Народна партия сме и се съобразяваме с тренда, обяви Кирилов по повод ремонта на кодекса

Данаил Кирилов

© Юлия Лазарова

Данаил КириловНие сме народна партия и сe съобразяваме с тренда, с настроенията и общественото мнение, без значение от коя част от обществото идват". С тези думи председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни пред БНТ, защо управляващите спешно отмениха приетите промени в Изборния кодекс, засягащи преферецията при гласуване и състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).


"Справедливостта и математическата логика изискваха прагът да е справедливо определен", така той обясни защо изобщо се е решило да се променят изискванията за зачитане на преференциите при избори. Според Кирилов приетите в края на миналата седмица текстове, които предстои да бъда отменени, са били съобразени със законодателните решения на тази материя по света.


Не преследваме нищо директно за нас


Председателят на правната комисия подчерта, че промените са направени не в интерес и по настояване на ГЕРБ, а за да поправят проблеми посочени от доклади на ЦИК, одит на БАН и становища на евронаблюдатели на предишните избори. "Не преследваме нищо директно за нас", застрахова се Кирилов.
Той посочи, че всяко отваряне на Изборния кодекс прилича на отварянето на кутията на Пандора, защото се развихряли всички страсти, "включително и нечисти такива".


Попитан как точно ще се отменят вече одобрените текстове в кодекса, Кирилов посочи, че има два варианта. Единият е промяната им при връщането на документа на парламента с вето от президента.


Още от вчера управляващите обаче имали и друг вариант - внесен е чисто нов законопроект, който предстои да премине през обсъждане в комисия, първо и второ четене в пленарна зала и изпращане до президента. Данаил Кирилов увери, че той може да се приеме достатъчно бързо, за да се проведат евроизборите през май нормално.


БСП се готви да оправдае бъдещата си изборна загуба


На въпрос защо ГЕРБ се се съгласили да променят състава на ЦИК, нещо, за което БСП настояваше, а управляващите не пожелаха да направят при приемането на Изборния кодекс, Кирилов каза, че това се прави заради стабилността и за да се отговори и на най-крайните обвинения.


"Опонентът ни (БСП, б.а.) всячески се стреми, за да създаде основания да твърди, че изборите ще са опорчени и в тях ще има нещо грешно. Така той смята да оправдае загубата си в бъдеще", посочи председателят на правната комисия.


Според него, ако БСП наистина са искали промяна в състава на комисията, са можели да направят постъпки за това още през през декември. "Ако ние бяхме казали през декември, че ще сменяме ЦИК, щяха да ни атакуват, че по правилата на Венецианската комисия времето е малко и това е грешно", обяви Кирилов.


Като проблем той посочи това, че определени хора в ръководството на БСП не вярват на някои от членовете на ЦИК, избрани по времето когато партията е била в управлението.


Горанов: Ще понесем всички щети от това решение


Темата изборен кодекс беше във фокуса на гостуване на министъра на финансите Владислав Горанов по Би Ти Ви. След като повтори почти същите аргументи за променената позиция за Изборния кодекс, той посочи, че ГЕРБ ще си понесе всички щети от това решение.


"Промяната от вчера е свързана с усещането ни, че се отдалечихме от хората, а не толкова със страх от БСП", подчерта той. "Не искахме у хората да остава впечатлението, че променяме изборните правила и ги лишаваме от възможност да участват по-активно", допълни Горанов.


Народна партия сме и се съобразяваме с тренда, обяви Кирилов по повод ремонта на кодекса

© Велко Ангелов


Той отбеляза, че при гласуването на по-високия праг за преференциите миналата седмица не са се съобразили с ДПС, а са търсили максимално широк консенсус между партиите. "Не сме се съобразили с ДПС, а с гласовете в дебата, свързан с гласуването на измененията в кодекса, които твърдяха, че преференциалното гласуване е свързано с корпоративен вот", категоричен беше Горанов.


Според него, а промените в кодекса бяха останали във вида, в който се гласуваха в четвъртък, "на някои млади народни представители бащите им трябваше много повече да се бръкнат, за да ги направят отново такива". Министърът не пожела да каже за кого говори, но подчерта, че в ГЕРБ няма такива депутати, а хора с личен мажоритарен вот в населените места, в които са избрани.


В отговор на въпрос, Горанов каза, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов носи вина за решенията в парламента. "Говорих с него. Той ми каза: Да не мислиш че е лесно да намериш консенсус между всички партии в парламента, част от които винаги имат свое мнение". При гостуването си в Би Ти Ви Горанов обяви, че големите търговци ще получат отсрочка до края на септември, за да се съобразят с новите изисквания на приходната агенция за отчитане на продажбите.


Когато депутатите от ГЕРБ бяха репресирани


Коментирайки излизането на БСП от парламента, Горанов обяви, че "на този тип отчаяни ходове не трябва да им се отдава голямо значение. "Това е трета сценка от една и съща пиеса", допълни той.


Коментирайки оплакванията на БСП, че са подложени на репресия от мнозинството в парламента, Горанов изрази съжаление, че ГЕРБ не са напуснали Народното събрание, когато са били репресирани от доминирания от левицата парламент с председател Михаил Миков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK