Как ще се гласува на следващите избори

Как ще се гласува на следващите избори

© Цветелина Белутова, КапиталСлед среднощните промени на изборните правила в парламента в четвъртък избирателите на вота за евродепутати през май т.г. ще имат възможност за машинно гласуване, но не във всички секции, а само в най-малко 3 хиляди секции в страната. Гласуването с хартиена бюлетина остава навсякъде, така че ще трябва да изберете как да упражните правото си на глас, ако го правите в секция с двете опции.


Гласуването с бюлетина ще става, както досега. Със синя химикалка ще трябва да поставите Х или V в съответния квадрат с номера на предпочитаната партия, коалиция или инициативен комитет и да сгънете бюлетината така, че да не се вижда избора ви при пускането в прозрачната урна.


Ако искате да дадете преференция за кандидат за евродепутат от предпочитаната листа, ще имате такава възможност, но съответният кандидат трудно ще успее да я пренареди и да стане пръв, тъй като ще са му нужни между 130 и 150 хил. преференции, или колкото са гласовете за един евродепутатски мандат. Досега за да пренареди листата, кандидат за евродепутат трябваше да събере толкова преференции, колкото са 5% от гласовете за издигналата го партия или коалиция.
Очакванията са вече да няма преференции по т.нар. феномен 15/15, тъй като номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Имената и номерата на кандидатите ще можете да прочетете на входа на секции. Преференцията се отбелязва в кръг от дясната страна на бюлетината.


Гласуването с машина трябва да става в отделeно с параван място. Ще имате ограничено време да направите избора си чрез докосване на сензорния екран върху съответния квадрат и кръг, след което трябва да изчакате машината да отпечата хартиена разписка, да проверите дали изборът ви правилно е отразен в нея, да я сгънете с текста навътре и след излизане да я пуснете в непрозрачна урна.


И при гласуването с бюлетина, и при машинното гласуване освен възможност за отбелязване на предпочитана партия, коалиция или инициативен комитет ще има и опция "Не подкрепям никого".


На изборите за кметове и общински съветници тази есен ще има възможност за машинно гласуване поне 6 хиляди секции в страната. Навсякъде отново ще се гласува с хартиена бюлетина. Отново ще имате избор, ако гласувате в секция с двете опции.


Ако искате да гласувате за конкретен кандидат за общински съветник, това ще е възможно, но преференцията трудно ще даде резултат, тъй като за да пренареди листата и да бъде втори, един кандидат трябва да събере толкова гласове, колко са нужни на партия, коалиция или инициативен комитет да има един общински съветник. За Столичната община това са между 7 и 8 хиляди гласа. Досега за осъществяване на преференция бяха необходими 7% от гласовете за съответната формация.


Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината отново ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Можете да прочетете отново бюлетината и имената и номерата на кандидатите на входа на секцията.


Следващите парламентарни избори трябва да бъдат през 2021 г. Тогава, ако не се наложат нови промени в Изборния кодекс, избирателите в страната ще гласуват само с машини. Изключение ще има само в секциите с избиратели по 300 души, тези в болниците и социалните домове, където ще се гласува само с хартиена бюлетина. Само с хартиена бюлетина ще се гласува и в секциите в чужбина и на корабите с български флаг. Това значи, че няма да имате право на избор, а в най-вероятно ще гласувате с машина.


Ако искате да дадете предпочитание на кандидат в листите, отново можете да го направите, но то ще сработи само ако кандидатът получи толкова преференции, колкото гласове са нужни, за да има партията, коалицията или инициативния комитет депутат от съответния изборен район. Това значи, че ще са нужни между 9 и 15 хил. гласа за конкретен кандидат, за да пренареди листата и да стане втори. Досега прагът за преференция беше като на изборите за общински съветници - 7%.


Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината отново ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK