След побоя и протестите управляващите призоваха за спокойствие в Габрово

Красимир Ципов

© Анелия Николова

Красимир ЦиповУправляващите призоваха гражданите на Габрово за спокойствие след протестите заради побоя, нанесен на продавач от роми. В парламента зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов изнесе хронологията на събитията и обяви, че е имало забавяне в реакцията на Областната дирекция на МВР, заради което се прави проверка. При установяване на нарушения ще бъдат предприети дисциплинарни мерки.


След като роми нанесоха побой на продавач в магазин на 7 април, в четвъртък в Габрово се проведе втори протест, на който се събраха около 800 - 900 души. Стигна се до хвърляне на камъни и бомбички. Според Ципов извършителите на побоя са разпознати веднага, но са задържани три дни по-късно.


"Макар и гневът да е справедлив, най-важното е да съхраним спокойствието в Габрово", обяви народният представител от ГЕРБ Николай Сираков, който е бивш кмет на града. Той каза, че вече се вземат мерки, за да се прекратят несправедливости като получаване на фалшиви телкове за роми и социални помощи чрез манипулации.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Закъсняхте. Красо яхна протеста. Щом се появиха агитките в командировка. Нападнали няколко къщи с роми, които работели. Извършителите не били оттам, ама кой му пука. Избори са. Съвсем добра позиция и на Герб и на Бсп в Габрово. Най- добре е като хвърляш коктейл молотов, камъни и си с маска , да те вкарат също при ромите в ареста. Забавно ще е да се види дали задържаните скинове са от Габрово изобщо, дали са съдени и дали имат поне ден трудов стаж.

 2. 2 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 241 Весело

  Ааа, нема такива филми. Аз си оставам неспокоен. Кибритлия съм. Палим на четвърт оборот.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Весело

  Усетиха се, че прегориха тенджерата в която ни сваряват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Това е добре, само че спокойствие в Габрово скоро няма да има, докато не бъдат изселени незаконно пребиваващите. Това е главното искане на протестиращите.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2256 Любопитно

  Това е добре, само че спокойствие в Габрово скоро няма да има, докато не бъдат изселени незаконно пребиваващите. Това е главното искане на протестиращите.
  —цитат от коментар 4 на Voiko

  И къде да бъдат изселени? Къде е законното им обитание? Тези протестиращи всички ли живеят в Габрово, та така са се загрижили за спокойния живот в града? Или са обезпокоени и възмутени граждани на повикване?

 6. 6 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви призиви за спокойствие?! Нали точно управляващите организираха или поне благословиха "протестите". Били "справедливи"... Кое е справедливо? Заради пиянско спречкване да се рушат къщи на хора нямащи нищо общо?!
  КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ПРИЛОЖИ ЗАКОНА СРЕЩУ ОРГАНИЗАТОРИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ В РАСИСТКИТЕ ПОГРОМИ?

  Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 и 2 или системно допуска извършването на такива деяния, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и с обществено порицание.
  (4) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.

  л. 163. (1) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност се наказват:
  1. подбудителите и предводителите - с лишаване от свобода до пет години;
  2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) всички други - с лишаване от свобода до една година или с пробация.
  (2) Ако тълпата или някои от участниците са въоръжени, наказанието е:
  1. за подбудителите и предводителите - лишаване от свобода от една до шест години;
  2. за всички други - лишаване от свобода до три години.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Ромите са цигани, нека да не променяме фактите.
  А циганите станаха нагли, затова трябва да се реагира така след всяка тяхна нова изцепка. А скоро пак ще има такива, не се безпокойте. Те друг начин на живот не знаят.
  Между другото къде е статията на главния циганолог КК от БХК?
  Или чака някой от тях да изяде дваа три шамара, за да се разпише?

 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  десет години гербажийте лигавиха циганите и си затваряха очите за мизериите им,защото трябва да ги преизбират. още през деветдесетте ,габрово се напълни с гастролиращи циганя . даже местните цигани сами са се мъчили да ги изгонят,защото са знаели какво ше споследва. е,случи се. сега сичкото циганин ше пострада заради най-наглите от тях.

 9. 9 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 809 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=7Kr_A4wQo1M

  Дончев и кметицата добре се окъпаха в народната любов :)

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Спокойствие няма да има, докато обществото не види мерки, които реално връщат циганите в рамките на Закона !!!!!!

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#4] от "Voiko":

  Ти, чуваш ли се какво говориш? Да изселят незаконно настанилите се?!? Това означава, много опасен прецедент! Властта се страхува много от това. Ами, ако и на други места скочат? Представяш ли си, за какво става въпрос?
  Междувременно, всякакви представители на политическите сили, започнаха да пеят приспивни песни, как се вземали мерки, за да се пресекат фалшивите ТЕЛК-ове и социалните помощи получавани с измама. Все неща, които се знаят от години и нямат нищо общо, точно с този случай. Значи, много добре знаят, какво дразни обществото, но въобще не са си мръднали задниците, за да решават тия проблеми!
  Естествено лъжат, че правят вътрешна проверка в МВР. Гледат просто, да баламосват жителите на Габрово, че се прави нещо. По принцип полицията, въобще не се занимава със случаи, като този и може да си сигурен, че има още много подобни. Просто е нямало камери и не се е разчуло. Полицията на практика, едва ли не толерира циганската и битовата престъпност, като не се занимава с нея. Прибират някой за 24 часа, докато се успокоят страстите и толкова. До следващият път. Просто, полицията не иска да работи...! Това е основният проблем.

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2256 Весело

  Щом Ципов е гарант за обществения ред, можем да сме спокойни.

 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Цецо - в пенсия, Томи - новият Втори в ГЕРБ ! Така се прави - малко цигани, малко лумпени, малко заблудени граждани, много джандари, милиционери и няколко камери. Някога така изгряваха звездите на дръндарския мнгал доган и останалите мастии на ДС.

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Представям си. Същото се случи и в село Войводиново и там вече ги няма незаконно изградилите някакви постройки, в които живееха.

 15. 15 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Съпругата на Томислав Дончев Светлана Дончева коментира във Фейбука си протестите и сблъсъците в Габрово, до които се стигна, след като магазинер беше пребит от трима роми.

  "Габровци искат да видят града си чист от придошлите цигани. Те недоволстват от тяхното присъствие, начин на поведение, навици и култура. Не разбират как циганите буквално нахлуха в града през последните няколко години. Те искат да видят решителни мерки от страна на властта по отношение на контрола върху тази група, която не желае да се впише в установените порядки на града. Искат спокойно да се грижат за децата си, без да бъдат притеснявани от тумби мургави младежи, които са решили да пият бира по детските площадки. Искат да почиват на спокойствие в домовете си, без да чуват чалга с децибели до небето. Искат да влизат спокойни в магазините на града и да не бъдат нападани от пияни или дрогирани цигани. Искат справедливост, искат ред, искат достоен живот! Заслужават го! Заслужават и много повече! Защото Габрово е от градовете-перли на България. Тук, модерният градски живот е прекрасно съчетан с уюта, красотата и топлината на малкия град. Място - мечта за всеки, който жадува да избяга от убийственото забързано ежедневие на столицата и другите големи градове. Място - мечта за всяко семейство, което иска децата му да дишат чист въздух, а планината е на крачка разстояние. Габрово е град на предприемчиви и трудолюбиви българи. Нека остане такъв!', гласи съобщението на Светлана Дончев в социалната мрежа.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Единственото решение е изселването на всички цигани - равномерно разпръскване в ЕС или връщане в страната им по първопроизход (Индия или Турция). В противен случай гражданската война е неизбежна.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Поредният призив след поредния тежък инцидент с участието на индианци - и така до следващия такъв. Мерки, ако въобще се вземат, ще бъдат краткотрайни и с минимален ефект. Накрая никакви призиви няма да имат значение.

 20. 20 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 803 Неутрално

  За да има спокойствие трябва прокуратурата да повдигне обвинение за незаконният произход на средствата на Цветанов, Зарков, Доган, оня кон министърката от герб и другите апартаментни босове. Това обвинение не трябва да е "пунта мара" каквито са обикнове обвинителните актове на Цацаров а да издържи в съда за да могат да бъдат осъдени и вкарани в затвора.
  А циганите просто ги пуснете сред хората да им се порадват.

 21. 21 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 571 Неутрално
 22. 22 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Какви протести е имало в Габрово? В Дневник няма нищо по темата.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 23. 23 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Tipично ченгеджийски номер на гейберастката крадлива сган. За да уталожат напрежението около отвратителната им корупция те спешиха циганите и мутрите за да направят фейк новина и да излъжат отново матряла . Това - крадците се прикриват с циганите както обикновенно.

 24. 24 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съпругата на Томислав Дончев Светлана Дончева коментира във Фейбука "Габровци искат да видят града си чист от придошлите цигани. Те недоволстват от тяхното присъствие...
  —цитат от коментар 15 на faeton.


  Това е едно към едно призив за етническо прочистване. Ако България беше цивилизована държава прокуратурата щеше веднага да образува дело, защото това се наказва от закона. Но България не е нито цивилизована нито правова държава...
  Иначе и ромите недоволстват и биха искали да не ги обиждат наричайки ги "цигани". Биха искали спокойно да се грижат за децата си, без властта да се чуди как да им намали парите и да ги направи още по-бедни и без скинарите да ги нападат по детските площадки. Биха искали спокойно да влизат в магазините, а не да им отказват обскужване защото са роми. Биха искали да ги допускат в нормалните детски градини и училища, а не да ги сегрегират. Биха искали да имат спокойствие в домовете си, а не домовете им да бъдат трошени, палени или събаряни и те да бъдат оставяни на улицата. И го заслужават. И много повече заслужават след всичката дискриминация и расизъм на който са подложени.

 25. 25 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Всъщност, циганите са виновни само за побоя.
  За беззаконието, последвало побоя са виновни полиция , прокуратура и съд, т.е. държавата.

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#24] от "trashgirl":

  Не ви ли омръзна да си правите нови профири всеки ден?
  Либерално-леви такива...

 27. 27 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Томето плати на циганите и мутрите в Габрово да направят патаклама и да създадат фейк новина за да отвлекат вниманието от масовата корупция сред политиканите. Крадат като бесни милиони. Апартаментите са само върха на сладоелда. Истинскто откраднато е в офшорите.

 28. 28 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Хаха, Томислав Дончев с черната лимузина със син буркан и една сюрия гавази, призовал за спокойствие. То при такава охрана и аз ще съм спокоен:)

 29. 29 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 568 Неутрално

  "Макар и гневът да е справедлив,..."

  You ain't seen nothing yet

  Както казват французите...

 30. 30 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 632 Весело

  Значи, да не си помислите случайно, че МВРО правят цирковете? Няма такова нещо.
  Просто снощи имаше "Спонтанно организиран протест във Фейсбук, на футболните хулигани от "Янтра" ГБ, "Етър" ВТ, "Спартак" Пл, "Литекс" и железните бригади от "Локо" ГО".
  Така стават безредиците :) За капак се повредиха клетките на трите мобилни оператора, което беше досадно съвпадение.
  Ако някой ви каже, че нарочно са били спрени, да знаете, че е путински фалшива новина по времето на хибридната война!

  Бог да благослови Америка за България!
 31. 31 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Какво спокойствие, като наглостта на циганите няма край.
  Чувството им за безнаказаност мина всякаква граница.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тиква загубена":

  От какво да ги е страх.
  В затвора ги хранят, а и няма места вече.
  Нема оправия с това племе.

 33. 33 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#32] от "НеКой":

  Има.
  Трудов лагер се нарича.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тиква загубена":

  Колкото евреите са работили в трудовите лагери, толкова и тия ще го правят.
  А сега и демократично ще ти кажат, че това е извращение и унижава човека.

 35. 35 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#15] от "faeton.":

  На едно мнение съм с теб!

 36. 36 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#34] от "НеКой":

  Не говорим за концлагер.
  Говоря за трудов лагер от рода на кибуц или нещо подобно.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 37. 37 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1583 Любопитно

  Докога по медии ще се говори за *роми*?

 38. 38 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тиква загубена":

  Ма той концентрационния лагер си е бил трудов, концентрира хора.
  Политкоректността направи думата мръсна.

 39. 39 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Когато властта има проблеми ,винаги се появява етнически конфликт. На циганите някой " политик "е платил , на "журналистите " също и хайде етнически проблем - забравяме за действителните проблеми щото видиш ли големи сме националисти.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 40. 40 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Съжалявам да го кажа, но проблемът с циганите по соц. времената беше много по-малък. И това е защото тогава съществуваше т.нар. трудова повинност. Закриването й остави циганите без алтернатива да си намерят работа, защото нямаше къде да придобиват трудови умения. Прекъснато беше и задължението децата им да посещават училище. Единственото обучение на децата остана как успешно да крадат. С годините това създаде сегашните проблеми. Изхарчиха се милиони средства за "интегриране" на циганите, но всички явно забравиха, че това става само с образование и труд. Не съм фен нито на Каракачанов, нито на БХК. Но явно двете страни трябва да се споразумеят за реално действащи средства за обуздаване на циганската престъпност и интегриране на циганите в обществото.

  vesela
 41. 41 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#24] от "trashgirl":

  Единственото оправдание за да пишете всичките тези шитни е,ако с парите получени за тях купувате хляб за да нахраните децата си.Ако не е това,не знам как се гледате в огледалото.

 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#40] от "vesela":

  Защото имаше силна власт, тоталитарна, а не демокрация.
  Циганите не могат да живеят в демокрация.
  Без да престъпват законите имам предвид.
  Е добре, доста голяма част от циганите.

 43. 43 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#42] от "НеКой":

  Циганите могат да живеят в демокрация, ако бъдат научени да се трудят и да спазват законите.

  vesela
 44. 44 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#40] от "vesela":Защото имаше силна власт, тоталитарна, а не демокрация..
  —цитат от коментар 42 на НеКой


  Демокрация , а дали- забраняват предвижването , спират интерната, в по общ план ако не си от ГЕРБ забрави за какъвто и да е просперитет, т.е контролират всички аспекти на социалния , интелектуалния и политическия живот. Чист тоталитаризъм , е по добър е от комунистическия де, щото поне са ти оставили път за евакуация.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 45. 45 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#43] от "vesela":

  Ако могат да бъдат принудени, е точния израз според мен.

 46. 46 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 241 Весело

  Съпругата на Томислав Дончев, пак е избила рибата с политнекоректен коментар, но ще трябва да отворите ПИК.

  И имайте предвид че те ПИК сигурно си измислят. Щом Медията на Каолинов не е публикувала нещо, то значи не се е случвало.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Весело

  Браво на управляващите!
  Сума работа са свършили....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Ми да набият управляващите и ще има спокойствие.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 241 Весело

  коментар [#49] от "Свинчуга":

  Ето това е нивото на общуване на ОФ-дружинката от импексови комунисти и автентични мръсници, подкрепяни от модератора на КаолинПрес.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 51. 51 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Предизборно имаме "проблеми" с роми и бежанци. Ама не са дошли още изборите. Ще трябва да мислят нови кьорфишеци

 52. 52 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fiji":

  Ами да идат в твоето жилище! А може да отидат под наем или ако искат да идат в Сирия! Това, че си ром не ти дава по-вече права от тези на българите, които те хрантутят!

 53. 53 Профил на filibias
  filibias
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много нагли станаха тяхната мама

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Няма вече спокойствие. Всички некадърници и безхаберници да си ходят.

 55. 55 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#52] от "himler":

  А кой дава право на Химлер да наказва, законът ли?

 56. 56 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#15] от "faeton.":

  Тази другарка като каква пише тези постове във фб?
  Като независим гражданин с позиция или като съпруга на някой, който е във властта от 10г. При това в реалната изпълнителна власт, фигура с влияние в най-голямата управляваща партия?

  Да не говорим, че изказванията и са доста просташки и расистки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK