Кой е Стефан Тафров

Стефан Тафров

© Георги Кожухаров

Стефан Тафров"Благодаря, битката продължава" - това написа във "Фейсбук" дипломатът Стефан Тафров, след като спечели вътрешните избори на "Да, България" за кандидати за евродепутати. В гласуването, което продължи една седмица, са участвали почти 6 хил. души, като повечето от тях са подали гласа си през приложението за мобилен телефон на партията.


Тафров получи най-висок резултат по използваната във вота точкова система, която отчита всички гласувания за даден кандидат. Предстои да бъде уточнено дали и как ще бъде подредена обща листата на обединението "Демократична България", в което влизат още ДСБ и "Зелените", но по-рано през деня на въпрос дали ще е проблем, ако за водач бъде поставен смятаният за фаворит на ДСБ Светослав Малинов, Тафров отговори, че се са приятели и ще работят заедно за листата.


Според обобщаващото за 2018 г. проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за изборите за Европарламент през май "Демократична България" може да разчита на подкрепата 2.7% от общия брой избиратели или около 5.5 – 5.8% от готовите да гласуват в изборите. Социолозите обаче коментираха, че привържениците на обединението са силно мотивирани да гласуват в евровота и това благоприятства шансовете им да излъчат там свой представител.


От журналистиката до дипломацията
Стефан Тафров е роден е на 11 февруари 1958 г. в София. Завършил е Френската езикова гимназия в София и "Журналистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Член и основател е на граждански сдружения за защита на правата на човека като Клуба за подкрепа на гласността и преустройството.


Работил е като редактор в списание "Съвременник", след което завежда отдел "Външна политика" на вестник "Демокрация" и Международния отдел на СДС. Съветник на президента Желю Желев. Зам.-министър на външните работи (ноември 1991 – май 1992 и февруари 1997 – януари 1998).


Бил е посланик на България в Италия, Великобритания и Франция. През 2001 г. става първият български посланик, носител на най-високата степен на Ордена на Почетния легион на Франция. Два мандата постоянен представител в ООН (до 2016 г.)


Като зам.-министър на външните работи прави голям конкурс за стажант-аташета, което е входното ниво за кариера в дипломацията. Това поколение иронично се нарича "тафровчета" от дипломатите, започнали кариерата си по времето на социализма. Тафров последователно държи на позицията, че Външно министерство не трябва да изпраща за посланици дипломати с минало в Държавна сигурност. "Тяхната теория е "ами те са работили за България". И там е голямата подмяна. Не, те не са работили за България, те са работили за БКП. БКП и България са две различни неща. Интересите на БКП са антинационални. Държавна сигурност е работила не за българските, а за съветските интереси. Това е истината", каза Тафров в интервю за "Дневник" през 2010 г.


На изборите за Европейски парламент през 2009 е кандидат-депутат от листата на Синята коалиция. На парламентарните избори през 2017 г. води листата на "Да, България" в 24 МИР - София.


"Отделно - целите винаги трябва да са високи, за да са добри резултатите. Надявам се Светослав Малинов и Стефан Тафров да ме представляват заедно, мен и всички проевропейски демократи, в ЕП", написа във фейсбук профила си зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. Той е изумен от твърдението, че Тафров е чужд на десните демократи в България. "Познавам го от чисти 15 години, лично. Но дори това не е нужно - биографията му говори сама. Седесар през целия демократичен преход, активен и грам неоцапан участник в кабинетите на Филип Димитров и Иван Костов, дипломат с безупречна кариера...", написа Кънев.


Ако Стефан е спечелил, той спечели, защото показа огромна трудоспособност и контакт с хората, каза лидерът на "Да, България" Христо Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK