В правната комисия ГЕРБ, НФСБ и "Воля" решиха отсъстващите депутати да не получават заплати

В правната комисия ГЕРБ, НФСБ и "Воля" решиха отсъстващите депутати да не получават заплати

© Георги КожухаровС подкрепата на депутатите от ГЕРБ, НФСБ и "Воля" правната комисия в парламента прие промени в правилника за работа на Народното събрание, според които народните представители, които имат три последователни неоправдани отсъствия или общо пет за месеца, няма да получават никакво възнаграждение или пари за допълнителни разходи.


Против гласуваха депутатите от ДПС, а колегите им от ВМРО се въздържаха. Предложението на НФСБ бе прието в отсъствие на депутатите от "БСП за България" и цели именно те да останат без заплати, тъй като не участват в пленарни заседания от две седмици.


Без санкции за Пеевски


Новите правила няма да засегнат депутати, чиито отсъствия се извиняват от председателя на съответната парламентарна група, а след това и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Сред тях е и Делян Пеевски от ДПС, който е бил в пленарната зала само на първото заседание на 44-ото Народно събрание на 19 април 2017 г., но голяма част от отсъствията му са извинени.
В момента основната депутатска заплата е 3519 лева, а според сегашните правила на парламента колкото и да отсъстват без оправдание, депутатите получават една трета от нея, или 1173 лева. Т.нар. безотчетни пари за допълнителни разходи са две трети от заплатата, или около 2346 лева. При повече от пет неоправдани отсъствия в момента депутатите получават една трета от тези пари, или 782 лева. По сегашните правила дори и да не ходят на работа, депутатите получават около 2000 лева на месец. Ако промените в правилника бъдат приети и в пленарната зала, те няма да получават никакви пари.


"Работното място на един народен представител не е само пленарна зала - има комисии, групи за приятелства, делегации, срещи с избиратели. С това решение народният представител става натисквач на копчета", каза Хамид Хамид от ДПС.


Без глоби за отсъствие след регистрация


Депутатите, които се регистрират в пленарната зала, а после не участват в гласуванията, няма да търпят санкции. Обикновено към средата на пленарния ден в залата има по-малко от 100 от общо 240 народни представители.


Правната комисия трябваше да гласува предложение на депутата Христиан Митев от НФСБ, според което, ако народен представител е участвал в по-малко от половината гласувания, се санкционира с една втора от дневното депутатско възнаграждение. То обаче бе оттеглено от вносителя. Не бе подкрепено и предложение на председателя на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов при отсъствие от поименна проверка да има глоба от 750 лева.


След като Хамид Хамид от ДПС обяви, че с тази идея се върви към диктатура и предсрочни избори, Данаил Кирилов от ГЕРБ оттегли предложението си парламентарните групи да имат право на само три процедурни изказвания при едно гласуване. "С крехка преднина и засега" се прие предложение на Христиан Митев от НФСБ всяка група да може да прави само по едно процедурно изказване по всяка точка от дневния ред.


Заплатите ще растат


С нула гласа "за", 12 "против" и един "въздържал се" бе отхвърлено предложението на депутати от БСП заплатата на народните представители да бъде замразена на 2976 лева. В момента основното възнаграждение на народен представител е колкото три средни заплати в публичния сектор и се преизчислява на три месеца.


Справка на експертите към правната комисия показва, че депутатската заплата в Бундестага е 9780 евро, които са предмет на данъчно облагане. За офисни разходи на година им се полагат 12 хил. евро. Глоба има и за извинени, и за неизвинени отсъствия - в първия случай тя е 100 евро на ден, а във втория - 200 евро.


В Турция при пет неоправдани отсъствия на месец се губи депутатското място, а в Португалия - при 4 отсъствия на сесия.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3784 Весело

  Баси глупостите заради единия предизборен цирк!

  Да се благодарят, че и бесепарите са в предизборна кампания, та ще го играят същото хоро за идиоти, "отказвайки се" от заплати.

  А иначе само корифей кат' Барню може да лиши дупетат от заплата, защото не се е регистрирал за пленарно заседание.
  Това противоречи и на Конституция, и на елементарна обосновка за "труда", полаган от дупетата.

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Златното дебело момче, талисманът на Народното събрание, разбира се ще си взима и депутатската заплата наред с активите от ограбеното от българския народ. Той е работливият и честен КОЙ...

 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Ей,това сиромахилство ще ни изяде главите! Демагогията на Нинова! Ами върнете парите, които мислите, че не заслужавате! Не унижавайте по такъв долен начин всеки в институция! Кой що годе читав човек ще отиде в парламента за 3-4хил.и ще се подложи на всякакви плювни и помии. Или Парламента ще се превърне в последно убежище на всякакви крадци, приватизатори и перачи на пари като вашите ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8655 Неутрално

  Ами те много хора не стъпваха с години в парламента, като Доган и Пеевски, но си вземаха заплатите. Не че трябва да ги вземат, както и от БСП.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8807 Неутрално

  Не само на тия, на всички НЕ явяващи се да им спират заплатите, а данчо ментата какво реве за тези.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Дано не се "отметнат " в Парламента ! Освен това смятам , че избирателите трябва да знаят ЗАЩО другарят Пеевски няма "неизвинени отсъствия "???Може би , по някакви независещи от него причини е ЗАСТАВЕН да работи "надомно " или има ТЕЛК решение за 100 % инвалидност без придружител !

 7. 7 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1267 Любопитно

  Тези които са гласували закона могад ли да обяснят с две три приказки какво точно работят и имат ли зададени цели които да изпълнят, за да знаем ние простосмъртните за каква свършена работа получават заплатите си, колко часа им се събират през седмицата да не се окаже, че са над 40 и трябва да им се изплаща и извънреден труд? Честно казано аз лично не приемам депутатството като професия, въпреки че доста хора пърденето в депутатския стол го имат за важна работа, как може един закон да го приемат и след като се оказа, че Вожда не го хареса сега да го преправят ако наистина настояват, че това им е професията трябва да бъдат глобени тези които го гласуваха.От друга страна рамката е зададена и тя се казва ЕС какви динамични процеси трябва да протичат в милата ни Родина за да се променят и гласуват закони всекидневно или не спазваме рамката или си правим закони според това което е нужно на разни тарикати като КД.

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До тук добре. а защо за Дебелян да не важи?! Поправете го и той да не получава. Пък и за какво му са - той си е милиардер.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Баси глупостите заради единия предизборен цирк!Да се благодарят, че и бесепарите са в предизборна кампания, та ще го играят същото хоро за идиоти, "отказвайки се" от заплати.А иначе само корифей кат' Барню може да лиши дупетат от заплата, защото не се е регистрирал за пленарно заседание.Това противоречи и на Конституция, и на елементарна обосновка за "труда", полаган от дупетата.
  —цитат от коментар 1 на xm...


  Другарю, стига квича.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Много правилно са решили!
  Аз ако не отида три дни на работа,освен че няна да ми платят дните ами ще ме и уволнят.
  А тези които представляват не само себе си,но големи групи от хора гласували за тях трябва даже да ги е срам да отсъстват от заседания.

 11. 11 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 812 Неутрално

  ПРИНУДАТА И ИЗНУДВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ И ПРАВОТО ИМ СВОБОДНО ДА ИЗРАЗЯТ ВОЛЯТА СИ НЕ ЧРЕЗ ФИНАНСОФИ РЕСТРИКЦИИ Е ТОЛКОВА ДОЛНО БОЛНО И ГНУСНО ЧЕ НЯМАМ ДУМИ !!! ТАЯ МУТРОФАШИЗОИДНА МИЛИЦИОНЕРСКОДОВОСНИЧИСКА МИЛЯРДЕРСКА КРАДЛИВА СГАН ТРЯБВА ЧАС ПО СКОРО ДА БЪДЕ ИЗМЕТЕНА

 12. 12 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 812 Неутрално

  СОПОЛА ЩЕ СМЕЕ ЛИ НЯКОЯ ОТ МУТРОМИЛИЦИОНЕНСКИТЕ ПОДЛОГИ В ПАРЛАМЕНТА ДА ГО ЛИШИ ОТ ЗАПЛАТА

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4133 Неутрално

  " Без санкции за Пеевски

  Новите правила няма да засегнат депутати, чиито отсъствия се извиняват от председателя на съответната парламентарна група, а след това и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Сред тях е и Делян Пеевски от ДПС, който е бил в пленарната зала само на първото заседание на 44-ото Народно събрание на 19 април 2017 г., но голяма част от отсъствията му са извинени"


  Сакън, да не закачите коалиционния партньор на ГЕРБ, топлата връзка между тях и ДПС и доста, доста обръчи от фирми и олигархични образувания в държавата ни .....

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1465 Гневно

  С какви аргументи се извиняват отсъствия? Предполагам,че е държавна тайна.И колко трябва да си нагъл,да вземаш заплата за отсъствие?

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 15. 15 Профил на canu
  canu
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Всичко се връща като бумеранг в един момент. Така, че каквото решат, да помнят, че после ще им се върне.

 16. 16 Профил на Моторист
  Моторист
  Рейтинг: 228 Неутрално

  СОПОЛА ЩЕ СМЕЕ ЛИ НЯКОЯ ОТ МУТРОМИЛИЦИОНЕНСКИТЕ ПОДЛОГИ В ПАРЛАМЕНТА ДА ГО ЛИШИ ОТ ЗАПЛАТА
  —цитат от коментар 12 на reply


  Сопола от години не е депутат,вече е горд собственик наТЕЦ.Ма когато бяха на власт червените мутри,не го лишиха от заплата,нъл тъй!?Иначе хараламбене му е майката,по кутевски,так держать и не разсуждать!

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  "Новите правила няма да засегнат депутати, чиито отсъствия се извиняват от председателя на съответната парламентарна група, а след това и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Сред тях е и Делян Пеевски от ДПС, който е бил в пленарната зала само на първото заседание на 44-ото Народно събрание на 19 април 2017 г., но голяма част от отсъствията му са извинени."

  Бравос. Да живей парламентарната република.

 18. 18 Профил на Норман Гъз
  Норман Гъз
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Нинова трябва като спечели изборите да разпунди Магарешки , да го нулира

  Норман Гъз
 19. 19 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#11] от "reply":

  Ся. Начи ако ти, аз или който и да е не отиде на работа три дни е уволнен дисциплинарно. Така трябва. ОК.
  Депутатът /народният представител/ има работни задължения освен в пленарна зала, и в избирателните си райони, работни срещи и т.н. ОК. Тия неща са уредени с Правилника за работа на Народното събрание, а именно: събота и неделя - уикенд; понеделник и вторник - срещи с избиратели, работни срещи и т.н.; сряда, четвъртък и петък - работа в пленарна зала, комисии и др., иначе казано работното място на депутата в дните сряда, четвъртък и петък е в сградата на НС! И ако някой не се явява системно на работа... ми заплатката - клъц! Да пали свещи, че е "народен представител", щото...

  Някой беше казал: "Демокрацията е лошо нещо, но нищо по-добро не е измислено до сега...!"

  Верно.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Злобата ще счупи клона....ако това мине... отиваме на избори!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 219 Неутрално

  ъ? за примира тлъст пидирунгил, ко ришиа у кумисиата на тос бесепарски, пръдонъ, гербурунгелский, дибиль?

  яж бахур
 22. 22 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 575 Неутрално

  А на бас, че с новите правила и Пеевски ще остане без заплата! Караянчева със сигурност няма да му извинява отсъствията , при положение че вече има финансова санкция за отсъствие! До момента е разписвала подред на всички, щото присъстващ-отсъстващ - не е имало значение.
  Обаче Дневник задължително трябва да изпълни дневната поръчка от Позитано и Решетников за клепане на ГЕРБ! Още повече, понеже приемат нещо правилно!

 23. 23 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Правната комисия е извора на малоумието и повечето скандали в този парламент. Лобизъм, отмъстителност, опити за тирания на мнозинството .... Събрали са се дребнави, необразовани политически типчета и кроят планове как да навредят на който не е с тях, нооо без да засягат Делянчо. Сакън, ще има бой по пръстчетата.
  ГЕРБ си намери златни пръстчета в НФСБ и "Воля" , но не забелязват, че отмъщението което готвят на БСП ги прави губещи. Нали те започната тази игра през 2013г. , а тогава си взимаха заплатките. Сега пък и не искат да ги замразят!
  Матреала докаран след 10 годишното им управление до 560лв. заплата и 200лв. мин пенсия отразява само това - не дават своето, забравят какво са правили и посягат на този който им се опълчва.

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  Когато аз спра да ходя на работа, шефът не ми спира заплатата, а ме уволнява дисциплинарно. И петното ми остава за цял живот.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK