Депутатът от ГЕРБ Тома Биков написа книга за опасностите от служебните кабинети

Тома Биков в парламентарната зала.

© Юлия Лазарова

Тома Биков в парламентарната зала.



Депутатът от ГЕРБ Тома Биков издаде книга в която се развива тезата, че служебните правителства не са необходими и дори задълбочават политическите кризи, заради които са назначени. Книгата "Политически кризи и служебни правителства", която се базира на магистърската теза на Томов, беше представена днес.


Според Биков една политическа криза може да бъде решена бързо с предсрочни избори в рамките на 1-2 месеца. Той даде пример с последната политическа криза, когато премиерът Бойко Борисов подаде оставка през ноември 2014 г., а кабинет беше избран през май следващата години. Това се наложи заради смяната на президента Росен Плевнелиев с новоизбрания Румен Радев, който държеше сам да назначи служебен кабинет.


Според Биков е мит, че служебните правителства съставени от експерти, а не от политици, са по-добри. Той даде примери със служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997 г), който беше доминиран от СДС и който, според Биков е потушил кризата и със служебния кабинет на Ренета Инджова (1995 г.), която задълбочила кризата. Според Биков експертното служебно правителство на Марин Райков (2013 г.) се е провалило в основната си функция – осигуряване на честни избори, тъй като в края на мандата му беше "аферата Костинброд".




Друг риск според Тома Биков е, че в периоди със служебно правителство властта в България се превръща от парламентарна република в президентска. Биков каза, че тъй като в конституцията не е заложено колко дълго може да управлява служебно правителство, то хипотетично може да изкара и 15 години, ако през това време не може да се избере редовно правителство.


Няма да свикаме Велико Народно събрание само заради това, но ако свикаме, служебното правителство трябва да бъде отменено каза още Биков на представянето.


Ако премиерът Бойко Борисов подаде оставка за трети път следващият служебен кабинет ще бъде назначен от президента Румен Радев.


Рецензент на книгата на Тома Биков е съоснователят на Института за дясна политика Ирена Тодорова. В залата на софийския хотел "Анел" освен председателят на института Нено Димов, който е министър на екологията и неговият заместник Георги Харизанов имаше и много младежи от института. Голям беше броят и на депутатите от ГЕРБ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK