След намесата на Борисов държавата ще отпусне пари на УНСС, но не повече от обещаните от Горанов

След намесата на Борисов държавата ще отпусне пари на УНСС, но не повече от обещаните от Горанов

© Цветелина Белутова, КапиталЗа по-малко от 30 минути днес премиерът Бойко Борисов разгледа без каска строежа на новия корпус на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), даде изявление пред медиите, че е разрешил спора, и обяви, че на следващото заседание на Министерския съвет държавата ще отпусне пари за довършването на сградата, т.е. обектът няма да остане "паметник на културата", а ще бъде готов до година и няколко месеца.


Става въпрос за изграждането на нова сграда в университета, която се строи от 2016 г. от консорциум между фирмите "Главчев инженеринг" ЕООД и "Вамос" ООД с 4.5 млн. лева финансиране по оперативна програма "Региони в растеж" и с обещани 7.5 млн. лева от държавата. Преди три дни ръководството на УНСС обяви, че държавата не е превеждала средствата, които е обещала, спешно поиска не 7.5, а 10.3 млн. лева, за да не се провали проектът, както и предупреди, че ако правителството не помогне, може да се стигне до несъстоятелност на университета. От Министерството на финансите потвърдиха ангажимента за 7.5 млн. лева, но след усвояването на финансирането от Брюксел. Обектът е трябвало да бъде завършен това лято, но ще се забави година и половина.


Днес от думите на Бойко Борисов и изявленията на финансовия министър Владислав Горанов се разбра, че другата седмица ще бъде отпусната сума, колкото договорената през 2016 г. - 7.5 млн. лева. Така ръководството на университета ще трябва да намери 1.2 млн. лева за допълнителните разходи по строежа и поне 450 хил. лева, за да покрие финансовите корекции, които са наложени заради нередности при усвояването на финансирането от 4.5 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж". За оборудването и обзавеждането на корпуса, в който се очаква да се обучават 2 хиляди студенти, ще се търси финансиране от държавата. Прогнозната стойност на тези разходи е 1.5 млн. лева.


Има (ли) спор между институциите
Премиерът Бойко Борисов, министрите Владислав Горанов (финанси), Красимир Вълчев (образование и наука) и Петя Аврамова (регионално развитие), ректорът на УНСС проф. Стати Статев, десетки журналисти и студенти се разходиха без каски на строежа. След това министър-председателят обяви, че е дошъл на място, за да е публично и да не кажат, че отпуска пари само заради приятелството си с проф. Стати Статев, който ден по-рано е бил в Министерския съвет, а днес не спря да благодари на Борисов.


След намесата на Борисов държавата ще отпусне пари на УНСС, но не повече от обещаните от Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал


След това пред камерите премиерът извика Владислав Горанов и го попита какъв е спорът, за който не му било приятно да гледа в медиите. От своя страна финансовият министър обяви, че спор няма, след като през 2016 г. ведомството му е поело ангажимент за съфинансиране на строежа, но обърна внимание, че студентите по икономика са прекалено много на фона на търсенето на пазара на труда. След това бе категоричен, че няма да плаща от парите на данъкоплатците за финансовата корекция, наложена от Брюксел заради нередности.


Така намесата на Борисов, който обяви, че е довършил "ни един, ни два, ни двадесет обекта", ще помогне само за скоростното отпускане на обещаните от държавата 7.5. млн. лева, както и за преговори за пари за финансиране на оборудването на корпуса. Откъде ще вземе УНСС парите за допълнителните разходи и покриване на разликата по финансовите корекции не стана известно.


Ако премиерът (не) се намеси


В отговори на въпроси на журналисти премиерът Бойко Борисов даде различни аргументи за намесата му в спора - че млади хора щели да учат тук; че не му било приятно да гледа по медиите за спора; че не трябвало сградата да остава незавършена като "паметник на културата", както обекти в Търговище и Монтана; че трябвало да решат "дали да се дрънкат и дрънкат", както казвал финансовият министър в първия му кабинет Симеон Дянков, или да се мобилизират и да завършат сградата.


От думите на Горанов се разбра, че държавното финансиране се е забавило заради финансовите корекции от страна на управляващия оперативната програма орган, каквато е практиката. Но от Борисов бе съобщено, че въпреки това сега ще има спешно решение на правителството за отпускането на средствата.


Попитан дали този прецедент ще се повтори при други искания, премиерът каза: "Не трябва. Но сега сме поставени пред свършен факт. Тук са закопани токова пари." А след това добави: "С въпросите вие ме поставяте в неудобно положение." Накрая обяви, че е тук, за да даде ход сградата да бъде завършена въпреки атаките, които ще понесе.

След като си тръгна Бойко Борисов, пред медиите говориха министрите Петя Аврамова и Красимир Вълчев. Първата разясни за финансирането, а вторият обясни, че с реформата във висшето образование държавното финансиране за студенти по икономика е намалено с 60 на сто.


Министърът на образованието и науката каза още, че следващата годината държавата ще реши как да стимулира обучението на инженери и медицински работници. Вероятно това ще стане чрез допълнителни стипендии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK