ГЕРБ и СДС ще се явяват в коалиция на европейските избори (допълнена)

Владимир Кисьов, Бойко Борисов, Румен Христов и Цветан Цветанов след срещата.

© Юлия Лазарова

Владимир Кисьов, Бойко Борисов, Румен Христов и Цветан Цветанов след срещата.ГЕРБ и СДС ще се явят в коалиция на предстоящите европейски избори през май. За това се разбраха лидерите на двете партии Бойко Борисов и Румен Христов при преговори, проведени в централата на ГЕРБ тази сутрин. СДС ще получи две места в листата, като на избираемо място ще бъде Владимир Кисьов.


Разпоредил съм на партията, на Цветан Цветанов, на СДС да им се даде сигурно избираемо място, поне двама души да има в листата - убедени демократи, които като отидат в Брюксел да защитават каузите, които Европейската народна партия (ЕНП) проповядва, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се надява и други партии да подкрепят този съюз, защото е от полза на българските граждани.


Това е първата среща с ГЕРБ, но констатирахме, че по отношение на европейската политика няма разминавания и ако участваме заедно на изборите, няма да има загуба на десни гласове, каза лидерът на СДС Румен Христов.
Събитията се развиха динамично след писмото, което получихме от председателя на ЕНП, разказа Христов. Той призова да се направи всичко възможно да се обединят десните избиратели, за да "имаме по-голямо представителство в следващия европейски парламент".


"С ГЕРБ констатирахме, че нашите евродепутати, представител на СДС и на ГЕРБ, твърдо ще бъдат в групата на ЕНП", заяви Румен Христов. "За нас от СДС, като най-старата формация, член на ЕНП, сътрудничеството с най-голямата партия, член на ЕНП за евроизборите, е нещо нормално и логично. Ще продължим да работим в тази посока. Предстоят и други срещи", посочи лидерът на СДС.


Бойко Борисов напомни, че Кисьов е първият преговарящ за присъединяването на България към ЕС. Другата седмица в четвъртък ще бъдат приключени всички останали въпроси като този как ще бъде изписана коалицията и какво ще има на плакатите й. Мога само да ви окуража, имам прекалено много работа, за да се занимавам с партийни дела, обяви Борисов, прехвърляйки работата към заместника си в партията Цветан Цветанов. Разчитаме на твоята мъдрост, обърна се той към Кисьов.


Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол изпрати писмо до всички български партии членове на ЕНП (СДС, ДСБ, ДБГ, ГЕРБ) в което призова да се обединят на евроизборите. Призивът бе отхвърлен от ДСБ с основен мотив, че управляващите работят срещу декларираните ценности на ЕНП. "С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво. Заради действията на Борисов и ГЕРБ членството на българските проевропейски партии в ЕНП започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори", гласи писмото на ДСБ до Жозеф Дол. В него се напомня и за проруския курс, които ГЕРБ устойчиво поддържа - противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая "Скрипал" и отказа да се подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кьовеши за европрокурор".


В понеделник лидерът на СДС Румен Христов оповести своя отговор до Жозеф Дол. "Националният съвет прие решение и ми даде мандат за преговори за предстоящите европейски избори с всички партии – членки на ЕНП, в България. Аз ще изпълня това решение и ще предприема стъпки в тази посока", пише в писмото на Христов.


СДС преговаряше за общо явяване на европейските избори и с "Демократична България", в която участват ДСБ, "Да, България" и "Зелените". "Демократите" все още не са оповестили резултатите от преговорите с Движение "България на гражданите" (ДБГ). Резултатите от тях трябва да станат известни тази седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK