Цветанов се отказа да е нещатен сътрудник на ГЕРБ в парламента

Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров

Цветан ЦветановТъй като винаги използвам централния вход на всички институции, в които влизам, и за да ограничим всички спекулации и погрешни интерпретации с внушения, разговарях с колегите от ПГ на ГЕРБ и по мое искане ще бъда заличен като нещатен сътрудник. Това написа заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във фейсбук профила си "във връзка с различни спекулации за завръщането ми в парламента "през задния вход".


Премиерът Бойко Борисов по-рано днес се обяви против това бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да заеме позицията парламентарен сътрудник. "Ще дам на Цветанов право да промени статута си веднага. Не може толкова тежко наказание да получи - да напусне парламента, да напусне шефското място на парламентарната група, шефското място на комисия по сигурност и заради този договор да се внесе съмнение, че това е едва ли не пунта мара, казано на преводен език. Това е просто несериозно. Той, понеже е убеден в своята невинност и още не може да схване всъщност в каква ситуация се е поставил. Да му се чуди човек", каза Борисов пред журналисти в Брюксел.


След подаването на оставката ми като народен представител и гласуването й от парламента на 29 март 2019 г. веднага съм върнал по съответните правила картата си на народен представител, отбелязва Цветанова. Той уточнява, че за да може да влиза в сградата на Народното събрание, когато се налага за срещи с представители на други парламентарни групи или с народни представители от ГЕРБ, му е издаден пропуск на нещатен сътрудник към парламентарната група на ГЕРБ. Цветанов подчертава, че този пропуск осигурява единствено достъп до сградата на Народното събрание и издаването му категорично не е обвързано нито с подписване на договор, нито с получаването на възнаграждения. Според него "издаването на такъв пропуск е в съответствие с вътрешната нормативна уредба за осигуряване на допуск до сградата на парламента на политически лица от всички политически партии и по никакъв начин не означава "връщане в българския парламент през задния вход" както за мен, така и за всеки, който има издаден пропуск от различните парламентарни групи.
В момента имам изключително напрегнат график от срещи със структурите на ГЕРБ в цялата страна и не смятам да хабя енергията си за друго, пише още Цветан Цветанов.


Цветанов подаде оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ и като депутат след публикация за новия му апартамент в столичния квартал "Изток", купен от строителната компания "Артекс" на по-ниски от пазарните цени. Той обаче запази поста си на заместник–председател на ГЕРБ и е председател на предизборния щаб за европейските избори.


Пропуски за парламента, оформени като за "нещатен сътрудник", имат и заместник-председателите на Националния съвет (НС) на БСП Кирил Добрев, Владимир Москов и Деница Златева, както и Бриго Аспарухов, който е член на Изпълнителното бюро на НС на БСП.


Бившите депутати от ДПС Юнал Лютфи и Янко Янков също са "нещатни сътрудници" на ДПС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK