Президентът за участието на Иво Христов в евролистата на БСП: Не съм снемал доверието си от него

Президентът за участието на Иво Христов в евролистата на БСП: Не съм снемал доверието си от него

© Надежда Чипева, КапиталДен след като БСП включи в листата си с кандидати за евродепутати началника на кабинета му Иво Христов, президентът Румен Радев коментира, че уважава решението му, а според българската конституция гражданите имат правото и свободата да се кандидатират за изборни длъжности.


"Президентството не е феодална институция - всеки е свободен да направи своя избор. Това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим", заяви президентът, цитиран от прессекретариата му. Той допълни, че не е снемал доверието си от Иво Христов. Накрая посочи, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична европейска среда и да работят за все по-пълното интегриране на страната ни в обединена, силна и по-просперираща Европа.


По повод на напрежението в Габрово държавният глава каза: "Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем. Основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата. Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход, е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото."


Президентът е във Велико Търново за участие в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция. Пред журналистите там Румен Радев заяви, че създателите на първата ни конституция са оставили завети за политическата мъдрост и за народния суверенитет, както и най-важното – законите да се правят от народа и за народа. "Ще пожелая на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд", заяви държавният глава.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK