Медведев посъветва левът да се приравни към юана, а не към еврото

Дмитрий Медведев и Бойко Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Дмитрий Медведев и Бойко БорисовНа мен току-що ми хрумна една идея по повод приравняването на лева към еврото: Хубава валута е и китайският юан. Може в тази посока да се помисли. И пазарът е огромен." Това бяха последните думи на премиера на Русия Дмитрий Медведев на българо-руски форум за туризма в София във втория ден от двудневната му визита в София.


Вчера в края на съвместното изявление на Борисов и Медведев последната дума пак беше на руския премиер. "Това, което каза моят колега, по блестящ начин демонстрира една абсолютна истина - изтребителите винаги ще дойдат. Главното е да дойде газът, да работят електростанциите", обяви тогава той.


Повод за днешната "хрумка" на Медведев беше констатацията на министъра на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин, че спадът на руските туристи в България е 25% за последните години и с 8% само за миналата. Това е, защото левът е вързан за еврото, заяви Орешкин. Преди 5 г. едно евро се разменяше за 45 рубли, а сега почти за 75 рубли (бел. авт.). Орешкин отбеляза, че за сметка на това валутите на конкурентите на България на туристическия пазар - Турция, Египет, Тунис, са поевтинели. "Този проблем за България е фундаментален", каза Орешкин.
Бойко Борисов след Орешкин заяви, че България се гордее със стабилния лев и връзката му с еврото, "колкото и да е лошо, че валутите се клатят". "И очакваме през юни да ни поканят в чакалнята на еврозоната", каза още Борисов преди "последната дума" на Медведев.


България води миролюбива външна политика, за да привлича туристи


България води миролюбива външна политика, за да привлича повече туристи, каза Борисов, като изреди държавите, с които има добри отношения - от Израел, Палестина и Саудитска Арабия до Косово и Сърбия. "Стотици милиони губим заради санкциите, затова винаги съм настоявал да се върнем на масата за преговори", каза Борисов. "В условията на санкции и на голямо напрежение на многополюсния свят ние с Дмитрий Медведев успяваме да поддържаме доста добри и прагматични работни отношения. Не бива пак да се делим като нация на русофили, русофоби. Нека си гледаме нашите важни български интереси", заяви Борисов.


Нито той, нито колегата му от Руската федерация споменаха, че санкциите на личности и компании от Русия бяха наложени от ЕС заради анексирането на Крим през 2014 г.


Борисов разказа, че Медведев, който е любител фотограф, е останал впечатлен от Тракийското съкровище и възкликнал, че "това злато е по-старо от китайската писменост". "Имаме добри неща, които можем да предложим в сферата на историческия, културния и религиозния туризъм. Стотици милиони държавата вложи в църкви, манастири, джамии. Въпреки трудните международни отношения успяхме да запазим добрия тон, който дава възможност там, където не попадат санкциите с цялата си гилотина, максимално да можем да развиваме отношенията си", каза Борисов.


Той добави, че в 59 града в Русия има центрове за издаване на визи от 1 февруари, за да се улеснят максимално туристите. Борисов добави, че се преговаря за фериботна връзка между Бургас и Новоросийск, с която руските собственици на имоти в България могат да идват с колите си и дори да си докарат покъщнина.


Около половин милион туристи от Русия всяка година идват в България, каза Медведев, след като се пошегува с пълната зала, че нямало да бъде толкова пълна, ако форумът е бил за газ. Около 300 хил. руски граждани имат имот на българското крайбрежие, каза още Медведев. Според него българското гостоприемство е това, което кара руснаците да идват, както и добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климата. Сигурността също е много важна, каза още Медведев. Борисов обяви, че българските служби работят заедно с руските да обезпечат сигурността по курортите.


Ако българският бизнес иска да печели от руснаци, да инвестира в Русия


Медведев каза, че Русия обръща голямо внимание на туризма и е започната реформа с даване на категоризация на хотелите. "Искаме за нашите български приятели да разкрием цялата ни страна", каза руският премиер и добави, че Русия е на първо място в света по природни паркове и резервати.


Медведев подчерта, че най-важно за Русия е да има добро ниво на обслужване. "Защото на някои места то е високо, но на някои места все още не е толкова добро. Стараем се да се опрем на световната практика в тази сфера. Стараем се да предложим и нови туристически маршрути", каза още Медведев.


Орешкин пък посъветва българския туристически бизнес да инвестира в Русия, за да продължи да печели от руските туристи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK