Из "Свидетелства за прехода 1989-1999" на Иван Костов (откъс)

Корицата на книгата на Иван Костов

© "Сиела"

Корицата на книгата на Иван Костов"Дневник" публикува откъс от книгата на Иван Костов "Свидетелства за прехода 1989-1999" , предоставен от издателството "Сиела". Премиерата на книгата на бившия премиер, лидер на СДС и на ДСБ е тази вечер от 18.30 ч. в Централния военен клуб в София.


Причини за саботирането на реформите


Обществени и политически причини
Посткомунистическото българско общество не осъзнаваше крайната нужда и още по-малко крайната неотложност на западноевропейските реформи. Те не бяха желани от бившите комунисти и от присламчилите се към тях нови демократи. Срещу тези реформи имаше ожесточена политическа съпротива. При това организирана от БКП/БСП с нейния опит в управлението на страната и в манипулирането на общественото мнение, основано на познаване на тежненията на хората. За да стане ясно от какво естество е предимството на организираността, ще посоча само един факт. Още първите предизборни кампании на бившите комунисти бяха професионално проведени. Бяха привлекли експерти по социална психология от Лабораторията по психология към Единния център по философия и социология на БАН, създаден от секретаря на ЦК на БКП и един от инициаторите на насилствената депортация на българските турци чл.-кор. проф. д-р Стоян Михайлов. Впрочем съставът на този силно политизиран Център неслучайно взе много активно участие в политическите процеси след 1989 г. Самият му създател беше избран за депутат в 7-ото ВНС. Тези експерти знаеха как да манипулират нагласите на избирателите. Бяха го правили десетилетия наред.


Историята предопредели неорганизираните, аморфни и постоянно разпадащи се демократични коалиции да преодоляват организираната съпротива на бившата комунистическа партия срещу западноевропейските реформи. Сред политиците, които стояха в челните редици на СДС (изключвам нарочно поставените там лица от репресивните служби), имаше много блестящи хора, но много малко от тях знаеха какво е политика, още по-малко – какво е социология, социална психология и съвсем нямаха представа от пазарна икономика. Някои като Стефан Савов и Петър Дертлиев имаха семеен или личен политически опит, но събран преди половин век. Като нямаха представа от политика, повечето много лесно се поддаваха на манипулации от внедрените сред тях агенти на ДС, още повече че имаха различни цели и стремежи. Много от тях виждаха в демократичната коалиция поле за реализация на личната си представа за демокрация. Дисциплината в общото политическо действие, коректността към съмишлениците и способността да влагат упорити усилия в продължителна и тягостна работа бяха качества, които твърде рядко се срещаха при тях.


Липсата на обществен дебат и опорочените през годините на комунизма обществени нрави допринесоха западноевропейските реформи да не бъдат осъзнати като абсолютна необходимост. Дебатът най-често дерайлираше в дребнотемие, израждаше се в лични разправии и най-вече скандали. Увлечението на медиите към скандалното започва от самия старт на прехода. Нямаше как при жалкото ниво на този дебат хората да разберат къде отиваме, какво ще ни струва това усилие, какви ще бъдат ползите.


Самият дебат на хора с различни мнения, изказвани открито и защитавани с аргументи, беше непознат за посткомунистическото общество. Мнозинството гледаше с подозрение всеки, който има смелостта да защитава личната си гледна точка. Хората бяха свикнали с анонимността. Самата поява на публични говорители дразнеше. Повечето не търпяха и не толерираха появата на нови лидери на обществено мнение. Може би и защото желаещи за тези роли имаше в изобилие. В голямата си част тези кандидати за публично внимание и слава нямаха нужните политически идеи и качества, срещаха присмех и отхвърляне.


Освен това хората не вярваха на думите и аргументите. Повечето думи бяха загубили смисъла си – не изразяваха нищо. Комунистическата практика, която ги беше родила, загиваше пред очите ни. Нова практика още нямаше. Нямаше ги и новите понятия за нея. Когато се появяваха, първоначално ги разбираха малцина. До мнозинството стигаха бавно и по изкривен начин. На него му беше необходимо много време, за да осмисли какво изразяват. Нямаше публични представи какво е "демокрация", "партия", "опозиция", "бизнес", "предприемачески риск", "данък добавена стойност", "данъчен кредит". Нямаше отговор на въпроса "как така едни имат с пари назаем, а други не?". Лесно беше обобщението: "Щом имаш повече от мен, значи си откраднал". Тази представа беше вярна за всички, които имаха повече от останалите при комунизма, но тя се пренесе и в прехода. Порочните практики от миналото, които основно познаваше обществото, дефектираха смисъла на новите понятия за демократични институции, за пазарната икономика и за нейните герои – частните предприемачи. Самата дума "демокрация" се изпълни с отрицателно съдържание. С нея нарекоха властта на организираната престъпност и олигархията.


На всичко отгоре дебатът много рядко се водеше с аргументи. Малцина говореха с аргументи, повечето крещяха. Никой никого не чуваше. Дори не се правеше, че слуша. Политическият авторитет въобще не произтичаше от силата на аргументите. Те бяха заменени с агресия, с охулване и със заплахи. Крещящите не искаха да убеждават в своята правота, а по сталински – ако може, да отстранят опонента, да го няма, да не говори, да се подчини, да бъде осъден, ако не осъден – поне оклеветен. Злоупотребяваше се с доверието на лековерните избиратели, защото то бе единственият източник на сила и политическа тежест. И сега продължава да е така.


Големият дефицит беше пълното отсъствие на обществено убеждение, че на страната е необходимо лидерство. В просветените среди авторитарното лидерство на Тодор Живков беше подигравано десетилетия наред. Освен това то даде плачевен резултат дори за излъчилата и поддържалата го комунистическа партия. Този жалък опит бе изкоренил самата представа, че лидерството е необходимо, за да може обществото да върви напред и да се развива, още повече когато трябва да се реформира. Колцина разбираха, че без самоотвержено лидерство реформите на прехода са невъзможни?


Намирахме се в някаква безизходица, защото българското посткомунистическо общество трудно излъчва лидери. Отнася се осъдително към всяка проява на самочувствие и дързост, които са така характерни за всеки водач. Посреща подозрително всяка чужда способност да се вземат трудни и оспорвани решения; и категорично не вярва, че някой има искрено желание да му служи... Заради самото него, а не заради себе си.


Втората коалиция саботира западноевропейските реформи, защото водеше политиките на бившата комунистическа партия. Най-красноречивите примери за това бяха скрояването на удобна съдебна власт и реанимацията на старите служби за сигурност. Те бяха поставени в основата на реда и сигурността на демократична България.


Такава политика бе и поемането на необслужваните кредити и лихви на държавните предприятия и кооперативите. Историята на БНБ показва, че скриването и опрощаването на безстопанствеността и кражбите е извършвано неколкократно между 1950 и 1989 г. Така десетилетия стереотипът на финансова безотговорност на управляващите на всички равнища – от тези на предприятията до тези на върха на режима, бе оживявал отново и отново. Никога не е било проблем при комунизма да бъдат накарани данъкоплатците да платят сметката на безстопанствеността. Винаги е било считано за допустимо да бъдат ограбвани вложителите в банките. Взима се от пестеливите и се дава на разсипниците, за да има социалистическо равенство. Тази политика бе продължена в огромни мащаби в 1993 и 1994 г.


Имаше ли алтернатива? Напълно съм убеден, че имаше. Ако това поредно опрощаване на дългове не беше направено, първите предприятия и кооперативи щяха да започнат да фалират. Чак тогава фалиралите, а и останалите, щяха да видят с очите си последиците от допуснатите от тях безстопанственост и кражби. Всички щяха да направят и невъзможното, щяха да понесат лишения, да създадат организация и дисциплина; щяха на намерят вътрешни резерви, за да спасят работните си места. Принудата на фалита щеше да дисциплинира държавните предприятия и кооперативите. Тази пазарна принуда бе ампутирана и последиците от нейната липса бяха, че държавата тръгна отново към всеобщ фалит.


Управляващите на държавните предприятия и сега продължават да натрупват безотговорно дългове и очакват държавата да им ги поеме.


Нямаше управленски потенциал да се правят реформите. Политиците се сблъскваха с високата цена на реформите и отказваха да я платят. Затова не вземаха непопулярни решения, не ги налагаха и не изискваха тяхното изпълнение. Това се отнася не само за политиците отляво, но и за значителна част от тези отдясно. Нашата съществена отлика от тях бе, че ние, от управлението на Филип Димитров, имахме волята да вземаме решения, да действаме, да плащаме за грешките си, но страната да продължава напред. Такава воля и управленски потенциал втората коалиция на БСП, ДПС и отцепилите се от СДС нямаше. Затова реформите загубиха своя политически двигател.


*Поради пропуски в паричната политика и забавяния в структурната реформа бе прекратено Третото стендбай споразумение с МВФ. IMF. BULGARIA. Request for Stand-By Arrangement, July 5 1996, p.1.

Ключови думи към статията:

Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Последният (за сега) български ДЪРЖАВНИК. Поклон!

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ИМА БЪЛГАРИЯ!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 2. 2 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 960 Весело

  Взимам пуканки и директно в коментарите

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Тази книга непременно ще си я купя и ще я прочета, а когато синът ми порасне достатъчно, ще му я подаря.

  Едва ли ще дочакам излизането на подобен труд изпод перото на Бай Х - ясно е защо.

  Костов беше и си остава ДЪРЖАВНИКЪТ, а днешните пигмеи могат най-много да му облайват подметките - ръстът им не стига за по-нагоре.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "Липсата на обществен дебат и опорочените през годините на комунизма обществени нрави допринесоха западноевропейските реформи да не бъдат осъзнати като абсолютна необходимост. Дебатът най-често дерайлираше в дребнотемие, израждаше се в лични разправии и най-вече скандали.
  ...
  Самият дебат на хора с различни мнения, изказвани открито и защитавани с аргументи, беше непознат за посткомунистическото общество."

  Всяка прилика с трол-тактиките в този форум НЕ Е случайна.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3156 Любопитно

  Кой може да каже, че тук има дори една неверна дума???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Нещо за кинтите получени от Цветан Василев пише ли в книгата?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Имахме управленец с визия, качества, образование и хъс за общ успех - сменихме го за другаря цар и милиционер-пъдар.
  Надявам се на еволюция в разума и нарастваща непоносимост към крадливи, тъпи, неуки ментета. Надявам се....

 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 842 Любопитно

  До коментар [#8] от "Лелка":

  "Имахме управленец с визия, качества, образование и хъс за общ успех"

  Общ успех в смисъл Ти, Костов и Славчо Христов. Това ли имаш в предвид?

 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Нещо за кинтите получени от Цветан Василев пише ли в книгата?
  —цитат от коментар 6 на moreee


  там захленваше след 1999.
  този му период, коиот е в тази книга, е комбина за далавери с Славчо Христов - Олимпа.
  С него направиха СИБанк и крадоха добре и обилно !

 11. 11 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Чехия приватизира Шкода 1991г. Същата сган която беше срещу бързата приватизация и бързите реформи, сега реве , че сме последни в ЕС. Вижще бързината на приватизацията в бившите соц. и ще установите, че класацията по бързина на приватизацията съвпада с класацията по сатндарта на живота...

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Купих си я! Случих се наблизо до един Orange, влязох, имаха я. Твърди корици, изд. Ciela, 27 лв.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  "По делата им ще ги познаете" казва една мъдра книга. По ДЕЛАТА, Не по ДУМИТЕ. Резултата от делата на Костов ги видяхме всички, собствеността в ръцете на Червената Олигархия.

  А относно писането на книги, той и Хитлер е написал книга, "Майн Кампф". В която също убеждава светът че той е правият. Само глупак може да повярва, че някой политик ще напише книга в която честно ще си признае "Боклук бях". Самият Костов го каза навремето "За да си политик трябва да можеш да лъжеш без да се изчервяваш".

  Иначе процента на глупаците вече е определен, 80%. Само цветът им е различен в различните медии. Тук в Дневник например в анкетите редовно прогнозираха, че ДСБ печели изборите с 60% така че и феновете на Костов са преброени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Единствените анти-комунисти бяха Петър Дертлиев и Милан Дренчев. Но не можеха да вземат властта,защото комунистите от самото начало фалшифицираха изборите. Ако не вярвате,поискайте от Корнелия,Борисов и Доган да отворят архивите на ЦИК от първите избори след "10-ти" и чуйте какво ще ви отговорят.

 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 842 Любопитно

  До коментар [#10] от "WWW":

  В книгата му пише ли за Олимп и фондацията на Ленчето, имаш ли информация?

 16. 16 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Крадлив Костов пак се размърда?
  —цитат от коментар 7 на WWW


  Недейте да обиждате Костов, защото без негова помощ СДС никога нямаше да се сви до „един файтон хора“.

 17. 17 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  Все ще се намери кой. Проблемът е, че мнозина ще повярват. Майка ми например още смята, че всичко е било наред при Жан Виденов и кризата е била заговор за свалянето му.

 18. 18 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 842 Любопитно

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  "Купих си я! Случих се наблизо до един Orange, влязох, имаха я."

  Супер! Я погледни, вътре пише ли за Славчо, Краус, Мистър 10%, РМД-тата и другите далавери?

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  ...че класацията по бързина на приватизацията съвпада с класацията по сатндарта на живота...
  —цитат от коментар 11 на borismt

  И според теб няма никакво значение на КОЙ се дава собствеността? Важното е да е бързо, а че даваме завода на Баневи които ще го нарежат за скрап няма значение? Явно 80% за дебилите е твърде оптимистична оценка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "Никога не е било проблем при комунизма да бъдат накарани данъкоплатците да платят сметката на безстопанствеността. Винаги е било считано за допустимо да бъдат ограбвани вложителите в банките. Взима се от пестеливите и се дава на разсипниците, за да има социалистическо равенство. Тази политика бе продължена в огромни мащаби в 1993 и 1994 г.

  Имаше ли алтернатива? Напълно съм убеден, че имаше. Ако това поредно опрощаване на дългове не беше направено, първите предприятия и кооперативи щяха да започнат да фалират. Чак тогава фалиралите, а и останалите, щяха да видят с очите си последиците от допуснатите от тях безстопанственост и кражби. Всички щяха да направят и невъзможното, щяха да понесат лишения, да създадат организация и дисциплина; щяха на намерят вътрешни резерви, за да спасят работните си места. Принудата на фалита щеше да дисциплинира държавните предприятия и кооперативите. Тази пазарна принуда бе ампутирана и последиците от нейната липса бяха, че държавата тръгна отново към всеобщ фалит."

  Костов е виновен, нъл тъй? Виновен, че махна от гърба на данъкоплатците десетки пробити каци като БДЖ, дето още го храним за нищо!

  Истинско чудо е, че след погромът "масова приватизация" и поредната върна фалити, Костов не само успя да изправи държавата на крака, но и да е я вкара в евроатлантическа орбита. 18 години вече разните БКПта не могат да заличат направеното от него само за 4 години (нищо време в политиката!).

  А смятайте къде щяхме да сме сега, ако ДС не беше спретнал "превратчето" с Крадлив Дедо и последвалите тройни коалиции? Срам и позор за всички, които се поддадоха на манипулациите (четете статията горе относно т.нар. социална психология) на такива като кръга "Труд" - робинята Велева, кланът Заркови...

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  "Иначе процента на глупаците вече е определен, 80%. "

  Ако си мислиш , че си извън тези 80%, лъжеш се.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#10] от "WWW":


  До коментар [#18] от "moreee":

  Аман вече!!! Стига бре червени тролове! Няма значение дали един политик е корумпиран,(като Костов),а дали върши работа в полза на народа си! Стига с тая корупция. Нарочно отклонявате вниманието в страни от важните теми. То и Левски е бил корумпиран,и Стамболов...

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Накратко, по онова време си бяхме като бойлери, гледани на изкуствена светлина и автоматични хранилки и поилки.
  И изведнъж се оказахме на зелена трева, ярко слънце, иди се оправяй.
  Не знам дали за всички е ясно това сравнение, но аз съм купувала навремето "пенсионирани" кокошки от такава ферма и мога да кажа, че е страшна гледката.. А ние как сме издържали, не знам...

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Нещо за кинтите получени от Цветан Василев пише ли в книгата?
  —цитат от коментар 6 на moreee


  Прочети я , за да разбереш.

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Героизирането на Костов не е сериозно.
  Да, имаше и положителни неща определено, но да се говори за него като за някакъв голям държавник е вече в повече.
  Нека си пише книгите, но и в тях нещата вероятно са представени удобно за неговата гледна точка, нормално.
  Малко хора могат да си признават грешките.

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#13] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":


  "По делата им ще ги познаете" казва една мъдра книга. По ДЕЛАТА, Не по ДУМИТЕ. Резултата от делата на Костов ги видяхме всички, собствеността в ръцете на Червената Олигархия. ....
  —цитат от коментар 13 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Нещо не се чувствам нито червен, нито олигарх...На тебе оставям да сравниш живота по Виденово време с този след това. А, да не забравиш да споменеш, че основна заслуга за влизането в НАТО има царя, а в ЕС ни вкараха комунягите...

 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#26] от "НеКой":

  Ми що не го обориш? Или с фактите трудно се спори?

 29. 29 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  "дъщеря му колко и даваха от КТБ за консултации?
  50 000 на мсец ли беше?"

  15 хил. евро на месец. Отделно квесторите които фалшифицираха документите за да могат Костов и дъщерите му да спасят парите си в КТБ в момента ги съдят.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всичкото това е ясно, но историята няма такова значение, ако не действаме ДНЕС.
  Редно е да изритаме цялата комунистическа измет на предстоящите избори, включително и предрешените като европейски демократи ГЕРБ

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#21] от "c.b.o.":

  "... смятайте къде щяхме да сме сега, ако ДС не беше спретнал "превратчето" с Крадлив Дедо и последвалите тройни коалиции?"

  И с неговия гавазин, изстрелян във висока орбита от генерал Бригадир Аспарухов, тогава официалният резидент на КГБ в България... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Имено жалкото интелектулно ниво,липсата на морал, дефицитът на разум и животинския инат на маргинализирания балкански субект,живял две поколения в развъдник,го правят да изглежда същество от друг вид,в очите на европееца ,който и днес продължава да мисли,че това номадско съдзание,попаднало по някакво зло стечение на обстоятелствата тук,в Европа,е в основата на всички беди сполетели стария континент,след приемането му,в европейското семейство....

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#19] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":


  И според теб няма никакво значение на КОЙ се дава собствеността? Важното е да е бързо, а че даваме завода на Баневи които ще го нарежат за скрап няма значение?
  —цитат от коментар 19 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Точно така! Унгарците проведоха най-бързото раздържавяване, продаваха на откровена загуба и без много да им пука на кого, стига да плати.
  Ако това беше направено през 1991 нещата щяха да се случат. Тогава такива като Баневи нямаха пари...

 35. 35 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Гневно

  До коментар [#26] от "НеКой":

  Ушанка, кажи пак за Костов и масовата приватизация! Баси трола позитански!!!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 36. 36 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#25] от "tacheaux":
  Трудно защото вероятно трудно чете. За такива като тях имаше ПУГ (Политическа Учебна година), където на прост пролетарски език обясняваха тезисите на поредния конгрес на БКП!

 37. 37 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Интересно е да прочетем тази книга, може пък да помогне на хората с демократични възгледи да избегнат същите грешки.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 38. 38 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Никога не е било проблем при комунизма да бъдат накарани данъкоплатците да платят сметката на безстопанствеността. Винаги е било считано за допустимо да бъдат ограбвани вложителите в банките. Взима се от пестеливите и се дава на разсипниците, за да има социалистическо равенство. Тази политика бе продължена в огромни мащаби в 1993 и 1994 г.Имаше ли алтернатива? Напълно съм убеден, че имаше. Ако това поредно опрощаване на дългове не беше направено, първите предприятия и кооперативи щяха да започнат да фалират. Чак тогава фалиралите, а и останалите, щяха да видят с очите си последиците от допуснатите от тях безстопанственост и кражби. Всички щяха да направят и невъзможното, щяха да понесат лишения, да създадат организация и дисциплина; щяха на намерят вътрешни резерви, за да спасят работните си места. Принудата на фалита щеше да дисциплинира държавните предприятия и кооперативите. Тази пазарна принуда бе ампутирана и последиците от нейната липса бяха, че държавата тръгна отново към всеобщ фалит."Костов е виновен, нъл тъй? Виновен, че махна от гърба на данъкоплатците десетки пробити каци като БДЖ, дето още го храним за нищо!Истинско чудо е, че след погромът "масова приватизация" и поредната върна фалити, Костов не само успя да изправи държавата на крака, но и да е я вкара в евроатлантическа орбита. 18 години вече разните БКПта не могат да заличат направеното от него само за 4 години (нищо време в политиката!).А смятайте къде щяхме да сме сега, ако ДС не беше спретнал "превратчето" с Крадлив Дедо и последвалите тройни коалиции? Срам и позор за всички, които се поддадоха на манипулациите (четете статията горе относно т.нар. социална психология) на такива като кръга "Труд" - робинята Велева, кланът Заркови...
  —цитат от коментар 21 на c.b.o.


  Където бяхме и тогава - пред Румъния. Вместо това сега сме стабилно на дъното, много след Румъния...

 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ще я прочета с удоволствие.

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":Я погледни, вътре пише ли за Славчо, Краус, Мистър 10%, РМД-тата и другите далавери?
  —цитат от коментар 18 на moreee


  И да пише – няма да ти каже!
  Този е от породата на Владимир Левчев. Благодарение на баща си, Л.Левчев, израснали по правителствени резиденции и яли от ловната софра на Т. Живков. След 1989г. станали СДС-ари обвиняващи комунистите като бай Иван железничаря за дълговете на НРБ.

  До коментар [#18] от "moreee":

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Единствените анти-комунисти бяха Петър Дертлиев и Милан Дренчев.
  —цитат от коментар 14 на deaf

  Тези са от старата гвардия, минали през лагерите и за да си спасят живота престанали да се борят. Истинските антикомунисти които не престанаха с борбата бяха такива като бай Илия Минев или Едуард Генов. Бай Илия Минев го обградиха с ДС чегентата като Румен Воденичаров, не го пуснаха на трибуната на "Александър Невски". А Едуард Генов го екстрадираха на Запад непосредствено преди 10 ноември 1989г.

  Разчистваха пътя на режисираната опозиция, на такива като Костов а преди него Петър Берон /агент "Бончо"/, Тренчев /агент "Павлов" на ДС още като ученик/, Жоро Дантелата който пламенно викаше от трибуната "Долу БКП!" но е бил доносника "Николай" от Шесто /политическата полиция" , водещият икономически експерт при Костов Венци Димитров /агент "Попов"/, Кръстьо Петков от профсъюзите /агент "Еленков"/ и още стотици други поставени на ВСИЧКИ възлови постове.

  Впрочем ако някой е чел книгата, как Костов обяснява тайните си срещи с Николай Добрев на Копитото? Срещи проведени без знанието и разрешението на координационният съвет на СДС. Където се уговарят как ще му бъде предадена властта и никой от БСП няма да бъде наказан за националната катастрофа?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#37] от "stein":

  "Интересно е да прочетем тази книга, може пък да помогне на хората с демократични възгледи да избегнат същите грешки."

  След "Течна дружба" на Иво и книгата за Белене на моя скъп приятел Борето Скочев, това се очертава да е най-стойностният труд от български автор, публикуван в последните години.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Героизирането на Костов не е сериозно.Да, имаше и положителни неща определено, но да се говори за него като за някакъв голям държавник е вече в повече.Нека си пише книгите, но и в тях нещата вероятно са представени удобно за неговата гледна точка, нормално.Малко хора могат да си признават грешките.
  —цитат от коментар 26 на НеКой


  Кой е по-голям от него през прехода? М? Господарят ти Доган ли?

  No Pain No Gain
 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  Боко ако е тарикат, ще проèте тази книга и ще я наизусти.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 45. 45 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 842 Любопитно

  До коментар [#23] от "deaf":

  "Няма значение дали един политик е корумпиран,(като Костов),а дали върши работа в полза на народа си! "

  И какво точно свърши Костов за народа си?

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Накратко, по онова време си бяхме като бойлери, гледани на изкуствена светлина и автоматични хранилки и поилки.И изведнъж се оказахме на зелена трева, ярко слънце, иди се оправяй.
  —цитат от коментар 24 на АзКлавдия

  Че бяхме невероятно наивни и с лекота ни излъгаха е факт. Само че някои все пак си взехме поуката и поумняхме а други продължават да ги лъжат такива като Костов.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "WWW":До коментар [#18] от "moreee":Аман вече!!! ... Няма значение дали един политик е корумпиран,(като Костов),а дали върши работа в полза на народа си! ...
  —цитат от коментар 23 на deaf


  На тебе значението на думата „КОРУПЦИЯ“ ти е непознато.
  Ще те просветя!

  КОРУПЦИЯ е злоупотребата с обществена служба
  за ЛИЧНО облагодетелстване.

  До коментар [#23] от "deaf":

 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "c.b.o.":

  Смесването на името на Иван Костов с Дай българите е пряка обида към него.
  Не си ли даваш сметка?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  По-диво разграбване, отколкото в неговото управление, НЕ е имало!

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":"дъщеря му колко и даваха от КТБ за консултации?50 000 на мсец ли беше?"15 хил. евро на месец. Отделно квесторите които фалшифицираха документите за да могат Костов и дъщерите му да спасят парите си в КТБ в момента ги съдят.
  —цитат от коментар 29 на moreee


  И отгоре на това ЛЪЖЕШЕ пред очите на цял народ, че нямал никакви интереси в КТБ! Помня как го засякоха в едно ТВ предаване за влоговете там, журналист от Капитал беше. И ще му вярвам на такъв безсрамен лъжец?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#7] от "WWW":


  До коментар [#29] от "moreee":

  Ей Вата. Вървете да си разменяте свинщини за Костов в "Чума".
  Тук не е мястото за лъжите ви.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Весело

  Хубавото на такива статии е, че дават възможност да бъдат преброени десетките рублофилски тролове - герберушки, позитанушки, атакисти и т.н.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 53. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#50] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Кой точно е лъжец и какви интереси?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 346 Неутрално

  ....Изключвам нарочно внедрените в СДС лица,от репресивните служби...

  Българските репресивните служби и днес са част от икономическия и политическия живот на страната.Внедряват,осветляват,възстановяват,отстраняват....
  Пипалата на този тиквоглав змей,са хванали в смъртна хватка икономиката,енергетиката,финансите,банкирането и бавно но сигурно,с постоянство на термити, щавят,глозгат и раздават порции....

 55. 55 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Накратко, по онова време си бяхме като бойлери, гледани на изкуствена светлина ...
  —цитат от коментар 24 на АзКлавдия


  Е, такова по-тъпо сравнение „бойлери, гледани на изкуствена светлина“ само ти може да направиш.
  БОЙЛЕРИ ?!?

  До коментар [#24] от "АзКлавдия":

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#19] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Точно така! Унгарците проведоха най-бързото раздържавяване, продаваха на откровена загуба и без много да им пука на кого, стига да плати.
  Ако това беше направено през 1991 нещата щяха да се случат. Тогава такива като Баневи нямаха пари...
  —цитат от коментар 34 на lz73

  Имаха ги парите, от тези $10 млрд външен дълг поне $3-4 млрд са потънали в офшорните сметки.

  Решението беше друго, собствеността да се дава на водещи западни фирми ако ще даром, но срещу задължението за инвестиции, запазване предмета на дейност и основната част от персонала. Така щеше да бъде отрязан достъпа на Червената Олигархия до собствеността и КГБ/ГРУ/ДС сценарият комунистите да станат капиталисти се проваляше. И не беше късно дори в 1997г, все още основната приватизация не беше направена.

  Но в КГБ школата в Кременчуг където Костов е учил за "летец" други задачи са му поставяли.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  https://www.dunavmost.com/novini/dashteryata-na-ivan-kostov-lapna-270-bona-ot-firma-na-tzvetan-vasilev
  Дъщерята на Иван Костов лапна 270 бона от фирма на Цветан Василев

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  https://www.monitor.bg/bg/a/view/19521-Лаборантът-Костов-и-неговите-чудовища

  Лаборантът Костов и неговите чудовища
  Командира подмени прехода, инсталира ченгета на всички ключови позиции и раздаде държавата на „синовете” си. След двата му бизнеспроекта и политическият фалира, сега готви нов.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  https://www.monitor.bg/bg/a/view/18865-Костов-разпродаде-20-млрд-активи-за-жълти-стотинки

  Костов разпродаде 20 млрд. активи за жълти стотинки
  Срещу това в хазната влязоха само 2 млрд. лева. Запазената марка на грабежа му беше РМД. Почти всички сделки вонят на клиентелизъм.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#53] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  "Кой точно е лъжец и какви интереси?"

  Чети бе момче, в интернет всичко пише. Костов и дъщерите му имаха над половин милион влогове на преференциални лихви които не са гарантирани. Вероятно платиха на квесторите да ги преобразуват в обикновени и си дръпнаха парите. В момента квесторите поради тая причина са подсъдими.

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  https://www.monitor.bg/bg/a/view/77865-kТБ-дойната-крава-на-клана-Костови

  KТБ - дойната крава на клана Костови
  Парите на ДСБ също на съхранение там, банката приютява фондация "Демокрация"

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#46] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  "Че бяхме невероятно наивни и с лекота ни излъгаха е факт. Само че някои все пак си взехме поуката и поумняхме а други продължават да ги лъжат такива като Костов. "

  Имаш неоправдано високо мнение за себе си.

 63. 63 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#1] от "c.b.o.":

  Да бе държавник.

  Иван Костов е за съд!
 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#57] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  До коментар [#58] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  До коментар [#59] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  До коментар [#61] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Жалко човече. Събрало си всички комунистически измами на едно място.
  А бях те взел почти за човек.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#53] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":"Кой точно е лъжец и какви интереси?"Чети бе момче, в интернет всичко пише. Костов и дъщерите му имаха над половин милион влогове на преференциални лихви които не са гарантирани. Вероятно платиха на квесторите да ги преобразуват в обикновени и си дръпнаха парите. В момента квесторите поради тая причина са подсъдими.
  —цитат от коментар 60 на moreee


  Такива като него четат само партийна литература.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6858795
  Квесторите на КТБ променили договори, за да вземат Иван Костов и още 8 по 100 000 евро

  Те нямали право на обезщетения от фонда за гарантиране на влоговете, защото били с преференциални лихви

  И тук възниква въпросът, за какви ЗАСЛУГИ към Банката на Мафията фамилията Костови имат преференциални лихви там? Точно щерката на Костов ли е най-добрият web дизайнер в България че КТБ сключват договор с нея за 30,000лв МЕСЕЧНО да и прави сайт?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Свидетелства за прехода 1989-1999" на Иван Костов трябва да се дават не по книжарниците, а в съда !

  [email protected]
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Ако Филип Димитров не беше изманипулиран от кимунистите да иска вот на доверие за правителството си,който естествено загуби,сега България щеше да е друга държава......

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  По-диво разграбване, отколкото в неговото управление, НЕ е имало!
  —цитат от коментар 49 на султана глаушева


  Имаш предвид това на Жан Виденов, нали?

 71. 71 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#65] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Възниква въпроса за незнанията ти по нищо.

  Разваля договора с банката Костов.
  При това положение "губи" лихвите, но влога си получава на мига и НЕ беше забранено от закона.

  Ум има Костов. Не е като ....разни фредита.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Накратко, по онова време си бяхме като бойлери, гледани на изкуствена светлина и автоматични хранилки и поилки.И изведнъж се оказахме на зелена трева, ярко слънце, иди се оправяй. Не знам дали за всички е ясно това сравнение, но аз съм купувала навремето "пенсионирани" кокошки от такава ферма и мога да кажа, че е страшна гледката.. А ние как сме издържали, не знам...
  —цитат от коментар 24 на АзКлавдия


  Добре де, ти може и да си била кокошка, ама не ни дърпай всички при теб.

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#64] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
  "Жалко човече. Събрало си всички комунистически измами на едно място.
  А бях те взел почти за човек."

  Тоя се има за поумнял. Не вярвал на Костов, но вярва на всички комунистически лъжи за него.

 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Ако Филип Димитров не беше изманипулиран от кимунистите да иска вот на доверие за правителството си,който естествено загуби,сега България щеше да е друга държава......
  —цитат от коментар 68 на val1320


  Само че някои твърдят, че Костов му е бил дал такъв съвет.

  Все пак аз смятам, че и да не беше поискал вот на доверие пак щяха да го свалят. Просто такова беше съотношението на силите, достатъчно е да се видят действията на основните играчи след това във времето.

  Този Преход беше проведен изцяло по Сценарий разработен от КГБ/ГРУ/ДС с изпълнители своевременно внедрени на всички важни политически, икономически и медийни постове. Напълно под КОНТРОЛ. А такива като Костов бяха ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ на този сценарий.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Радвам се че признава грешката за спасяването на държавните предприятия и даването им в ръцете на комунистически бизнесмени без желание за развитие. Иначе за другото си беше прав. Ако сега направи партия - гласувам за него. И един съвет - много по-крайни мерки и твърди действия срещу червената чума.

 78. 78 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#21] от "c.b.o.":"... смятайте къде щяхме да сме сега, ако ДС не беше спретнал "превратчето" с Крадлив Дедо и последвалите тройни коалиции?"И с неговия гавазин, изстрелян във висока орбита от генерал Бригадир Аспарухов, тогава официалният резидент на КГБ в България... 😈
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  И официални резиденти ли е имало това КГБ? А официални агенти?

 79. 79 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Костов извини ли се на студентите на които е писал двойки за невярване в комунистическия марксизъм-шаманизъм?

 80. 80 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1575 Разстроено

  До коментар [#49] от "султана глаушева":
  най дивото разграбване е при идването на оф на власт 46година. От там все по нанадолнището

  ум море, глава шамандура
 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#77] от "Deaddark":

  "Ако сега направи партия - гласувам за него. И един съвет - много по-крайни мерки и твърди действия срещу червената чума."

  Съгласен!

  Валтер Калашников, Костя Копейкин, разните "паравоенни" отрепки, оскверняващи светлото име на Васил Левски - арестувани и в затвора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Успех на книгата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 83. 83 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Книгата я получих преди няколко дни - за мен това е безценен извор за най-новата българската история. Препоръчвам я горещо на всеки любознателен човек, особено на хората от младото поколение, които не са били преки свидетели на събитията от 1989 г. до 1989 г. асетне. Но и за такива като мен, които макар и свидетели бяхме достатъчно млади, за да можем да осмислим случващото се с нас и около нас.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 84. 84 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Боко ако е тарикат, ще проèте тази книга и ще я наизусти.
  —цитат от коментар 44 на Alarmstufe: Rot


  Бойко що предговори на книги е прочел... А и "Оцеола" - цялата!!!

 85. 85 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1081 Любопитно

  Какво значение има, какво е казал някой, какво интервю е дал, какви събранини съчинения е написал при положение че всичко това ни е минало пред очите?!
  'По делата им ще ги познаете'.

 86. 86 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "И какво точно свърши Костов за народа си?
  —цитат от коментар 45 на moreee


  Черен неблагодарник!

 87. 87 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#55] от "ebf52574941":

  Да се чете "бройлери", техническа грешка.
  Всички го разбраха, само ти имаш нужда от специално обяснение.

  Доброто е заразно
 88. 88 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 696 Неутрално

  По-диво разграбване, отколкото в неговото управление, НЕ е имало!
  —цитат от коментар 49 на султана глаушева


  Ега ти разграбването! От хиперинфлация - по 5.6% ръст на БВП на година. А в резултат на това "диво разграбване" външният дълг на България започна да намалява за пръв път от десетилетия. Дай Боже по-често такова "диво разграбване"!

 89. 89 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#77] от "Deaddark":

  Той има партия - ДСБ.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 90. 90 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#80] от "DonKey Hot":
  И то е диво. Така е.

  Мърфи е оптимист!
 91. 91 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  "Събудих се на 1 март 1990 година и усетих че съм антикомунист. Предишният ден беше последният ден от зимната сесия в МЕИ В.И.Ленин, където се бях уредил като идеологически работник и преподавах Политикономия на социализма. Писах много двийки него ден. Нямаха дисциплина келешите да четат класиците на марксизма-ленинизма и вече все на запад гледаха."

 92. 92 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Ще си я купя и ще я прочета. Участвал съм активно в някои събития, но погледнато сега, преосмислянето е наложително. Жалко за похабената енергия.

 93. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#79] от "blondofil":

  Такива студенти не съществуват.
  Има мързеливи студенти.

  Да, това имам предвид. Политическата икономия.......е без историята на бекатепето им трябва да се учи. И студент неучил нея не е учил и останалото.
  Та няма за какво да се извинява Костов.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#67] от "karabastun":


  Всички знаеха за далаверата на фондацията през югоемебаргото на жена му, партийната секретарка.
  —цитат от коментар 67 на karabastun


  Гласуващ за марешки/КГБ.

  Кои са тия всички?
  Варненски внушения....настрани. Тук повечето хора имат мозък.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#76] от "Ivan Prodanov":

  Пукаш се от яд, нали?
  От твоите никой книга не може да напише. Просто не го може.
  А и да напише никой няма да я купи. А дори да я подаряват никой няма да я прочете.
  Също като съчиненията на другаря Т. Живков и Леонид Памперс Брежнев.

  А Костов го може. И има какво да каже.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1657 Весело

  Героизирането на Костов не е сериозно.Да, имаше и положителни неща определено, но да се говори за него като за някакъв голям държавник е вече в повече.Нека си пише книгите, но и в тях нещата вероятно са представени удобно за неговата гледна точка, нормално.Малко хора могат да си признават грешките.
  —цитат от коментар 26 на НеКой


  ..........ся ше видя да я поръчам.........да го видиме тоз ПИСАТЕЛЛЛ......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 97. 97 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Решението беше друго, собствеността да се дава на водещи западни фирми ако ще даром, но срещу задължението за инвестиции, запазване предмета на дейност и основната част от персонала.
  —цитат от коментар 56 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  По-добре да си здрав и богат отколкото беден и болен. Нъл тъй? Сега ти е лесно да даваш рецепти ама никой не ги щеше нашите скапани предприятия - дори и даром. А дълговете им? Тях кой щеше да ги плати? Пример: До ден днешен правят опити да продадат "Радомир Метал" за едно евро и не могат. Идваха всякакви - китайци, израелци, японци, германци, американци... Идваха и не можеха да се начудят на това социалистическо безумие струващо ни (на нас, на децата и внуците ни) 10 млрд. USD! Всичките ни мастодонти служеха да произвеждат пара за свирката. Последният генсек на БКП - Петър Младенов в култовият си доклад произнесен на декемврийският Пленум на БКП през 1989-та каза: "Другари, повярвайте, няма нито едно българско предприятие което да струва повече от шепа жълти стотинки!" Прочухме се и с единствената в целия свят рафинерия (Нефтохим Бургас) работеща на загуба и натрупала 170 млн. USD дългове!


  Друг е въпросът, че България преди мандата на Костов вече беше поела задължение пред МВФ най-големите 73 "структуроопределящи" предприятия да бъдат ЛИКВИДИРАНИ!!!! Това споразумение подписа в качеството си на министър-председател през 1996-та Жан Виденов. Срокът за изпълнението на това задължение започна да изтича още с идването на Костов на премиерският пост.

 98. 98 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Да сравним Костов и Вацлав Хавел, и ще си отговорим защо България е това което е, И Чехия е това което е.
  Какво очакваш от страна в която най-големият антикомунист е преподавателят по идеологически дисциплини др. Костов. Имаше лежали по лагери и дисиденти, но такива като Костов ги натикаха в миша дупка.

 99. 99 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Чета я в момента, до към 100-тната страница съм. В типичен ясен стил, точно...Странно е да видя собствените си преживявания от онези години през очите на основен участник. Препоръчвам я на всеки, който иска да преосмисли нещата и да се наслади на интнересно четиво.

 100. 100 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Весело

  Вата,
  някое ще се опита ли пак да оспори това И мое твърдение.
  Щото го оспорвахте през последните десет години.
  Държавна Сигурност нали била мъртва от 90-та година бе?

  ..................... манипулации от внедрените сред тях агенти на ДС.............

  НАРОЧНО не прочетох досега откъса. Исках да видя дали не греша за нещо вкл. и днес.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK