Иван Костов ще оцени във втора книга създаването на своя партия (видео)

Иван Костов ще оцени във втора книга създаването на своя партия (видео)

© Юлия ЛазароваБившият премиер Иван Костов планира да напише втора книга, "ако има интерес", в която ще попадне и периодът, в който решава да създаде своята партия - ДСБ. Още не определил годините, които ще обхваща тя. Това се разбра от думите му пред Би Ти Ви, където представи излязлата си от печат книга "Свидетелства за прехода", чието представяне е тази вечер.


Връщайки се към събитията от днес, Костов посочи, че малко хора в България знаят, но по оценка на авторитетната неправителствена организация "Фрийдъм хаус" в момента демокрацията на България е в упадък в сравнение със ситуацията през 2008 г. Тогава тя е била консолидирана демокрация, а сега е полуконсолидирана и това означава, че тя проявява много дефекти, обясни Костов. Ние сме в регрес. И е много голям въпросът защо е така. Защо не запазихме онази позиция, коментира той.


Пречките пред прехода


Посткомунистическото общество е основната пречка за осъществяване на прехода – тези хора, които не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат целите на прехода. Техните медии и партии винаги са били срещу самите цели на прехода или срещу средствата за осъществява му. Една от амбицията на книгата е да помогне на хората да си обяснят днешната ситуация, каза Костов за книгата си.
Посочва, че раждането на митовете за онзи период идва от грешната рецепта на прехода, която е една и съща за всички бивши соцстрани, но при всяка от тях е дала различен резултат. Там, където се смяташе, че е дала блестящи резултати, и там демокрацията се оказа със сериозни дефицити, коментира Костов.


"Трябваше да има декомунизация"


Като голяма грешка на своето управление Костов днес посочва това, че "ние не извършихме декомунизиция по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация".


"В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Това означаваше пълна промяна на учебниците по история, промяна на програмата по българска литература – по друг начин да се обучават младите българи – да стават убедени привърженици на демокрацията", обясни бившият премиер.


Обяви и че "не се гордее" с въвеждането на валутния борд и с това, че е "един от тези, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Паричната политика на една банка е изключително важна за икономическата динамика, за макроикономическата стабилност". При неговото управление в условията на хиперинфлация в България бе въведен борда, който се предвижда да остане в сила до влизането на България в еврозоната.


Масовата приватизация е на БСП


В отговор на въпрос за масовата приватизация Костов обяви, че това е била идея на БСП и е проведена почти изцяло от социалистите. Причината е била, че към онзи момент България не е имала налични пари, за да се продават активите срещу пари. "Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Тя се превърна в разочарование", обяви Костов.


Бившият премиер твърди, че не познава настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, която при неговото управление е била назначена в борда на държавната "Техноимпекс", чиито приватизационен екип Нинова по-късно оглавява. "Министрите имаха пълна свобода да назначават своя екип – това беше част от административната реформа – към Валентин Василев (тогава министър на търговията и туризма, към който ведомствено е било това външнотърговско дружество - бел. ред) са тези въпроси", уточни той.


Посочи, че на корицата на книгата е сложена негова снимка от времето, за което пише, за да покаже, че текстът свидетелства за онези години с тогавашните възгледи на автора, а не със сегашните, за да е по-близо до реалността.


Мафия все още има


Разказва, че мафията се е родила с югоембаргото, когато номенклатурата е използвала за контрабанда бившите канали на Държавна сигурност, с което е започнало и голямото натрупване на пари. По едно време, сигурно доста наивно, казвах, че сме спечелили тази битка, спомня си той. Посочи, че тази битка не е лесна, тъй като тя не е срещу определени хора, а срещу определени обществени убеждения и изисква работата на много правителства.


По адрес на днешните скандали с придобити на ниски цени жилища от политици и случая по време на неговото управление с имота на Христо Бисеров Костов посочи, че тези истории се повтарят, защото не биват разкрити. Защо в следващите години не го разкриха, ако се приеме, че ние сме го прикривали, попита риторично той. Обяви, че от 1981 г. живее в къща, построена с помощта на баща му и приятели, въпреки че е бил обявен за човека, заграбил половината страна. Това е било и един от големите мотиватори да напише книгата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK