Рискове при машинното гласуване на избори

Рискове при машинното гласуване на избори

© Юлия ЛазароваОчаквания за напрежение в изборните секции, ако на една машина гласуват повече от 180 избиратели, възможност за манипулации на резултатите от изборите чрез достъп на "троянски кон" до софтуера на устройствата и липса на достъп до резултатите от вота при неизправност на машините - това са част от рисковете при машинно гласуване на изборите.


Констатациите са в доклад на "Сова 5" за пазарно проучване и анализ на гласуването с машини в световен мащаб, който е направен през януари т.г. по поръчка на Централната избирателна комисия (ЦИК) за 23.5 хил. лева. В началото на март избирателната комисия трябва да обяви обществена поръчка за наемането, производството или закупуването на машини за гласуване на следващите избори.


За машинно гласуване у нас се говори от години, а възможност за такова трябваше да има във всички близо 12 500 секции на парламентарните избори през 2017 г. Заради кратки срокове ЦИК обаче не успя да осигури машините, а по-късно бе решено да бъде направен пазарен анализ на световната практика. В началото на т.г. ГЕРБ и "Обединените патриоти" бяха на път да подкрепят законови поправки за поредно отлагане на машинното гласуване, а БСП се обяви за негов защитник. На среднощно февруарско заседание на парламента бе прието предложението на ДПС за поетапно въвеждане.
Според последните промени в Изборния кодекс на изборите за евродепутати през май т.г. трябва да има възможност за гласуване с машини в не по-малко от 3000 секции, на местния вот - в не по-малко от 6000, а по инициатива на ДПС на следващи избори в страната да се гласува само с машини, без да има възможност за гласуване с хартиена бюлетина. И в момента ГЕРБ се обявява против този вид гласуване, но ще го въведе заради желанието на голяма част от обществото. Според партийци поръчаният от ЦИК доклад може да служи като аргумент за отмяната му.


Хаос при множество избиратели


Една машина за гласуване с директно електронно записване, според данни от световната практика, може да обслужи около 180 избиратели в рамките на един изборен ден. По-голям брой избиратели би създал напрежение в натоварените часове и в края на деня. Това означава, че ако машинното гласуване се въведе като доминиращ модел за гласуване в България и се използва технологията за директно електронно записване, в повечето избирателни секции ще бъде необходима повече от една машина за гласуване, се посочва в доклада на "Сова 5".


"Според българското законодателство машинното гласуване се осъществява на устройство с тъч скрийн, върху който се отбелязва избора и се получава разписка. Накрая на деня се отпечатва протокол от гласуването", обясниха пред "Дневник" от ЦИК. От там обявиха, че става въпрос за машини с директно електронно записване. В комисията обаче не са коментирали въпроса за констатацията, че ако на една машина гласуват повече от 180 избиратели, може да се стигне до напрежение или хаос.


В доклада се посочва, че този проблем се смекчава при наличието на две опции за гласуване - с машина и с бюлетина. Според инициираните от ДПС последни поправки в изборните правила от 2020 г. на изборите у нас ще се гласува само с машини.


Машините с оптично сканиране са със значително по-голям капацитет и при тях гласуването става по-бързо, т.е. няма проблем, констатира анализът. От ЦИК обясниха, че става въпрос за машини, които сканират хартиената бюлетина - метод, който не фигурира в законодателството.


Цените варират


В САЩ се гласува с машини, като по-разпространени и по-често усъвършенствани са тези за оптично записване. Според интерфейса на пазара има три разновидности на машини с директно електронно записване, се посочва в доклада на "Сова 5". Само с машини се гласува и в Бразилия, Венецуела, Филипините, Индия и Бутан.


В доклада са сравнени машини на над десет производителя, които най-често се използват в САЩ. Цените варират от 2500 до 5000 долара на устройство, а защитите за вота са охраняеми помпи, компютърни защитни механизми и др. Очакванията са при поръчка на по-голям брой машини, или 12 500 - колкото са секциите у нас, да има отстъпка между 10 и 20%.


Посочено е още, че наемането би струвало, колкото закупуването, и би било безсмислено, тъй като "животът" на машините е между 12 и 15 години. Освен това наемането крие рискове за сигурността на вота, се посочва в доклада. Цитира се и пример с машините на "Сиела Норма" АД, чието закупуване и наемане се очаква да е на една и съща цена от 4 000 лв. без ДДС на брой.


Представени са и българските машини за гласуване на "Консорциума: Математици, информатици и работници без граници - българските машини за гласуване и партньори", производството и доставката на 12 500 от които ще струват между 46 и 61 млн. лева без ДДС.


Проблемите по света


Гласуването с машини във Венецуела прилича на експерименталното гласуване с машини в България на изборите през 2014 г. и през 2016 г., пише в доклада. В него се посочва още, че във Венецуела има биометрично удостоверяване на избирателите, а след гласуването с машина, за което има електронен запис, се издава хартиена бележка.


Според световния пример машинното гласуване може да бъде оскъпено при приспособяването на устройствата за гласуване на хора с увреждания, се посочва в доклада на "Сова 5". Заради което се препоръчва да се търси друго решение.


В доклада са цитирани различни публикации, в които се описва лош опит при гласуване с машини по света. Сред тях е как след грешки и възможности за измама в Германия машинното гласуване е обявено за противоконституционно. Посочено е още, че има мнения, че устройствата са уязвими, тъй като по веригата много хора имат достъп до софтуера и "може да бъде вкаран троянски кон". Дадени са примери от САЩ как със заразена магнитна карта машините могат да бъдат хакнати, както и как при неизправност не може да се проверят резултатите.

Ключови думи към статията:

Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Ако ГЕРБ бяха пуснали камерите в секциите много далавери щяха да бъдат пресечени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Ще видим... Във всеки случай ще е по-справедливо, отколкото да разнасяме чували.... :)

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Колко пъти да го пиша? Не е важно кой и каква гласува. Важно е кой брои бюлетините(прави протоколите).

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Е, най-сетне.
  Можеше и в деня след изборите да го публикувате, така че браво.
  Освен това никоя друга медия май не е публикувала информация от този доклад.
  Най - вдъхновяващото е, че "
  Само с машини се гласува и в Бразилия, Венецуела, Филипините, Индия и Бутан."

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  От доста време разправям:

  Не се доверявайте на машини, които кодират вота ви по непонятен за вас начин.

  Машинно гласуване без хартиен отпечатък е абсолютна глупост. Глупост са и отпечатъци с нечитаема от човека "маймуница".

  Урната трябва да остане първи и основен критерий за вота на хората. Няма проблем машината да брои вота и той да се използва за бързи резултати, но истината е в урната.

  Нашите машини от снимката, макар и "дървени", генерират вота на избирателя в читам вид и работят изцяло офлайн, което отговаря на много от изискванията за сигурност. М.Константинов критикува И тези машини с аргумент, че сигналът от сензорните екрани лесно се прехваща и декодира. По този начин тайната на вота не е осигурена, което помага контролирания вот.
  Лично бих гласувал само с такива машини, щото хич не ми пука за тайната на МОЯ вот.

  Пак според М.Константинов в Европа няма машинно гласуване. Тези, които са опитали, са се отказали.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Колко пъти да го пиша? Не е важно кой и каква гласува. Важно е кой брои бюлетините(прави протоколите).
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Е, кой ги брои?

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Изхарчили са 23 хил. лева за ровят в интернет.

 8. 8 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На никой не му дреме как се гласува.....
  Тук важното е да се насади , че изборите са манипулирани...

 9. 9 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Нека бъдем истински родолюбиви българи!
  Нека зачитаме и уважаваме традициите и културата си!
  Нека гласуваме като предците си - с бобени и царевични зърна!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "Посочено е още, че има мнения, че устройствата са уязвими, тъй като по веригата много хора имат достъп до софтуера и "може да бъде вкаран троянски кон"

  Може, но това е като аргумента, че поне половината от членовете на избирателните комисии са корумпета, с нисък праг на подкупност и са полуграмотни, което превръща избирателния процес в "играта на Цецоуу".
  Аргументите срещу машинното гласуване са нищожно малки, за разлика от аргументите срещу електронното гласуване, от разстояние, през нета.
  Да, може да се появи повреда в машината, но може и да не пристигнат бюлетините в секцията, или секционната избирателна комисия да се окаже без кворум, което се е случвало.
  Да, може да се модифицира софтуера, но това е риск със същата степен, като да видим леля, член на избирателната комисия, пъхаща в чорапогащника бюлетини или превръщащи бюлетините в невалидни, по почина на пловдивския кмет.
  Е, трудно може да видим при машинното гласуване чували с бюлетини, разнасяни от депутати в посока контейнерите за смет, но това пък обяснява съпротивата на ГЕРБ. :)

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Какъв е кярът от машинното гласуване, като пак трябва да ходя до секцията и да чакам?
  Ще е по-честно?
  Да бе, да.
  Просто да захлебят и едни хакери?

  Еретик
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#6] от Аз Клавдия
  Ми, сигурно - юпитерианците. А сега сериозно. Години наред, в ЦИК се донасят протоколи задраскани, коригирани на ръка, дописани. Според изборния закон, те са невалидни. До сега, няма нито едни избори,на които да се спази закона и тези протоколи да се обявят за невалидни. Това са протоколи на РИК. Та, да повторя въпросът ти :"Е, кой ги брои? " и го допълня":" Е, кой пише, дописва, поправя, коригира на ръка и къде става това? ". Сега, доволна ли си? Да не говорим, че хората в комисиите са почти не сменяеми, защото си знаят работата(ирония).

 13. 13 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#10] от "Graf":

  по писанията ти си личи, че никога не си присъсвал през целия изборен процес, но пък даваш мнение

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  Това става в избирателните комисии, които броят бюлетините.
  А написаното от теб е толкова силно преувеличено, че чак не е вярно.
  Всички протоколи си висят на сайта на цик и можеш да видиш как изглеждат и колко от тях са дописвани, поправяни и как точно.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#10] от "Graf":

  Не е риск със същата степен.
  Някаква леля, която пъха нещо в чорапа си, компрометира изборите в Долно Уйно. Хакнат софтуер компрометира целите избори навсякъде.
  Да не стигнем до ръчно броене на машинно създадени бюлетини, както правиха във Флорида при изборите Ал Гор/Джордж Буш.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  Мммм, тази драма много заприлича на Брекзит - първо рев "искаме го сега и веднага, това ще реши всички проблеми, само така ще се гарантира всичко" и т.н. глупости, най-вече от тия с най-малкото гласове.
  После, след голямото врякане и когато вече няма мърдане и ще трябва да се издухат едни 50-100 милиона за кефа на пълни лаици по темата, почват почесвания и замисляния - "абе то май нищо не решава, другите са го пробвали и са се отказали, ний ли сме най-умните"........

  Да припомням ли на форумните умнокрасивци как драпаха със зъби и нокти за машинно гласуване, щото си мислят, че някой им "краде вота"?
  Сега се крият като мишоци......

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Интересно машините не са във мрежа.Или някой го е страх от машина.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6017 Неутрално

  Отклонява се вниманието от липсата на дистанционно гласуване, каквото има в развитите държави. И се набляга на машитите в секциите, защото явно гоним Индия и Бутан...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4332 Весело

  "Само с машини се гласува и в Бразилия, Венецуела, Филипините, Индия и Бутан."

  Ето, че ние ще бъдем пионери на тази система на гласуване в рамките на ЕС. Нашите политици гордеят ли се с това? ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4332 Любопитно

  "В него се посочва още, че във Венецуела има биометрично удостоверяване на избирателите, а след гласуването с машина, за което има електронен запис, се издава хартиена бележка."

  Във Венецуела понастоящем има може би най-модерната система за машино гласуване в света. Въпреки това, често има оплаквания от страна на опозицията за манупулации на изборния процес. Защо се получава така!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Рисковете са много и са ясни!
  И на комунетата им е пределно ясно, че няма да стане за ТЕЗИ избори, но се опитват да инспирират революционна ситуация!
  Няма да им се получи.

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Интересно машините не са във мрежа.Или някой го е страх от машина.
  —цитат от коментар 17 на KA2


  Оставаше и да са в мрежа!
  Мен лично от машини не ме е страх, страх ме е от митовете, в които могат да обраснат. И които трудно се опровергават.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 502 Весело

  На всички избори се отчита че квалификацията на участниците в Секционните Изб.Комисии намалява от избор на избор. Броя на членовете на СИК се увеличава и увеличава. Грешките растат в геометрична прогресия.
  Както я караме след 5-6 избора СИК няма да могат и да съставят годен за ползване протокол. Това е реалната опасност, която машинното гласуване ще елиминира. И ще се окаже че е по-добре да има 5 машини за гласуване и 3 членен ЦИК, отколкото хартийки, 9 чл, СИК който не може да се справи със задачата - ИЗБОРИ

 24. 24 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#10] от "Graf":

  Нали е приет закон за машинното гласуване? Онези що харчат едни пари за "проучване" вместо да седнат комисии и да изработят един държавен стандарт включващ технологията на самия вот и стандарта за машините. В белите държави примерно има технически стандарти за допустими грешки (в САЩ 1 на 500 000 вота) към доставчика на машини, изисквания към интеграция с данни на избиратели, отчитане...и още куп норми гарантиращи работата на една цялостна система. Тук четем извадки от глупости тип Сова5, Орел6, 180вота на ден и нищо техническо, което всъщност би описало предпочитания подход към системите за машинен вот.

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://www.nist.gov/document-16610&ved=2ahUKEwiv1-qBpurgAhXCAewKHXfKAw8QFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw31clhxZbEedeed9PowtRhH

 25. 25 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Професор М.Константинов ги приказва тези неща от 3 години, ама кой да слуша! За мен е достатъчен фактът,че "бели"държави са се отказали от машинното гласуване.Толкоз.

 26. 26 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В Германия е противоконституционно, но Германия не е добър пример. Друго са си Индия и Бутан. И възможността да пищиш заедно с БСП, че демокрацията е под заплаха, нарушават се правата и прочее празни приказки. Отчаян опит на отчаяни хора.

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#22:"АзКлавдия"][/quote]

  Мен пък ме е страх от изборните технолози...

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Самият доклад е подробен и добре написан.
  Чете се лесно.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://www.cik.bg/upload/82340/%D0%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D0%A1%D0%9E%D0%92%D0%90+5.pdf&ved=2ahUKEwi78-7tsurgAhXPwMQBHXAlBFkQFjASegQICRAB&usg=AOvVaw3YJiKP6Qu0sg1TVmeGuSr_

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Рисковете са много и са ясни!И на комунетата им е пределно ясно, че няма да стане за ТЕЗИ избори, но се опитват да инспирират революционна ситуация!Няма да им се получи.
  —цитат от коментар 21 на selqnin


  Комунетата скачат и искат всичко да е електронно!
  Както във Венецуела!

  Хора бдете!

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#27] от "KA2":

  Именно. Това с митовете не е ли творение на изборните технолози?

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Каквото и машинно гласуване да има, крайните резултати се доставят и обработват на едно място. Там винаги може да се добавят, пренареждат мъртвите души, разни други несъществуващи гласове..... В случая е важен алгоритъма за събиране, съхранение, обработка и публикуване на изборните данни и как се контролира неправомерна намеса. За това никой не говори. А на тези, които вземат решение (политиците) това нищо не им говори. Институционалната експертиза отдавна е умъртвена в държавата. Управлява овластена некомпетентност, която е готова на всичко, за да е във властта. Не случайно в държавната фирма "Информационно обслужване", където се обработват изборните резултати е извън всякакъв контрол и ключовите назначения там са силно свързани с ДС креатури от политическите и бизнес схеми на ДПС.

 32. 32 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  В неделя имаше парламентарни избори в Естония, която често се споменава като страната с електронно управление, електронно гласуване и т.н. Случайно видях репортаж за това по Евронюз, и се оказа, че си гласуват с хартиени бюлетини, пускани в урни.

  На този линк се вижда, че няма машини, гласува се както у нас, и както и в целия ЕС. Българските медии лъжат за гласуването в другите страни и 80% им вярват.

  https://www.express.co.uk/news/world/1095184/estonia-election-results-2019-kaja-kallas-EKRE-Centre

  Никъде в ЕС няма и гласуване по интернет, има гласуване по пощата за тези, които са в чужбина.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Колко пъти да го пиша? Не е важно кой и каква гласува. Важно е кой брои бюлетините(прави протоколите).
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  +++

 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Според мен ако "обикновените хора " наистина настояват да УПРАЖНЯТ ВОТА СИ МАШИННО ще трябва НЕКОЙ да се бръкне по-дълбоко в касичката и да ангажира 2 души Ай Ти специалисти - единият да настройва / например с "лява " ориентация / , а другият - да упражнява контрол / например с "дясна " ориентация / ! Иначе предвиждам "МАДУРО " 2 !

 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  Т.е. в държави с огромно население.

 36. 36 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ХОРААААА,какво машинно гласуване бълнувате???
  Бабите и дядовците,не могат да си изтеглят пенсията,ако е на банкомат,а вие сте тръгнали с очаквания да гласуват на избори с машини.
  Машинното гласуване,може да се осъществи,само и единствено при 100% технически грамотни хора.А нещата в България не седят така!

  sdg
 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Знаем какво стана с електронните винетки. Знаем какво става с електронното правителство, с електронната здравна карти и т.н.
  Да въведем машинно гласуване е необходимо това първо гласуване да продължи една година и да се повтаря и подобрява десетки пъти. Така става с електронните технологии.

  подпис
 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#2] от "paf":

  Бележката, дето излиза от машината пак ще отива в чували. Що не мислите?

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#29] от "ajsayder":

  Ако може в Изборният кодекс да пише, че сървърите трябва да са монтирани в мазето на "Позитано" № 20...

 40. 40 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#17] от "KA2":

  Че те ако са в мрежа няма нужда да са машини. Компютър със софтуер ще е по-евтин...

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Вие представяте ли си с дистанционно гласуване( където е физизески невъзможно да се идентифицира подателя на бюлетината) какво чудо ще стане ?. Гарантирам ви че 100% от турците с български паспорти, роми и прошляци ще гласуват. И тогава умнокрасивците нямат шанс дори за 1 %.

 42. 42 Профил на ofe29523420
  ofe29523420
  Рейтинг: 233 Весело

  Нека бъдем истински родолюбиви българи!Нека зачитаме и уважаваме традициите и културата си!Нека гласуваме като предците си - с бобени и царевични зърна!
  —цитат от коментар 9 на BG Territory


  Не може - и бобът, и царевицата са от Америка!

 43. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":Т.е. в държави с огромно население.
  —цитат от коментар 35 на lechevalier  До коментар [#35] от "lechevalier":

  Ех, да, особено Бутан...

  Доброто е заразно
 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#24] от "One Hour":

  Трябва да си много тъп за да си мислиш че с "изисквания" може да промениш обективната физическа реалност.

 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#40] от "Велков":


  До коментар [#17] от "KA2":Че те ако са в мрежа няма нужда да са машини. Компютър със софтуер ще е по-евтин...
  —цитат от коментар 40 на Велков


  Хахах, ей тогава ще я втасаме!

  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Използването на машини има само едно предимство.

 47. 47 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Аман от глупости.

  Издайте квалифициран електронен подпис на всеки българин. Безплатно. После да гласуват откъдето искат. КЕП за всеки българин би струвал 20-30 милиона.

  Електронният подпис е на порядъци по-надежден. И има непробиваем технологичен начин да запази анонимността.

  Но така едни 2-3 милиона ще гласуват зад граница и ще променят структурата на вота...

 48. 48 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 677 Неутрално

  В една държава, където будалкането, лъгането и краденето на електората е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА, как се гласува няма значение.
  Защото винаги едни и същи броят бюлетините.
  И още бай ви Ганьо е бил наясно по въпроса.
  Тъпото е, че от негово време нито сме поумнели, нито сме забогатели.
  Явно проблемът ни е в чипа (както се изрази един бивш наш "политик").

 49. 49 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":

  Със същата степен е.
  Дали ще заразяваш софтуера на машината с троянец, или ще "хакнеш" целият софтуер па тогава ще го инсталираш на машините, за да вземеш своето, е същото, като да хакнеш и мишо константинов и екипите му за броене на равнище държавна фирма. :)
  Майна, не подминавай и пловдивските иновации на мамин.
  Все пак машинното гласуване предполага по-високо ниво на компетентност, за да ръгате бюлетини из бельото, та по-добре с него пред отработените от вашите юнаци практики. :)

  Ecrasez l’infâme
 50. 50 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Отклонява се вниманието от липсата на дистанционно гласуване, каквото има в развитите държави. И се набляга на машитите в секциите, защото явно гоним Индия и Бутан...
  —цитат от коментар 18 на Незнайко в Слънчевия град


  Дай пример за “развита държава”, в която се гласува дистанционно по интернет. Да те светна - няма такава. Гласува се дистанционно по пощата, но това е свързано с активна регистрация на хората в чужбина, които искат да гласуват. Технологията е разработена от десетки години в САЩ, Великобритания, Германия и др.

 51. 51 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Опасността при машинното гласуване е единствено от неграмотните избиратели на ДПС и ГЕРБ!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 52. 52 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тиква загубена":

  Явно и германците и те са неграмотни. Както и жителите на целия ЕС.

 53. 53 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тиква загубена":Явно и германците и те са неграмотни. Както и жителите на целия ЕС.
  —цитат от коментар 52 на zle_platen_trol


  Че грамотни ли са?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#47] от "tanton":

  Аман от глупости. Представям си как се извиват дълги опашки от избиратели, ама не в секциите. Всеки подава картата а шефа гласува и отбелязва в тефтера, за да е сигурно че не е станала грешка и няма пропуснати.

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тиква загубена":

  И от всичкия контролиран и корпоративен вот.

 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#47] от "tanton":

  Не на всеки българин, а на всеки български гражданин.
  Нали се сещаш как в махалите се събират едни кепове с едни пинове в едни тефтерчета?
  А баба Генка как ще гласува с тоя кеп? В подлога на кокошките ли да включи донгълчето?
  Много ти знае какво е кеп и как може да се окаже собственик на три фалирали фирми покрай изборите...

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 16 Весело

  Страшни медийни подмятания за предопределеност на изборите, всичко това само отблъсква гласоподаватели ако ще и да може да гласуват през дистанционното на телевизора си. Явно пак се обслужват твърдите електорати!

 58. 58 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нема се пуашите.

  Бойкикиев и Мартинката са решили всички рискове.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#49] от "Graf":

  Глупости не ми се четат, графе.
  Била съм на достатъчно избори, знам как се следят членовете на комисиите като соколи.
  Във взаимния контрол му е майката. Майна.

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Страшни медийни подмятания за предопределеност на изборите, всичко това само отблъсква гласоподаватели ако ще и да може да гласуват през дистанционното на телевизора си. Явно пак се обслужват твърдите електорати!
  —цитат от коментар 57 на byj12599378


  Точно.

  Доброто е заразно
 61. 61 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Интерсно как гласуват БСП на своите конгреси - машинно или с бюлетини. Защото на държавен гръб и 100 машини са малко.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 62. 62 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че те ако са в мрежа няма нужда да са машини. Компютър със софтуер ще е по-евтин...
  —цитат от коментар 40 на Велков


  и кво си мислите че представляват тнр "машини" ако не елементарни компютърчета с елементарен софт?


  Хахах, ей тогава ще я втасаме!
  —цитат от коментар 45 на АзКлавдия


  бати кък кълвете на тъпи лафове... или, по-вероятно, БКП-тата отново пеете в хор?

  яж бахур
 63. 63 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В некадърна България има риск от всичко. Дай сега да не правим опити да прогресираме, или да позволим на ГЕРБ да си купят още едни избори

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#61] от "korc":

  БСП въобще не ги интересува гласуването, интересува ги създаването на "революционна ситуация" и оправдания защо не са спечелили. Йончева го каза най-добре "ако не спечели БСП, изборите не са били честни" и край.

 65. 65 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  ХОРААААА,какво машинно гласуване бълнувате???Бабите и дядовците,не могат да си изтеглят пенсията,ако е на банкомат,а вие сте тръгнали с очаквания да гласуват на избори с машини.Машинното гласуване,може да се осъществи,само и единствено при 100% технически грамотни хора.А нещата в България не седят така!
  —цитат от коментар 36 на Svetlio  Не само бабите и дядовците, манговците също са неграмотни и за това им приготвят пръчки, конци и т. н.
  Нека гласуват грамотните, знаещи и можещи, а не простотията да ни избира " големците " срещу 3 кебапчета и 20 лева .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 66. 66 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#63] от "arcanum":

  Прогресирай, имаш избор. Това Индия. Филипините, Бутан, Венецуела, все еталони за прогрес. Зарежи тоя ЕС, където всички са тикви.

 67. 67 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "Graf":

  Графе, моите почитания, ма машинното гласуване има сичките недостатъци на ръчното, плюс, добавя свои

  е пак ше тура Том Скот

  Why Electronic Voting is a BAD Idea
  https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI

  не толкова за теб, ми за кретеноидите, че набързичко и съвсем повърхностно им е изброил некои проблемации

  ...не че аз имам категорично мнение, ма кат гледам разни лели и чичаци кък се въодушевили, щото некой им вкарал два малоумни лафа

  яж бахур
 68. 68 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интерсно как гласуват БСП на своите конгреси - машинно или с бюлетини. Защото на държавен гръб и 100 машини са малко.
  —цитат от коментар 61 на korc


  С камъчета гласуват.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5653 Неутрално

  Дайте възможност за гласуване по пощата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#65] от "niksan1":

  Въвеждането на скрит образователен ценз е не само противоконституционно но и практически невъзможно. Защото потребителите на кебапчета няма да изчезнат, просто по-ефективно ще продадат гласа си.

 71. 71 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#62] от "Моа Преател Тайпи":

  Така де, нали това намеквам... и не струват 4-5 хиляди лева бройката... и ги има, няма сега да се произвеждат...
  Вниквай в написаното, кълвач....
  веднага да ми се извиниш....

 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":Вие представяте ли си с дистанционно гласуване( където е физизески невъзможно да се идентифицира подателя на бюлетината) какво чудо ще стане ?. Гарантирам ви че 100% от турците с български паспорти, роми и прошляци ще гласуват. И тогава умнокрасивците нямат шанс дори за 1 %.
  —цитат от коментар 41 на m17  Как ще гласуват, ако от един компютър могат да гласуват само трима ?
  Истината е, че може да се избегне и машинното и електронното гласуване, ако се конструира т. н. " умна " бюлетина, но, ако това стане, възможностите за манипулации на изборите ще пресъхнат, а това не се харесва на онези, които се бъркат за 20 лева и 3 кебапчета .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Тц...! Важно е, кой обработва протоколите. Там става, реалната подмяна на вота. След изборите, бюлетините и протоколите се захвърлят или направо изчезват. По малките общини особено е, див феодализъм. ОИК са пълни с милиционерски кодоши.

  Бивш tww09306483.
 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#63] от "arcanum":

  Ако се въведе дистанционно гласуване, ДБ и ДСБ няма да успеят да съберат дори и 1%. Погледнете процентите от последните няколко избори в чужбина и ще видите разпределението повтаря доста точно процентите в България. А с отваряне на възможности за пълно контролиране на купения вот, 100% от турците и циганите ще гласуват "правилно".

 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#67] от "Моа Преател Тайпи":

  Така де...написах, че има само един плюс... признай го...

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Още Екатерина Михайлова навремето даде решение. Бюлетините да се броят в преброителни центрове , а не от секционните комисии.

 77. 77 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак според М.Константинов в Европа няма машинно гласуване. Тези, които са опитали, са се отказали.
  —цитат от коментар 5 на plebs


  Мишо Константинов отдавна си е плюл на малкото авторитет и интегритет -- още като запя в гербурунгелско-комуноидно-десарския ви мюзикъл

  яж бахур
 78. 78 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За да улесним избирателите на ГЕРБ и ДПС предлагам да върнем цветните бюлетини.
  Така братята ромуланци, няма да се бъркат за кой да гласуват!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 79. 79 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#2] от "paf":

  За ЕНТИ път пиша , че БЮЛЕТИНИТЕ В ЧУВАЛИ са мнага сполучлив ход на БКП да ЛЪЖЕ "обикновЕнштиЕ" хора , че има ФАЛШИФИКАЦИИ ! ТЕЗИ БЮЛЕТИНИ СА ВЕЧЕ ПРЕБРОЕНИ , КЛАСИРАНИ ПО ПАРТИИ И ВПИСАНИ НАДЛЕЖНО В ПРОТОКОЛИТЕ НА СИК ! Съхраняват се определено време , само ако се НАЛАГА повторно преброяване ! Това се случи при КОСТИНБРОДСКАТА АФЕРА ,но тогава имаше бусове с двойни дъна според настоящия ОМБУДСМАН ! А за ръчното преброяване , продължило около месец ПЛАТИХМЕ ВСИЧКИ НИЕ и накрая НИКОЙ поне не се ИЗВИНИ !

 80. 80 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":Тц...! Важно е, кой обработва протоколите. Там става, реалната подмяна на вота. След изборите, бюлетините и протоколите се захвърлят или направо изчезват. По малките общини особено е, див феодализъм. ОИК са пълни с милиционерски кодоши.
  —цитат от коментар 73 на tww09306483


  Ма може ли да си толкова неграмотен!
  Протоколите са на сайта на цик и в момента, вземи ръчно да провериш данните от тях как са обобщени, ако искаш!
  Изхвърляли се, моля ти се!

  Доброто е заразно
 81. 81 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#77] от "Моа Преател Тайпи":

  Това, което казва е вярно, но не променя фактите, а те са, че никъде в цивилизована Европа няма машинно гласуване. За което вероятно си има основателни причини.

 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#72] от "niksan1":

  И как точно си представяте да се реализира това "от един компютър само трима". Отделно колко хора мислите че ще си конфигурират компютрите, ще си закупят четец на електронния подпис, ще си вземат подписа физически че и накрая ще гласуват на изборите ?. Басирам се зе дори 1000 човека няма да има. И ви го говоря от собствен опит, от години подавам данъчна декларация с електронен подпис !!!

 83. 83 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#21] от "selqnin":

  Естествено, че няма да има революционна ситуация...! Но, божествената харизма на Бойко, започна да изчезва с изчезването на хората и опразването на хладилниците.
  Просто, крадливите ГЕРБ-ери ще поднесат на тепсия властта, на колегите си от БСП. Тоест, ще изпълнят задачата, за която са създадени...!

  Бивш tww09306483.
 84. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#76] от "Роси":

  И после "Цветанов носи чувалчета" ще слушаме до посиняване.

 85. 85 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тиква загубена":Явно и германците и те са неграмотни. Както и жителите на целия ЕС.
  —цитат от коментар 52 на zle_platen_trol  Престанете да давате за пример германците и другите цивилизовани народи, защото там манипулацията на изборните резултати НЕ Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА И ПРАКТИКА, както у нас .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 86. 86 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Напълно ненужна глупост, която само ще намали процента недействителни бюлетини на неграмотните избиратели и съответно ще повиши тежестта на купения вот, тъй като именно неграмотните най-често се и продават.

 87. 87 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  тоз има и други моабети, особено за машините, в Индия и не само, ма тва е относително ново

  35C3 - Election Cybersecurity Progress Report
  https://www.youtube.com/watch?v=U-184ssFce4

  ше ви ги потърся другите ако имате мерак?

  яж бахур
 88. 88 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Нека бъдем истински родолюбиви българи!Нека зачитаме и уважаваме традициите и културата си!Нека гласуваме като предците си - с бобени и царевични зърна!
  —цитат от коментар 9 на BG Territory


  Къци, Къци ...

 89. 89 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#85] от "niksan1":

  Точно в този случай е по- добре да ги даваме за пример, защото, ако германците са установили, че има възможности за измама, то не е особено трудно да се предположи, че тук всички тези възможности ще се използват.

 90. 90 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  До коментар [#63] от "arcanum":Ако се въведе дистанционно гласуване, ДБ и ДСБ няма да успеят да съберат дори и 1%. Погледнете процентите от последните няколко избори в чужбина и ще видите разпределението повтаря доста точно процентите в България. А с отваряне на възможности за пълно контролиране на купения вот, 100% от турците и циганите ще гласуват "правилно".
  —цитат от коментар 74 на m17


  Е-вотът ще промени всичко..
  Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  Kак ли ще са технологичните подробности? Дали, ще се гласува въвеждайки ЕГН, или със специален индивидуален код? Ако е с ЕГН ще е тарикатско - изведнъж огромен брой хора, отивайки, да рече, до урните, ще разбират, че май вече са гласували - в Русия са, в Русия са - и от там са си пуснали гласа електронно - ей я, системата така казва ..

  Ако пък е с някакви кодове / както навремето ТАН кодовете, за банкиране в Германия, да речем/ - нищо не пречи, като се купят, още на първия избор данните .. срещу 200-300 лева .. те да се ползват със здраве, и на следващите избори ..

  та така ще е с Е-вота .. ромските махали, да предвидя от СЕГА, ще са 100% електронизирани ..
  И тогава предвиждам такъв живот .

  Ще изчистим доста от неадекватния вот.
  Неадекватният вот ще е НАПЪЛНО ИЗЧИСТЕН..

  .. ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "Моа Преател Тайпи":

  начи вика че промяната на 27 000 гласа би довела до загуба на Тръмп. ...правете си сметките, и мислете как точно Борисов/Цветанов/Доган фалшифицират избурите в Бълхария

  яж бахур
 93. 93 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#85] от "niksan1":

  Ха ха, точно така! Корнелия и тя така вика - там, кай, няма машини, но няма и герб. С кокошия си мозък какво друго да каже.

  Доброто е заразно
 94. 94 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#80] от "АзКлавдия":

  По-скоро се чудя, не дали аз съм грамотен, ами дали ти си била в избирателна комисия и дали си била свидетел, по дело за обжалване на изборни резултати...?!?
  Няма такава пародия...! Ти ми разправяш, че съм бил неграмотен. Типичната ГЕРБ-ерска позиция. Като сте натясно и няма, какво друго да кажете, това са ви доводите...!

  Бивш tww09306483.
 95. 95 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 821 Весело

  Тази пембяната машина вляво и много яка!

 96. 96 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Ако си ром или дължиш пари..
  И стане дума.."дай да видим как ще гласуваш дистанционно" то тайната ще е запазена!
  Ще знаеш само ти и хората пред които си гласувал.

  Не повече от 5-6 човека ще знаят, мисля си.

  А ако си си дал данните, и някое момче някъде ги е въвел ТАЙНАТА Е АБСОЛЮТНА!
  ДАЖЕ И ТИ НЕ ЗНАЕШ„ КАК СИ ГЛАСУВАЛ ДИСТАНЦИОННО И ЕЛЕКТРОННО!

  Ама Константинов се не съгласява и си плюе на авторитета..

  Мишо Константинов отдавна си е плюл на малкото авторитет и интегритет -- още като запя в гербурунгелско-комуноидно-десарския ви мюзикъл..
  —цитат от коментар 77 на Моа Преател Тайпи


  Хора бдете!

 97. 97 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  За българските условия най-подходящ модел е гласуването да е възможно най-сложно и объркващо, изискващо четене на инструкции и разни мажоритарни, пропорционални и пр. елементи, преплетени така, че никой да не знае кое как е точно. И никакво машинно и електронно гласуване. Само така неграмотните ще спрат да решават съдбата на България.

 98. 98 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#94] от "tww09306483":

  Ми неграмотен си. Не знаеш какво се прави с протоколите и как да провериш.
  Била съм наблюдател на три избора. Знам какво става.
  Изводът за мен е, че само взаимен контрол ражда достатъчна степен на доверие.

  Доброто е заразно
 99. 99 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#65] от "niksan1":Въвеждането на скрит образователен ценз е не само противоконституционно но и практически невъзможно. Защото потребителите на кебапчета няма да изчезнат, просто по-ефективно ще продадат гласа си.
  —цитат от коментар 70 на m17  Не съм съгласен и моля, не ми говори за това, какво е възможно и какво не е, съгласно КРБ, защото в нея не пише, че трябва да има олигарси и руски подлоги, но в момента СЪЩИТЕ ни управляват .
  По-горе писах и пак ще го повторя - само конструирането на умна бюлетина ще пресече купуването на гласове и гласуването на неграмотните . В КНБ НИКЪДЕ не се споменава, че да се учиш и образоваш е противоконституционно, ето защо нека всички се учат, образоват, квалифицират и от това България само ще спечели, а не от купените гласове на дебилите !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 100. 100 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 316 Неутрално

  От доклада, от помитиците, от статията и от коментарите разбирам, че няма сила, машина, софтуер или каквото и да е друго изборно съоръжение, което да не може да бъде хакнато от наша политическа мафия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK