"Алфа рисърч": Кампанията започва с падаща избирателна активност и паритет между ГЕРБ и БСП (допълнена)

"Алфа рисърч": Кампанията започва с падаща избирателна активност и паритет между ГЕРБ и БСП (допълнена)

© Юлия ЛазароваПадаща избирателна активност за предстоящите евроизбори и паритет на основните съперници - ГЕРБ и БСП, с минимална преднина на левицата - това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч"*, проведено в периода 20-30 април 2019 г. сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна. Според резултатите над прага за излъчване на евродепутат - 5.88% от действителните гласове, са още ДПС и ВМРО, а "Демократична България" е следващата формация, която е най-близо до прескачане на изборната бариера.


Социолозите отчитат, че интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации.


Според тях електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на месец март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите, която обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП. В резултат на официалния старт на предизборната кампания за европарламент се запазват паритетните позиции между двете партии, с минимален аванс от 0.5% в полза на БСП.


До урните ще отидат 2.1 млн. избиратели
Сигурните, че ще гласуват на насрочения за 26 май вот за Европейски парламент намаляват от 35.% в края на март до 32.9% в края на април, сочат данните. Това означава, че готови да отидат до урните са около 2.1 млн. избиратели.


По данни на Централната избирателна комисия на предишните евроизбори бюлетина са пуснали 2 361 943 души.


БСП с минимално преимущество


От агенцията посочват, че имотните скандали продължават да отронват симпатизанти от ГЕРБ. Уточняват обаче, че това не води до ясна тенденция за доминация на БСП. Предимството, с което социалистите влизат в кампанията, е символично. 32.7% от решилите да гласуват биха дали гласа си за БСП, срещу 32.2% за ГЕРБ.


В полза на БСП работят: имиджовите щети за управляващите в резултат от имотните скандали, по-високата мобилизация на традиционно подкрепящите я възрастни избиратели в малките населени места, ръстът на недоверие към ключови фигури от ГЕРБ. Потенциалът за ГЕРБ, обратното, е във: по-широката му електорална периферия в големите градски центрове, вътрешните противоречия в левицата, слабата все още мобилизация на конкурентните дясноцентристки формации, коментират от "Алфа рисърч".


ДПС с лек отлив след обявяването на листата


Проучването отчита лек отлив на подкрепата към ДПС след обявяването на листата на партията, в която водач е лидерът Мустафа Карадайъ, а на втора позиция е самоопределящият се като "преуспял млад мъж" депутат и собственик на медии Делян Пеевски. Според данните движението влиза в предизборната кампания с потенциал от 9.3% сред решилите да гласуват срещу 10.6% преди месец.


От "Алфа рисърч" припомнят, че тъй като в евроизборите могат да участват само граждани, живеещи на територията на страните - членки на ЕС, партията няма да може да разчита на обичайните си гласове от Турция. Възможно е обаче да мобилизира в последните дни избиратели в страната и сред българските турци, живеещи в други страни - членки на ЕС. Ако това се случи, то ще увеличи тежестта си в крайния резултат и ще запази третата си позиция, коментират от агенцията.


ВМРО "дърпа" засега националистическия вот


Продължаваща концентрация на националистически вот около ВМРО отчита допитването. Партията подобрява позицията си от март и стартира кампанията с подкрепата на 6% от решилите да гласуват срещу 4.1 в края на март. Прогнозната подкрепа поставя партията над изборния праг от 5.88 на сто от действителните гласове за излъчване на евродепутат.


"Отделното явяване на трите партии от "Обединени патриоти" намалява влиянието им, но както отбелязахме в мартенското проучване, шансът някоя от формациите да привлече симпатизантите от този сектор, би могъл да й гарантира мандат в европарламента. За момента като такъв център се очертава водената от Ангел Джамбазки листа на ВМРО", посочват от "Алфа рисърч".


Социолозите отчитат, че това отслабва позициите на другите партии: листата на НФСБ "Патриоти за Валери Симеонов" започва кампанията с 1.7%, а на "Атака" - с 1.2% от решилите да гласуват. Вотът и за трите националистически формации обаче е силно реактивен към конюнктурни събития и едно радикализиране на ситуацията е способно за кратко време да предизвика значими амплитуди в него, подчертават от агенцията.


"Демократична България" ще търси мобилизация


Обединението "Демократична България", включващо "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", тръгва в предизборната кампания с 4.5% подкрепа сред решилите да гласуват и съществен дял дясноцентристки избиратели, които все още не са взели решение как ще постъпят в изборния ден. Месец по-рано 5.1 на сто от решилите да пуснат бюлетина заявяваха готовност да гласуват за "Демократична България".


"Шансовете на извънпарламентарната коалиция за представителство в европарламента са пряко зависими от способността й да привлече колебаещите се десни избиратели в хода на кампанията, както и да разшири влиянието си в повече региони и населени места", е коментарът на социолозите.


Фрагментация на алтернативния вот


От "Алфа Рисърч" уточняват, че са провели проучването си с аналог на реалната интеграла бюлетина, която включва всички листи и независими кандидати за членове на Европейския парламент. Резултатите показват, че при реалното включване на повече формации, а не само на основните, между 13% и 17% от гласовете могат да бъдат разпръснати между листи и независими кандидати извън посочените по-горе.


С по-различима подкрепа сред тях се открояват "Воля" на Веселин Марешки - 1.7%, и "Коалиция за България" (под това име се явяват на изборите АБВ с лидер Румен Петков и техните партньори от левия спектър - бел. ред.) - 1.2%. "Трудно е да се определи дали проектовотът за коалицията около АБВ се дължи на самата партия, или и на името, с което БСП се явяваше в поредица предишни избори. Ако има такова влияние, то до изборите БСП може да си върне частично този вот", прогнозират от социологическата агенция.


Данните от проучването показват, че сумарната подкрепа за независимите кандидати е в рамките на 3.5%, като към момента нито един от тях не се откроява като мобилизиращ достатъчен вот, който да му осигури представителство в Европейския парламент потенциал. 2.2% биха отбелязали позицията "не подкрепям никого", въведена с обявяването на гласуването за задължително.


* Изследването е проведено в периода 20 – 30 април 2019 г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. "Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.


"Дневник" публикува тази информация според изискванията на чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK