Мюфтийството трябва да изплати задълженията си до 10 години, без да ползва субсидия

Менда Стоянова и Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Менда Стоянова и Цветан ЦветановМюфтийството трябва да изплати задълженията си към държавата до 10 години, като за това не може да използва субсидиите от държавата. Това се разбра от думите на председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и на парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова.


Изплащането на задълженията на вероизповеданията ще бъдe отсроченo за срок до 10 години, каза Цветанов и съобщи, че промените в Закона за вероизповеданията са готови. Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г., обясни Цветанов.


В края на миналата година парламентът реши, че заплатите на имамите и свещениците от православната църква ще се изплащат от държавата. Заради задължения на главното мюфтийство към държавата за около 8 млн. лв. субсидията бе блокирана и мюфтиите не са получили заплатите си от началото на година. По предложение на ГЕРБ и ДПС, което мина на първо четене в парламента, задълженията на мюфтийството трябваше да бъдат опростени от държавата. Заради отрицателното обществено мнение ГЕРБ стигнаха до варианта с разсрочване.
"Предлагаме в Закона за вероизповеданията член, който разписва процедура по разсрочване на задълженията на абсолютно всички вероизповедания, които могат да се възползват от тази процедура. Такава процедура има подробно разписана в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя не би могла да се приложи директно за вероизповеданията, защото е разписана за стопански субекти и има коефициенти за ефективност, за автономност и т.н.", обясни Менда Стоянова. В Закона за вероизповеданията ще бъде въведена подобна процедура в която ще бъдат фиксирани всички основи условия – за срока на отсрочване ще тече лихва, ще се изисква се предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване. НАП ще е оторизирана да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура. В процедурата не е разписано и не е нужно да бъде разписан източникът на средства, с които ще се погасяват задълженията, каза Стоянова. "Целта на това, което предлагаме, е парите, които ще дойдат от държавата с новия Закон за вероизповеданията, да не бъдат използвани за погасяване на задължения. Но това би освободило ресурс от собствените приходи на съответното вероизповедание, които то ще насочи към погасяване на тези задължения", разясни Менда Стоянова.


С отсрочването на задълженията на вероизповеданията ще се спре генерирането на напрежение в обществото, каза Цветанов. Според него така ще се гарантира националната сигурност. Основният мотив при гласуването на опрощаването на задълженията на мюфтийството също беше гарантирането на националната сигурност.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Че то няма и по милион на година бе.
  Лихви ще имат ли?

  Иван Костов е за съд!
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 833 Неутрално

  "Отлично"! 2015 година правителството баце 1 разсрочи за 15 години осигуровките на работниците на ковашки! Има напредък съкратили са с 5 години срока!

 3. 3 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 819 Любопитно

  Е, това е разумно ! Стига ходжите да минат и счетоводно данъчни курсове за финансово ограмотяване, че иначе какво гарантира изплащането на дълга ?

 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  За да се скалъпи бюджета и да е положително общественото време се стига до абсурди ,като този , хем мюфтийството трябва да е финансирано от държавата , хем дължи пари за социални осигуровки и по дела срещу държавата ,а в същото време парите се удържат от държавата , не стигат до хората за които са предназначени , та не мога да разбера точно кой проблем се разрешава със създаване на нови проблеми ,апропо не само мюфтийството и църквата са в такова положение , болниците са абсолютно същото абсурдно положение ,хем ги задължават да поемат лечението на неосигурени ,спешни , по линия на НЗОК ,като не се покриват реалните им разходи ,накрая 500 милиона задължения на болниците и то държавните с най тежката патология и скъпи лечения , а персонала им по този повод на минимални заплати или без , така измислено е много добре ,бюджета цъфти , а хората са недоволни от докторите без заплатите ,а в случая от вероизповеданието , стара комунистическа тактика .

 5. 5 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Десет години разсрочка? Гарантирам, че това ще генерира повече напрежение в обществото, отколкото ако бяхте постъпили както с всеки друг длъжник, който няма чадър.

 6. 6 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мдааааа през 2029 година ще има разсрочване на разсрочването и т.н., май е време народа да се събуди и да се снабди с чепати и дебели гьостерици!

 7. 7 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Да и стига на следващите избори, да не дойде някой и да им ги опрости.

  Иван Костов е за съд!
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  И-и-и-и-и... Как ще удържат етническия мир през тия 10 години? Недоумявам просто... :)))

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Да питам какво става с давността от 5 години, приложима за дълг към бюджета?
  10 год.е абсолютната давност на всичко, т.е. аре нема нужда от никакво споразумение.
  верно сме тъпи, ма чак пък толкоз...

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Мюфтийството си е позволило в продължени на 13-14 години да трупа дългове към НАП без никакви притеснения, вероятно си мислят, че са над държавата и след като ДПС стои зад гърба им никой не може да ги пипне. Да не стане така, че след 10 години дълга да се е удвоил или утроил.

 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#3] от "pavelsilistra":

  "ще се изисква се (sic!) предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване. НАП ще е оторизирана да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура"

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 12. 12 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нали беше до края на годината бе! Ердоган яко е натиснал Тиквата да му плати за реставрацията на Железната Църква в Истанбул, затова тия еничари се гърчат като червеи да му угодят...

 13. 13 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 803 Неутрално

  МОЙТЕ ОСИГУРОВКИ А И НА МИЛИОН ДРУГИ КАТО МЕНЕ ЩЕ ГИ РАЗСРОЧИТЕ ЛИ , ЧЕ СА КАТО ИДЕМ НА ДОХТОР МЕ ГОНИ ТА СКОРО МОЕ ДА ДАМ ФИРА

 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ivan Prodanov":

  Има текстове в ДОПК - глава двадесет и втора. По сега действащите текстове не може разсрочването да е без лихва. Т.е., ако трябва парламента да решава нещо, ще пипат там - чл.186.

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  "Изплащането на задълженията на вероизповеданията ще бъдe отсроченo за срок до 10 години, каза Цветанов и съобщи, че промените в Закона за вероизповеданията са готови. Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г., обясни Цветанов."

  Брей, голяма драма било това - някой да си изплащал задълженията ! И то не някой, ами Мюфтийството, дето трябва междувпрочем да бъде пример на мюсюлманите у нас за коректност и добър пример в обществото ! ДПС с толкова обръчи от фирми разполагат и никой не се бръкна в джоба, ей така - от срам за пред електората, дето постоянно гласува за онбашията !

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Е не!!! Значи от държавата ще текат едни пари към мюфтийството, но те ще се слагат в дясното чекмедже, а парите от наеми ще влизат в лявото. От лявото ще се плащат задълженията към НАП, а т дясното заплати!

  Повярвах напълно!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Валери Симеонов обясни как мюфтийството трупа задължения. Те имали 700 хил декара земи но ги дават под наем на свои хора. Не мога да проверя твърденията на Симеонов, ни изглеждат реалистични.
  Следователно държавата трябва да назначи одит на всички сделки на вероизповеданията и да анулира неизгодните сделки. Не може да тане без специален закон, но нека го измислят този закон. Ще се отнася само за вероизповедания, коио получавят субсидии

  подпис
 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  10 години, тоест Герб няма да им събере парите...
  Иначе малко факти.
  Мюфтийството има над 4 000 имота и дори с намалените цени на отдаване под наем на верни карди на депесето, пак прибират грубо около 30 000 000 лева. Одтелно са получавали и получават закат всяка година. Отделно има и дарения, плащат си и тези, които ще ходят в Мека. Плаща се и за всякакви церемонии естествено. Богати са.
  Въпросът е защо ГЕРБ не ги натисна за 10 години на власт да си платят?
  Доган знае, Борисов също...

 19. 19 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Иначе ГЕРБ-аджиите са глупаци. Бате можеше да "извади" едни "8 милиона лева", както обича да прави всеки път, и да каже "Давам ги на НОИ, защото не може пенсионерите да плащат дълговете на мюфтийството за пенсиите на ходжите", и въпросът щеше да е решен. "Данъчна амнистия" изобщо не трябваше да присъства в преходните и заключителни разпоредби на Закона за Вероизповеданията, защото това нещо можеха да си го решат или в Министерски съвет, или да включат Радев в играта, противене нямаше да има.
  А сега стана прекрасно. Доган и Карадайъ такъв красив ориенталски мурафет им отпраха, че Цецо Цветанов загуби поне 15 000 гласа за евроизборите с тяхното гъзовъртене

  Бог да благослови Америка за България!
 20. 20 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Здравейте, циркаджии!

 21. 21 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "...задълженията на мюфтийството също беше гарантирането на националната сигурност..."

  Как мюфтийството ще гарантира националната сигурност? Ще поеме всички разноски, обещатения и т.н. на всички терористични актове в държавата извършени от ислямисти?

 22. 22 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 477 Неутрално

  На снимката; Счетоводителка и физкултурник решиха проблемите на нацията.
  Според Цветанът на мисълта: - "С отсрочването на задълженията на вероизповеданията ще се спре генерирането на напрежение в обществото, каза Цветанов. Според него така ще се гарантира националната сигурност"
  Ура Другари! Трижди ура!
  Според същия този Цветан на мисълта, онзи ден, точно обратното щеше да доведе до "туширане на етническото напрежение и запазване на етническия мир"
  .... А в същото време трудовите колективи преизпълниха заложените планове за производство на връзки за обувки, с 27,34%.

  Пак да си ги изберем, Другари .... като дойдат някакви избори, де!

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван К":

  Да бе! Просто трябва да им запорира сметките, както прави с другите длъжници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Въпросът е защо ГЕРБ не ги натисна за 10 години на власт да си платят?
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Без да оправдавам ГЕРБ, защото не ги понасям. За да се стигне до този цирк сега е очевадно, че НАП са си свършили работата, направили са си запорите и почти са стигнали до публична продан на имоти на мюфтийството. Просто някои неща не стават толкова бързо. Доколкото чета по медиите, трябвали са им 7 години, докато хванат всички почти спатии.
  Как да кажа - тази история показва почти всичко в милата на Родина. Закони има, контролът е калпав, и това позволява да се правят номерца. А, да, и за пореден път се демонстрира стария бизнесменски лаф - "Защо ти е офшордка, когато можеш да си регистрираш фирма със седалище в София?"

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#24] от "Günther":

  През това време са влизали турски и саудитски пари, службите са ги хващали.
  Защо не са запорирани, е въпросът?

 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#25] от "НеКой":

  Запори има. Затова на поповете БПЦ е дала субсидираните заплати, а ходжите са увиснали. От там идва "скандалът"

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#26] от "Günther":

  Запори има на тези сметки.
  А на другите?

 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Да го обърна на нормален корпоративен език - Представете си, че работите в голяма фирма, данъчните ви удрят запора, а после шефчето казва "Пичове и мацки, няма да ви давам заплатите, защото данъчните ни запорираха сметките, защото преди нямах пари да ви платя осигуровките". Ще скочите нали? От същото гербаджиите ги е страх, да не скочат обикновенните ходжи срещу главния мюфтия, ГЕРБ-аджиите и т.н. Когато човек остане без пари изобщо не го интересува кой е виновен.

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Айде стига са ревали! Отдават 4700 имота. Това са средно 14,50 лева на месец на имот!

 30. 30 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1519 Гневно

  Къде е Хан Тервел да ги натири, откъдето са дошли!

 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#27] от "НеКой":

  Запори се правят върху всички сметки. Няма едни запорирани, други не. Всички. Просто такава е схемата - сега е по-леко даже - подава се искане до БНБ и те пращат информация в коя банка къде има сметка. Преди 3 години беше по-тегаво - всеки публичен изпълнител, в случая на НАП отдела бившите АДВ, изпращаха до всяка банка.
  Разбира се, сега Главно мюфтийство можеха да се договорят с НАП, да им разрешат да преведат пари за заплати, имат това право, но нали някой трябва да го поиска това? А за ДПС е изгодно да се "позамотаят"

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 32 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2320 Весело

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Докато проблемите в държавата се решават от интелекти като цвъцвъ и "Дани" шиника - няма как да е по-добре.

 33. 33 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#28] от "Günther":

  Ма главният мюфтия е агент Ходжицата.
  Чети за какво става въпрос иначе, арабистан си станахме:

  https://breaking.bg/analizi/има-ли-членове-на-мюсюлмански-братя/

 34. 34 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#19] от "Günther":
  Той банкянския вече ги е извадил - с какви пари физкултурника шари кеш за кворум, па и избори идат!

 35. 35 Профил на Позорно събрание
  Позорно събрание
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Здравейте циркаджии :)))))

  Както е казал поета- По песен на година- Стига им :)))

  Цирк Буш !

 36. 36 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#9] от "Лелка":

  Прочèти условията за давност и тогава спеколирай, Има давност, ако не са потърсени в периода, а то има искове,

 37. 37 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#30] от "PisnaMi":

  Внимавай, Ще си първият заподозрян от ДАНС за етническия мир,

 38. 38 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#19] от "Günther":

  А и времето беше супер, След трети март,

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Цветанов явно не знае, какво е национална сигурност. В цялата държава се разхождат необезпокоявани руски агенти, нощни вълци и всякаква руска измет. Но това според него е в реда на нещата и България не е застрашена. А от дълговете на мюфтийството , да.

 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8634 Неутрално

  Мюфтийството да беше продало малко имоти и да си плати дълговете, а не да са като просяци.

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Страхотно. Ако аз не си плащам данъци, боклук, вода, утре ми продават къщичката. Я ми покажете по кой точно закон да си ги разсрочвам за десет години? Нали законите са еднакви - за царя и пъдаря? Т.е. за Султанка и мюфтийството? Как за тях може, а за мен не може?

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 483 Весело

  освен г-н Божков да купи и тях, друг изход не виждам.

 43. 43 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 10 Неутрално

  За кучета и котки може,а за прасета не може....

 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Като гледам Мента, че нещо се е сбабичосала та се сетих да питам - някой чувал ли е какво се случи с Боршош и обвиненията срещу него?

  Или Мента се е погрижила да не го закачат.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  "Мюфтийството трябва да изплати задълженията си до 10 години, без да ползва субсидия..."
  —цитат от коментар 0 на Заглавие


  Късно е вече!
  Дори утре да платят всичките си задължения, миризмата остава...
  Ми

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 46. 46 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3820 Весело

  Така....така......щото кихне ли Тайпито...............!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK