В обръщение към народа парламентът обеща качествени закони

В обръщение към народа парламентът обеща качествени закони

© Пресцентър на Народното събраниеНа тържествено заседание във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Търновската конституция парламентът прие Обръщение към българския народ. "Дневник" публикува целия текст на обръщението, в което се обещава работа по качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната.


ОБРЪЩЕНИЕ


на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция
Уважаеми сънародници,


Уважаеми граждани на Република България!


Днес в старопрестолния град на тържествена сесия 44-ото Народно събрание отдава почит и признание на делото на нашите предци, които преди 140 години на Учредителното събрание положиха подписите си под Търновската конституция. С този акт 211 народни представители съградиха фундамента за развитието и просперитета на Третата българска държава.


Сред бащите учредители са видни възрожденци, книжовници, борци за свобода и църковна независимост и строители на съвременна България. С вижданията си за устройство на възстановената държава т. нар. консерватори Константин Стоилов, Димитър Греков, Тодор Икономов, Марко Балабанов и определените за либерали Петко Славейков, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков слагат началото на политическия дебат – емоционален и ожесточен, но и ползотворен и градивен.


Носители на възрожденския дух, независимо от различията във визията за устройството на държавата, народните представители са обединени в стремежа си да постигнат една свята и жадувана цел – да съградят модерна, независима и просперираща България.


Те проявяват политическа воля и приемат не както предвижда Берлинският договор "органически устав", а конституция, за да е ясно, че българското Княжество е свободно. В основния закон вписват държавния герб, държавния печат и българския трикольор като израз на самочувствие и стремеж да градят равноправна с другите държава.


Всички ние им дължим дълбока признателност за това, че гласуват Конституция, която отговаря на интересите на българския народ. Тя, като една от най-демократичните за времето си конституции, осигурява условия за развитието и възхода на България и гарантира основни права и свободи за гражданите; категорично забранява робството и съществуването на съсловия; прокламира свобода на личността, задължително и безплатно основно образование, свобода на словото, печата, събранията и сдруженията, неприкосновена частна собственост и всеобщо избирателно право за навършилите 21 години избиратели.


Приетият в Търново основен закон регламентира държавното устройство и приема традиционното разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Залегналите в него принципи и ценности, неговият дух на демократичност и равноправие са живи и днес, като неотменна част и от съвременната българска Конституция.


Депутатите от Учредителното събрание с чест и достойнство изпълняват своята историческа мисия и полагат устоите на българската държавност. С делата си те доказват, че са възрожденци, но и държавници. Благодарение и на тяхната дейност България получава възможност да се върне на картата на Европа като част от модерния, демократичен и цивилизован свят.


Търновската конституция е основен закон на Третото българско царство повече от 68 години. Търновската конституция – за времето на нейното действие – се превръща в идеал за политическо и конституционно устройство на българската държава. Заложените в нея свободи на българските граждани са накърнявани и отменяни, но са просъществували не само на книга, а и като дух сред свободолюбивото българско гражданство. Политическите борби за възстановяване на Конституцията бележат едни от най-кризисните моменти на българския политически живот, довели до тежки изпитания за народа и национални катастрофи.


Отмяната на основни конституционни принципи, какъвто е този за разделението на властите, е последвано от установяване на еднолични режими на управление. Неслучайно годините на национално развитие и възход се свързват с времето, когато Конституцията действа в своя пълен обем.


За наша гордост и национално достойнство българският народ сам, без чужда помощ и по своя воля осъществява Съединението на Княжество България с Източна Румелия и провъзгласява Независимостта на България, която за кратко време се превръща в една от най-силните и проспериращи държави на Балканите. Днес България е демократична държава, неразделна част от европейското и евроатлантическото семейство.


Ние, народните избраници, като представители на българския народ, съзнаваме нашия дълг да продължаваме най-добрите традиции, завещани от творците на Търновската конституция. Бащите учредители ни оставиха солидно наследство, което през изминалите години е надграждано, но и пропилявано; ценено, но и пренебрегвано. Особено важен е техният пример за поставяне на националния над партийния интерес в съдбовни за страната моменти.


В тези случаи партийните знамена са свивани, потискано е противопоставянето за сметка на съгласието в името на общественото благо.


Честването на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция е подходящ повод да се обърнем към историята като извор на идеи, мъдрост и поуки. Неопровержими са историческите свидетелства, които показват, че когато политиците се чувстват част от народа, когато всички сме били единни и обединени от общ национален идеал, поставяли сме си ясни цели и сме разчитали на собствените си сили, сме постигали значителни успехи.


Днес ние декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и ще вложим сили за разработване на политики и качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната!


Ние помним думите на председателя на Учредителното събрание екзарх Антим Първи: "Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани Можем да кажем: направихме закони от Народа за Народа".


Поклон пред историческото дело на учредителите!

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 774 Весело

  А казаха ли кой ще ги пише?

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Само че сме свидетели на лобистки закони които някои депутати се опитаха да вкарат в НС. Да се надяваме че ще изпълнят обещанието си.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Голо обещание без покритие

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3600 Разстроено

  Пекинската патица, Барни Ръбъл, Цветанът на мисълта Курнелка , магарешки обединените идиоти...
  Сравнете ги с АнтимПърви. Константин Стоилов, Петко Каравелов, Петко Славейков...

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2308 Весело

  На мястото на некачествените досегашни ли да разбираме !?

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  А какви закони са се писали преди 140 години...
  Като ги сравнявам със сегашните, направо ми иде да си скъсам вратовръзката.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Мършииииии, наведете смирено глави и не говорете. Всички сте за бесилото. Дори и тези, които са в миманса, защото са идиоти конформисти.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Оооо дА.

  Матряла казА добре.

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Тези и в майка си баща си да се кълнат, пак няма да им повярвам нито на нито една думичка. Най-слабият парламент и правителство, което сме имали след 10-ти. Трагедия за всички българи!!

 10. 10 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 1317 Весело

  нека първо почнем да спазваме сегашните закони.... иначе колкото и добри да ги пишат... файда йок!

  Pure Chewing Satisfaction
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Няма как законите да са качествени :)

  По дефиниция и по начина по който се правят те са некачествени.

 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1280 Неутрално
 13. 13 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Бламирано мнозинство от недостойни хора.

 14. 14 Профил на ilkoiliev123
  ilkoiliev123
  Рейтинг: 329 Гневно

  Жалки подобия на парламент парламентаристи, по-скоро парламентартисти. Срам за вас хрантутници народни, не заслужавате да говорите от името на великите предшественици, вие които 30 години пиете кръвта на един беден и нещастен народ.

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Можеше и по-кратко - "Ще крадем по-малко!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#12] от "Реми":

  Внуци на комунистите извършили терористичния акт по ирония на съдбата станаха най-върлите антикомунисти! Трябва някой да попита Асен Агов дали това е акт на разкаяние.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 788 Весело

  Със същият успех могат да обещаят и оранжерия за домати на Марс ...

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3300 Разстроено

  Тези са пародия на парламент и народни представители=
  При 12 % рейтинг могат да обещават каквото си искат - така или иначе отдавна никой не им вярва=
  Направо ме е срам да ги гледам и слушам=

 19. 19 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 551 Гневно

  Това някаква гавра ли е с търновските законотворци?!

 20. 20 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 926 Неутрално

  По делата им ще ги познаете, не по думите.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 21. 21 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Хайде сега да намалим броят им - за какво са ни толкова много хрантутници? Всъщност, защо не се приеме броят на депутатите да заваси ит населението по области като за всеки избори числото се променя в зависимост от броя на хората.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 22. 22 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 432 Неутрално


  Бъдещият министър-председател К.Стоилов произнася блестяща реч.Ето част от нея:
  "Може би нашите бъдещи политици да постъпват с благоразумие, с осторожност, с хладнокръвие...но народът, ние,които сме част от тоя народ, никога не ще можем да бъдем хладнокръвни...Всякога ще поддържаме в техните стремления и опити тези, които са плът от нашата плът и кръв от нашата кръв"

 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 703 Любопитно

  Тези ли ? Заради които, ЗАКОНОТВОРЧЕСТВО стана мръсна дума ?

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Направихме закони от Народа за Народа".

  Това е некаква гавра с народа, който нема никакви права при създаването на законите.

 25. 25 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Гледката на тези отрепки, "заседаващи" на мястото, където Учредителното събрание е приело Търновската конституция е къде-къде по-омерзителна от това, да видя Чичолина в ролята на Богородица, например.

 26. 26 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1173 Весело

  тоя филм със светлото бъдеще не го ли даваха преди години?

  грях е днешните политически отпадъци да бъдат асоциирани с българите, били се за свободата на България и оформяли законите в младата държава.

 27. 27 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Смея да забележа, че още по-важни от качествените закони
  са качествените законослужители...

 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  За съжаление тенденцията е обратната.
  Секи нов състав на НС е по-калпав от предишния.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Любопитно

  Пекинската патица, Барни Ръбъл, Цветанът на мисълта Курнелка , магарешки обединените идиоти...Сравнете ги с АнтимПърви. Константин Стоилов, Петко Каравелов, Петко Славейков...
  —цитат от коментар 4 на джендър дебне в храсталака


  На кой казвате Пекинската патица?
  А Барни Ръбъл?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Любопитно

  За съжаление тенденцията е обратната.Секи нов състав на НС е по-калпав от предишния.
  —цитат от коментар 28 на palav_nik


  Вие си ги избирате!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Тия обещания ги слушам откак се помня. Резултати - йок.

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Вие си ги избирате!"

  Тцъ.
  Такава е избирателната система.
  Сами се избират.
  Като на пленум на БКП.

 33. 33 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 306 Неутрално

  първи април беше преди повече от две седмици?!

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8979 Неутрално

  От тези некадърници и мафиоти, какви качествени закони да чакаме.

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Големи майтапчии са. За съжаление, майтапът е на наш гръб, а те си пълнят гушите.

 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Това самореклама ли е? За право на строеж в Южен парк, колко етажа на тънки цени ще искат за лобиране?...
  Не се стряскайте, най-големите престъпнички, заподозряни в искане на подкуп, са вече в сливенския. Браво на ге.п, пребори корупцията. Надявам се, гражданите да им дадат заслуженото...

 37. 37 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Добре де, драги сънародници... След като на всички ни е ясно, че ни управляват комунисти, престъпници, крадци и прочее... След като на всички ни е ясно, че изборите са манипулират... След като и те самите си казаха, че няма кой да ги накаже... Какво киснем по форумите и коментираме? След като ни докарат до национална катастрофа, вече ще е късно... От друга страна, като се замисля - дойдат празници и километрични опашки по границите, значи не е толкова зле положението? Отново като се замисля, май повечето от вас предпочитат да могат да карат пияни и срещу 20лв да минават метъра? Истината ще се окаже много сурова накрая...

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2231 Любопитно

  ,,Днес ние декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и ще вложим сили за разработване на политики и качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната!"

  Ох, ще доживея ли да видя ред законност и справедливост в България?

 39. 39 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В това отношение съм песимист! Не виждам как ще стане това, като за всяко разногласие се чуват такива клетви и закани.... Вие сте толкова непримирими (в лошият смисъл), че това добро пожелание няма как да се случи. Ако имахте повече разум и разбиране - да! но ..... С две думи: невъзможно пожелание.

 40. 40 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Скъпи" депутати [ богопоразени ] !
  Не съм съотечественик с вас, защото не сме и няма да бъдем по никой начин "племенно" близки.
  Да, гражданин съм на юрисдикцията, и понеже не ми харесва качеството и нивото на работата ви [ както и отсъствието им въобще, на англ. е "lack thereof" ] ще ви държим отговорни за всяко ваше действие или бездействие !

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 41. 41 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Скъпи" депутати [ богопоразени ] !
  Не съм съотечественик с вас, защото не сме и няма да бъдем по никой начин "племенно" близки.
  Да, гражданин съм на юрисдикцията, и понеже не ми харесва качеството и нивото на работата ви [ както и отсъствието им въобще, на англ. е "lack thereof" ] ще ви държим отговорни за всяко ваше действие или бездействие !

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 42. 42 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Скъпи" депутати [ богопоразени ] !
  Не съм съотечественик с вас, защото не сме и няма да бъдем по никой начин "племенно" близки.
  Да, гражданин съм на юрисдикцията, и понеже не ми харесва качеството и нивото на работата ви [ както и отсъствието им въобще, на англ. е "lack thereof" ] ще ви държим отговорни за всяко ваше действие или бездействие !

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 43. 43 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Докога ще оставяме съмнителни откъм експертност, интелект, безкористност депутати да си смучат от пръстите поредният закон-недоносче?
  Предците ни са били по-умни: взели са най-доброто от Европа.
  Писна ми да преоткриваме колелото.
  Ако искаме да борим корупцията ни трябват скандинавски закони, немска прецизност, швейцарска демократичност, английска невъзмутимост и безкомпромиснотта на хан Крум.

 44. 44 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  “В обръщение към народа парламентът обеща качествени закони”

  Добро обещание, но с наличния в НС материал няма как да стане.
  Не случайно одобрението на работата на парламента е в рамките на 10-12%.

 45. 45 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  Пекинската патица е във втората половина на видеото https://m.youtube.com/watch?v=KX0nSoecoT8

  Барни Ръбъл
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/17/3363473_shefut_na_pravnata_komisiia_kasacionniiat_sud_ima/

 46. 46 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Копирано от някъде, което доказва, че на тези политици, които ни докараха до тук, не трябва да се вярва:
  Разликата между популизъм и действителна (понякога наричана "либерална" или "конституционна") демокрация е в разбирането на природата на властта.
  При действителната демокрация, победителят на избори не става всевластен господар на територията. Неговата възможност да упражнява властта като прищявка е ограничена от разделението на властите, върховенството на закона, конституционни и други ограничения върху волята му. Целта на тази постройка е двояка: първо, да предпазва отделния гражданин от натиска на властта; и второ, да установи такъв граждански контрол върху властта, който да не й позволи да се превърне в олигархия и, сетне, в някакъв вид диктатура.
  При популизма, върху волята на победителя не се допускат никакви ограничения. "Народът е с мен", казва той, "и ще правя, каквото намеря за добре. Който е несъгласен – той да печели избор
  Този тип власт, обаче, за да се вкорени, изисква мащабно извеждане на обществото от неговото съвременно състояние и връщането му към състояние отпреди столетия. Защото никой обитател на модерния свят няма да се съгласи властта да му се качва на главата и да започне да думка по нея, като по тъпан. На това би се съгласил само някой, който не живее в съвремието – не знае, че е равнопоставен на всеки власт-имащ.
  Такива са крепостните селяни. Те "си знаят мястото", а именно – че е техен дълг да се подчиняват на всяка прищявка на всеки господар. Защото те, крепостните, са по-нисши от тях, господарите. Колкото и неграмотни да са управляващите популисти – а в България те са фрапантно неграмотни – те все пак доста бързо усещат, какво трябва да направят, за да могат да правят "каквото си искат". А именно: трябва да сведат гражданите до положението на крепостни селяни. Затова ГЕРБ/ДПС като мутанти на БКП от година и половина усилено се опитва да гради общество от феодално-средновековен тип.
  Докато хората са граждани, те няма вечно да допускат властта да прави, каквото си иска с тях. Затова трябва да престанат да бъдат граждани. А за да престанат да бъдат граждани, цялото общество трябва да бъде префасонирано по феодален тертип.
  Сърцевината на всеки феодализъм е следният принцип: управлява силният, а не – законът. Ще рече: слабият, ограбен или насилен от силния, няма никакъв начин да се противопостави или да постигне компенсация. Единственото право е силата. Щом си слаб – подчиняваш се и се подмазваш на господаря си с надежда да го омилостивиш.
  Спрямо крепостните, феодалите имат безгранична власт. Могат да им вземат всичко, да им насилват жените, да им отмъкват децата за слуги; в Русия са могли да ги продават заедно с колибите им. Проблемът, на който се натъкна ГЕРБ/ДПС – на който се натъква всеки популизъм – е следният. Не можеш безнаказано да вземаш всичко на хората, ако те все още не са крепостни селяни; ако те все още смятат себе си за граждани.
  ГЕРБ избърза. Феодалното общество, което гради, е още много крехко.
  Повечето хора все още знаят, че имат права и свободи (ДС открадна тези думи от морала, за да си създаде ДПС) – че са граждани. И че властта няма правото да прави, "каквото си иска". А тя, от самото начало на "Бойко-3", прави точно това. Всяка седмица поне веднъж "прави, каквото си иска", все едно феодалният строй вече е постигнат. Граби от обществени поръчки – до 80 процента в малките общини. Назначава прононсирани бандити за свои представители в икономиката. Отнема общото достояние – природата, подземните богатства, въздуха, водата – в своя полза.
  И, за да прикрие това, на всяка крачка – лъже. Всеки закон в полза на всеки олигарх бил в полза на всеки българин. Всеки бетон в защитена местност бил законен. Дюни нямало никъде и няма да има. Горите не били гори, а плажовете били картофени ниви. Свлачищата по морето най-удачно се укрепвали с ваканционни селища точно до водата. На защитеното езеро Шабла щяло да му е най-добре да бъде пресушено. В последните месеци всеки власт-имащ лъжеше поне по веднъж на седмицата.
  Целта беше очевидна: гражданите да свикнат, че са никои. Че колкото и да се възмущават от наглостта на властта, от тях нищо не зависи. Че тяхната работа е единствено да се подчиняват, за да си нямат неприятности.
  Истина е, че в началото на строителството на феодализма повечето българи се опитаха да се нагодят към него. Да намерят, всеки лично за себе си, някакъв сравнително удобен вариант на живот в крепостничество. Все пак те бяха вече преживели нещо подобно по времето на Тодор Живков и знаеха, как да оцеляват. Да не изпъкват, да се подчиняват, да се подмазват, да си намират покровител. Напоследък обаче българите откриха,
  че наведената главица не е спасение. Ако много знаеш, уволняват жена ти от възпитателка в детската градина (истински случай). Ако обаче си траеш и гледаш земята – пак ще го отнесеш, ако някой власт-имащ развие съответната прищявка. Отворил си, например, заведение на хубаво място, платил си си рекета и към местните власти, и към партията – но пък се оказва, че на сто метра някой особено важен дебелак има подобно заведение и не иска конкуренция. И – пак го отнасяш, колкото и да си се правил на божа кравичка (и това е истински случай). В крайна сметка, някъде в края на февруари българите разбраха: няма как да избегнеш произвола на властта. И да си траеш и да не си траеш – все тая. Нарочат ли те – ще бъдеш унищожен. Нароиха се прекалено много подобни случаи и в крайна сметка се оказа, че всеки българин познава поне един човек, нарочен от властта за унищожаване. Това знание произведе съответните обществени настроения.
  В последните седмици преди скандала с апартаментите няколко човека от дълбоката провинция – където, предполага се, феодалният модел е най-силен – ми споделиха следното. Тръгнали да организират протест срещу някакъв мащабен произвол, засягащ интересите на всички местни. Тръгнали със свито сърце, очаквайки затворени врати, бягащи погледи и страхливи оправдания. Натъкнали се , обаче, на пълна готовност за протестиране веднага. Местните тутакси се съгласявали да протестират, а чак след това питали – за какво.
  "Не знаех, че отдолу така клокочи", сподели един такъв организатор на протест в място с 2-3 хиляди жители. "Май лошо им се пише на гербаджиите," философски заключи друг. И, на фона на вече съществуващото клокочене – аферата с апартаментите. В своето упоение, управляващите забравиха едно свръх-видимо качество на българите. Те могат да негодуват, да се ядосват и да кълнат властта по всякакви поводи. Но те се задвижват срещу нея само при два повода: първо, ако директно им бръкне в джобовете; второ – ако заграби имоти. Сагата с апартаментите беше изтълкувана от обикновените хора по един съвършено категоричен начин: "тия гепиха луксозни апартаменти". Ако сега се проведе проучване, ще се окаже, че смазващото мнозинство от българите изобщо не вярват който и да е от тези апартаменти да е бил изобщо платен. Масовото убеждение е, че апартаментите са просто "гепени". Тези апартаменти няма да бъдат простени,
  не и от българския народ. А няма да бъдат простени, защото ГЕРБ избърза: вместо да отдели още 3-4 години на изграждане на феодализма (т.е. на вкарването на гражданите в положението на крепостни селяни) и тогава да започне да взема всичко, скочи да вземе още отсега – докато хората са все още граждани. А от ГЕРБ избързаха, защото наистина са прости, битови и ненужни – както каза, в отчаянието си, Борисов по повод апартаментите им.
  Накратко: дори да имаш цялата власт и почти целите медии (и почти цялата правосъдна система) от десет години – не можеш вечно да продаваш на граждани номера от селски вечеринки.

 47. 47 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Продължават с глупост след глупост! Тази конституция, кочто честваха от нямане на работа, доколкото въобще е действала, не ни донесе държавно устройство, което да реши успешно основния проблем и въпрос пред България -ОБЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ! От това и до момента , и в бъдеще все ще страдаме!
  Тия сега си правят цирк от нямане на работа - промениха сегашната Конституция за да напишат,че Търново ( аз по принцип съм от Търново и го харесвам) е духовната столица , а не я промениха за да въведат държавно устойство, което ще направи държавата действаща по-добре! На никой нему дойде на ум защо в Търново , с тази честваната Конституция, беше определена София за столица. ЗАЩОТО СРЕДЕЦ (БЪЛГАРСКОТО ИМЕ НА СОФИЯ) Е ПО СРЕДАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ!!!

  ЗАГУБЕНА РАБОТА И ПРАЗНОСЛОВИЕ!
  Пъ.Съ. За един тъпак с ник "ДНЕВНИКАР"
  ТЪРНОВСКАТА КОНСТУТУЦИЯ БЕШЕ РАЗРАБОТЕНА И ПРИЕТА С ОДОБРЕНИЕТО НА РУСКИЯ ЦАР!!! т.е това държавно устройство което ни гарантира последвалите национални катастрофи и в резуттат и положението ни в момента беше заложено още тогава от руснаците! ... и пий с мярка защото явно като пиеш не можеш да четеш!

 48. 48 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Обещанието на парламентаристите звучи като клетва, а те са доказали, че не могат да изпълняват клетвите си. Приели са до сега десетки и стотици безумни поправки в законите от всички сфери на живота и както се вижда, нещата не вървят добре и то къде ли не - в ТСУ, в земеделието и горския сектор, в МВР и прокуратурата, за пътищата и за движението по тях, в сферата на културата и медиите...Точно тези нищо не могат да направят по-добро в сравнение с учредителите, например. Трябва тотална смяна на юридическото съсловие в парламента, иначе нищо добро не ни чака...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK