ДПС представи "най-младата и печеливша листа" без Пеевски

Карадайъ приема овации след представянето на цялата листа.

© Надежда Чипева, Капитал

Карадайъ приема овации след представянето на цялата листа.Избори 2022

Успелият млад човек" Делян Пеевски (както самият той се описва) беше единственият кандидат за евродепутат на ДПС, който не присъства на представянето на листата за европейските избори. Листата на ДПС е водена от председателя на движението Мустафа Карадайъ и средната възраст на кандидатите в нея е около 30 г.


Карадайъ беше посрещнат в залата на хотел "Рамада" със ставане на крака, бурни ръкопляскания и скандирания " ДПС". Той се ръкува със съпартийците си, стоящи близо до коридора между столовете, и поздрави някои от тях със "Селям алейкум" и ръка на сърцето.


Мустафа Карадайъ се поздравява лично със всички които са по пътя му.

© Надежда Чипева

Мустафа Карадайъ се поздравява лично със всички които са по пътя му.
Водещите събитието Зейнеб и Рахим (както те се представиха) от младежката организация на партията обявиха, че идват важни избори за България и ЕС и "след един месец ще определим посоката, в която да върви ЕС в следващите 10 г". Заявиха, че в Европа няма място за "национализмите" и че "Европа не е създадена, за да се дели на държави и нации." Посочиха, че ДПС има програма за ускорен, изпреварващ растеж, основани на либерални ценности.


Пеевски е "утвърден политик и авторитет сред избирателите на ДПС"


След това бе представена листата и всеки от кандидатите излизаше да се представи с две думи. Без депутата Делян Пеевски. Той бе представен от водещите като "утвърден политик и авторитет сред избирателите на ДПС".


Накрая бе обявен водачът - Мустафа Карадайъ. Той се качи на сцената със сълзи в очите и прегракнал от вълнение глас, което предизвика още скандирания "ДПС" и овации. Преди да започне речта си, Карадайъ направи подарък по идея на почетния председател Ахмед Доган на певеца Орхан Мурад, който присъстваше в залата. "Това е едно устройство за изкуствено зрение. Смарт камера, която разчита всякакъв текст, разпознава и лица", каза Карадайъ.


По всяка вероятност Карадайъ няма да стане евродепутат, а за Пеевски все още не е ясно.


ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент, според последното социологическо проучване на "Алфа Рисърч". Това означава двама сигурни евродепутати, а при преразпределение на остатъчните мандати е възможно да станат и четири.


Мустафа Карадайъ и Орхан Мурад.

© Надежда Чипева

Мустафа Карадайъ и Орхан Мурад.


"Ние залагаме на младите. Младежкото е вградено в темелите на ДПС. Този модел тръгва от нашия почетен председател. В младежка възраст, в началото на своята академична кариера, той възстава срещу тоталитарната власт и създава младежка организация", каза в словото си Карадайъ, но пропусна да добави за сътрудничеството на Доган на Държавна сигурност, което му дава летящ старт в академичната кариера. Карадайъ припомни, че самият той е първият председател на младежкото ДПС.


"Най-младата, добрата и печеливша листа. Те знаят и могат. Те са отговорни и активни политици. Те могат да реформират ЕС", каза председателят на ДПС за листата си. Според него младите кандидати на ДПС са "това, което националистите и популистите никога не могат да бъдат. Те са експерти и дипломати и политици и основни носители на европейските ценности".


Карадайъ приема овации след представянето на цялата листа.

© Надежда Чипева

Карадайъ приема овации след представянето на цялата листа.


След още бурни скандирания на крака представителите на медиите бяха помолени да напуснат залата без възможност за въпроси.


Цялата листа на ДПС:


1 Мустафа Карадайъ. Депутат, председател на ДПС
2 Делян Пеевски. Депутат.
3 Илхан Кючюк на 33 г. Евродепутат, председател на младежкото ДПС.
4 Искра Михайлова. Евродепутат и бивш министър на екологията.
5 Атидже Алиева Вели. Заместник изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"
6 Севим Мусак. На 29 г. юрист.
7 Станислав Анастасов. Бивш депутат и министър на екологията, икономист.
8 Сюлейман Сюлейман. 29 г., работи в сферата на информационните технологии.
9 Антоанета Асенова 32 г. юрист.
10 Гюлфие Парушева. 29 г. маркетинг.
11 Петър Чобанов. Бивш министър на финансите, преподавател в УНСС.
12 Сюзан Мехмедова 31 г. докторант в СУ, социална сфера.
13 Синан Пехливанов. 30 г., докторант "Стопанско управление" в Свищов.
14 Танер Кабилов. 31 г. политолог.
15 Сунай Якуб. 27 г., младши ръководител в отдел бизнес услуги.
16. Ертен Анисова 28 г., студент по право.
Цветан Енчев, 47 г. юрист.


Пеевски веднъж се отказа


Пеевски вече беше кандидат за Европейския парламент на миналите избори и се отказа. Тогава имаше информации, че АЛДЕ (европейската партия на либералите, към която ДПС принадлежи) е реагирала срещу кандидатурата му.


През тази седмица докладът на "Репортери без граници" определи Пеевски като "най-яркото въплъщение" на "съюзяването между медии, политици и олигарси в България. След разрива с банкера Цветан Василев и фалита на КТБ той постепенно разкри собствеността си в няколко медии (преди това част от тях бяха собственост на майка му и бяха придобити със заеми от КТБ - бел. а.) - "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Борба". Миналата есен депутатът от ДПС обяви, че ще прехвърли медийния си бизнес на фондация, но ще помага материално.


Като депутат в българския парламент той не ходи на работа, но е вносител на проектозакони - за банковата несъстоятелност и за медиите, освен това през последните две години изсветлява бизнесите си и регистрира все повече фирми. Назначаването му за председател на ДАНС през 2013 предизвика дълги протести.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK