Как ще се гласува на следващите избори

Как ще се гласува на следващите избори

© Цветелина Белутова, КапиталСлед среднощните промени на изборните правила в парламента в четвъртък избирателите на вота за евродепутати през май т.г. ще имат възможност за машинно гласуване, но не във всички секции, а само в най-малко 3 хиляди секции в страната. Гласуването с хартиена бюлетина остава навсякъде, така че ще трябва да изберете как да упражните правото си на глас, ако го правите в секция с двете опции.


Гласуването с бюлетина ще става, както досега. Със синя химикалка ще трябва да поставите Х или V в съответния квадрат с номера на предпочитаната партия, коалиция или инициативен комитет и да сгънете бюлетината така, че да не се вижда избора ви при пускането в прозрачната урна.


Ако искате да дадете преференция за кандидат за евродепутат от предпочитаната листа, ще имате такава възможност, но съответният кандидат трудно ще успее да я пренареди и да стане пръв, тъй като ще са му нужни между 130 и 150 хил. преференции, или колкото са гласовете за един евродепутатски мандат. Досега за да пренареди листата, кандидат за евродепутат трябваше да събере толкова преференции, колкото са 5% от гласовете за издигналата го партия или коалиция.
Очакванията са вече да няма преференции по т.нар. феномен 15/15, тъй като номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Имената и номерата на кандидатите ще можете да прочетете на входа на секции. Преференцията се отбелязва в кръг от дясната страна на бюлетината.


Гласуването с машина трябва да става в отделeно с параван място. Ще имате ограничено време да направите избора си чрез докосване на сензорния екран върху съответния квадрат и кръг, след което трябва да изчакате машината да отпечата хартиена разписка, да проверите дали изборът ви правилно е отразен в нея, да я сгънете с текста навътре и след излизане да я пуснете в непрозрачна урна.


И при гласуването с бюлетина, и при машинното гласуване освен възможност за отбелязване на предпочитана партия, коалиция или инициативен комитет ще има и опция "Не подкрепям никого".


На изборите за кметове и общински съветници тази есен ще има възможност за машинно гласуване поне 6 хиляди секции в страната. Навсякъде отново ще се гласува с хартиена бюлетина. Отново ще имате избор, ако гласувате в секция с двете опции.


Ако искате да гласувате за конкретен кандидат за общински съветник, това ще е възможно, но преференцията трудно ще даде резултат, тъй като за да пренареди листата и да бъде втори, един кандидат трябва да събере толкова гласове, колко са нужни на партия, коалиция или инициативен комитет да има един общински съветник. За Столичната община това са между 7 и 8 хиляди гласа. Досега за осъществяване на преференция бяха необходими 7% от гласовете за съответната формация.


Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината отново ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Можете да прочетете отново бюлетината и имената и номерата на кандидатите на входа на секцията.


Следващите парламентарни избори трябва да бъдат през 2021 г. Тогава, ако не се наложат нови промени в Изборния кодекс, избирателите в страната ще гласуват само с машини. Изключение ще има само в секциите с избиратели по 300 души, тези в болниците и социалните домове, където ще се гласува само с хартиена бюлетина. Само с хартиена бюлетина ще се гласува и в секциите в чужбина и на корабите с български флаг. Това значи, че няма да имате право на избор, а в най-вероятно ще гласувате с машина.


Ако искате да дадете предпочитание на кандидат в листите, отново можете да го направите, но то ще сработи само ако кандидатът получи толкова преференции, колкото гласове са нужни, за да има партията, коалицията или инициативния комитет депутат от съответния изборен район. Това значи, че ще са нужни между 9 и 15 хил. гласа за конкретен кандидат, за да пренареди листата и да стане втори. Досега прагът за преференция беше като на изборите за общински съветници - 7%.


Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината отново ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Любопитно

  При машинното гласуване добър чичко, или добра леля ще помага на роми, старци и заблудени граждани, да гласуват, както трябва!

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Любопитно

  Само не разбрах, защо десните са очаровани от машинното гласуване - след като техни представител;и, дори няма да присъстват в нито една секция?

  [email protected]
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Машинно или с бюлетина, прецакването е гарантирано!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Той Баце си им го каза: "Играл съм и съм бил при секакви кодекси!" Това важи и за опонентите. Щом има гласуване, явяваш се, намираш начин да ги "убедиш" и биеш! Нема какво да се реве тука 😄!

  agent
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Машинното гласуване нагледно:
  "Инж. Чобанов: Машинно гласуване ще има" - http://news.bnt.bg/bg/a/inzh-chobanov-mashinno-glasuvane-shche-ima

  Основни разлики с машините, избрали Мадуро:
  - Генерира се ясен, читаем за избирателя вот, а не някакво неразбираемо кодиране.
  - Машините работят офлайн и не са податливи на хакерски интервенции.

 6. 6 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Не ме интересува. Да гласувам за най корумпираните лица в България. Никога вече.

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3203 Весело
 8. 8 Профил на Красимир Калудов
  Красимир Калудов
  Рейтинг: 284 Неутрално

  На входа на държавата ще напишат "Преференция тука всяка оставете"
  https://www.burgas-reporter.com/articles/33828

 9. 9 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако от изборите зависеше нещо, щяха да ги забранят.

 10. 10 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Без значение дали гласуването е машинно, електронно или хартиено обработката на изборните резултати се извършва само на едно място-в придворната фирма "Информационно обслужване". Там се добавят, пренасочват, премахват (казваа се изборни данни) от предварително подготвени лица, специално назначени за целта. Особено активно се използват "мъртвите души" и гласовете извън БГ пространството. А гласовете на биологичната маса с права (така наречените роми) зависи от парите, които прибират циганските барони. Като се обвърже всичко това с гласовете на известното количество твърдолинейни (чугунени глави), аритметиката лесно се прави. Всичко е под контрол. Пътят е от установената форма на фасадна демокрация (феодално-олигархична демокрация) към открит авторитарен режим от типа на Путиновия или Ердогановия. Спасение няма!!!! За по-оправните терминал 2.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  Не е важно кой, как гласува. Важното е, КОЙ брои гласовете(бюлетините).

 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  "Как ще се гласува на следващите избори...?"

  Гласува се за Демократична България!
  Всичко друго е менте!
  Всичко друго работи против вас и против децата ви!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Както и да се гласува резултата е ясен, ще спечели ЦИК !!!

 14. 14 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 691 Неутрално

  На следващите избори ще се гласува, с кошница за гъби в гората, с въдица на реката, или с любим човек в СПА ризорт! Докато няма изцяло мажоритарен вот няма смисъл човек да си губи от свободното време!

 15. 15 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Защо никой не предложи изборите да са я работен ден, например сряда? Така ще се повиши избирателната активност и няма да се отнема от свободното време на хората!

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1736 Неутрално
  Машинно или с бюлетина, прецакването е гарантирано!
  —цитат от коментар 3 на дедо Андро


  Това е естествено очакване.
  Защото публичен регистър на избирателите пак няма да има!
  Актуализация на избирателните списъци пак няма да има!
  Върхушката на герб измами избирателите си за пореден път. За сметка на това обаче, същата тази върхушка отне правото на хората да преподреждат партийните листи!
  Върхушката на Герб отне завоюваното на референдум право на хората за преференция!
  И преди и сега, управлението на Герб е опасно за вашето здраве!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Само машините да не са HUAWEI , защото подлите китайци и руснаци ще се намесят във вота.

  Иван Костов е за съд!
 18. 18 Профил на Тихомир Тодоров
  Тихомир Тодоров
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много вода се изля на тази тема за да отмие ИСТИНАТА а тя е че не се дава възможност на "ишлемарите" бизнесмени -пишман политици да си купят евтино преференцията !!!!!!!!! Всъшност ГЕРБ направи услуга на нинова от БСП, като по този начин сериозно орязва мераците на станишефф

 19. 19 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Ще се гласува, както досега. А целия рев щеше да е смешен, ако не беше жалък.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Тихомир Тодоров
  Тихомир Тодоров
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Като са толкова големи родолюбци, политици и технократи, имат силна харизма и политически качества да си съберат необходимите гласове по преференция и си излизат на първото място в тяхната си партия ..............
  Какъв ви е още проблема господа некадърници ... освен че сте лакеи, бездарни и продажни слуги и хора с нисък морал и политически немощни ????

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Тихомир Тодоров
  Тихомир Тодоров
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Моля Модератор да изтрие тия тъпи реклами с тази работа в Гугъл...плийз

 26. 26 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  „Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите.”

  ДПС,БСП,ГЕРБ,ПАТРИОТИ са един и същ бълвоч в различна форма през годините.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  Ще гласуваме по изборни правила, писани от статуквото по тъмни доби - от ГЕРБ, ДПС + придатъци ! Факт !
  Дали са добри или не, оставям всеки сам да си прецени ! Аз лично не споделям възторга на някои постове тука колко добри били промените, но лично мнение, не го натрапвам на никого от форума !

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Ще се гласува контролирано и манипулирано или въобще няма да се гласува :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Ще се гласува среднощно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Ще се гласува извън секционните комисии

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Както и да се гласува, Корни пак ще врещи и блее като коза!

  Да разлая троловете!!
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5908 Весело

  Споко, на пресконференциите след изборите, ще видите и чуете как всички ще са победители!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1966 Весело

  с най-дългото от трите, Здравке

 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#12] от "Rim":

  аха, тея сериозно значи не разбират какво им се случва.... ами гласувайте, че ше ви е за последно... поне скъпи спомени да останат за след изборите

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Сутринта Данаил Кирилов каза, че тези промени по никакъв начин не помагат на ГЕРБ. Сега да кажат, на кого помагат и защо се спешно правят промени ,навръх изборите.

 36. 36 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Десните затова са за (поне) машинно гласуване, защото манипулативната намеса при броенето на хартиените бюлетини от СИК става невъзможна.
  От текста само не разбрах защо получаването на например 150 000 преференции ще направи кандидата втори, а не първи. Не, че това би била обичайна ситуация, при обезсмислянето на преференциалния вот.

  vesela
 37. 37 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 511 Неутрално

  как как, под строй и контролирано, поне в огромната си част.

 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1966 Весело

  Десните затова са за (поне) машинно гласуване, защото манипулативната намеса при броенето на хартиените бюлетини от СИК става невъзможна.От текста само не разбрах защо получаването на например 150 000 преференции ще направи кандидата втори, а не първи. Не, че това би била обичайна ситуация, при обезсмислянето на преференциалния вот.
  —цитат от коментар 36 на vesela


  ъъъх... голяма суша, голяма жега... вече и опорки не останаха, м... какво са некви си там 150 000 преференции на фона на патреотично-розовките микровелета

  вие депесарските чанти ся, по-нагли сте отколкото умни или просто си обичкате шареното

 39. 39 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Проблемът е, че няма почтена, дясна, проевропейска алтернатива на ГЕРБ, чиста от Държавна сигурност.

 40. 40 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1713 Весело

  Уточнение за позитанци, че трудно се ориентират в материята...ако мразите ГЕРБ сложете му кръстче в бюлетината...после се прекръстете... щото ще ви управлява още поне 10 години докато на Баце му писне...

 41. 41 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Много вода се изля на тази тема за да отмие ИСТИНАТА а тя е че не се дава възможност на "ишлемарите" бизнесмени -пишман политици да си купят евтино преференцията !!!!!!!!! Всъшност ГЕРБ направи услуга на нинова от БСП, като по този начин сериозно орязва мераците на станишефф
  —цитат от коментар 18 на Тихомир Тодоров


  И кои бяха тези досега, които си "купиха" така място в парламент?!!!Кои, бе - тъпунгер!!!
  Нали имаше референдум, нали направиха промени именно ГЕРБ в изборния кодекс и колкото и малки да бяха тези промени, все пак ги имаше, а една от най-важните, бе - че можеш да гласуваш за твоя кандидат, независими на кое място го е поставила в листата партията му и той да влезе за сметка на някой техен човек.Така стана със Светослав Малинов за сметка на Кунева и то със сериозна разлика, въпреки, че Пръмовица беше сложена на първо място в листата за евродепутат.А това, че малоумници от ДПС, БСП и ГЕРБ вкараха някои по ефекта 15/15, само показва капацитета на гласоподавателите им - необразовани, неразбиращи, немислещи, стадо овце, изведени на паша - блеещи и сетне доени!!!Точно, като теб - дори не можеш да разбереш за какво иде реч - типичен герберски поддръжник, едно в едно с отявления комунист, който ти иначе много мразиш!!!Защото ти напомня себе си - затова!!!

 42. 42 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Проблемът е, че няма почтена, дясна, проевропейска алтернатива на ГЕРБ, чиста от Държавна сигурност.
  —цитат от коментар 39 на Мавродинов


  ГЕРБ не е нито дясна, нито проевропейска, още по-малко пък - почтена!!!Така, че - за когото и друг да гласуваш - пак ще е по-добре!Както виждаш - ДПС пак определят правилата, без значение дали БСП или ГЕРБ са първи, защото между двете партии няма никаква разлика - самите те се обявяват за такива, тъй като иначе никой няма да гласува!!!

 43. 43 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#42] от "Капабланка":

  Е да се, но те искам нито БСП нито ДПС, нито ГЕРБ, нито патриотите....

 44. 44 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#41] от "Капабланка":

  като изключим гробарския фолклор, из провинцията наистина има много такива, както щеш ги наречи... за мен те са си обичайните партийни дилъри, гласовете им се виждат и преди преференциите, но през преференциите видяхме и имената им... а те видяха шанс да заобиколят Цвинокио... сега, след промените пак ще се покрият в тарапаната, но поне за евроизборите ще са все още видими... София и селата са два различни свята... колко преференции има Малинов извън София?

 45. 45 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#40] от "BiGman1":

  че кво има да му писва на баце ти... св*те вие ги въртите

 46. 46 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Както обикновено - малоумно

 47. 47 Профил на sonia skreepal
  sonia skreepal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  иска предлож: -----> смени урна с клозе
  това овеличи активнос, помага брои бюлетин
  спаси демокрац, напълни хъп, докар инвестиц

  опа-а-а.......................................... ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้ ...................................скю3 м-и-и-и
 48. 48 Профил на sonia skreepal
  sonia skreepal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  иска предлож: -----> смени урна с клозе
  това овеличи активнос, помага брои бюлетин
  спаси демокрац, напълни хъп, докар инвестиц

  опа-а-а.......................................... ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้ ...................................скю3 м-и-и-и
 49. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1713 Весело

  До коментар [#45] от "extraCACA":

  Коментара ми беше насочен към позитанци...ама вие лилявите вечно се бъркате...

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Както и да се гласува,"аФтентичните" пак ще блеят на жълтите павета,и всички ще са им виновни за това че са на паветата.
  Предварително реват.срещу дребните промени в правилата,за да имат с какво да се оправдават,защо не са влезли в евро парламента,класирали в местните избори и в последствие,защо за пореден път няма да са влезли в българския парламент!

  sdg
 52. 52 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 245 Весело

  все ги избирате да установят ред и справедливост , и все избраниците се оказват крадливи особи с диктаторски привички , та не благодаря от ;избори; , ще пропусна и тоя път

 53. 53 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#12] от "Rim":

  Демократична България е комунистическа мафиотска организация с лидер от комунистическо семейство с роднина активен борец от БКП.

 54. 54 Профил на qurk
  qurk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как ще се гласува?
  Естествено, че за ГЕРБ.
  Не, че ги харесвам, но просто няма кой.
  Кой? Кой?... Кой, кой, кой...?
  Както попита преди време един мургав политик.

 55. 55 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Как ще се гласува? Ами за ГЕРБ ще се гласува.

 56. 56 Профил на sonia skreepal
  sonia skreepal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  гласува греб - подобри свой живот
  плаща акцис, яде асфал, носи бок в европ
  спаси балгар от роскигас, туршки потоп
  помага балгар надмин африкка, стане
  световна столиц бедстви, зараз и колтур
  саздаде ноф хим - опа опа опа ние сме февропа

  опа-а-а.......................................... ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้ ...................................скю3 м-и-и-и
 57. 57 Профил на Николай Тодоров
  Николай Тодоров
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Кои ще са секциите с машинно гласуване ?!?
  Някой или по-точно ЦИК ще качи ли тази информация публично 🤔

  Niki_tailor
 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#49] от "BiGman1":

  аааа ок, извинявам се... не разбрах че позитанците ви биле сложили догановия

 59. 59 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Като чета отзивите автентично десните пак не разбрали, че ще има преференции. Горките умно красиви, рев кански. Дебилите разбраха, че за да няма повторение на феномена 15/15 номерата на преференциите ще почнат след 100

 60. 60 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Как ще се гласува на следващите избори

  ами сигурно както кажат Простия и антуража около него . Въпреки че и самия цръкльо се провикна от чужбина - проблема с кодекса ще причини най- много напрежения .

 61. 61 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#42] от "Капабланка":

  Май ти не виждаш, че на ДПС хич не им пука има ли преферевция, няма ли. Те казват на хората си, вие гласувайте за партията, а ние ще определим кой да бъде. Преференциите са за вас умните да мислите, че като ви посочат пет шест или десет от които да избирате един упражнявате правото на свободен избор, умният който се мисли за умен най лесно се манипулира

 62. 62 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Как ще гласувате - добре! За кого обаче ще гласувате? Пак за по-малкото ЗЛО, а?

 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ако изборите решават нещо, отдавна да са забранени! Приятно участие във фарса!

  Мърфи е оптимист!
 64. 64 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Благодаря ти Бойко любими
  за поскъпването на бензина,
  и за хляба ти благодаря!
  и за тока ти благодаря !
  И от името на моите родители ти благодаря,
  бог да ги прости!
  Учители бяха те, но не по физкултура
  в къщата на дядо ми живяха,
  а и аз живея в нея.
  И за магистралите ти благодаря,
  но по тях не се върви пеша
  и гладен!
  Благодарим ти, Партийо любима,
  затова, че днес те има
  Благодарим за грижата голяма,
  макар че пенсиите нови пак ги няма.

  Благодарим ти за стандарта на салама,
  какво че гледаме го само на реклама.
  Благодарим за хляба и водата,
  какво, че скача им цената.

  Благодарим за близостта голяма,

  от Цецо никой вече тайни няма.

  Иван Костов е за съд!
 65. 65 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  На следващите избори ще се гласува по-скоро с "омерзение", отколкото с "надежда"!!!

 66. 66 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Ще се гласува както кажат партийните централи, за листи, наредени с пълни анонимници и послушковци. Както се гласува от 70 години в България. Това не са народни представители, това са партийни представители, обслужващи лобитата зад партиите.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#16] от "Rim":

  Е как няма публичен регистър - всеки пълнолетен гражданин с адресна регистрация в секцията е в списъка. До скоро списъците ги окачваха на публично място, не знам след ГДРП дали това е легално. Но ако много държите, запишете се за член на комисията и докато киснете ще може поименно да се запознаете със всички избиратели. А мрънкането за актуализиране е още по-абсурдно - списъците се генерират от регистъра на ЕСГРАУН всеки път и се появяват навършилите пълнолетие и се махат умрелите.

 70. 70 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Да, това ще бъде “правилният“ човек!

  Малинчо
 71. 71 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#66] от "Darcas":

  Е вас какво ви вълнува как другите партии си определят листите, вие нали ще гласувате за ДБ , дето всичките 6000 избиратели си избраха оня гей на предварителни избори ?

 72. 72 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#66] от "Darcas":

  Всяка “промяна“ само затвърждава статуквото!!!

  Малинчо
 73. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  Ясно е как!Малцинствата ще гласуват под строй или за този ,който плати повече!!!!!

 74. 74 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Какво ще се гласува ли? Тези, дето са на храмилката, се надяват балъците да ги легитимират. Ако балъците станат под 5%, да видим как ще се легитирират! Или ще им се наложи да бачкат, айайайай!

  Мърфи е оптимист!
 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#63] от "султана глаушева":

  Както ще се съмне и без петел, така ще има избран парламент дори ако само Цветанов и Нинова отидат да гласуват. И това е нормално - затова говорим за избирателно право а не избирателно задължение. Но загубата си е за вас - вашите интереси няма да са защитени. И няма защо да се учудвате че партиите защитават интересите на циганите - ами те са най-лоялните им избиратели !!!

 76. 76 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6387 Неутрално

  Важно е в изборният ден да се гласува по съвест, а не да ходим за гъби или риби.

 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#75] от "m17":
  Ти майтап ло си биеш с мен? Да ми дадат пет развалени яйца и аз да си избера едно от тях, за да ми защитавало интересите? Това сериозно ли ми го говориш?

  Мърфи е оптимист!
 78. 78 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#63] от "султана глаушева":

  ,,Ако изборите решават нещо, отдавна да са забранени! Приятно участие във фарса! ,,

  Уау, ма ти нема да гласуваш за най читавото обединение. Обединение дет ша са бори с корупцията, дет ша праи риформи и нищу друго

 79. 79 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#77] от "султана глаушева":

  Е ко ся, най читавото обединение да го слагаш при развалените яйца, не е убаво тва, то мириши на здрави яйца

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#78] от "сидер":
  От “уау” получавам мравучкане. Кажи “еха” и после ще видим.

  Мърфи е оптимист!
 82. 82 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 340 Неутрално

  ТОВА,
  с преференциалния вот беше ДОБРО,
  НУЛЕВ шанс за феновете да драгалевския мавър,
  радан и бойкикев да ПОМИРИШАТ ПАРЛАМЕНТА
  ХАХАХАХАХАХ

  Every little helps
 83. 83 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#77] от "султана глаушева":

  На изборите се явяват поне 30'тина партии и доста независими кандидати. Дано поне един е достоен за вашия глас.

 84. 84 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#81] от "султана глаушева":

  Ми ша кажа я, те от тва обединение под път и над път ми говорат се за корупция, и че щели да я борат, също и за рефрми ми говорат, че щели да праят реформи и за друго не им остая време да кажат нещо

 85. 85 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 450 Весело

  Няма да се гласува. ГЕРБ печелят, като накрая ще изпратят една шлифовалка на стария ЦИК.

 86. 86 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Е как няма публичен регистър - всеки пълнолетен гражданин с адресна регистрация в секцията е в списъка. До скоро списъците ги окачваха на публично място, не знам ..
  —цитат от коментар 69 на m17


  Специално за теб повтарям - публичен регистър на избирателите няма; не е направена и актуализация на избирателните списъци! Окачените списъци пред секциите нямат нищо общо с този въпрос. Те са следствие на един бъдещ публичен регистър на избирателите.
  Все пак живеем в 21-ви век и би трябвало да знаеш как може да се направи бърза справка по въпроса...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 87. 87 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Вацев каза нещо много вярно за десните.
  -Когато бат Бойко влезна в политиката, той седна на стола, който беше на СДС, но те са били още там по онова време. В резултат на което се е чуло специфично хрущене.
  Та от тогава СДС практически не съществуват.

 88. 88 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Как ще се гласува на следващите избори?!
  - целта е да объркат и ако може да откажат хората да гласуват!!!!

  До коментар [#3] от "дедо Андро":
  Машинно или с бюлетина, прецакването е гарантирано!

  Съгласен съм с теб и преди всичко, че няКОЙ ще "гушне" едни около 50 милиона за производството на тези машини, които в последствие ще ги удържат от всички нас!!!! На пръв поглед машинното гласуване изглежда по съвременно, макар че ние обикновено се движим с около десетина години назад от останалия свят, когато това гласуване е било актуално, а в момента вече не е?!!!!

 89. 89 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Ще гласувам против червените мутри от БСП, Герб ,ДПС и ПатрЕоти !

 90. 90 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 374 Весело

  Добре би било да се проверят тези правила скоро. Примерно април се подава оставка, септември избори ИТН......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK