Липса на административен капацитет проваля проекта за нови бронирани машини

Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Красимир КаракачановПроектът за бронирани машини на пехотата с прогнозна стойност 1.464 млрд. лв. с ДДС ще се забави за неизвестно време. Колко точно е рано да се каже. "Пазя се да не поставям срокове", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред "Дневник" миналата седмица.


Според заданието на проекта трябва да бъдат купени 150 машини (90 бронирани и 60 обслужващи и осигуряващи) и специална техника за 3 батальонни групи, комуникационна и информационна система, тренажори и друго оборудване. Следващата стъпка трябва да е изпращане на искане на предложение (RFP) до избрани фирми, но тя още не е направена.


Работната група по проекта беше назначена от министъра на отбраната в началото на декември 2016 г. съгласно решение на правителството преди 3 години - през март 2016 г. Осем отговори на "запитвания за информация" (Request For Information) от фирми - производители на бронирани машини за пехотата, бяха получени в Министерството на отбраната (МО) до крайният срок от 28 юни 2017 г. Проектът веднъж беше върнат от парламента заради липса на финансова обосновка и беше окончателно приет от Народното събрание на 8 юни 2018 г. Последният неспазен срок за изпращане на RFP беше "началото на новата година" (2019 г.). Целта беше през януари кандидатите на имат достатъчно яснота, за започнат да подготовят офертите си. Сега този срок е скъсен.


Съветски или натовски стандарт? И други въпроси...
В средата на март министър Каракачанов обясни, че все още има дискусионни въпроси, на които "военната експертиза" търси правилните въпроси. Те са за избор на оръдие и боеприпаси за него, както и каква да е радиостанцията. Идеята на новите бронирани машини за пехотата да се сложи малокалибрено оръдие, използващо муниции от съветски стандарт, не е нова за "военната експертиза" работеща по процедурата.


Преди години идеята беше да се използва оръдие, което е налично в българската армия. Тя евоюлира до поставяне на ново оръдие, работещо със съветски стандартни заряди. Оръдието е 30 мм, заключи Каракачанов. "Ако трябва да изберем, новите оръдия по натовски стандарт са по-добри от това, което можем да ползваме. Въпросът е с независимостта на доставките и цената на боеприпасите", коментира той.


Оръжейният бизнес не иска да произвежда боеприпаси по стандарт на НАТО


Причината за желанието да се ползват снаряди по стария стандарт е много по-ниската им себестойност и това, че се произвеждат от български компании. За тях не е технически проблем да произвеждат муниции и по новия стандарт и на цена по-ниска от вносните. Заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики обаче е настроено за муниции от съветски тип и мощностите им са натоварени. В Министерството на отбраната се надяват, че със затихването на конфликтите българските компании ще започнат производство по стандарта на НАТО.


"При една бъдеща война винаги ще вървим с нашите съседи, членове на НАТО, и не можем да носим руски снаряди", каза източник от Министерството на отбраната. Съвсем друга тема са възможностите като скорострелност и поразяваща сила на оръдията, които се предлагат от фирмите, проявяващи интерес. Сред тях са "Бушмастер". "Рейнметал" и "Некстер", но, изглежда, те вече са "зад борда", тъй като предлагат 40-мм оръдие.


Трябва да се произвежда в България, но няма кой


Едно от условията за доставка на бронирани машини е 20% от стойността на проекта да остава в български фирми. За това се изказват многократно и министър Каракачанов, и премиерът Бойко Борисов. "Както и да ги въртим, не могат да покрият 20% от стойността на проекта", каза източник на "Дневник" от Министерството на отбраната. Той описа преговорите с българските оръжейни компании като мъчителни. "Основното се върти около радиостанцията - тя поне да се сглобява в България", каза източникът. Съвременните "радиостанции" всъщност са многоцелеви устройства за пренос на данни в реално време и изискват и криптиране на информацията. Те трябва да са свързани със системата на НАТО за управление и следене (Friendly Force Tracking).


Демонстрация на бойна машина на пехотата произведена от финландската компания "Патриа" на язовир "Копринка"

© Велко Ангелов

Демонстрация на бойна машина на пехотата произведена от финландската компания "Патриа" на язовир "Копринка"


Армията няма експертиза за такъв мащабен проект


Висш военен каза пред "Дневник" преди месец, че ще се търси външен консултант, за да бъдат намерени отговори на всички въпроси около проекта. Каракачанов обаче отрече тази възможност.


"Проблемът е, че нямаме такава практика. До момента в България не се е правил подобен проект", призна Каракачанов. Той каза същото и пред депутатите от ресорната комисия.


Според бившия служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, който е бил и директор на две агенции на НАТО, една от причините за бавенето на проекта е липса на административен капацитет. Втората е, че има много кандидати и вероятно докато не видят, че техният интерес е защитен, блокират по-нататъшните стъпки. Цялата тази идея - че трябва да има индустриално участие, е много позитивна, но няма добра нормативна база и това създава препятствие пред отговора кой да бъде приемник – "Терем" или други предприятия, смята Шаламанов.


Според Шаламанов всичко, свързано със системата за управление и следене на НАТО, трябва да се прави съвместно с НАТО, както са направили поляците например. Те решиха, че нямат капацитет, и приеха натовските решения, доказани в Афганистан, каза той. Полската държава е купила системата, използвайки помощ от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI Agency). Това им гарантира съвместимост, най-ниска цена и относително бърза реализация, обясни Шаламанов. Според него това не изключва участие на националната индустрия.


Велизар Шаламанов смята, че за закупуването на новите бойни машини трябва да се мине към междуправителствени преговори - както при закупуването на нови изтребители - или да се търси помощ от Агенцията на НАТО за поддръжка на НАТО (NSPA), която да организира конкурса. "Ние нямаме капацитет за организиране на такъв конкурс, който да не бъде блокиран, оспорван и накрая - опорочен."


Освен това според него процедурата по купуване на 150 бойни машини е крайно недостатъчна за модернизация на армията и покрива едва една десета от нуждите на Сухопътните войски.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5407 Неутрално

  Поредната защита на руските интереси от това правителство.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Когато не трябва да се свърши нещо, винаги се намират оправдания. А глупостта на оправданията са правопропорционални на глупостта на оправдаващите се. Особено, когато се изпълняват московски заповеди.

 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2118 Весело

  "Работната група по проекта беше назначена от министъра на отбраната..." - който е капацитет по други работи, на други места, с други хора.

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4381 Разстроено

  Заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики обаче е настроено за муниции от съветски тип и мощностите им са натоварени..
  —цитат от коментар 0 на статията


  Как с едно изречение е разкрита цялата "човечност", "миролюбие" и "грижа за хората" на руската душа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2167 Весело

  Дано поне купим самолети, и то след 10 години мотаене, сухопътните сили очевидно ще почакат...
  Още Хайтов е казал - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш. За съжаление, явно толкова е капацитетът на военните ни и Министерството на отбраната.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5407 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Не съм оптимист с това правителство.
  Мазни на думи !
  Празни на дела !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2879 Весело

  Че откога има липса на желание за комисиони ?!

 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2857 Разстроено

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Поредната защита на руските интереси от това правителство.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Тия дни бабата ме води по доктори та поизлизам с Туингото из Сливен.
  И те ти го вчера един лъснат съветски джип УАЗ с номер на ВА !
  И изругах !
  Та това бяха машини кога и аз бях преди 55 години войник ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5407 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чардо":

  Именно. И аз ьъм карал такъв . УАЗ 469 ако се не лъжа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2184 Разстроено

  Че откога има липса на желание за комисиони ?!
  —цитат от коментар 7 на SS


  Може би дори и за това "липсва административен капацитет"

 11. 11 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Липса на административен капацитет ...

  Свършиха калинките ли?

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5676 Неутрално

  Заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики обаче е настроено за муниции от съветски тип
  ---------------------------------------------------------------------------------------------

  Ха-хаааааа

  Сеговня стана ли и за слепите ясно КОЙ и С КАКВИ ОРЪЖИЯ

  РАЗПАЛВА и ПОДДЪРЖА ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ?!?!?!?!?!

  Лошото е, че тукашната РУСКА ПРИСЛУГА иска България са си

  остане РУСКО ПОДОБНО ГАСУДАРСТВО от СЪВЕТСКИ ТИП

 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3174 Весело

  🤔 с покупката на нова военна техника не се случи🧐? Купете нови апартаменти и всичко ще бъде наред! Дори и с отделен лифт мога можете да си купите! Ами вече знаете👌

 14. 14 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 747 Неутрално

  И сега ? Докато чакаме новите , да пратим старите до Русиюшката на ремонт ?

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5407 Весело

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Мунчо - пак не си разбрал. СА поръчва - ние изработваме оръжията. Това се знае от години. Сега и умният министър потвърди и освети лъжите на ГЕРБ. И по телевизията го даваха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3174 Любопитно

  🤔министърът може ли да поиска от другарите от донбас?. Те вече намират нова бойна техника в мините си в продължение на пет години.🙄😊

 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2807 Весело

  Заключението, за липса на капацитет, е вярно🎃!
  И не само, за МО, а за целия ЛС на "управляващите"🎃!

 18. 18 Профил на Nikolay Savov
  Nikolay Savov
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Това че Велизар Шаламанов е с нулев капацитет не е откритие........

 19. 19 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Е как бе, нали "Борисов обеща новите бойни машини за пехотата да се правят в България"? Ай ся пак не било компютри, а компоти?

 20. 20 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Шаламанов отново предлага схеми, които са в ущърб на българските национални интереси и са предпоставка за корупция.

 21. 21 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Милиард и половина за оръжия по съветски стандарт? Извинете, Съветският съюз не съществува от 30 години. Може ли да навлезем в 21-и век най-сетне? Каракачанов може ли да спре да лиже задника на Путин? Т.нар. "патриоти", които са гласували за това недоразумение - не ви ли е срам поне мъничко?

 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Как с едно изречение е разкрита цялата "човечност", "миролюбие" и "грижа за хората" на руската душа!
  —цитат от коментар 4 на Храбър

  Ха-хааааааСеговня стана ли и за слепите ясно КОЙ и С КАКВИ ОРЪЖИЯРАЗПАЛВА и ПОДДЪРЖА ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ?!?!?!?!?!
  —цитат от коментар 12 на Hawaii


  Вие наистина ли сте толкова глупави или се правите на такива???


 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  Ами да си изградим капацитет...

 24. 24 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Преведено, означава, че България е с нулев отбранителен капацитет. Казано по-просто нямаме армия. В съвременни условия отбранителните способности са изключително зависими от системите им за управление, които да осигуряват обработка на информацията за бойното поле в реално време и координирано управление на огъня на всички оръжейни системи за постигане на максималн ефективност на отбранителните и нападателни способности на въоръжените сили. Преди 30 г. турската армия притежаваше вече такива способности. Една от най-развитите системи в това отношение е на Израел. Руснаците тепърва овладяват тази материя. Китай и Индия са вече много по-напред от Русия. Затова руснаците залагат основно на ядрени мощности. Причината се обяснява много просто. За да се постигне този капацитет на военни способности, всички бойни единиции на бойното поле трябва да са информационно свързани. Известно е като система за управление на свързаните ресурси, позволяващи воденето на информационно центрирани бойни действия. За да бъде по-разбираемо, представете си, че това е един вид социална мрежа, изградена върху google maps, позволяваща всеки да вижда другите и тяхното състояние, както и на противника и лесно да се организират за нанасяне на удари. Т.е. всеки трябва да разполага с таблет или смартфон. В случая радиостанцията да се разглежда като интегриран пакет на средство за комуникация и компютър, което по същество е таблета/смартфона. Искането, това нещо да се произвежда в България е абсурдно. В случая, какво ще е гърмилото няма значение, защото по-важното е накъде да гърми и като му свършат боеприпасите, някой вече да е до него и да го презареди. За по-запознатите, в България се провежда вече 30 г. целенасочена политика, ръководена от Москва и намирайки начин в отбраната да се внедряват кадри, верни на Москва да не се случва истинска реформа в отбраната. А факта, че последните 3 г. с посредничеството на божеството, ръководещо нещо си за европейско развитие, тези (московските) кадри се внедриха на всички ключови позиции не само в отбраната, но и в цялата държавната администрация. В контекта на събитията на Балканския полуостров и черноморския регион, може да се направи извод за предстояща военно-политическа офанзива на Москва по направлението България, Сърбия, Македония и Черна Гора с отвличащ маньовър на този етап Литва, Латвия и Естония. При успех на Балканите, много бързо това ще се повтори и там. Путин умело ще се възползва от неспособността на тръмпясала Америка и изглеждаща като дрогирана Европа

 25. 25 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  голям проблем, как им се иска всичко да си е съветско...

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5579 Неутрално

  До коментар [#19] от "vankata1":

  Цялата ни военна промишленост е по руски стандарти. От поточна линия за Москвич, няма как да излезе Хамър.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#23] от "selqnin":

  за това трябва да си ходят доста тюфлеци, започвайки с министъра

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 28. 28 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#26] от "Незнайко в Слънчевия град":

  минаха 30 години вече... а нашите русофили само за съветско мислят

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 29. 29 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  интересно, като минат още 15 какво ще е оправданието че браклмите и мисленето са все още сАвеЦки

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Хайде, патриотинът захапа следващите дрънгаля! Може да удари някакъв рекорд - да го докара до отрицателни проценти!

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#26] от "Незнайко в Слънчевия град":

  на другите натовски страни колко години са им трябвали след установяването на натовски стандарти в тях, да станат по натовски стандарти?

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 32. 32 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Това е някаква тотална малоумщина или тотално лицемерие!

  "Преди години идеята беше да се използва оръдие, което е налично в българската армия. Тя евоюлира до поставяне на ново оръдие, работещо със съветски стандартни заряди."
  =========================================================================
  Преди едни мно-о-о-го по-отдалечени години, оръдията,лекото стрелково въоръжение,танковете,самолетите,камионите и пр. военно оборудване е било западно и с него БА участва във ВСВ. Което не пречи, след това,то да бъде заменено със съветско.Предполага се,че това се е случило,защото тогава е имало "административен капацитет"!:)))))))))))
  Сега,независимо от това,че "новите оръдия по натовски стандарт са по-добри от това, което можем да ползваме",ние ще се чешем по репите и ще обясняваме,как видите ли "оръжейният бизнес не иска да произвежда боеприпаси по стандарт на НАТО",защото "заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики обаче е настроено за муниции от съветски тип и мощностите им са натоварени."!?!?:))))) Ами,пренастройте го бе,душички златни! Конфликтите в БИ няма да са вечни. Варшавският договор приключи. СССР-също.България е в НАТО.
  Тресе ли ви, носталгията? Тези,които ви дадоха този бизнес,така ли ви поръчаха?
  Е,има и друг бизнес юнаци.:)))))) Пренастроен.:))))

 33. 33 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#24] от "Анти Шишковци":
  ++++++

 34. 34 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Всички проекти ще провалят, не се притеснявайте.

 35. 35 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Истината е, че няма намерения да имаме адекватна армия.
  Комисии, комисийки, вечно се намират нови оправдания и изисквания, а техниката ни масово е още от съветско време и в днешни условия е като мече на стрелбище.
  Наскоро гледах филм за Украйна, там с години армията е била разсипвана абсолютно целенасочено и когато идват "зелените човечета", няма възможност за адекватен отговор. Струва ми се, че и тук се цели същото - България да няма никаква способна отбрана.

 36. 36 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  Желязна логика!

  Само си пропуснал,че без разрешение от щатите нашите производители не могат да продадат нищо в Близкия изток!

  Много лоши тез мириканци,по едно време по погрешка уж,даже пускаха оръжие на едни терористи в Сирия!
  Ама то беше съвсем случайно...

  Sic transit gloria mundi
 37. 37 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 929 Неутрално

  генерали без армия , вожд без индианец , при положение че армиятата изнемогва от прекаленораздутия бюрократичен апарат демек администрация да ми казваш че нямаш административен капацитет , това означава че , АДМИНИСТРАЦИЯТА Е ПРЕТЪПКАНА ОТ БРАДЧЕДИ И БРАДЧЕТКИ,НАЙ ВЕЧЕ КАЛИНКИ КОИТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ И САМО ПАПКАТ

 38. 38 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#32] от "objektivist96":

  Крайно време е да осъзнаеш,че живееш в бивша социалистическа държава и те управляват бивши комунисти и ченгета,които служат на новия си задокеански господар доста по-усърдно от преди и са оставени да си правят каквото искат на територията...

  Sic transit gloria mundi
 39. 39 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  На нас ни трябват само ракети, които могат да стигнат до Истанбул. За какво ни са тези бронирани машини? Един снаряд от РПГ и бронираните машини стават на парчета.

 40. 40 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 562 Разстроено

  Такава безпомощност и тъпота струи от това правителство и тази държава... Вече даже и кинтите не могат да изхарчат. Представяте ли си как можем да чакаме на тези леваци да помагат на населението при природни бедстви или, не давай Господи, военен конфликт? Някакви безсмислени хора прибират заплата...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 41. 41 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#26] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това не е вярно, нашите калашници например могат да се доставят за патрони и по натовския стандарт. Липсва всякакво желание нещо да се промени в нашата армия, не толкова в самите военни, а в политиците които са на власт.

  Eddie lives... somewhere in time!
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  Нещо подобно се очертава и със самолетите. Марешки го каза по БНТ . И не случайно евроизборите са на 26 май, а решенито за изтребителите ще се вземе през юни - т.е. нещата пак ще се отложат. Заради русофилизма в 44-то НС

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  генерали без армия , вожд без индианец , при положение че армиятата изнемогва от прекаленораздутия бюрократичен апарат демек администрация да ми казваш че нямаш административен капацитет , това означава че , АДМИНИСТРАЦИЯТА Е ПРЕТЪПКАНА ОТ БРАДЧЕДИ И БРАДЧЕТКИ,НАЙ ВЕЧЕ КАЛИНКИ КОИТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ И САМО ПАПКАТ
  —цитат от коментар 37 на reply


  така е пич! Я си припомни за коя русофилска партия гласува последния път? ГЕРБ, БСП, Русофили-патреоти, ДПС, руския зет Марешки?
  Мен не ме интересува.

 44. 44 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Такава безпомощност и тъпота струи от това правителство ...
  —цитат от коментар 40 на Иван Арнаудов


  Тъпота и наглост - отличителна черта на гербаджийте. Наглост и тъпота - на бесепарите.
  .
  ... Някакви безсмислени хора прибират заплата...
  —цитат от коментар 40 на Иван Арнаудов


  То да беше само заплата... Грабят всичко, от суджуци до апартаменти и още повече съсипват.

  Eddie lives... somewhere in time!
 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Че шкембе войвода няма никакъв, а не само административен капацитет е ясно, но освен тежките природни дадености, на него му пречат зависимостите към онези, които дърпат конците в полза на руския ВПК, както и открития натиска на нашите петоколонници. Не може ли да правят снаряди - рибата в морето, а тигана цвърчи.
  Ако за времето, докато се проведе търга, докато се сключи договора и се реализира доставката, родните производители не успеят да усвоят производството на съответните снаряди, то работата е напълно изпусната.
  Що се отнася до участието в производството, както и пследващото обслужване, не виждам никакви причини това да не става в Терем.

 46. 46 Профил на ruc10600791
  ruc10600791
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  ЕМЕС

  Този, като Путин иска да се въоръжава,
  но без пари, само с мечтите си остава.

 47. 47 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2589 Любопитно

  Украйна в условия на война преминава на натовски стандарти а ние не можем.

  подпис
 48. 48 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  "или да се търси помощ от Агенцията на НАТО за поддръжка на НАТО (NSPA), която да организира конкурса. "

  Иеееее, да не са луди да дадат конкурса на натовска агенция - ами нали при такъв сценарий няма да могат да лапат комисионни. По-добре армията да остане без техника, отколкото те да останат без комисионни.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 49. 49 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama": ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ ЛИ , ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ ИЗХВЪРЛИХ КОМУНЯГИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА ЗА ДА ВЪЗКАЧА ЕДИН МУРГОВО СИНКАВ ПО МИ ЯР , ТОЯ СЪЩИЯ ЗА БЛАГОДАРНОСТ ЧРЕЗ ЗАГРАБВАНЕ НА МАРИЦИТЕ НАПРАВИ ЦЕНИТЕ НА ТОКА НЕПОНОСИМИ ТУКА , ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ


 50. 50 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2589 Любопитно

  Ето един пример за ползата от преминаване на натовски стандарти.
  Само часове след конфликта при Керченския проход украинците пуснаха в ефир записи от разговорите на руските кораби един с друг. Това не би било възможно ако руските радиостанции бяха по-добре защитени от украинските.
  Как се получи така, че провалената Украйна днес има по-сигурна комуникация от Русия.

  подпис
 51. 51 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1273 Весело

  То ако питаш старите български майстори не е нужно и доста скъпо да се прави електромобил.По-добре и изгодно каруца а и колко сено имамме????
  Въобще не ти трябва ,а и много се развалят после онези изедници 'западняците' ти взимат парите за ремонт.

 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11595 Весело

  Само това да беше, с мед да ги намажеш :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Абсолютни глупости са оправдания за разликата в стандартите. Преминаването към калибрите на НАТО е въпрос на инструментално оборудване и поточните линии могат да произвеждат без проблем.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 54. 54 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Имам чувството, че на този етап България би имала по-добри отбранителни способности, ако населението се въоръжи само и си изгради елементарни организационни навици на локален принцип.

  БА вече не е нищо повече от социална служба за олигофрени, която ни струва повече от милиард годишно, а фактически не осигурява никакви отбранителни способности, дори за сдържане.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 55. 55 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иван К":

  "УМЕН" ,
  морските радиочастоти не са кодирани , да си ЧУВАЛ НЕЩО за
  СОС?

  Every little helps
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Много го вълнува него. Като стане война той ще е на милиони километри от България.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 58. 58 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Истината е, че българските фабрики, по погрешка наричани “оръжейна промишленост”, могат да произведат само изделия, които вече са произвеждали преди 40-50 години. Нищо друго. Това обезсмисля всякакви офсетни програми. А пък ВПК, който не може да покрие нуждите на армията от определени боеприпаси, защото правели нещо друго... Това даже не е смешно.

 59. 59 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#53] от "korc":

  Ама, дори да не са абсолютни глупости, що за глупост е правителството да се съобразява с интересите на частен доставчик? Ти си правителство, пускаш поръчката за оборудване по натовски стандарт, КОЙТО ИСКА - УЧАСТВА, който не иска - не. Щом тия компании имат интереси да правят оборудване по съветски стандарт за Близкия Изток, няма лошо, техен личен частен интерес и тяхно лично частно решение. Никой нищо не ги кара да правят. Друга компания идва, взима поръчката и доставя оборудването, което правителството иска. А сега ние всички се съобразяваме с някакви си оръжейни заводи, които хем искат поръчката, хем искат те да налагат условията и да ни доставят оборудване по 30-годишен стандарт, защото на тях им е по-удобно така?! Това е КРЕЩЯЩА корупция, защото е възможно само ако мафиотът Каракачанов държи да даде на конкретна компания поръчката!

 60. 60 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Да, липсва административен капацитет, който е следствие от липсата на интелектуален такъв... затова ще дойдат едни мазни консултанти, на които ще им са плати щедро да компенсират тези дефицити...

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8501 Неутрално

  Само калинки и некадърници навсякъде. Важното е да са верни партийни другари.

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  "...една от причините за бавенето на проекта е липса на административен капацитет."

  Глупости! Бавят се проектите не само на МО. Кажете ми някой от проектите на ГЕРБ-авото правителство, който не се бави. Или някой проект който се изпълнява. Капацитет няма икономиката да прави пари. А като няма пари, нищо не спори. С производство на фарове, аксесоари и оборудване за западния автомобилен картел държавето никога няма да натрупа пари. Перспективните проекти ги спряха Брюксел и Янкето.

 63. 63 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#62] от "Judjuk":

  Ами, аз мога да ти кажа има-няма 300 до 500 проекта из цяла България. Вярно, доста от тях не са на правителството, а общински, но мога спокойно да ти намеря поне 100 изцяло правителствени проекта в последната година. Обществени поръчки се пускат от една или друга държавна агенция, държавно предприятие или министерство, всекидневно. Тия глупости, които си изтипосал, че икономиката не върви, затова няма пари и проектите се бавели, са пиянски небивалици. Дори във Вануату има проекти и вървят, колкото и слаба да е икономиката им.

  Проектите се бавят, при това не всички, а някои и то избирателно някои, поради две причини. Първата е цитираната - "липсва" административен капацитет. Това липсва е в кавички, защото той реално не липсва - администрацията е препълнена с хора, просто те са некадърни, лошо обучени, правят постоянно грешки, което бави поръчки с месеци. Втората е, че конкретни високоплатени поръчки се гледа да се вземат от конкретни близки до правителството компании, а за тая цел се правят всякакви юриически, технически и логистически хватки, независимо, че това бави поръчките.

 64. 64 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иван К":

  Преминаване на натовски стандарт не е някаква самоцел. Нашето военно производство няма смисъл да преминава към натовски стандарти, ако няма къде да продава съответната продукция. Както казах по горе, Арсенал доставя оръжия и за руските 7,62х39 или7,62х54R, така и за 5,56х45NATO. За каските и бронежилетките е същото, изпитват се по този стандарт по който иска клинтът. Словаците разработиха 155 мм гаубици, но дали продадоха някъде. Украинците създадоха танк с 120 мм оръдие, съвместимо с натовските снаряди - продажби няма. Впрочем британското танково оръдие също е несъвместимо с останалите оръдия, нито със западните, нито с руските.

  Eddie lives... somewhere in time!
 65. 65 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#58] от "Yotce":

  ние така нямахме и ток, в края на 80те и началото на 90те...

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 66. 66 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#64] от "tigervi":

  ами не е самоцел, има за цел интеграция със съюзниците ни. което означава, че няма да бъде допуснато от българите с руско самосъзнание

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 67. 67 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  и като купиш самолети кво ще ги правиш ,населението гладно и дрипаво , а самолетите отгоре дето летят и гонят михаля са най модерни ,браво на партията и народната власт .

 68. 68 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  След като министъра е толкова представителен ,няма как капацитета от там надолу да е по висок от неговия .

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Липса на административен капацитет проваля проекта за нови бронирани машини


  Като гледам как шишкавия влашки македонец подпира увисналите от почуда джуки , си мисля не за липсващ административен капацитет , а за въпиюща функционална НЕПРИГОДНОСТ на нинистъра на Отбраната , назначен от Простия мшншстър председател .И за управленската немощ и хаоса в държавата , сътворен от инфантилно герберско управление . Рибата мирише отвратително от главата надолу , министре . Ако се грижиш за народа , който те е избрал да редиш държавата ОТ НЕГОВО ИМЕ , значи си сбъркал обекта , който обгрижваш . Личи на кантара .

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  "Ако трябва да изберем, новите оръдия по натовски стандарт са по-добри от това, което можем да ползваме. Въпросът е с независимостта на доставките и цената на боеприпасите", коментира той.

  Тъпанари , с извинение към професионалистите тъпан...джии . Ами нали избрпахте американските таралясници привципно , бе главочи . Най- доброто , макар и най- скъпото . Сега ли се усетихте ,че сте ожълтили гащите , та се сетихте и за цената на изделията . Или видяхте ,че искате да запашете чифте пищови на гол тумбак ?. Оказва се всекидневно , че главите ви са пълни с това , с което е пълно и дебелото ви черво . мизерници ниедни ...

 71. 71 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#55] от "Шопов":
  "морските радиочастоти не са кодирани , да си ЧУВАЛ НЕЩО за СОС?"

  Координирането между атакуващи кораби е вътрешна комуникация в армейска група, където целта е да те чуят само своите.
  SOS се използва от изпаднали в беда съдове, където целта е да те чуе всеки

  подпис
 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  . В Министерството на отбраната се надяват, че със затихването на конфликтите българските компании ще започнат производство по стандарта на НАТО.

  Надай се , чиче , на заспали ...булки . Торкия шишко , започват го миражите . Ами ако спрат военните действия , за чии ... са ти новите "военни натовско способности " бе , керата ? Ще спиш с тях вместо с жена си ли ?. Фубав ден ще бъде , когато отиващата си демохрация ще ви остави в ръцете на правосъдието и справедливостта .

 73. 73 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#64] от "tigervi":
  "Нашето военно производство няма смисъл да преминава към натовски стандарти, ако няма къде да продава съответната продукция. "

  Ръководителите на тези заводи ще решат какво да проидвеждат.
  Но армията ни не зависи от местното производство, защото при една война нашите оръдия няма да могат да вземат снаряди от съюзниците ни и ще трябва да си доставяме всичко сами. Представете си сега в Афганистан, че всички контингенти ползват различни боеприпаси и всеки контингент си има складове.

  подпис
 74. 74 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Ако една държава с големината на България се опитва да произвежда за себе си всички видове боеприпаси резултатът ще е трагичен - висока себестойност поради малките серии и дефицити.

  подпис
 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2175 Неутрално


  "При една бъдеща война винаги ще вървим с нашите съседи, членове на НАТО, и не можем да носим руски снаряди", каза източник от Министерството на отбраната.

  Няма как дебелия войвода да се скрие зад думите на второстепенен чминовник . Една ли има друг в министерството , който да го покрие със сянката си . Дано си спомня съдбата на Богдан Филов , все пак историк ,божем, е .

 76. 76 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2589 Весело

  Още нещо много важно за боеприпасите.
  Модерните армии не се нуждаят от големи количества боеприпаси.
  Модерните армии използват боеприпаси с висока точност, които поразяват с един изстрел цел (бункер, танк,... камион) на 50, 100, 500 км.
  За следващата година пентагонът е поръчал 10000 боеприпаса от този вид, но също такива боеприпаси купуват Полша и Румъния.
  А "ние с гайдите" се готвим да произведем 10000 снаряда 120 мм, да ги закараме до фронта със 100 камиона, от които 30 камиона няма да стигнат до фронта.
  След това за всяка цел ще изстрелваме средно с 200 снаряда....т.е. по два камиона снаряди.

  подпис
 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  ). Това им гарантира съвместимост, най-ниска цена и относително бърза реализация, обясни Шаламанов.

  И огромната комисионна , Шаламанов . не забравяй основната си цел .

 78. 78 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Тоя освен да краде и лъже като сотаналите политикани друго не прави.

 79. 79 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Ха добрутро! Още назначавайте само лоялни боклуци и тормозете и унижавайте свестните, пък после ще се чудите що не можете една сделка да направите без да краднете и да я опорочите. Всъщност в случая точно ограничената възможноост за крадене е основния проблем. В НАТО не искат да съучастват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 80. 80 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 434 Неутрално

  е нали и северна македония е в нато ? та като им подаряваме следващата партида , трябва да е от същия стандарт ? или 1.5 милиарда за скрап ? тъпанарска държава , с тупани най отпред

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  "Ами, аз мога да ти кажа има-няма 300 до 500 проекта из цяла България."
  До коментар [#63] от "Адекватно мислещ":

  Ааах, 500!? Едва ли ще можеш да изброиш повече от 10. Но те са кокошкарски. Те не правят реална икономика, не правят масова икономика за много хора, не правят и пари за да се промени дереджето на държавата. Тук некои другаре са си понамазали на масрафа, на това не ги прани на слепи, за да не виждат общата мизерия.

 82. 82 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Липсата на административен капацитет беше виден още преди 2 години.

 83. 83 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#54] от "Чубакът":

  Ако населението придобие оръжия с цел придобиване на отбранителни способности, всичката измет в парламент и правителство и т.н. няма да я има

 84. 84 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1340 Любопитно

  До коментар [#81] от "Judjuk":

  Не че нещо, ама какво имате в предвид под масова икономика?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 85. 85 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1724 Весело

  Като нямате ноу-хау, купувайте бе тиквеници! А това, че можели да произвеждат само боеприпаси от съветско време е върха на малоумието, има калашници, употребяващи боеприпаси по НАТО стандарт, те как са произведени?

 86. 86 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  ...има за цел интеграция със съюзниците ни....
  —цитат от коментар 66 на Opportunity (5498 days on Mars)


  Кои съюзници? 30×165 мм, за който става въпрос в статията, е на въоръжение в много страни от НАТО, включително съседите ни Гърция и Турция.

  Eddie lives... somewhere in time!
 87. 87 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  ... Представете си сега в Афганистан, че всички контингенти ползват различни боеприпаси и всеки контингент си има складове.
  —цитат от коментар 73 на Иван К


  Практически е така, страните в НАТО имат за танковите оръдия боеприпаси за гладкоцевни 120 мм оръдия, нарезни 120 мм (англичаните), нарезни 105 мм (канадци и др.), гладкоцевни 125 мм (източноевропейците). Може и да има още на въоръжение 115 и 100 мм танкови оръдия, пак в Изт. Европа.

  Eddie lives... somewhere in time!
 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#81] от "Judjuk":Не че нещо, ама какво имате в предвид под масова икономика?
  —цитат от коментар 84 на tsyrvulan


  Например: Ако АЕЦ Белене беше построена и произвеждаше евтин ток се отвяря възможност за нови производства, за развитие на цяла една електромобилна промишленост, тежка индустрия, битово отопление без пушеци и пр, и пр. ЮП ако беше построен дава още по-големи възможности. Ама що се правиш, че не разбираш?

 89. 89 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  Ами да не се откажат от самолетите, че тогава ще станем за резил.

 90. 90 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  Ами да не се откажат от самолетите, че тогава ще станем за резил.

 91. 91 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1340 Любопитно

  До коментар [#88] от "Judjuk":

  Ама кой ви ги разправя тия за евтиния ток? Какви са тия небивалици? Само ако държавата дотира ще ти излезе евтина ел. енергията. Знаеш ли защо тук използваме газ или локално парно за отопление? Да ти кажа ли! - Щото отопление на ток излиза безбожно скъпо.

  Сега я кажи как си представяш развитие на електроника или електрически автомобили без образователната система да произвежда специалисти и без бизнеса да вложи в привличането им с последваща разработка, тестване и усвояване на производството. Да не си мислиш че е същото като да произвеждаш чушки или домати?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 92. 92 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 908 Неутрално

  "Фиинландците ни предлагат трансфер на технологии и производство на военни машини чрез дялово участие в съответна фирма или чрез даване на лиценз на местна компания.
  Сред предимствата на местното производство са сигурност на доставките за въоръжените сили на съответната страна и разкриване на много работни места, обясни вицепрезидентът Марку Койвисто."

  Тоест, от "Патрия" предлагат САМИ за 2 години да стартират производство в България, а шкембарите плачат, че не можело. Или пари, суджуци и желание за проекта няма, или пак сме заложници на руски интереси.

 93. 93 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#92] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ох, ама ти да не би да се чудиш защо въртят и шикалкавят. Ма то си е ясно - искат повече комисионни или пренасочват парите към проекти където ще има повече комисионни. Ако помниш Радой Ралин. Аз въпреки че по онова време бях ученик го помня когато беше депутат във Великото Народно Събрание. Както и да е. Та Радой ( светла му памет ), напусна преждевременно Събранието и на журналистически въпрос Защо?, отговори - "Аз не мога да бъда затънал до гушата в кал и помия." Да не си мислиш че от тогава нещо се е променило?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 94. 94 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1340 Любопитно

  Друг въпрос ми се върти в главата. От къде намериха експертиза за оценка на такива сложни машини като бойни самолети та обявиха победител и почнаха преговори, пък за доста по-простите като технология и изисквания машини за сухопътните сили не могат да осигурят експертиза. Нещо това оправдание ми се вижда като за дебили а не за мислещи хора.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 95. 95 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#58] от "Yotce":

  За боеприпасите не не никакъв проблем да се пренастроят производствените линии. Плащането на някакъв патент ще е по голяма болка за заводите ни.
  А най-голямата е , че шкембе войвода ще трябва да си търси друго оправдание ....

 96. 96 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иван К":

  Само за сведение разчета на батарея М-30 ( каквито са все още на въоръжение в БА) за поразяване на КНП е около 2350 снаряда ....

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  "Сега я кажи как си представяш развитие на електроника или електрически автомобили без образователната система да произвежда специалисти и без бизнеса да вложи в привличането им с последваща разработка, тестване и усвояване на производството."
  До коментар [#91] от "tsyrvulan":
  Богатите държави имат такива специалисти, щото имат пари да им плащат заплати. А имат пари да плащат, щото имат индустрия и земеделие. Аз ти казвам как и защо трябва да се прави индустрия, ти си знаеш твоето. Е ми търси сам отговора. Обади се като го намериш.

 98. 98 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#81] от "Judjuk":

  Начи, келешче такова, подбираме произволно един крупен държавен възложител на обществени поръчки - примерно Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", което се грижи за ремонтите и поддръжката на пристанищата във Варна, Бургас, Русе и Видин, за евентуалната им рехабилитация, енергийна ефективност или направо за строеж на нови съоръжения и за доставка на ново оборудване.

  Отиваме на сайта им и какво виждаме!? Само за 2018 г. САМО ТОВА ЕДНО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ е възложило 41 обществени поръчки по проекти! Само то! Такива държавни агенции, предприятия или направо министерствата има десетки и те възлагат ПОСТОЯННО. Без да броим общините!

  Взимаме друга година, друг произволен възложител. Да речем, програмата ИНТЕРРЕГ за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Какво има на сайта им? Само тя, само за 2017 г. е пуснала 32 обществени поръчки! Такива програми има за сътрудничество със Сърбия, Македония, Турция и Гърция! И пускат поръчки всяка година! Всяка от тези програми! И примери подобни има СТОТИЦИ. Програми, предприятия, агенции и компании, за които дори не си чувал!

  Изтрий си профила, клоун с клоун.

 99. 99 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#88] от "Judjuk":

  Чукчи, България В МОМЕНТА изнася 30% от произведения ток! Без Белене! Ние сме крупен износител на ток! Ток, евтин при това, имаме колкото искаш! Промишлеността, която ти описваш, липсва поради десетки други, мнооооооооооого по-сложни причини, които простата ти тиква дори не е хипотезирала, че съществуват! А токът от Белене не само, че няма в България кой да го ползва, но няма и кой да ни го купи, защото мощностите и вносът в съседните държави са напълно достатъчни!

 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  "Начи, келешче такова..."
  До коментар [#98] от "Адекватно мислещ":

  Гет аут, гадино мръсна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK