"Воля" не напускала парламента засега, ще реши след среща с ГЕРБ

"Воля" не напускала парламента засега, ще реши след среща с ГЕРБ

© Велко АнгеловВъпреки че по-рано партията "Воля" на Веселин Марешки обяви, че напуска заседанията на парламента, с което постави осигуряването на кворум в пленарната зала в зависимост от ДПС, тази вечер Марешки обяви, че всъщност още не е взето окончателно и конкретно решение. То зависело от разговори с ГЕРБ, които се очаквали в сряда.


По време на тези разговори от "Воля" щели да поставят условия на управляващите, за да останат в парламента. Сред тях е спирането на преговорите за покупка на военни самолети и активна работа до края на мандата в сферите на образованието, здравеопазването, вътрешната сигурност, обясни Марешки в ефира на "Нова телевизия", след като по-рано днес партията му не обясни защо напуска парламента. На въпрос защо по-рано днес бе обявено, че депутатите на партията излизат от парламента, след като не е взето такова окончателно решение, Марешки обяви, че целта била управляващите да бъдат събудени, за да слязат на земята.


От обърканото му обяснение се разбра, че идеята засега е депутатите на партията да ходят на работа, но да не участват в маловажни по тяхна оценка дебати. Лидерът на "Воля" обясни, че важните за хората теми са съвсем различни от основно обсъжданите от управляващите. За илюстрация той посочи кой от "семейство Станишеви" ще води листата на БСП и кой от "тримата от запаса политически измамници ще води някаква тяхна листа, която не е ясно каква е", имайки предвид "Обединени патриоти". Сред "дребнотемията", които от 30 години били едни и същи, той посочи случая с намерението да се опростят осемте милиона лева дългове на Главното мюфтийство, което било разиграване на сценка. А чрез нея целта била ГЕРБ да направи услуга на явния и на неявния си коалиционен партньор.
Аз, като ходя, навсякъде ме питат за пенсии, доходи, демографската криза, защо лекари напускат, описа той дневният ред на гласоподователите. Затова и на ГЕРБ щели да бъдат поставени условия в останалата половина от мандата да се осигурят условия за достоен труд на лекарите, които напускат страната, да не се събират пари за кувьози, да се осигурят полицаи във всички села и достъп на всички хора до лекарства.


Марешки обясни още, че в тази ситуация имало две опции - да се отиде към избори с неработещо междувременно служебно правителство и страната да потъне в хаос и да се състави нов парламент в същия състав или да се поставят условия на управляващите сега. Което и "Воля" щяла да направи.


Конкретното решение за бъдещото поведение на партията ще бъде взето след срещата с ГЕРБ, подчерта Марешки, като не се разбра дали вече е насрочена съвместно с партията на Борисов. Лидерът на "Воля" отново лансира тезите си за това как трябва да се решат някои проблеми - като например цените на горивата да се свалят чрез създаването на верига държавни бензиностанции и горивото да струва няколко стотинки като в Иран, където той ходил на посещение и за което разказал на Борисов още когато преговаряли за сформиране правителство.


Чакаме сряда да видим дали още 2 години ще се занимаваме със същите неща. Аз нямам нужда от шум, аз съм с най-висок ретийнг в парламента, обобщи Марешки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK