ДОСТ започва подписка за признаване на турско малцинство

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан

© Анелия Николова

Лидерът на ДОСТ Лютви МестанПартия ДОСТ ще организира и проведе подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на нейни членове и симпатизанти. Това обявява партията на Лютви Местан в разпространена до медиите декларация.


"Ние сме безспорно национално малцинство в не по-малка степен от етническите българи в Албания, Украйна, Молдова, Унгария и други държави. Отричането на този факт няма да заличи нашата етническа, религиозна и културна идентичност, но ще продължава да генерира напрежение в междуетническите отношения. Така както силовите методи на комунистическия режим не успяха да ни асимилират, така ще се провалят и формите на скрита асимилация", се казва в декларацията.


В позицията ДОСТ декларира, че няма да партизира искането за статут на национално малцинство, затова призовава партиите, които имат амбицията да представляват правата и свободите на малцинствата, да се включат в подписката, която ще е в електронен вариант. В декларацията партията на Местан се обръща и към неправителствените организации, които имат за приоритет защитата на правата и свободите на малцинствата, както и към всички български граждани, да се включат в подписката.


По данни на Националния статистически институт от последното преброяване на населението на България през 2011 година турската етническа група е втората по численост - 588 318 души. Те представляват 8.8% от населението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK