Цветанов: Държавата не е създала механизъм, с който да покаже, че ромите се интегрират

Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Цветан ЦветановПредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в Харманли, че за 30 години България не е създала необходимия механизъм, с който да покаже, че ромите се интегрират. Той отказа да коментира стратегията на вицепремиера Каркачанов за интеграция на ромите, защото все още не е обсъждана на коалиционен съвет. По-рано днес министърът на околната среда и водите Нено Димов изказа мнение, че концепцията на Каракачанов била "обратното на фашизъм".


"Темата за интеграцията на ромите и свързаните с това политики трябва да бъдат дискутирани с обществото и с всички заинтересовани страни", каза Цветанов и подчерта, че в настоящата управленска програма акцент е образованието. "Над 30 000 са децата, които успяха за последните две години отново да се върнат в образователната система и смятам, че това е подходът", разясин.


Стратегията на вицепремиера Каракачанов за интеграция на ромите ще бъде обсъждана на коалиционен съвет, съобщи заместник-председателят на ГЕРБ. "Не бих искал да коментирам подобни теми през медиите, защото ние не сме правили коалиционен съвет, за да обсъждаме в детайли всички тези въпроси", заяви Цветанов и подчерта: "За 30 години държавата не е направила необходимия механизъм с който да покажем, че ромите се интегрират".


Цветанов информира още, че в четвъртък парламентарната комисията за контрол над службите са сигурност ще изслуша компетентните институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая "Скрипал".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK