно изненадани. Като ефекта 15/15, който докара на БСП, че и на другите, доста главоболия...!

  Да ако искат да спазят закона, да сменят ЦИК, да въведат машинно, а в последствие електронно гласуване, но за това са необходими пари за сигурност (за справка вижте какво правят швейцарците в стремежа си да гарантират сигурност в своите избори), но тук това ще наруши рахатлъка, на тези които си купуват изборите!!!!

 68. 68 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 682 Неутрално

  ГЕРБ (и МАФИЯТА ЗАД ГЕРБ) Е ЗАХАПАЛ КОКАЛА ЯКО И НЯМА ДА ГО ПУСНЕ ЛЕСНО:

  1. Цялата територия е разкопана от "ремонтни работи" с Европари - рекета е "не ни ли преизберете = няма завършени ремонти"
  2. Селяндурите в Парламента си приемат каквито искат закони и Президент и Съд не могат ги спрат
  3. ШЕФА ходи на ПР презентации и гледа да ближе все по яростно задната област на Американците

  Всичко за НОВА ИЗБОРНА ПОБЕДА!!!!

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK