Президентът свиква съвета за национална сигурност за мерки срещу корупцията във властта

Президентът свиква съвета за национална сигурност за мерки срещу корупцията във властта

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев свиква в понеделник (8 април) заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки". Това се казва в съобщение, разпространено от прессекретариата на държавния глава.


Решението за заседанието идва две седмици след началото на скандала с апартаментите, купени от представители на управляващата партия ГЕРБ на по-ниски от пазарните цени от фирмата "Артекс". Заради разкритията за придобитите имоти оставки подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов. Вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, се оттегли от постовете начело на парламентарната група и от вътрешната комисия в Народното събрание.


Част от скандала стана и шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който също се е сдобил с апартаменти в София на по-ниски от пазарните цени, един от които на три нива. Анализ на "Капитал", основан на публично декларираните му приходи и разходи, показа, че Георгиев не е разполагал с доказани средства, за да купи този имот. В същото време разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" и Би Ти Ви показа, че шефът на антикорупционната комисия не е декларирал, но използва тераса от 186 кв.м към същия апартамент, върху която има постройки. Обяснението на Георгиев е, че става дума за общи части на кооперацията, макар изходът към терасата да е единствено от неговия апартамент. Според разследването тя фигурира в обезпечението по ипотечния кредит за покупка на апартамента, за което Георгиев отказа обяснения.
В единствения си публичен коментар по скандала, направен два дни след излизането на първата публикация, президентът обяви, че случаят с апартаментите на управляващите далеч надхвърля обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността.

"Спомняте си, че само преди два месеца на своя годишен отчет призовах Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. И много ясно казах, че ако това не се случи, то търсенето на справедливост и възмездие може да излезе от рамките и механизмите на закона", заяви президентът Радев. Според него това е така, защото няма как антикорупционната комисия, която е назначена и контролирана от Цветан Цветанов, да разследва именно него по "беззъбия" закон, наложен от самият Цветанов.

По закон членове на съвета за национална сигурност са председателят на парламента, премиерът, министрите на вътрешните и външните работи, на отбраната и на финансите, шефът на Държавна агенция "Национална сигурност", началникът на отбраната, ръководителят на разузнаването и секретарят на правителствения Съвет по сигурността. По право участва по един представител на всяка от парламентарните групи, а в зависимост от обсъжданите въпроси за участие могат да бъдат привличани и други представители на държавата или партиите.


По-късно и от ГЕРБ, и от БСП неофициално казаха, че ще отидат на заседанието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK