В обръщение към народа парламентът обеща качествени закони

В обръщение към народа парламентът обеща качествени закони

© Пресцентър на Народното събраниеНа тържествено заседание във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Търновската конституция парламентът прие Обръщение към българския народ. "Дневник" публикува целия текст на обръщението, в което се обещава работа по качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната.


ОБРЪЩЕНИЕ


на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция
Уважаеми сънародници,


Уважаеми граждани на Република България!


Днес в старопрестолния град на тържествена сесия 44-ото Народно събрание отдава почит и признание на делото на нашите предци, които преди 140 години на Учредителното събрание положиха подписите си под Търновската конституция. С този акт 211 народни представители съградиха фундамента за развитието и просперитета на Третата българска държава.


Сред бащите учредители са видни възрожденци, книжовници, борци за свобода и църковна независимост и строители на съвременна България. С вижданията си за устройство на възстановената държава т. нар. консерватори Константин Стоилов, Димитър Греков, Тодор Икономов, Марко Балабанов и определените за либерали Петко Славейков, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков слагат началото на политическия дебат – емоционален и ожесточен, но и ползотворен и градивен.


Носители на възрожденския дух, независимо от различията във визията за устройството на държавата, народните представители са обединени в стремежа си да постигнат една свята и жадувана цел – да съградят модерна, независима и просперираща България.


Те проявяват политическа воля и приемат не както предвижда Берлинският договор "органически устав", а конституция, за да е ясно, че българското Княжество е свободно. В основния закон вписват държавния герб, държавния печат и българския трикольор като израз на самочувствие и стремеж да градят равноправна с другите държава.


Всички ние им дължим дълбока признателност за това, че гласуват Конституция, която отговаря на интересите на българския народ. Тя, като една от най-демократичните за времето си конституции, осигурява условия за развитието и възхода на България и гарантира основни права и свободи за гражданите; категорично забранява робството и съществуването на съсловия; прокламира свобода на личността, задължително и безплатно основно образование, свобода на словото, печата, събранията и сдруженията, неприкосновена частна собственост и всеобщо избирателно право за навършилите 21 години избиратели.


Приетият в Търново основен закон регламентира държавното устройство и приема традиционното разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Залегналите в него принципи и ценности, неговият дух на демократичност и равноправие са живи и днес, като неотменна част и от съвременната българска Конституция.


Депутатите от Учредителното събрание с чест и достойнство изпълняват своята историческа мисия и полагат устоите на българската държавност. С делата си те доказват, че са възрожденци, но и държавници. Благодарение и на тяхната дейност България получава възможност да се върне на картата на Европа като част от модерния, демократичен и цивилизован свят.


Търновската конституция е основен закон на Третото българско царство повече от 68 години. Търновската конституция – за времето на нейното действие – се превръща в идеал за политическо и конституционно устройство на българската държава. Заложените в нея свободи на българските граждани са накърнявани и отменяни, но са просъществували не само на книга, а и като дух сред свободолюбивото българско гражданство. Политическите борби за възстановяване на Конституцията бележат едни от най-кризисните моменти на българския политически живот, довели до тежки изпитания за народа и национални катастрофи.


Отмяната на основни конституционни принципи, какъвто е този за разделението на властите, е последвано от установяване на еднолични режими на управление. Неслучайно годините на национално развитие и възход се свързват с времето, когато Конституцията действа в своя пълен обем.


За наша гордост и национално достойнство българският народ сам, без чужда помощ и по своя воля осъществява Съединението на Княжество България с Източна Румелия и провъзгласява Независимостта на България, която за кратко време се превръща в една от най-силните и проспериращи държави на Балканите. Днес България е демократична държава, неразделна част от европейското и евроатлантическото семейство.


Ние, народните избраници, като представители на българския народ, съзнаваме нашия дълг да продължаваме най-добрите традиции, завещани от творците на Търновската конституция. Бащите учредители ни оставиха солидно наследство, което през изминалите години е надграждано, но и пропилявано; ценено, но и пренебрегвано. Особено важен е техният пример за поставяне на националния над партийния интерес в съдбовни за страната моменти.


В тези случаи партийните знамена са свивани, потискано е противопоставянето за сметка на съгласието в името на общественото благо.


Честването на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция е подходящ повод да се обърнем към историята като извор на идеи, мъдрост и поуки. Неопровержими са историческите свидетелства, които показват, че когато политиците се чувстват част от народа, когато всички сме били единни и обединени от общ национален идеал, поставяли сме си ясни цели и сме разчитали на собствените си сили, сме постигали значителни успехи.


Днес ние декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и ще вложим сили за разработване на политики и качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната!


Ние помним думите на председателя на Учредителното събрание екзарх Антим Първи: "Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани Можем да кажем: направихме закони от Народа за Народа".


Поклон пред историческото дело на учредителите!

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  А казаха ли кой ще ги пише?

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Само че сме свидетели на лобистки закони които някои депутати се опитаха да вкарат в НС. Да се надяваме че ще изпълнят обещанието си.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Голо обещание без покритие

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Разстроено

  Пекинската патица, Барни Ръбъл, Цветанът на мисълта Курнелка , магарешки обединените идиоти...
  Сравнете ги с АнтимПърви. Константин Стоилов, Петко Каравелов, Петко Славейков...

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  На мястото на некачествените досегашни ли да разбираме !?

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  А какви закони са се писали преди 140 години...
  Като ги сравнявам със сегашните, направо ми иде да си скъсам вратовръзката.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Мършииииии, наведете смирено глави и не говорете. Всички сте за бесилото. Дори и тези, които са в миманса, защото са идиоти конформисти.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Оооо дА.

  Матряла казА добре.

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Тези и в майка си баща си да се кълнат, пак няма да им повярвам нито на нито една думичка. Най-слабият парламент и правителство, което сме имали след 10-ти. Трагедия за всички българи!!

 10. 10 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 788 Весело

  нека първо почнем да спазваме сегашните закони.... иначе колкото и добри да ги пишат... файда йок!

  Pure Chewing Satisfaction
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Няма как законите да са качествени :)

  По дефиниция и по начина по който се правят те са некачествени.

 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално
 13. 13 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Бламирано мнозинство от недостойни хора.

 14. 14 Профил на
  Рейтинг: 225 Гневно

  Жалки подобия на парламент парламентаристи, по-скоро парламентартисти. Срам за вас хрантутници народни, не заслужавате да говорите от името на великите предшественици, вие които 30 години пиете кръвта на един беден и нещастен народ.

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Можеше и по-кратко - "Ще крадем по-малко!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#12] от "Реми":

  Внуци на комунистите извършили терористичния акт по ирония на съдбата станаха най-върлите антикомунисти! Трябва някой да попита Асен Агов дали това е акт на разкаяние.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 678 Весело

  Със същият успех могат да обещаят и оранжерия за домати на Марс ...

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Разстроено

  Тези са пародия на парламент и народни представители=
  При 12 % рейтинг могат да обещават каквото си искат - така или иначе отдавна никой не им вярва=
  Направо ме е срам да ги гледам и слушам=

 19. 19 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 442 Гневно

  Това някаква гавра ли е с търновските законотворци?!

 20. 20 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  По делата им ще ги познаете, не по думите.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 21. 21 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Хайде сега да намалим броят им - за какво са ни толкова много хрантутници? Всъщност, защо не се приеме броят на депутатите да заваси ит населението по области като за всеки избори числото се променя в зависимост от броя на хората.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 22. 22 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 853 Неутрално


  Бъдещият министър-председател К.Стоилов произнася блестяща реч.Ето част от нея:
  "Може би нашите бъдещи политици да постъпват с благоразумие, с осторожност, с хладнокръвие...но народът, ние,които сме част от тоя народ, никога не ще можем да бъдем хладнокръвни...Всякога ще поддържаме в техните стремления и опити тези, които са плът от нашата плът и кръв от нашата кръв"

 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 898 Любопитно

  Тези ли ? Заради които, ЗАКОНОТВОРЧЕСТВО стана мръсна дума ?

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "Направихме закони от Народа за Народа".

  Това е некаква гавра с народа, който нема никакви права при създаването на законите.

 25. 25 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Гледката на тези отрепки, "заседаващи" на мястото, където Учредителното събрание е приело Търновската конституция е къде-къде по-омерзителна от това, да видя Чичолина в ролята на Богородица, например.

 26. 26 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Весело

  тоя филм със светлото бъдеще не го ли даваха преди години?

  грях е днешните политически отпадъци да бъдат асоциирани с българите, били се за свободата на България и оформяли законите в младата държава.

 27. 27 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Смея да забележа, че още по-важни от качествените закони
  са качествените законослужители...

 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  За съжаление тенденцията е обратната.
  Секи нов състав на НС е по-калпав от предишния.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Любопитно

  Пекинската патица, Барни Ръбъл, Цветанът на мисълта Курнелка , магарешки обединените идиоти...Сравнете ги с АнтимПърви. Константин Стоилов, Петко Каравелов, Петко Славейков...
  —цитат от коментар 4 на джендър дебне в храсталака


  На кой казвате Пекинската патица?
  А Барни Ръбъл?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Любопитно

  За съжаление тенденцията е обратната.Секи нов състав на НС е по-калпав от предишния.
  —цитат от коментар 28 на palav_nik


  Вие си ги избирате!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тия обещания ги слушам откак се помня. Резултати - йок.

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "Вие си ги избирате!"

  Тцъ.
  Такава е избирателната система.
  Сами се избират.
  Като на пленум на БКП.

 33. 33 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 279 Неутрално

  първи април беше преди повече от две седмици?!

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  От тези некадърници и мафиоти, какви качествени закони да чакаме.

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Големи майтапчии са. За съжаление, майтапът е на наш гръб, а те си пълнят гушите.

 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това самореклама ли е? За право на строеж в Южен парк, колко етажа на тънки цени ще искат за лобиране?...
  Не се стряскайте, най-големите престъпнички, заподозряни в искане на подкуп, са вече в сливенския. Браво на ге.п, пребори корупцията. Надявам се, гражданите да им дадат заслуженото...

 37. 37 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Добре де, драги сънародници... След като на всички ни е ясно, че ни управляват комунисти, престъпници, крадци и прочее... След като на всички ни е ясно, че изборите са манипулират... След като и те самите си казаха, че няма кой да ги накаже... Какво киснем по форумите и коментираме? След като ни докарат до национална катастрофа, вече ще е късно... От друга страна, като се замисля - дойдат празници и километрични опашки по границите, значи не е толкова зле положението? Отново като се замисля, май повечето от вас предпочитат да могат да карат пияни и срещу 20лв да минават метъра? Истината ще се окаже много сурова накрая...

 38. 38 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Любопитно

  ,,Днес ние декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и ще вложим сили за разработване на политики и качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната!"

  Ох, ще доживея ли да видя ред законност и справедливост в България?

 39. 39 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В това отношение съм песимист! Не виждам как ще стане това, като за всяко разногласие се чуват такива клетви и закани.... Вие сте толкова непримирими (в лошият смисъл), че това добро пожелание няма как да се случи. Ако имахте повече разум и разбиране - да! но ..... С две думи: невъзможно пожелание.

 40. 40 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Скъпи" депутати [ богопоразени ] !
  Не съм съотечественик с вас, защото не сме и няма да бъдем по никой начин "племенно" близки.
  Да, гражданин съм на юрисдикцията, и понеже не ми харесва качеството и нивото на работата ви [ както и отсъствието им въобще, на англ. е "lack thereof" ] ще ви държим отговорни за всяко ваше действие или бездействие !

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 41. 41 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Скъпи" депутати [ богопоразени ] !
  Не съм съотечественик с вас, защото не сме и няма да бъдем по никой начин "племенно" близки.
  Да, гражданин съм на юрисдикцията, и понеже не ми харесва качеството и нивото на работата ви [ както и отсъствието им въобще, на англ. е "lack thereof" ] ще ви държим отговорни за всяко ваше действие или бездействие !

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 42. 42 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Скъпи" депутати [ богопоразени ] !
  Не съм съотечественик с вас, защото не сме и няма да бъдем по никой начин "племенно" близки.
  Да, гражданин съм на юрисдикцията, и понеже не ми харесва качеството и нивото на работата ви [ както и отсъствието им въобще, на англ. е "lack thereof" ] ще ви държим отговорни за всяко ваше действие или бездействие !

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 43. 43 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Докога ще оставяме съмнителни откъм експертност, интелект, безкористност депутати да си смучат от пръстите поредният закон-недоносче?
  Предците ни са били по-умни: взели са най-доброто от Европа.
  Писна ми да преоткриваме колелото.
  Ако искаме да борим корупцията ни трябват скандинавски закони, немска прецизност, швейцарска демократичност, английска невъзмутимост и безкомпромиснотта на хан Крум.

 44. 44 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  “В обръщение към народа парламентът обеща качествени закони”

  Добро обещание, но с наличния в НС материал няма как да стане.
  Не случайно одобрението на работата на парламента е в рамките на 10-12%.

 45. 45 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  Пекинската патица е във втората половина на видеото https://m.youtube.com/watch?v=KX0nSoecoT8

  Барни Ръбъл
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/17/3363473_shefut_na_pravnata_komisiia_kasacionniiat_sud_ima/

 46. 46 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Копирано от някъде, което доказва, че на тези политици, които ни докараха до тук, не трябва да се вярва:
  Разликата между популизъм и действителна (понякога наричана "либерална" или "конституционна") демокрация е в разбирането на природата на властта.
  При действителната демокрация, победителят на избори не става всевластен господар на територията. Неговата възможност да упражнява властта като прищявка е ограничена от разделението на властите, върховенството на закона, конституционни и други ограничения върху волята му. Целта на тази постройка е двояка: първо, да предпазва отделния гражданин от натиска на властта; и второ, да установи такъв граждански контрол върху властта, който да не й позволи да се превърне в олигархия и, сетне, в някакъв вид диктатура.
  При популизма, върху волята на победителя не се допускат никакви ограничения. "Народът е с мен", казва той, "и ще правя, каквото намеря за добре. Който е несъгласен – той да печели избор
  Този тип власт, обаче, за да се вкорени, изисква мащабно извеждане на обществото от неговото съвременно състояние и връщането му към състояние отпреди столетия. Защото никой обитател на модерния свят няма да се съгласи властта да му се качва на главата и да започне да думка по нея, като по тъпан. На това би се съгласил само някой, който не живее в съвремието – не знае, че е равнопоставен на всеки власт-имащ.
  Такива са крепостните селяни. Те "си знаят мястото", а именно – че е техен дълг да се подчиняват на всяка прищявка на всеки господар. Защото те, крепостните, са по-нисши от тях, господарите. Колкото и неграмотни да са управляващите популисти – а в България те са фрапантно неграмотни – те все пак доста бързо усещат, какво трябва да направят, за да могат да правят "каквото си искат". А именно: трябва да сведат гражданите до положението на крепостни селяни. Затова ГЕРБ/ДПС като мутанти на БКП от година и половина усилено се опитва да гради общество от феодално-средновековен тип.
  Докато хората са граждани, те няма вечно да допускат властта да прави, каквото си иска с тях. Затова трябва да престанат да бъдат граждани. А за да престанат да бъдат граждани, цялото общество трябва да бъде префасонирано по феодален тертип.
  Сърцевината на всеки феодализъм е следният принцип: управлява силният, а не – законът. Ще рече: слабият, ограбен или насилен от силния, няма никакъв начин да се противопостави или да постигне компенсация. Единственото право е силата. Щом си слаб – подчиняваш се и се подмазваш на господаря си с надежда да го омилостивиш.
  Спрямо крепостните, феодалите имат безгранична власт. Могат да им вземат всичко, да им насилват жените, да им отмъкват децата за слуги; в Русия са могли да ги продават заедно с колибите им. Проблемът, на който се натъкна ГЕРБ/ДПС – на който се натъква всеки популизъм – е следният. Не можеш безнаказано да вземаш всичко на хората, ако те все още не са крепостни селяни; ако те все още смятат себе си за граждани.
  ГЕРБ избърза. Феодалното общество, което гради, е още много крехко.
  Повечето хора все още знаят, че имат права и свободи (ДС открадна тези думи от морала, за да си създаде ДПС) – че са граждани. И че властта няма правото да прави, "каквото си иска". А тя, от самото начало на "Бойко-3", прави точно това. Всяка седмица поне веднъж "прави, каквото си иска", все едно феодалният строй вече е постигнат. Граби от обществени поръчки – до 80 процента в малките общини. Назначава прононсирани бандити за свои представители в икономиката. Отнема общото достояние – природата, подземните богатства, въздуха, водата – в своя полза.
  И, за да прикрие това, на всяка крачка – лъже. Всеки закон в полза на всеки олигарх бил в полза на всеки българин. Всеки бетон в защитена местност бил законен. Дюни нямало никъде и няма да има. Горите не били гори, а плажовете били картофени ниви. Свлачищата по морето най-удачно се укрепвали с ваканционни селища точно до водата. На защитеното езеро Шабла щяло да му е най-добре да бъде пресушено. В последните месеци всеки власт-имащ лъжеше поне по веднъж на седмицата.
  Целта беше очевидна: гражданите да свикнат, че са никои. Че колкото и да се възмущават от наглостта на властта, от тях нищо не зависи. Че тяхната работа е единствено да се подчиняват, за да си нямат неприятности.
  Истина е, че в началото на строителството на феодализма повечето българи се опитаха да се нагодят към него. Да намерят, всеки лично за себе си, някакъв сравнително удобен вариант на живот в крепостничество. Все пак те бяха вече преживели нещо подобно по времето на Тодор Живков и знаеха, как да оцеляват. Да не изпъкват, да се подчиняват, да се подмазват, да си намират покровител. Напоследък обаче българите откриха,
  че наведената главица не е спасение. Ако много знаеш, уволняват жена ти от възпитателка в детската градина (истински случай). Ако обаче си траеш и гледаш земята – пак ще го отнесеш, ако някой власт-имащ развие съответната прищявка. Отворил си, например, заведение на хубаво място, платил си си рекета и към местните власти, и към партията – но пък се оказва, че на сто метра някой особено важен дебелак има подобно заведение и не иска конкуренция. И – пак го отнасяш, колкото и да си се правил на божа кравичка (и това е истински случай). В крайна сметка, някъде в края на февруари българите разбраха: няма как да избегнеш произвола на властта. И да си траеш и да не си траеш – все тая. Нарочат ли те – ще бъдеш унищожен. Нароиха се прекалено много подобни случаи и в крайна сметка се оказа, че всеки българин познава поне един човек, нарочен от властта за унищожаване. Това знание произведе съответните обществени настроения.
  В последните седмици преди скандала с апартаментите няколко човека от дълбоката провинция – където, предполага се, феодалният модел е най-силен – ми споделиха следното. Тръгнали да организират протест срещу някакъв мащабен произвол, засягащ интересите на всички местни. Тръгнали със свито сърце, очаквайки затворени врати, бягащи погледи и страхливи оправдания. Натъкнали се , обаче, на пълна готовност за протестиране веднага. Местните тутакси се съгласявали да протестират, а чак след това питали – за какво.
  "Не знаех, че отдолу така клокочи", сподели един такъв организатор на протест в място с 2-3 хиляди жители. "Май лошо им се пише на гербаджиите," философски заключи друг. И, на фона на вече съществуващото клокочене – аферата с апартаментите. В своето упоение, управляващите забравиха едно свръх-видимо качество на българите. Те могат да негодуват, да се ядосват и да кълнат властта по всякакви поводи. Но те се задвижват срещу нея само при два повода: първо, ако директно им бръкне в джобовете; второ – ако заграби имоти. Сагата с апартаментите беше изтълкувана от обикновените хора по един съвършено категоричен начин: "тия гепиха луксозни апартаменти". Ако сега се проведе проучване, ще се окаже, че смазващото мнозинство от българите изобщо не вярват който и да е от тези апартаменти да е бил изобщо платен. Масовото убеждение е, че апартаментите са просто "гепени". Тези апартаменти няма да бъдат простени,
  не и от българския народ. А няма да бъдат простени, защото ГЕРБ избърза: вместо да отдели още 3-4 години на изграждане на феодализма (т.е. на вкарването на гражданите в положението на крепостни селяни) и тогава да започне да взема всичко, скочи да вземе още отсега – докато хората са все още граждани. А от ГЕРБ избързаха, защото наистина са прости, битови и ненужни – както каза, в отчаянието си, Борисов по повод апартаментите им.
  Накратко: дори да имаш цялата власт и почти целите медии (и почти цялата правосъдна система) от десет години – не можеш вечно да продаваш на граждани номера от селски вечеринки.

 47. 47 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Продължават с глупост след глупост! Тази конституция, кочто честваха от нямане на работа, доколкото въобще е действала, не ни донесе държавно устройство, което да реши успешно основния проблем и въпрос пред България -ОБЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ! От това и до момента , и в бъдеще все ще страдаме!
  Тия сега си правят цирк от нямане на работа - промениха сегашната Конституция за да напишат,че Търново ( аз по принцип съм от Търново и го харесвам) е духовната столица , а не я промениха за да въведат държавно устойство, което ще направи държавата действаща по-добре! На никой нему дойде на ум защо в Търново , с тази честваната Конституция, беше определена София за столица. ЗАЩОТО СРЕДЕЦ (БЪЛГАРСКОТО ИМЕ НА СОФИЯ) Е ПО СРЕДАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ!!!

  ЗАГУБЕНА РАБОТА И ПРАЗНОСЛОВИЕ!
  Пъ.Съ. За един тъпак с ник "ДНЕВНИКАР"
  ТЪРНОВСКАТА КОНСТУТУЦИЯ БЕШЕ РАЗРАБОТЕНА И ПРИЕТА С ОДОБРЕНИЕТО НА РУСКИЯ ЦАР!!! т.е това държавно устройство което ни гарантира последвалите национални катастрофи и в резуттат и положението ни в момента беше заложено още тогава от руснаците! ... и пий с мярка защото явно като пиеш не можеш да четеш!

 48. 48 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Обещанието на парламентаристите звучи като клетва, а те са доказали, че не могат да изпълняват клетвите си. Приели са до сега десетки и стотици безумни поправки в законите от всички сфери на живота и както се вижда, нещата не вървят добре и то къде ли не - в ТСУ, в земеделието и горския сектор, в МВР и прокуратурата, за пътищата и за движението по тях, в сферата на културата и медиите...Точно тези нищо не могат да направят по-добро в сравнение с учредителите, например. Трябва тотална смяна на юридическото съсловие в парламента, иначе нищо добро не ни чака...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK