Цацаров: Великобритания ще установи дали Гебрев е отровен с "Новичок"

Кадър преди началото на изслушването на Сотир Цацаров в Народното събрание.

© Велко Ангелов

Кадър преди началото на изслушването на Сотир Цацаров в Народното събрание.Единственият начин да установим дали Емилиян Гебрев е отровен с "Новичок" или не, представлява изследване, което могат да направят само британските власти. За целта е изпратена европейска заповед за разследване. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, след като беше изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите.


Той бе извикан в комисията, за да даде данни за руския гражданин, пътуващ под името Сергей Федотов, който е свързан със случая с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал през 2018 г. и е бил в България по времето на отравянето на Гебрев, сина му и директора на оръжейното дружество "Емко" през 2015 г. .


"Сергей Вячеславович Федотов по всяка вероятност е служител на ГРУ на Русия и е третият предполагаем участник в опита за убийство от 4 март 2018 г. в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондонският "Дейли телеграф" написа, че 45-годишният Сергей Федотов е пристигнал във Великобритания в същия ден с Александър Петров (истинското му име е Александър Мишкин) и Руслан Боширов (Анатолий Чепига). Не е ясна ролята на Федотов в операцията - дали е провел предварително разузнаване при предишните си посещения, дали е бил приносител на флакона с "Новичок" или е техен пряк началник, надзиравал действията им.
Цацаров разказа, че е предоставил данни на комисията за пътуванията на Федотов и други руски граждани, които касаят не само известните вече данни за трикратно му влизане и излизане от България, но и всичко, което заедно с ДАНС и МВР е събрано за техния маршрут, места за настаняване, с кого са се срещали, документи, с които са пребивавали, и т.н.


До този момент има само едно съвпадение


Двете линии за разследване са свързани както с опитите за убийство, така и с пребиваването на руски граждани у нас. "Към настоящия момент това, което може да се заяви с категоричност, е само съвпадението на период на пребиваване на въпросния Федотов с деня, в който г-н Гебрев е изпаднал в това състояние", каза Цацаров.


Към момента на отравянето Гебрев е бил на вечеря с негови партньори - чужди граждани. Установяването на същите също е предмет на разследването, каза Цацаров. Те са от руски и полски произход.


Прокуратурата е отхвърлила версията за хранително натравяне


Според Цацаров мотивите за опита за убийство трябва се търсят към момента на извършването, но самият Гебрев също нямал предположения. "Ще изискаме от междуведомствената комисия всички лицензи, които касаят сделки за оръжие и боеприпаси към онзи момент", каза Цацаров.


Цацаров уточни, че не е бил правилно разбран за установеното фосфоросъдържащо вещество, което се е съдържало в консумираната от Гебрев салата - рукола. Ние в никакъв случай не твърдим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне, каза Цацаров. Ние разследваме опит за убийство, каза Цацаров. Версията с руколата е проверена докрай и е отхвърлена.


"Атака" се интересува от храната, не от руските агенти


"Атака" поиска шефовете на Агенцията по храните и на Комисията за защита на потребителите да обяснят каква храна ядат българските граждани. Това предложение е направил на заседанието на комисията депутатът Десислав Чуколов, след което си тръгна. Разследването установи наличие на пестицид в храната и кафето на Гебрев. Според Чуколов такива случаи с отровени български граждани от храната, която консумират, са не един и два, затова като български националист не го интересуват руските агенти, а каква храна ядат българите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK