Между фасадите и политиците - строителят на луксозни имоти "Артекс"

Между фасадите и политиците - строителят на луксозни имоти "Артекс"

© Цветелина Белутова"Първо са хората, после фасадите" - това гласи мотото на строителната компания "Артекс инженеринг", която попадна във фокуса на общественото внимание покрай жилищата, купени от настоящи и бивши министри на ГЕРБ на цени под пазарните в един от най-атрактивните райони на столицата.


В разгара на политическия скандал компанията излезе с позиция, в която официално заяви, че няма нужда от политически тласък за развитието си, тъй като има достатъчно сериозна история и клиенти зад гърба си. Въпреки декларациите, историята на "Артекс" - особено в последните години, показва, че компанията очевидно има отношения с политици.


Две поколения архитекти и много луксозни строежи


Компанията, която съществува от 1993 г., е семейна, на две поколения архитекти. Основатели са Пламен и Весела Мирянови. Към тях се присъединява синът Пламен, нашумял като автор на сградата с вграден псалм "Летера", където е новото жилище на Цветан Цветанов, а преди това - с опита за най-голямо хоро край Седемте рилски езера, при който участниците в нарушение на режима в парка нагазиха в защитеното езеро "Близнака".
На имотния пазар "Артекс" е с репутация на строител на жилища в най-скъпия ценови сегмент, с високо качество и на привлекателни места, който сам подбира клиентите си. Собственикът арх. Пламен Мирянов беше обявен от списание "Мениджър" за мениджър на годината през 2017 г. за постижения в бизнес управлението. Досега са построили около 70 сгради в различни части на София, част от които са печелили наградата "Сграда на годината".


В момента групата строи най-високата жилищна сграда в столицата - 34-етажната "Златен век" в "Лозенец", до бившия Японски хотел, сега - "Маринела".


Как да им бъде хубаво на хората


"Има един уж обикновен въпрос, но задължителен за всяка стъпка на архитектурно­-строителната работа: "Как да им бъде хубаво на хората тук?" Как да бъде просторно, светло, леко на душата? Не забравяме: нашият клиент е човекът, който търси своето щастие" - описва кредото си компанията. Цитатите са от представянето на дружеството в списанието за строителство "Градът" от юни 2018 г., т.е. по времето, когато зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов става техен клиент.


От компанията добавят, че "доказано най-доброто в суровините, материалите и технологиите е норма за компанията дори когато пазарът и клиентът допускат компромисно евтини алтернативи".


Има ли политика в строителството


Помолен да коментира скандала около новите апартаменти на управляващите днес депутатът от ГЕРБ Тома Биков даде различна интепретация на отношенията между политиците от ГЕРБ и строителната фирма: "За тях това е реклама, това са известни политици и могат да кажат: "При мен този и този имат апартаменти". Това е реклама" (пред "Нова телевизия"). Депутатът изрично направи уговорката, че не допуска, че Цветан Цветанов би дал облаги на дадена фирма, за да му продадат по-евтин апартамент.


Преглед на историята на част от големите проекти на "Артекс" показва, че фирмата вероятно не за първи път влиза в отношения с властта.


Комплекс "Диамант"


Последният завършен голям проект на компанията е комплекс "Диамант" на мястото на бившия завод "Фурнир" в "Дианабад". Сградата е значително по-висока от околните, което е позволено с корекция на подробния устройствен план, направена от бившия архитект на столицата Петър Диков. Строежът предизвика поредица от протести на жители на квартала, на които от фирмата отговориха, че височината съответства на тази на построените шест високи блока в съседни квартали. "Да, тя е висока, но защо това смущава в модерна София? Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града. Столиците са разпознаваеми по т.нар. skyline, по очертанията на града в небето; защо в София да не се строят високи сгради?", се казва в официална позиция, разпространена от компанията по случая.


Теренът на гара "Пионер"


"Артекс" спечели и съседния терен на някогашната гара "Пионер" - земята, на която беше бившето държавно предприятие "Металокерамика". Мястото е сочено като едно от най-привлекателните в София за ново строителство. Любопитен факт е, че то е спечелено в надпревара с фирма със сочения като близък до премиера Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски. До 2016 г. "Металокерамика" е с принципал Министерството на икономиката (тогава оглавявано от Божидар Лукарски), което го продава на свързаното със Сталийски дружество "Билд Ми Груп" за 17 хил. лв, припомня седмичникът "Капитал". Изданието допълва, че междувременно имотът е продаден от частен съдебен изпълнител заради задължения на "Металокерамика" на "Артекс", или конкретно на дружество на Весела и Пламен Мирянови за 873 хил. лв.


"Започва спор, който в крайна сметка се разрешава в интерес на "Артекс". Това е изключително неочакван резултат, тъй като битките, които близкият до Борисов Сталийски е загубил не са никак много. Единственият, който може да наклони везните в друга посока, е самият премиер и въпросът е каква е била цената ГЕРБ да подкрепи "Артекс", коментира "Капитал".


Небостъргачът "Златен век"


Спорове и протести предизвика и актуалният голям проект на фирмата - небостъргачът "Златен век". Обичайният медиен шум този път обаче беше допълнен от сведения за практики, които повдигат въпроси за начина на взимане на решения от общинската и държавната администрация. Те включват есемеси от собственика на строителната компания до главния архитект на София, неофициални разговори между кмета на столицата и предприемача и (не)задължителни инструкции на зам.-министър.


Законността на строителството се оспорва от жители на кв. "Лозенец", където се намира. Съмненията им са, че разрешителното за строеж е незаконно.


Есемесите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес" – думите са на главния архитект на София Здравко Здравков пред граждани и са казани на 2 май 2018 г., според датата на видео, разпространено във "Фейсбук" от гражданска инициатива срещу строителството на 120 метровата сграда "Златен век" в софийския кв. "Лозенец".Как кметът пък е въздействала на строителя пък се разбира от официално изявление на "Артекс", публикувано в специализирания сайт за строителство "Градът" половин година по-рано: "Сега, след молбата на кмета на София г-жа Фандъкова към "Артекс Инженеринг", сградата е намалена с 6 етажа от предварително одобрените параметри и е до 100 м височина (99.96 м)".


Едно удължено разрешително за строеж


Между фасадите и политиците - строителят на луксозни имоти "Артекс"

© Дневник

Спорът е за разрешителното за строеж на имота, законността на което се оспорва от инициативен комитет пред Административния съд. Делото е висящо.


Казусът накратко е следният: Строителното разрешително е издадено през 2008 г. от тогавашния главен архитект Петър Диков, който го удължава с още пет години през 2012 г. като според тогавашния закон е било възможно удължаване да се разреши само веднъж.


През януари 2017 г. депутати от ГЕРБ внасят промяна в Закона за устройството на територията, с която се удължава валидността на строителните книжа от пет на десет години. В резултат "Артекс" получава право да строи на площадката до 2020 г. (десетата година от началото на строителството през 2010 г.)


Според протестиращите граждани срокът на разрешителното за строеж е бил изтекъл и главният архитект на София Здравко Здравков не е имал право да го удължи, както е направил. Здравков стъпва на инструкция от зам.-министър на регионалното развитие, но самото министерство си измива ръцете като казва, че тази инструкция не го е задължавала към каквото и да било.


Следват поредица от граждански сигнали до множество институции. Като председател на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов също е получил сигнал, който е препратил на кмета Фандъкова на 8 юни 2018 г., дни преди да си купи апартамент от същото дружество, информира днес "Биволъ" като представи и факсимиле от кореспонденцията.


След получените сигнали Столичната община е преценила, че решаването на казуса не е от нейната компетенция и го е препратила на Дирекцията за национален строителен контрол, коментираха днес от общината. Нейната проверка не е установила нарушения, се казва в официалното съобщение на общината. Заключението е от януари 2018 г.


"Да се говори за поправка "Артекс" е подвеждащо, коментира пред "Дневник" зам.-председателят на комисията по регионална политика Александър Ненков. Той подчерта, че новият закон, предвиждащ книжата да са със срок 10 г., а не 5, няма обратно действие и фирмата не би могла да се възползва от това. "Смея да твърдя, че законопроектът, който сме внесли с колегите, е плод на труд, заедно с Министерството на регионалното развитие, с колегите от нашата комисия. И той касае обекти от първа и втора категория, най-големите обекти, на които сме им дали толеранс и то по чисто обективни причини, тъй като в практиката, поради ред обжалвания, било административни, било за въздействие на околната среда, било други процедури тези обекти се бавят с години и сме дали толеранс просто вместо за 5 години, да завършат за 10", каза Ненков.


Изказа се и премиерът Борисов: "Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, който облагодетелства някого, ще внеса друг, с който да променя това".


Колко се оскъпява един имот до Акт 16


Брокери коментираха пред "Дневник", че с всички условности, оскъпяването от покупка на "зелено" до акт 16 е с около 20%, но при растящия напоследък пазар е възможно да достигне до 30%. Себестойността на строителството също може да бъде ниска, ако е била ниска цената на терена, която е съществено перо в общия разход. Едновременно с това надценката може и да е по-голяма, ако се предлага високо качество, луксозно изпълнение и добро местоположение.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ е предоставил два от апартаментите си в съседния на "Изток" квартал "Изгрев" с обща площ от 192 кв.м и две паркоместа на строителната фирма "Артекс инженеринг". Ако приемем ориентировъчна цена за старите апартаменти от около 2000 евро на кв.м, двата общо имат пазарна стойност от 384 хил. евро. Отделно Цветанов е доплатил 50 хиляди евро в брой. Това означава, че зам.-председателят на ГЕРБ е платил около 25% под пазарната цена, показват изчисления на "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Хубаво е да си на върха на властта, все ще се изсипе нЕкоа каца с мед върху тебе.
  А за "бизнесмените" е много важно да изсипват по нЕкоа каца с мед върху властта, за да им тича бизнеса.

 2. 2 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 489 Неутрално

  А дали Цв. Цв. е платил в брой 50 000 евро наистина, че това май не е позволено.

 3. 3 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Тъпото в случая е, че в една нормална държава никой нямаше вече да си купи апартамент от Артекс, но... тук ще е точно обратното. Интересно ми е, аз ако съм мутра с Бентли Бейтанга и съм си купил 300 квадрата за 2700 евро и Артекс са се заклели, че цената ми е много добра, а сега се оправдават с 500 евро на квадрат и ниски цени за "наши" хора, дали няма да ми скимне да отида с Бентлито и още два джипа с яки момчета да ги респектирам малко Артекс и да ми върнат парите до 660 евро на кв. м.

  Животът е прекрасен!
 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 586 Неутрално

  "България е държава, превзета от олигархични интереси, с концентрация на политическата и икономическата власт в ръцете на ограничена група хора, която упражнява влиянието си върху парламента, правителството, политическите партии, публичната администрация, полицията, съдебната система и масмедиите". Една ничия територия с нефункционираща демокрация и опортюнистична олигархия!!!!

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Няма лоша реклама и браво на "Артекс". Разгледах сайта на "Летера". Светъл лъч в навъсеното всекидневие на матряла.

  http://buildingoftheyear.bg/bg/buildings/view/759/Zhilishtna-sgrada-Letera.html

 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Мафия. Изключително смърдящото решение на Диков и още по-арогантните изпълнения на Артекс около ония "диаманти" и терените около тях (за които Боката се кълнеше, че само паркове и градинки...) започнаха да получават някакво справедливо възмездие поне за начало.

 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Това означава, че зам.-председателят на ГЕРБ е платил около 25% под пазарната цена, показват изчисления на "Капитал".

  Нали неговите били обзаведени, а новото на шпакловка и замазка. Значи не е май точна приблизителната Ви сметка.

 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1793 Разстроено

  Изглежда могат да правят хубави неща.
  У нас не можеш да правиш хубави неща и да не си оплетен в корупция.

 9. 9 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Средата е такава, че ако някой иска да работи в тази държава (особено по-голяма компания) трябва да се забърка в лайната(политиците).

 10. 10 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 60 Неутрално

  "Започва спор, който в крайна сметка се разрешава в интерес на "Артекс". Това е изключително неочакван резултат, тъй като битките, които близкият до Борисов Сталийски е загубил не са никак много. Единственият, който може да наклони везните в друга посока, е самият премиер и въпросът е каква е била цената ГЕРБ да подкрепи "Артекс", коментира "Капитал"

  Е, щом Капитал коментира така, значи е така. 😉😉 - "неочакван " резултат? - и как някой "накланя посоки" при решаване на съдебен спор? Три изречения, изпълнени с манипулации, внушения и лъжи. И с разни свободни сметки в статийката, които и при силен напън явно не могат да докарат някакви велики разлики в цената. Ще повторя: Костинброд 2.

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  РЕСТАРТИРАХА АЕЦ БелеНЕ

  ЗАПОЧВАТ "РУСКИ ПОТОК"

  И СЕ ОПАРИЧВАТ ЗА ЛУКСОЗНИ ЖИЛИЩА

  КОРУМПИРА ЛИ РУСИЯ или напротив ?!?!?!

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Това означава, че зам.-председателят на ГЕРБ е платил около 25% под пазарната цена, показват изчисления на "Капитал".Нали неговите били обзаведени, а новото на шпакловка и замазка. Значи не е май точна приблизителната Ви сметка.
  —цитат от коментар 7 на grayeagle


  Има и друга загадка в цялата работа. В първата публикация на Дневник те цитират “Свободна Европа”:
  “бившият вътрешен министър доплатил 100 000 лева на строителната фирма за новия имот. Неговата данъчна оценка според "Свободна Европа" възлиза на 386 654 лева и тази сума е била покрита със замяната и доплащането.”
  Сега пишат “Ако приемем ориентировъчна цена за старите апартаменти от около 2000 евро на кв.м, двата общо имат пазарна стойност от 384 хил. евро. Отделно Цветанов е доплатил 50 хиляди евро в брой. ”
  Тоест Цветанов е платил общо 434 000 евро за 240 кв.м, т.е. около 1800 евро/ m2. Досега обясняваха, че бил платил по 630 €/m2.
  Нещо се обърках - първо дават цената на новия апартамент в лева, после същата сума, но вече в евро. После бил платил по 630 €/m2, накрая излиза, че е платено по 1800€/m2.

  Май трябва да се изясни точно кой колко и какво е платил. И да се потърси помощ от хора, които знаят аритметиката.

 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vladiznaiko":

  Този вид заигравания на бизнеса, винаги води до големи щети за самия бизнес. Освен репутационни щети, тази фирма ще бъде рекетирана от проверяващи и от политици, които да омекотят удара. (Загубите ще са под формата на глоби, огромни плащания на адвокати, които знаят към кого, каква сума да насочат и под формата на имоти, на цени близки до себестойност) От друга страна, ударът ще дойде от потенциалните купувачи, които имат база за сериозно редуциране на цената. Не могат повече да излизат с мотива: "Цените ни са такива, защото не правим компромиси (с качеството)". Дори да не правят компромиси с качеството, правят друг вид компромиси, чиято цена е вкарана в цената за "обикновените" клиенти.

  Общо взето, този скандал ще разтресе и останалите участници на пазара на имоти. (Включително и брокерските фирми) Изтърваните числа за себестойността на качественото строителство, ще рефлектира и върху цената на по-ниските сегменти.

 14. 14 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#6] от "Индиана":

  И понеже са като скачени съдове, щом се пробие единия, нормално е да "глътнат вода" и двата.

 15. 15 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#13] от "vhv":

  Абсолютно, тук трябва един сериозен бойкот на тези мошеници. Нека им стоят празни апартаментите, за да им дойде акъла в главата.

 16. 16 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2576 Любопитно

  Борисов все още не е говорил за "синята лампа"? 😳🤔 😁 така виждам,,, че цялата София сега трябва да свети в синьо) 🙈🙊

  "Чуждестранен агент"
 17. 17 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#15] от "victortrt":

  Бойкоти тук не вършат никаква работа, а спазване на закони и елементарни правила, което е невъзможно в една превзета държава. Виж историята с "диаманта", където Диков успиваше хората от Изгрев и Динабад на обществените обсъждания как сградата ще е 30 метра, и седмица преди да си бие камшика разреши двойно по-висока в полза на Мирянови. За да се изплюеш в лицето на хиляди, трябва да имаш сериозен гръб. Това са хора без никакви морални задръжки, живеещи в паралелна вселена. Уверен съм , че пред "диаманта" (на наполовина зачистения вече терен на Металокерамика) ще се изсипе още един 100ров фалос от стъкло и бетон. Госпожата вече се изказа и тая посока. Работа е "да го духат бедните", в нашия случай в БеГе, всички непребъдващи по крилото на Всевишния ...

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vladiznaiko":

  Точно така! В коя нормална държава можеш да решаваш едвали не еднолично на каква цена да продаваш продукцията си! Без да се съобразяваш с планирането на народното стопанство с органите!?

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#12] от "aralambi":

  МУНЧО< лъжеш като милиционер, хванат да краде - къде забрави 100 квадрата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#17] от "Индиана":

  И докофф е намазал. Чакам данните за имотите му. Далаверите им започнаха от Пл. Македония.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#3] от "Vladiznaiko":

  Няма, понеже Цв. ще ти запее: Нашата милиция ни пази! :)

 22. 22 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  Елегия на родния кич.....

 23. 23 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 299 Разстроено

  Пълна деградация - в миналото Хората са дарявали имоти и пари за бъдещето на тази нация, сега само гледат да трупат за себе си.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Весело

  До коментар [#18] от "svoboden":

  "Народното стопанство" умря на 10.11.1989. Но "демокрацията много ви отне" на вас! 🤣

 25. 25 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#8] от "PisnaMi":

  Не могат, можещите не го вършат у нас, въпрос на изгода.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  "близкият до Борисов Сталийски"

  Накрая от цялата история Цвъки и Цецка ще излязат чисти, а бизнесът на "Артекс" ще бъде съсипан. Ще останат само фирми, които строят некачествено като ДжиПиГруп и които "ама изобщо не склонни" на корупционни практики.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fiji":

  То и фирмата не е сълза от Правна гледна точка. Наказуеми са по много разпоредби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1685 Весело

  Хаха!
  Вие сега ли разбрахте как ви слагат по 400-500% печалба! А вие, простите пиуенца, плащате по 30 години кредити,вземате си от залъка за да пълните гушките на такива!

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":

  И да допълня: това въобще не е само при апартаментите! Дори едното сирене дето ви го продават в магазина го докарват там на три пъти по-ниска цена!

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 606 Любопитно


  Валери Жаблянов, Жельо Бойчев, Нигяр Джафер и Борис Ячев са сред
  имотните отличници от българския политически елит. Темата стана гореща
  след скандала за новите жилища на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди
  Рашидов и Елена Йончева.
  През 2004 г. червеният депутат – Валери Жаблянов, който бе свален от поста зам.-председател на Народното събрание, се сдобива с апартамент с квадратура от 96 квадрата. Обявената в имотната му декларация цена на придобиване е точно 31 000 лева или 322 лева на квадрат.
  Цената е малко по-висока от тази на Нинова, която декларира жилище за 21 000 лева, но все пак близо четири пъти по ниска от средната за София.
  Жаблянов също така е собственик на луксозна къща със застроена площ от
  300 квадратни метра в столичния квартал "Драгалевци", придобита през
  2013 г. на стойност 360 000 лв.
  Не по-малка е разликата между средната пазарна цена на имотите в София и апартаментът на друг виден социалист – депутатът Жельо Бойчев. През 2006 г. Жельо и съпругата му Зорница придобиват апартамент с внушителна квадратура от 175 квадрата. Цената, която семейство Бойчеви плаща, е 57 100 лева или цена от 326 лева на квадратен метър. Отново по данни на НСИ за първото тримесечие на 2006 г. средната цена на квадратен метър в София е била 1313 или четири пъти по-ниска цена.
  Бойчев е бил и скъп гост на парти на фирма "Артекс", която се прочу покрай имотния гейт с властта, на снимка в сайта на компанията.
  Жельо Бойчев пуска китайски фенер на парти на фирма "Артекс" в Бояна,
  показва снимка от сайта на компанията
  На по-ниска от средната пазарна цена е придобила апартамент в София и депутатът от ДПС Нигяр Джафер. През 2003 г. тя е купила апартамент от 107 квадрата на цена от 65 000 лева. Сметката показва, че цената на квадрат е 607 лева. По данни на НСИ средната цена на квадрат за апартамент в София е била около 850 лева, показва справка на телевизия "Европа".
  От необичайно ниски цени на имотите в София се е възползвал и депутатът от Патриотичния фронт Борис Ячев. Той е купил апартамент от 50 квадратни метра в София през 2009 г. за 37 500 лева. Сметката показва, че имотът е придобит за 750 лева на квадрат. По данните на НСИ средната цена на апартаментите в София през четвъртото тримесечие на 2009 г. е била 1585 лева.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  “Дневник”, поколенията архитекти са три. Бащата/дядото е професорът по архитектура от ВИАС Младен Мирянов.

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#18] от "svoboden":

  Тоя па, тая нормална държава Северна Корея ли е?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Едно не мога да разбера - защо ще дадеш 2 чанти пари за апартамент в София с мръсния въздух, с ужасния шум, без гледка, без външно пространство, а няма да си купиш къща в селата наоколо????

 35. 35 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "aralambi":МУНЧО< лъжеш като милиционер, хванат да краде - къде забрави 100 квадрата ?
  —цитат от коментар 19 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, аз смятам с числата, дадени от Дневник. Ако апартаментът е не 240, а 340 m2, сметките ще са други, но пише, че е 240.
  Обясни ми обаче - как първа ни пишат, че апартаментът струвал 384 000 ЛЕВА, а после се оказва, че било толкова ЕВРО?
  За Мунчо, милиционер и краденето те докладвах на модератора. Сигурно нищо няма да стане, ти си ВИП във форума и всичко ти е позволено.

 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1685 Любопитно

  До коментар [#34] от "victor_victim":

  Минах скоро с влака през Искърското дефиле - много красиви села!

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  "През януари 2017 г. депутати от ГЕРБ внасят промяна в Закона за устройството на територията, с която се удължава валидността на строителните книжа от пет на десет години. В резултат "Артекс" получава право да строи на площадката до 2020 г. (десетата година от началото на строителството през 2010 г.)"

  Това НЕ Е вярно! Никакво право да строи до 2020 г. не получава "Артекс"! Съгласно параграф 12 от Преходните разпоредби към ЗУТ от 07.02.2017 г. предвидените в чл. 153 нови срокове на валидност на разрешенията за строителство не се отнасят за вече дадените. Те трябва да отговарят на сроковете по стария закон:
  § 12. (1) Започнатите производства по одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж до влизане в сила на този закон се довършват по досегашния ред.
  (2) За започнато производство по одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж се счита денят на внасянето на инвестиционен проект за одобряване от компетентния орган. За започнато производство се счита и наличието на съгласуван от компетентния орган идеен инвестиционен проект.

  Валидността на разрешението за строеж на "Артекс" е изтекла през месец ноември 2017 г. ( десет години от даването му през 2007 г. съгласно стария закон) и строежът е трябвало да бъде спрян до получаване на ново разрешение по новия закон. Защо това не е направено не е резултат от "поправката "Артекс", а от далавера между "Артекс", Столична община и ДНСК.

  ПП. Любопитна историческа подробност е, че разрешението за строежа на "Златен век" е дадено през ноември 2007 г. когато кмет на София е ...... точно така - Бойко Борисов.

 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fiji":То и фирмата не е сълза от Правна гледна точка. Наказуеми са по много разпоредби.
  —цитат от коментар 28 на КМЕТ В СЯНКА

  Така е. Но много бизнесмени са се оплаквали, че не може да се работи нормално в тази корупционна среда. Аз не вярвам на Здравко Здравков, а още по-малко на Александър Ненков (зам.-председател на комисията по регионална политика и най-младият депутат в предишното НС), който има апартамент в същата кооперация, в която бяха двата луксозни апартамента на Цветанов.
  Ще се радвам, ако този скандал има положително развитие в посока прекъсване на порочните връзки между политици – държавни и общински, и бизнеса. Но се съмнявам това да стане. Страхувам се, че само за "Артекс" ще има последици.

 39. 39 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "близкият до Борисов Сталийски"Накрая от цялата история Цвъки и Цецка ще излязат чисти, а бизнесът на "Артекс" ще бъде съсипан. Ще останат само фирми, които строят некачествено като ДжиПиГруп и които "ама изобщо не склонни" на корупционни практики.
  —цитат от коментар 27 на Fiji


  Не бой ся за бизнеса на артекс, те са усърдни лизачи на всяка власт и царе на триковете с днск и всички контролни органи, такива не загиват. Няма да има никакви последствия за тях, както и високопоствените замомента клиенти...Легендата че строят "луксозно" я разнасят само тия дето не са се набълбукали с техни имоти на "пазарните" им цени.

 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  "Има един уж обикновен въпрос, но задължителен за всяка стъпка на архитектурно­-строителната работа: "Как да им бъде хубаво на хората тук?" Как да бъде просторно, светло, леко на душата? Не забравяме: нашият клиент е човекът, който търси своето щастие" - описва кредото си компанията"
  ---------------------
  А, какво се случва с онези нещастници, на които няма да им е просторно, светло и ще им изчезнат всякакви гледки? Те, явно трябва да бъдат щастливи, че високите сгради ще им хвърлят сянка през лятото. Зимата е къса и без това... Ако човек иска да гледа Витоша или Стара планина да отиде на място и без това му е близо. От въздуха щяло да изглежда добре... Следващата генерация софиянци явно ще живеят в дирижабли. Съждението за дом, в който на човек му е хубаво противоречи в случая на друго, по-важно - на човек да му е хубаво в собствения му град, а не да приема жилището си като стоянка или остров, където ще му е добре само на него.

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Може и той да е учил "математиката", в училището, в което е изкласил и цветанов...

 42. 42 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Освен всички трикове със цената на имитите по този скандал, сакндал има и с агенцията по вписванията...как става така че 4 часа след придобиване то апартаментите на цветанов, фирмата ги продава друго лице? с какви документи? вписани ли са имотите на партидата на новия собственик в случая фирмата на мирянови? Как е станало това след като срокът за този процес е до 15 дни...след това следва изваждане на вои документи изискващи продажбата- данъчна оценка на н името на воия собственик, кадастрална скица, разни други документи изсквани от нотариуса??? Как става така че за два часа богоугодните хора прескачат законови процедури- и нотариуса е вътре и агенцията...такаче мащаба на проказа в държавата лъсва спълна сила в този случай, отделно от цената, за която всички говорят

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3392 Неутрално

  Големият капитал има нужда от политически протекции на най - високо ниво, както виждаме и в случая - небостъргачи не се правят само с добро реноме, необходимо е много повече от това ! И обратно политическите върхове имат нужда от едрия капитал, те не могат да останат само на депутатски или министерски заплати, а очакват повече, много повече ! Скандалът, който се разрази в момента е само връхчето на айсберга ! Сериозните и задкулисни зависимости остават добре скрити, а те са за десетки милиони .....

 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  "Според протестиращите граждани срокът на разрешителното за строеж е бил изтекъл и главният архитект на София Здравко Здравков не е имал право да го удължи, както е направил. Здравков стъпва на инструкция от зам.-министър на регионалното развитие, но самото министерство си измива ръцете като казва, че тази инструкция не го е задължавала към каквото и да било."

  Гражданите са абсолютно прави! Срокът на разрешителното за строеж е изтекъл през месец ноември 2017 г. и никаква "поправка "Артекс"" не дава основание за продължаването му. В параграф 12 от Преходните разпоредби на ЗУТ от 07.02.2007 г. изрично е записано, че отпуснатите разрешителни се довършват по стария закон. ИЗРИЧНО! Главният архитект и шефът на ДНСК са се направили на умрели лисици и вместо да приложат закона питали някой си зам-министър Йовев, който им бил рекъл....
  Любопитна подробност е, че цялата тази тъмна история около "Златен век" няма нищо общо с Цветан Цветанов и Сие апартаментници. И е абсолютно непонятно защо се прави някаква връзка между придобитите през лятото на 2018 г. апартаменти и промяната в закона от февруари 2017 г., която всъщност не и никаква "поправка "Артекс"".

 45. 45 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#23] от "димитър димитров":

  Ами! Същото е било и в миналото. Само, че сега липсват дарителите, в уравнението. Кражби, корупция, политически чадъри, схеми, ... - всичко си е същото. Разликата е в мащабите. Сега много повече народ е "в целата схема" (по Ицо хазарта) и всичко е много по-наедро.

 46. 46 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хм, за не би целта на скандала да е Артекс. Нищо чудно. Те продават доста по качествени и естетични апартаменти от конкуренцията с около 500 евро по-евтино.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 47. 47 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Обаче, те отнеха всичко на демокрацията. Цървула кундур, няма как да стане. За това се иска две-три поколения яко учене и вземане на душ всяка сутрин. Не всяка събота!!!

 48. 48 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#26] от "mrz52603882":

  Стига писа глупости, бе! Ге.п плаща много по-добре! Коментираме числата в статията...

 49. 49 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  По традиция ще пресолите яко манджата, всеки ден по десет статии заЦецоу, Артекс и т.н.

  Айде пускайте по десет статии и за апартаментите на Нинова, Жельо Бойчев, Жаблянов и пр. които са купили апаратамет не 25% под пазарната цена като Цветанов ами ЧЕТИРИ ПЪТИ под пазарната цена към момента на покупката.

 50. 50 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#27] от "Fiji":

  И кой ще им е виновен за това? Някой друг?...

 51. 51 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#31] от "Минувач":

  Викаш Цвък и Тетка са същите престъпници като изброените?
  Така си е.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 52. 52 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#34] от "victor_victim":

  Елементарно! Те от селата идват и целта на живота им е, да "живеят у градо".

 53. 53 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vladiznaiko":

  мутрите не падат от небето, те знаят по-добре от нас как стоят нещата

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fiji":И кой ще им е виновен за това? Някой друг?...
  —цитат от коментар 50 на vhv

  Те (Артекс) определено ще пострадат от това, което са надробили, въпросът е други дали ще понесат отговорност – тези, които са изградили тази порочна система и които, облагодетелствайки се, я поддържат? Не сте ли забелязали, че на политиците всичко им се разминава?

 55. 55 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Списъкът с клиентите на Артекс съвпадал със списъка на Политбюро на ЦК на ГЕРБ.
  Сичките си напазарували по данъчна оценка.
  Ашколсун.
  Ти да видиш....сив сектор.

 56. 56 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мутрите не си падат по Артекс, щото нема кулички, сводчета и лъскавиня

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 57. 57 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fiji":

  Надявам се, на предстоящите избори, поне на тези самозабравили се простаци, да не им се размине. А след това - следствие, съд - каквото стане...

 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Весело

  Изказа се и премиерът Борисов: "Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, който облагодетелства някого, ще внеса друг, с който да променя това".

  Кой ще го напише, контра-закона? Ето това е управлението в едно изречение.
  По принцип не ме интересуват имотите и вещите на хората, които избирателите назначават да ни управляват. Интересува ме законността на доходите им и качеството на живот на гражданите. Не е вътрешнопартийно решение, а съдебен казус.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fiji":

  Първият понесъл отговорност, след като е привикан събота сутрин в кабинета на премиера, е цачева... По-късно през деня - официално.

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Весело

  След като Артекс си избират клиентите как са успели Цветанов и Цачева ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fiji":Първият понесъл отговорност, след като е привикан събота сутрин в кабинета на премиера, е цачева... По-късно през деня - официално.
  —цитат от коментар 59 на vhv

  Подала е оставка ли? По-точно "подадена" ѝ е оставката ли? Не съм слушала и чела новини още.

 62. 62 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#59] от "vhv":

  Цецка винаги го отнася, но временно, после ѝ се намира друг пост. А всъщност от нея нищо не зависи (освен личното ѝ благополучие), тя е една послушна пионка, която само крепи, доколкото може системата. Други са тези, които са в основата на системата, а те са непоклатими. Засега.

 63. 63 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#61] от "Fiji":

  Подадена ѝ е оставката, която е подписала.

 64. 64 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това е изключително неочакван резултат, тъй като битките, които близкият до Борисов Сталийски е загубил не са никак много. Единственият, който може да наклони везните в друга посока, е самият премиер
  ----
  В тези две изречения. са показателни за цялата подлост, интрига на либерастките медии. Едно време към партийните секретари изпитвах по-малко гнус, отколкото към подобен тип журналистика.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 65. 65 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 824 Весело

  [/quote]

  Лелеее,та това в ев
  [quote#52:"vhv"]До коментар [#34] от "victor_victim":Елементарно! Те от селата идват и целта на живота им е, да "живеят у градо".
  —цитат от коментар 35 на aralambi


  А пък тук викате селяните живеели мизерно. А то някви си петстин бона в евра а са им джобни за софийски коптор.

 66. 66 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#63] от "vhv":

  Да, вярно е, сега го чух по новините. Цецка падна първа в асансьорната шахта. Дали ще има компания?

 67. 67 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#62] от "Fiji":

  Не я жали "цецка". Заради такива мижитурки като нея, теменужка, оная на туризма (не ѝ помня името), ... които са параван за големите крадци, България е на това ниво. Тази, ако не беше мижитурка в ге.п, щеше да е БЕЗ-РА-БОТ-НА... !!! Толкова от мен, за капацитета и уменията ѝ! И с какъв акъл се съгласява да я представят като министър и о!... Ужас!... беше дала съгласието си, да я издигнат за Президент!? Крайно време е, андрешковците да си седнат на седалището, като първо си платят гяволъка!

 68. 68 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#66] от "Fiji":

  Ще има, ще има... Щетите за ге.паджии са огромни. И това беше само трусът. Тепърва ще ги удари цунами.

 69. 69 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  И това беше само трусът. Тепърва ще ги удари цунами.
  —цитат от коментар 68 на vhv

  Ха дано! Но аз пак съм песимистка. Защото властта така се е сраснала с държавата, че ако има цунами, значи трябва да дойде някъде отвън, за да има ефект. Страхувам се да не ни отнесе някой североизточен циклон.

 70. 70 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#34] от "victor_victim":
  Понеже бидейки прост и от работническо-селски, с ударение на второто, произход, родното реализирал се мошеник, си представя, че това е: "връо"

 71. 71 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#38] от "Fiji":

  И това е нещо

 72. 72 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 443 Весело

  да си го представим само,цецко каца със самолета от хамерика и там един надъхан прокурор му вика"на колене' защото сте престъпник:)))

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3434 Весело

  До коментар [#60] от "penetrating":

  След като Артекс си избират клиентите как са успели Цветанов и Цачева ? :)
  —цитат от коментар 60 на penetrating


  Нали виждате, че не е с пари? Значи - с чар!

 75. 75 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Голямата фирма, големите архитекти, големите награди и дрън-дрън ярина! Всичките са мафиоти, престъпници и крадци, до един! Високо качество, трънки! Ама Той Бог вижда, и не гледа кой бил вградил псалм, а делата гледа.

 76. 76 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  Само като минете през София, или през който и да е български град и няма как да не ви направи впечатление отпечатъка от корупция върху сградите. Сгради не на мястото си, сгради несъразмерни с околните, грозни сгради, половината сгради са с печати "Подкупен главен архитект" и "подкупена община".

 77. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Цецо какво прави днес, да не е на оглед?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 78 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#75] от "lechevalier":

  Започват да ми приличат на Цветан Василев и Искров... Задавам си въпроса: Може ли тази фирма да се сгромоляса след този тривиален случай?... Ако се случи, ще е обеца на ухото на правещите бизнес за пораженията, които могат да им нанесат, заиграването с политици.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  "Първо са хората, после фасадите"
  О, ние даже знаем, кои са хората.

 80. 80 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#77] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Мернал некъф блок в строеж у Вашингтон. В понеделник има оглед и ще им прави оферта за замяна. 240 кв мжв София (луксозно обзаведен!?!...) + двоен гараж и персонален асансьор, за нещо по-голямо...

 81. 81 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Любопитно

  А коментиращите за колко бихте продавали сиренето?

  До В. Дечев

 82. 82 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Тука е момента да повторя решение на Софийски градски съд и после и на следващи инстанции със заповед на кмета Бойко Борисов е застроен частният ни имот наследствен и без предизвестие нито обещетение в полза на частна фирма със забележителни обществени поръчки във сферата на компютрите и забележете броенето на птици с пари по програми за милиони и след многогодишна борба и дела и пълен пас от прокуратурата се стигна и до обещетение за откраднатия чрез общината имот и тук е гаврата оценителите сертифицирани за оценка в съда на три инстанции дадоха Пазарна цена в района кв изток и мусагеница до спирката на метрото 8 лева на квадратен метра..............

 83. 83 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Грешка Софийски АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД и по горните инстанции...?парите от далаверата да си ги вземете в надгробните си пътища

 84. 84 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#83] от "frankfurtski":

  Защо не ги съдите и извън България? Няма ли начин?

 85. 85 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Пълна ,независима и всеобхватна проверка на "Артекс" до девето коляно.Ако се констатират нарушения,да се приложи законът с пълна сила.Ако ли няма нарушения,"Артекс" стават веднага Номер 1 с такава реклама!Става ли?

 86. 86 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":И да допълня: това въобще не е само при апартаментите! Дори едното сирене дето ви го продават в магазина го докарват там на три пъти по-ниска цена!
  —цитат от коментар 30 на Веселин Дечев


  Като са такива печалбите стани строителен предприемач, тъкмо ще станете повече предприемачи и по закона за конкуренцията, ще паднат малко цените и печалбите.
  Или ако това ти е трудно отвори поне един магазин за сирене. Но неее, за вас комунягите е по-добре друг да работи, а най-добре на загуба.

 87. 87 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Весело

  До коментар [#74] от "Един препатил":

  Това ми напомня вица за жабата. За да вкара малко ред в гората лъвът отсякъл:
  Красивите надясно, умните наляво.
  Жабата се обидила- е, аз сега да се разчекна ли?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 88. 88 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Артекс са един от малкото качествени строители в София. Ако човек има пари и иска нещо по-добро от масофите коптори, общо взето, Артекс е единствената опция. Жалко за фирмата, младите комунисти от ДБГ, Зелените и т.н. ги съсипаха само заради едините евроизбори...

 89. 89 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6814 Неутрално

  Цецка права или крива си го отнесе.

 90. 90 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 298 Неутрално

  "За тях това е реклама, това са известни политици и могат да кажат: "При мен този и този имат апартаменти"
  За всеки честен човек това е антиреклама - за Тома Биков ясно...

 91. 91 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vladiznaiko":Точно така! В коя нормална държава можеш да решаваш едвали не еднолично на каква цена да продаваш продукцията си! Без да се съобразяваш с планирането на народното стопанство с органите!?
  —цитат от коментар 18 на svoboden


  Тук не става въпрос за планиране, а за чиста проба далавера на власт имащите! Купи си ти на 650 Е апартамент, ако можеш.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на k.d
  k.d
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Едно не мога да разбера - защо ще дадеш 2 чанти пари за апартамент в София с мръсния въздух, с ужасния шум, без гледка, без външно пространство, а няма да си купиш къща в селата наоколо????
  —цитат от коментар 34 на victor_victim


  Споко, те и в селата имат

 94. 94 Профил на k.d
  k.d
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Освен всички трикове със цената на имитите по този скандал, сакндал има и с агенцията по вписванията...как става така че 4 часа след придобиване то апартаментите на цветанов, фирмата ги продава друго лице? с какви документи? вписани ли са имотите на партидата на новия собственик в случая фирмата на мирянови? Как е станало това след като срокът за този процес е до 15 дни...след това следва изваждане на вои документи изискващи продажбата- данъчна оценка на н името на воия собственик, кадастрална скица, разни други документи изсквани от нотариуса??? Как става така че за два часа богоугодните хора прескачат законови процедури- и нотариуса е вътре и агенцията...такаче мащаба на проказа в държавата лъсва спълна сила в този случай, отделно от цената, за която всички говорят
  —цитат от коментар 42 на True Detective


  Ти не разбираш - тези срокове /в троен размер + милион допълнителни документи, опашки и нерви/ са за обикновените /простите/ хора. Хитрите правят каквото им позволят/им простите...

 95. 95 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Това ми прилича на кампания. Не знам кого искат да ударят - гербаджиите или фирмата. А това са архитекти, не някакви мутри. И умеят. Сградата е великолепна.

  Мърфи е оптимист!
 96. 96 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#54:"Fiji"][/quote]

  Ако знаете само колко им е кофти на "нормалните" клиенти на Артекс, като сравняват те колко са платили с цените на ЦвЦв. Газ тече отвсякъде.
  ГЕРБ да си кажат как въртят далавери, че цялата нация да почва да забогатява.

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 97. 97 Профил на deasly
  deasly
  Рейтинг: 349 Неутрално

  За още интересни срещи говори самият Мирянов по време на обществено обсъждане:

  https://youtu.be/FvdYs_u_q98?t=1116 (след 18:36)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK