Между фасадите и политиците - строителят на луксозни имоти "Артекс"

Между фасадите и политиците - строителят на луксозни имоти "Артекс"

© Цветелина Белутова"Първо са хората, после фасадите" - това гласи мотото на строителната компания "Артекс инженеринг", която попадна във фокуса на общественото внимание покрай жилищата, купени от настоящи и бивши министри на ГЕРБ на цени под пазарните в един от най-атрактивните райони на столицата.


В разгара на политическия скандал компанията излезе с позиция, в която официално заяви, че няма нужда от политически тласък за развитието си, тъй като има достатъчно сериозна история и клиенти зад гърба си. Въпреки декларациите, историята на "Артекс" - особено в последните години, показва, че компанията очевидно има отношения с политици.


Две поколения архитекти и много луксозни строежи


Компанията, която съществува от 1993 г., е семейна, на две поколения архитекти. Основатели са Пламен и Весела Мирянови. Към тях се присъединява синът Пламен, нашумял като автор на сградата с вграден псалм "Летера", където е новото жилище на Цветан Цветанов, а преди това - с опита за най-голямо хоро край Седемте рилски езера, при който участниците в нарушение на режима в парка нагазиха в защитеното езеро "Близнака".
На имотния пазар "Артекс" е с репутация на строител на жилища в най-скъпия ценови сегмент, с високо качество и на привлекателни места, който сам подбира клиентите си. Собственикът арх. Пламен Мирянов беше обявен от списание "Мениджър" за мениджър на годината през 2017 г. за постижения в бизнес управлението. Досега са построили около 70 сгради в различни части на София, част от които са печелили наградата "Сграда на годината".


В момента групата строи най-високата жилищна сграда в столицата - 34-етажната "Златен век" в "Лозенец", до бившия Японски хотел, сега - "Маринела".


Как да им бъде хубаво на хората


"Има един уж обикновен въпрос, но задължителен за всяка стъпка на архитектурно­-строителната работа: "Как да им бъде хубаво на хората тук?" Как да бъде просторно, светло, леко на душата? Не забравяме: нашият клиент е човекът, който търси своето щастие" - описва кредото си компанията. Цитатите са от представянето на дружеството в списанието за строителство "Градът" от юни 2018 г., т.е. по времето, когато зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов става техен клиент.


От компанията добавят, че "доказано най-доброто в суровините, материалите и технологиите е норма за компанията дори когато пазарът и клиентът допускат компромисно евтини алтернативи".


Има ли политика в строителството


Помолен да коментира скандала около новите апартаменти на управляващите днес депутатът от ГЕРБ Тома Биков даде различна интепретация на отношенията между политиците от ГЕРБ и строителната фирма: "За тях това е реклама, това са известни политици и могат да кажат: "При мен този и този имат апартаменти". Това е реклама" (пред "Нова телевизия"). Депутатът изрично направи уговорката, че не допуска, че Цветан Цветанов би дал облаги на дадена фирма, за да му продадат по-евтин апартамент.


Преглед на историята на част от големите проекти на "Артекс" показва, че фирмата вероятно не за първи път влиза в отношения с властта.


Комплекс "Диамант"


Последният завършен голям проект на компанията е комплекс "Диамант" на мястото на бившия завод "Фурнир" в "Дианабад". Сградата е значително по-висока от околните, което е позволено с корекция на подробния устройствен план, направена от бившия архитект на столицата Петър Диков. Строежът предизвика поредица от протести на жители на квартала, на които от фирмата отговориха, че височината съответства на тази на построените шест високи блока в съседни квартали. "Да, тя е висока, но защо това смущава в модерна София? Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града. Столиците са разпознаваеми по т.нар. skyline, по очертанията на града в небето; защо в София да не се строят високи сгради?", се казва в официална позиция, разпространена от компанията по случая.


Теренът на гара "Пионер"


"Артекс" спечели и съседния терен на някогашната гара "Пионер" - земята, на която беше бившето държавно предприятие "Металокерамика". Мястото е сочено като едно от най-привлекателните в София за ново строителство. Любопитен факт е, че то е спечелено в надпревара с фирма със сочения като близък до премиера Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски. До 2016 г. "Металокерамика" е с принципал Министерството на икономиката (тогава оглавявано от Божидар Лукарски), което го продава на свързаното със Сталийски дружество "Билд Ми Груп" за 17 хил. лв, припомня седмичникът "Капитал". Изданието допълва, че междувременно имотът е продаден от частен съдебен изпълнител заради задължения на "Металокерамика" на "Артекс", или конкретно на дружество на Весела и Пламен Мирянови за 873 хил. лв.


"Започва спор, който в крайна сметка се разрешава в интерес на "Артекс". Това е изключително неочакван резултат, тъй като битките, които близкият до Борисов Сталийски е загубил не са никак много. Единственият, който може да наклони везните в друга посока, е самият премиер и въпросът е каква е била цената ГЕРБ да подкрепи "Артекс", коментира "Капитал".


Небостъргачът "Златен век"


Спорове и протести предизвика и актуалният голям проект на фирмата - небостъргачът "Златен век". Обичайният медиен шум този път обаче беше допълнен от сведения за практики, които повдигат въпроси за начина на взимане на решения от общинската и държавната администрация. Те включват есемеси от собственика на строителната компания до главния архитект на София, неофициални разговори между кмета на столицата и предприемача и (не)задължителни инструкции на зам.-министър.


Законността на строителството се оспорва от жители на кв. "Лозенец", където се намира. Съмненията им са, че разрешителното за строеж е незаконно.


Есемесите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес" – думите са на главния архитект на София Здравко Здравков пред граждани и са казани на 2 май 2018 г., според датата на видео, разпространено във "Фейсбук" от гражданска инициатива срещу строителството на 120 метровата сграда "Златен век" в софийския кв. "Лозенец".Как кметът пък е въздействала на строителя пък се разбира от официално изявление на "Артекс", публикувано в специализирания сайт за строителство "Градът" половин година по-рано: "Сега, след молбата на кмета на София г-жа Фандъкова към "Артекс Инженеринг", сградата е намалена с 6 етажа от предварително одобрените параметри и е до 100 м височина (99.96 м)".


Едно удължено разрешително за строеж


Между фасадите и политиците - строителят на луксозни имоти "Артекс"

© Дневник

Спорът е за разрешителното за строеж на имота, законността на което се оспорва от инициативен комитет пред Административния съд. Делото е висящо.


Казусът накратко е следният: Строителното разрешително е издадено през 2008 г. от тогавашния главен архитект Петър Диков, който го удължава с още пет години през 2012 г. като според тогавашния закон е било възможно удължаване да се разреши само веднъж.


През януари 2017 г. депутати от ГЕРБ внасят промяна в Закона за устройството на територията, с която се удължава валидността на строителните книжа от пет на десет години. В резултат "Артекс" получава право да строи на площадката до 2020 г. (десетата година от началото на строителството през 2010 г.)


Според протестиращите граждани срокът на разрешителното за строеж е бил изтекъл и главният архитект на София Здравко Здравков не е имал право да го удължи, както е направил. Здравков стъпва на инструкция от зам.-министър на регионалното развитие, но самото министерство си измива ръцете като казва, че тази инструкция не го е задължавала към каквото и да било.


Следват поредица от граждански сигнали до множество институции. Като председател на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов също е получил сигнал, който е препратил на кмета Фандъкова на 8 юни 2018 г., дни преди да си купи апартамент от същото дружество, информира днес "Биволъ" като представи и факсимиле от кореспонденцията.


След получените сигнали Столичната община е преценила, че решаването на казуса не е от нейната компетенция и го е препратила на Дирекцията за национален строителен контрол, коментираха днес от общината. Нейната проверка не е установила нарушения, се казва в официалното съобщение на общината. Заключението е от януари 2018 г.


"Да се говори за поправка "Артекс" е подвеждащо, коментира пред "Дневник" зам.-председателят на комисията по регионална политика Александър Ненков. Той подчерта, че новият закон, предвиждащ книжата да са със срок 10 г., а не 5, няма обратно действие и фирмата не би могла да се възползва от това. "Смея да твърдя, че законопроектът, който сме внесли с колегите, е плод на труд, заедно с Министерството на регионалното развитие, с колегите от нашата комисия. И той касае обекти от първа и втора категория, най-големите обекти, на които сме им дали толеранс и то по чисто обективни причини, тъй като в практиката, поради ред обжалвания, било административни, било за въздействие на околната среда, било други процедури тези обекти се бавят с години и сме дали толеранс просто вместо за 5 години, да завършат за 10", каза Ненков.


Изказа се и премиерът Борисов: "Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, който облагодетелства някого, ще внеса друг, с който да променя това".


Колко се оскъпява един имот до Акт 16


Брокери коментираха пред "Дневник", че с всички условности, оскъпяването от покупка на "зелено" до акт 16 е с около 20%, но при растящия напоследък пазар е възможно да достигне до 30%. Себестойността на строителството също може да бъде ниска, ако е била ниска цената на терена, която е съществено перо в общия разход. Едновременно с това надценката може и да е по-голяма, ако се предлага високо качество, луксозно изпълнение и добро местоположение.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ е предоставил два от апартаментите си в съседния на "Изток" квартал "Изгрев" с обща площ от 192 кв.м и две паркоместа на строителната фирма "Артекс инженеринг". Ако приемем ориентировъчна цена за старите апартаменти от около 2000 евро на кв.м, двата общо имат пазарна стойност от 384 хил. евро. Отделно Цветанов е доплатил 50 хиляди евро в брой. Това означава, че зам.-председателят на ГЕРБ е платил около 25% под пазарната цена, показват изчисления на "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK