Правителството ще избира бойни машина за 1.464 млрд. лв. от 4 предложения

Демонстрация на бойна машина на пехотата произведена от финландската компания "Патриа" на язовир "Копринка"

© Велко Ангелов

Демонстрация на бойна машина на пехотата произведена от финландската компания "Патриа" на язовир "Копринка"До края на месеца до 4 фирми от работна група в правителството ще бъдат изпратени покани за предложения за доставка нови бойни машини на пехотата. Прогнозната сума на проекта е почти 1.5 млрд. лв. с ДДС. Срещу тях трябва да бъдат доставени 150 машини (90 бронирани и 60 обслужващи и осигуряващи) и специална техника за 3 батальонни групи, комуникационна и информационна система, тренажори и друго оборудване.


Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков каза след заседанието на ресорната парламентарна комисия тази седмица, че покани ще бъдат изпратени до фирми от Швейцария, Германия, Франция и Германия. За 9-те бойни машини изискването е да бъдат с колесна формула 8x8 и голяма степен на брониранe, а за спомагателните се допуска 6x6 и дори 4x4.


Според източници на "Дневник" от министерството на отбраната са харесани машините на концерна със седалище в Германия ARTEC GmbH, финландската компания Patria, държавната френска компания NEXTER Group и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG, който е със седалище във Швейцария. Почти всички компании декларираха готовност машините да се сглобяват в България.


Представяне на военна бронирана машина модел PIRANHA на военен полигон "Тюлбето", Казанлък

© Цветелина Белутова, Капитал

Представяне на военна бронирана машина модел PIRANHA на военен полигон "Тюлбето", Казанлък
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината или да има договор, или да сме "пред подписването на договор". Величков отказа да "гадае", кога ще бъде сключен договор за машините, тъй като след изпращането на искането за предложения (Request For Information – RFP) и получаване на офертите предстоят междудържавни преговори.


Неяснотите около проекта


Въпреки демонстрирания оптимизъм около проекта има много неясноти и е възможна промяна на условията му, което може да стане само с решение на парламента. Проблемно е изискването 20% от производството на машините да става в България. Към този момент няма български предприятия, които могат да поемат и изпълнят такова голямо количество работа, която е високо технологична и е свързана с придобиването на лицензи и технологиии. Има и проблеми, който не могат да бъдат решени от "военната експертиза" в България. Два такива са изборът на оръдие и боеприпаси за него, както и каква да е радиостанцията. В Министерството на отбраната признават, че им липсва капацитет за такъв голям проект.


Проблемът при избора на оръдие за бойните машини, е че боеприпасите по стандартите на НАТО и други западни държави, се по-скъпи от тези по руски стандарт, които се произвеждат в България. Българските предприятия - стига да имат интерес - могат да произвеждат муниции по новия стандарт и на цена по-ниска от вносните. Но в момента заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики е настроено за муниции от съветски тип и мощностите им са натоварени. В Министерството на отбраната се надяват, че със затихването на конфликтите българските компании ще започнат производство по стандарта на НАТО и няма да се налага купуването на муниции от чужбина.


Съвсем друга тема са възможностите като скорострелност и поразяваща сила на оръдията, които се предлагат от фирмите, проявяващи интерес. Сред тях са "Бушмастер". "Рейнметал" и "Некстер". Французите предлагат 40-мм оръдие, докато армията се е спряла на 30 мм. заряд. Интерес към доставка на леките оръдейни системи за машините проявяват и фирми от САЩ, Израел и Белгия.


Има голяма вероятност оръдието да бъде избрано, независимо от доставката на самите машини, както и "радиостанциите".


Последната идея в Министерството на отбраната е поне "радиостанцията" да се сглобява в България. Съвременните "радиостанции" всъщност са многофункционални устройства за пренос на данни в реално време и изискват и криптиране на информацията. Те трябва да показват разузнавателни данни от сателит, дронове, инфрачервени камери и т.н. в реално време на екрани в машините и командните центрове. Те трябва да са свързани и със системата на НАТО за управление и следене (Friendly Force Tracking).


Обмисля се за избор на "радиостанцията" да се потърси помощ от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI Agency) или да се договаря на ниво правителство-правителство.


Какви машини предлагат компаниите


General Dynamics Land System – MOWAG произвеждат PIRANHA и PANDUR. На полигона "Тюлбето" край Казанлък вече бе демонстриран PIRANHA IFV и очевидно предложението е за този модел. В момента компанията изпълнява големи поръчки в заводи в Европа, което би им позволило да предложат ниска цена.


NEXTER Group – Франция предлага VBCI 2 (Vehicule Blinde de Combat d'Infanterie – на френски "бронирана машина на пехотата") с 8x8 задвижване и Titus (Tactical Infantry Transport and Utility System) с колесна формула 6х6 за спомагателните машини.


VBCI на "Некстер Системс"

© www.nexter-group.fr

VBCI на "Некстер Системс"


Patria – Финландия. Финландската компания предлага машината си AMV, чийто плавателни и стрелкови възможности бяха демонстрирани на язовир "Копринка". AMV е модулна платформа, което позволява трансформация според предназначението на машината според нуждите на българската армия.


ARTEC GmbH включва компаниите Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall и MAN. Произвежданата от тях бронирана машина Boxer е може би най-добрата в класа си, но цената ѝ е най-висока.


Проектът се точи с години


Работната група по проекта беше назначена от министъра на отбраната в началото на декември 2016 г. на основание решение на правителството от преди повече от 3 години - през март 2016 г. Осем отговора на "запитвания за информация" (Request For Information) от фирми - производители на бронирани машини за пехотата, бяха получени в Министерството на отбраната (МО) до крайният срок от 28 юни 2017 г.


Но проектът веднъж беше върнат от парламента заради липса на финансова обосновка и беше окончателно приет от Народното събрание на 8 юни 2018 г. Поредният неспазен срок за изпращане на RFP беше "началото на новата година" (2019 г.).

Ключови думи към статията:

Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  някой може ли да обясни за какво са ни бойни машини за 1.5 милиарда и срещу кого ще ни трябват ,това са парите за извън болнична помощ за 6 години за цяла България .

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Нали бяхме уж много бедни?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 887 Неутрално

  някой може ли да обясни за какво са ни бойни машини за 1.5 милиарда и срещу кого ще ни трябват ,това са парите за извън болнична помощ за 6 години за цяла България .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  По-добре да храним собствена армия, щото инак ще храним чужда.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#3] от "traveler1":

  И коя ще е тая чужда армия ако не е тайна ? Не ви ли се струват вече доста кухи тези мантри ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тези мантри са резултат от стотици години опит на народа ни. А коя ще е чуждата армия е подробност.
  Земята ни винаги е била интересна за всички - кръстопът, кво да го правиш?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3260 Весело

  ...чийто плавателни и стрелкови възможности бяха демонстрирани на язовир "Копринка"

  е най после демокрацията ще превземе и Копринка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Разстроено

  До коментар [#5] от "traveler1":

  Първо - традициите не са това, което бяха !
  Второ - тази подробност е много важна защото може да трошите народна пара и за да се пазите от сянката си . Индивиди всякакви.
  Светът толкова е променен, че сте повече от смешни без точни аргументи и доводи.
  Чувал ли си народната приказка - На гол тумбак чифте пищови !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  Стоящите на въоръжение в българската армия БМП, БТР и БРДМ, са от старите модели и не отговарят на съвременните изисквания. Наистина има нужда от нова техника. Според мен, най-доброто предложение е на финландците. Модулният начин на окомплектоване е по-гъвкав, по-евтин и по-бърз, за производство на по-разнообразни модели. Бившият завод "9 май" ("Бета"), произвеждаше МТЛБ е удобен, но дали съществува? Колкото до боеприпасите, ние произвеждаме и по двата стандарта и имаше достатъчно мощности в страната. За сега, знам, че все още работят "Дунарит" - Русе и "Арсенал" - Казанлък, както и този в Сопот. За съжаление, цялата система на "Металхим холдинг" и "Кинтекс" беше разбита още през 90-те и после, предприятията разпродадени на парче. При това, почти без пари.

 10. 10 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Инестициите в този слуачай, като и за ВВС и ВМС звучат внушително, но се получава така, след като и една стотинка не се е инвестирана 30 години в подмяната на основната част от бойната техника. До момента само в спомагателния аспект се е правило нещо.

  А иначе е жалко, че има хора, на които се налага да се обяснява за какво и защо ни е небходима модернизирана армия.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  "...боеприпасите по стандартите на НАТО и други западни държави, се по-скъпи от тези по руски стандарт, които се произвеждат в България."

  30 години "преход" минаха, а още не можем се откъсна от Империята на Злото !
  Още по-евтино ще е да си минем на лъкове и стрели...

 13. 13 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Съветските възпитаници в Министерството на отбраната пак ще оплескат нещата. Нямали капацитет, нямали експертиза. Ами разкарай ги бе, министърпредседателю, тези жалки мародери. Доведи екип от петдесетина човека от Израел и за няколко месеца проектът ще е докладван, включително и къде в България и как да се организира производството на 20 процента от оборудването.

 14. 14 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 294 Неутрално

  някой може ли да обясни за какво са ни бойни машини за 1.5 милиарда и срещу кого ще ни трябват.
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  За след като изритат турците от НАТО..

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#14] от "кокошката":

  Ако си мислите, че с тези машини и с тези КАДРИ ще спрете турската армия то аз се възхищавам на оптимизма ви. Повече обаче ме избива на смях.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#14] от "кокошката":

  Турция предпочита да се харчат левове в Одрин примерно, вместо да налага лирата тук.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Нямали капацитет!Иначе устите ни големи.Как едно време и АЕЦ даже построихме, и "Гвоздика",и МТЛБ...А имаме претенции "Фолксваген " да произвеждаме!Като не знаят как,да питат сърбите.Съседите си произвеждат сами системи "Нора","Лазар","Милош","Град",безпилотни самолети и дозвукови такива..А големите европейци нямали капацитет.Ех.мързел,мързел..мързел и далавери... 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Любопитно

  Но в момента заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики е настроено за муниции от съветски тип.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------

  ?!?!?!?!???????

  Някой може ли да обясни ЗАЩО

  Фабриките на УЖ НАТОвската държава България са настроени

  за муниции от СЪВЕТСКИ ТИП и то

  ЗАРАДИ КОНФЛИКТИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ?!?!?!?!?!

  НА КОЙ ГОСПОД СЕ КЛАНЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТУКАШНИ ПУТИНДЖИИ ОТ ГЕРБ

 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Тия милиарди за нищо ги нямате, Ей! И са пари на вятъра. Армията е абсолютно небоеспособна, не дай си Боже да се наложи.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#20] от "Таралеж":

  +

  Плащаш на Кремъл !
  Плащаш и на НАТО !!
  И си царуваш
  100 години като ТАТО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3480 Разстроено

  Но в момента заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики е настроено за муниции от съветски тип и мощностите им са натоварени.
  ===================================
  Сега знам отговора на въпроса си "Защо българската икономика се развива толкова бавно?"😏

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#23] от "putinxujlo":

  Парите от търговията с оръжие се крият в офшорки и въобще не работят за българската икономика.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 685 Любопитно

  " Има и проблеми, който не могат да бъдат решени от "военната експертиза" в България. Два такива са изборът на оръдие и боеприпаси за него, както и каква да е радиостанцията. В Министерството на отбраната признават, че им липсва капацитет за такъв голям проект."
  ===========================================================================
  Това звучи като някаква смешка,но не е! България е в НАТО от 2004 година.Сега е 2019 година.Е,за тези 15 години не можеха ли да си обучат,отгледат,изпратят на обучение хора,които да бъдат именно тези експерти,които да имат необходимия капацитет,за да решават подобни проблеми?!? Прощавайте,но български офицери са се обучавали в немски,френски,австрийски военни учебни заведения още преди почти сто години,когато България не е била по-богата от сега!За университети пък,да не говорим...А,тези"експерти",които сега са в МО ,нали получават заплатите си? За 15 години не можеха ли да се дообразоват,че да са годни и да имат необходимия капацитет "за такъв голям проект"? Или и те са от онези,за които един форумец преди време беше писал,че : "... кат цапнат две ракии ронят сълзи и сополи за онова време, къркат водка и подпяват частушки и партизански песньовки за "чедото Никола". " ? Тогава пък,може да се зададе въпросът:"Какво правят тези хора в МО на страна член на НАТО ?"

 26. 26 Профил на econo
  econo
  Рейтинг: 287 Неутрално

  На бас ще купят американските. Трябва да си отработят парите.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4170 Любопитно

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Ами.... всеки си има своя визия за парите.

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 354 Разстроено

  Тръмпи каза да увеличим разходите си за въоръжение, което да бъде закупено ПРЕИМУЩЕСТВЕНО от САЩ, но не каза нищо, относно размера на заплатите и пенсиите на военослужещите в България. Боли го фара за българите, те да не са хамерикански бачкатори, че да мисли и за тях!!!

 29. 29 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Говори се, че финансиране е намерено след като бяха продадени онези биткойни и в бюджета влязоха едни пари.

 30. 30 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  Значи разтакаването на "проекта"навлиза в нова фаза!Не знаем какво оръдие....каква "радиостанция"...какви муниции!Руските слуги доволно потриват ръце..по министерства и агенции!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 31. 31 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#30] от "Willy Messerschmitt":

  Не вярвам вече да се купува въобще нещо руско, защото сме в НАТО и трябва всичко да е по НАТО-вски стандарт.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  " Според източници на "Дневник" от министерството на отбраната са харесани машините на концерна със седалище в Германия ARTEC GmbH, финландската компания Patria, държавната френска компания NEXTER Group и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG, който е със седалище във Швейцария. Почти всички компании декларираха готовност машините да се сглобяват в България."

  Чудесен избор ! Сухопътните ни сили имат спешна нужда от нови модерни бойни машини за пехотата ! Единствено трябва да се преориентираме от руските към натовските стандарти , но и това е възможно:

  " Проблемът при избора на оръдие за бойните машини, е че боеприпасите по стандартите на НАТО и други западни държави, се по-скъпи от тези по руски стандарт, които се произвеждат в България. Българските предприятия - стига да имат интерес - могат да произвеждат муниции по новия стандарт и на цена по-ниска от вносните."

  Успех и скоро с добър избор и в тая посока, който ще е от полза и за цялото ни общество !

 33. 33 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1141 Неутрално
 34. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3480 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дори не за пари казвам, а за икономическо развитие. Военната технология винаги движила економика напред. В този случай, те все още работят с технологиите от миналия век

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  " Последната идея в Министерството на отбраната е поне "радиостанцията" да се сглобява в България. Съвременните "радиостанции" всъщност са многофункционални устройства за пренос на данни в реално време и изискват и криптиране на информацията. Те трябва да показват разузнавателни данни от сателит, дронове, инфрачервени камери и т.н. в реално време на екрани в машините и командните центрове. Те трябва да са свързани и със системата на НАТО за управление и следене (Friendly Force Tracking).


  Обмисля се за избор на "радиостанцията" да се потърси помощ от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI Agency) или да се договаря на ниво правителство-правителство."

  Действително, много години ни е си останахме с възможностите на съветските аналози от миналия век на радиостанции , а тяхната многохункционалност и съвместимост със съвременните устройства като сателити, дронове и др. изостана значително, но това е една добра възможност да наваксаме пропуснатото ! Имаме добри специалисти в тази област !

 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5384 Весело

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Защото сме в НАТО и армията ни трябва да покрие определени стандарти, за които, до скоро нямаше никакъв натиск да бъдат осъществени, за да не разсърдим едни братушки. Но от известно време, "кюфтето се обърна" и от страна на основния съюзник в НАТО, ни казаха, че е време да си изпълним задълженията като членове, нищо повече: 2% от БНП за отбрана и техника по натовски стандарти.
  А ние още сме били нямали "експертиза" и си бачкаме яко по руски стандарти, защото продаваме на някакви "не знам кои си" из Близкия изток...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Генералите в щаба на армията и дупетатите в народното събрание са изцяло на руска хранилка и никога, докато са на власт няма да разрешат закупуване и недай боже производство на съвременна бойна техника. Макар и уж независима и член на НАТО ние не сме обновили и една пушка от армията ни. Замазваме очите на “партньорите” със закупуването на транспортни средства, че сме лоялен член. Така че приказката за храненето на чужда армия е вярна- ние храним руската от 50години

 38. 38 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 775 Неутрално

  На бас ще купят американските...
  —цитат от коментар 26 на econo

  Всъщност те са швейцарски.
  Учудващо адекватен списък на участващи в конкурса. Защото имаше приказки че е възможно да са турски машини или някакви на TEXTRON.
  ARTEC GmbH - за мен е най-добрия избор, но наистина продуктите им са скъпи. Предимство е че като бойна машина може да се предложи отличният Boxer, а като обслужващи и осигуряващи машини да се предложат примерно GFF 4 или Dingo 2 на КМW.
  За предложението на NEXTER Group е написано - VBCI 2 и Titus. Калибърът не ни устройства, не знам дали ще се направи вариант като за нас.
  Мисля, че най-реално е да очакваме избор между Patria и Piranha V (като румънците)

 39. 39 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Ако е наясно само да обясни как Турция, която е в НАТО купува руските ракети C-400?
  Защото примерно турци твърдят, че Турция няма как да има никакво въоръжение, което не е по НАТО-вски стандарт, защото просто няма как да се използва.
  Според мен въпросните ракетни установки са си просто отделно.
  Но например за НАТО-вски самолет не могат да бъдат използвани руски амуниции, защото не са по същият стандарт.
  И някой да ми обясни как така сме в НАТО, а използваме руска военна техника, самолети и други?

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  Тръмпи каза да увеличим разходите си за въоръжение, което да бъде закупено ПРЕИМУЩЕСТВЕНО от САЩ, но не каза нищо, относно размера на заплатите и пенсиите на военослужещите в България. Боли го фара за българите, те да не са хамерикански бачкатори, че да мисли и за тях!!!
  —цитат от коментар 28 на ili71


  И без да ти го казва "Тръмпи" самият ти си наясно, че

  АКО БЪЛГАРИЯ НЕ ПЛАЩАШЕ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ И ЕВРО

  ДАНЪК РУСИЯ

  заплатите и пенсиите и на военните и на цивилните щяха да са

  В ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ОТ СЕГАШНИТЕ.

  Не може ХЕМ ДАНЪК РУСИЯ , ХЕМ ВИСОКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ

 41. 41 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  По-горе исках да кажа, някой ако е наясно да обясни.

 42. 42 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 650 Неутрално

  за кво, да ги показват на парада? Аз пък викам да си изберем ново правителство. Това или този формат се доказа като силно корупционен и също толкова неспособен

 43. 43 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Ние хубаво ще сменим (някога си) цялото съвецко въоръжение, но кога ще сменим съвецките политици?
  Защото те мечтаят за АЕЦ, но обезателно съвецка, газ обезателно от Путин, бензин само от Шеломов.
  Докога?
  Медии червени, съд червен, политици червени.
  Писна ми.

 44. 44 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Арсенал работи на пълни обороти и произвежда боеприпаси на всякакви стандарти.И натовски и от старите савецки.

 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 685 Весело

  "Българските предприятия - стига да имат интерес - могат да произвеждат муниции по новия стандарт и на цена по-ниска от вносните."
  ========================================================================
  Обаче те нямат интерес защото, " ...в момента заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики е настроено за муниции от съветски тип и мощностите им са натоварени.",но "...в Министерството на отбраната се надяват, че със затихването на конфликтите българските компании ще започнат производство по стандарта на НАТО и няма да се налага купуването на муниции от чужбина.""!!!:)))))
  Ха-така!Надеждата крепи човека! И МО - също! Както е казал един герой на Александър Дюма : "Чакай и се надявай!" Иншаллах (ако е рекъл Аллах, Божия работа,Божия воля),както казвато казват едни източни хора!
  "Точно така. Никаква прибързаност. Точно като във вица. Ако го знаете, ще прощавате. Кой е най-характерният израз при различните националности? Испанецът казва, че за тях това е „маняна” – спокойно, и утре е ден! Турчинът казал „яваш-яваш”, нещо като маняна, ама ако не утре, то другата седмица или по-нататък. А арабинът рекъл, че за тях е характерно да казват „иншаллах”. Това е нещо като маняна и явяш-явяш, ама няма тоя елемент на прибързаност. "
  Тони Филипов Д-р

 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  Не е ли по-правилно: от 4 предложение

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#3] от "traveler1":

  По-добре да храним собствена армия, щото инак ще храним чужда.ю
  =============================================================

  И с какво ще променят тези бойни машни ситуацията относно храненето?

 48. 48 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#18] от "иванчолаков":

  Споделям Вашето мнение. Голям залък хапни-голяма дума не казвай важи за цялото ръководство на МО а и не са мо за него. Сегашното състояние на българския ВПК буди сериозни съмнения за възможностите му да поема отговорности в каквито и да било области на военното производство. Изключвам донякъде малки-леки оръжия и боеприпаси за износ.

 49. 49 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 285 Неутрално

  За какво и са на страна със 280 евро минимална заплата и 100 евро минимална пенсия въобще нови бойни машини. Чуждата армия ще умре от глад в тая държава, ако трябва да я храним.

 50. 50 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Исландия няма армия, но е в НАТО. Така че няма никакви изисквания от НАТО да се купува въоръжение. Цялата работа е да се купят едни скъпи играчки за 2-3 милиарда.

 51. 51 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  "Проблемно е изискването 20% от производството на машините да става в България."

  Айде, бе!

  Яне Раколайнен - вицепрезидент на финландската компания Patria Land:
  "Patria предлага на България местно производство, което се осъществява чрез трансфер на технологии. Вие не просто ще си купите техника. Бронираните бойни машини ще се произвеждат в България от български фирми и български работници.
  Patria предлага бронирани бойни машини, които да се произвеждат в България. Нашата оферта дава възможност българската армия да има бойни машини, произведени в български завод, на базата на най-съвременното ноу-хау за производство и монтаж. Това означава, че ще предоставим на местен партньор цялата производствена документация, необходимото обучение, инструментите и свързаното с тях оборудване. Patria също ще организира обучение на място, консултации и подкрепа на място , за да може местното производство да стартира. Ние ще прехвърлим технологията на производство на машините, а не само крайнато асемблиране на отделни части."

  Финландците казват, че може. А нашите казват, че е проблемно и искат само 20% от техниката да се произвежда в България?! Що тъй?

 52. 52 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  някой може ли да обясни за какво са ни бойни машини за 1.5 милиарда и срещу кого ще ни трябват ,това са парите за извън болнична помощ за 6 години за цяла България .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  В смисъл?
  Ако Иран ни запука освен с ракети (зараи ракетите участваме в щит) и със сухопътни сили, какво правим-веем бяло знаме?

  НАТО за какво ни трябва-нали за отбрана и срещу Иран и срещу всичко - за какво плащаме, ако няма да се отбраняваме?

 53. 53 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Арсенал работи на пълни обороти и произвежда боеприпаси на всякакви стандарти.И натовски и от старите савецки.
  —цитат от коментар 44 на dolna4erti4ka


  Арсенал работи, Гебрев изнася!

  Те не могат да го спрат, Новичок го не лови!

 54. 54 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Значи разтакаването на "проекта"навлиза в нова фаза!Не знаем какво оръдие....каква "радиостанция"...какви муниции!Руските слуги доволно потриват ръце..по министерства и агенции!
  —цитат от коментар 30 на Willy Messerschmitt


  Руските слуги се радват и веселят ..
  Хора бдете!

 55. 55 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#52] от "ajsayder":

  Ами ако ни запука Пакистан? Или ни подпука Узбекистан? Ако нахлуят от Иран през тръбата от Азърбайджан?

 56. 56 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Ако нямаше комунизъм сега България щеше да има и свои военни самолети, и своя военна техника разработена от българи и произведени в България.

 57. 57 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#10] от "goofy":

  Те червените тролчета затва искат и Грипен Ц. Самолет който е морално остарял. Ф 16 блок 70 е най-добрия вариант до момента, но с тия плужеци като нищо да пусат Грипен Е(води се с модерна авионика, радари и системи. мисля че имаше AESA радар като ф16ката и прочие) и пак да почнат чуденето.

  This is the place where puddings die.
 58. 58 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Военния завод във Червен бряг правеха бойни машини които продавахме
  по света, сега ще даваме луди пари за внос !!!

 59. 59 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#57] от "Deadpudding":

  Тези, които ти слагат минуси защо просто не видят как самите руснаци хвалят F-16?

  https://www.youtube.com/watch?v=B6dXxqiSBSM


 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  ..Произвежданата от тях бронирана машина Boxer е може би най-добрата в класа си, но цената ѝ е най-висока...
  —цитат от коментар 0 на статията


  Мисля че е крайно време да се спре с това непрекъснато оплакване за липса на пари при закупуването на бойна техника!
  Когато се купува такава на най-главно място трябва да бъдат поставяни качествата на техниката, а цената и на най-последно. При нас се получава точно обратното. На първо е цената, а качествата остават едва ли не на последно.

  Англичаните не случайно са казали - "Не съм толкова богат, за да си купувам евтини неща!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 354 Любопитно

  До коментар [#56] от "anonim440":

  ПИЧ, ТИ БЪРКАШ БЪЛГАРИЯ С ИЗРАЕЛ!!!!!
  През царско сме правили подкови (волски и конски) и клинци (за гьонови обувки и каруци). Днес, освен компоти и чушкопеци, друго българинът не може да прави, въпреки че баѝ Тошо се опита да му втълпи, че е от Нация техническа!!!!! БЪЛГАРИНЪТ НЯМА ТЪРПЕНИЕТО ДА БЪДЕ ПРЕЦИЗЕН И ЕСТЕТИЧЕН В РАБОТАТА СИ!!!!!!

 62. 62 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Приятно съм изненадан, че в конкурса участват най-реномираните производители.
  Без да имам претенции, че съм специалист, за мен Боксера на германците е малко по-добра машина, но предвид по-добрата цена и желанието на финландците да правят производството в България, би било редно да спечели Патрия. Това е бронирана машина на модулен принцип, която покрива целия спектър от разнообразие, необходим на българските СВ, освен основната модификация с 30 мм оръдие.
  Примерно, Патрия с Хелфаер:
  https://www.youtube.com/watch?v=QqECXYpqlQk&t=111s

  Или Патрия с 120 мм Немо:
  https://www.youtube.com/watch?v=TSzCuVtk5CQ

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Защо не си ги правим сами в Червен Бряг = ТОВА Е ВЪПРОСЪТ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#61] от "ili71":

  Ти явно си на червени амфети, защото по онова време Израел няма.
  В България има 3 самолетостроителни завода и се произвеждат 10 (!!!) вида самолети. Произведени са около 1000 самолета.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Самолетостроене

 65. 65 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#59] от "anonim440":

  Мисля, че става въпрос за хора които се връзват на опорки. Преди блок 70, Грипена беше най-добрия вариант освен ако не искаме самолети които да събират прах(Дори австрийците сменят Еврофайтера заради високи режийни). "E" версията на Грипен (модел NG) ползва подобна електроника като F 16V. Може да изпускам нещо не работя в МО все пак. И F16V и Gripen E биха свършили добра работа, ма опоркаджиите повтарят като развалени грамофони. Обратно по темата. някой беше споменал, че модулната система е най-добрия вариант и най-вероятно е прав. Масово започват да се налагат модулни технологии които могат да се реконфигурират спрямо ситуацията в която се намират военните ни.

  This is the place where puddings die.
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Военния завод във Червен бряг правеха бойни машини които продавахмепо света, сега ще даваме луди пари за внос !!!
  —цитат от коментар 58 на valtoro


  Нашите са върхът ... всичко друго е безумие и предателство

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  странно че всички дето ги е много страх от бежанци и очите им се насълзяват от щастие като гледат военни паради в ексСССР, сега мрънкат, че се каним( колко ли ще продължи това, като със самолетите ли?) да се въоръжим с няколко БТР-а

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 68. 68 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  България трябва да купи за 15 години 144 изтребителя, нова противовъздушна отбрана 1000 танка М1А1 3000 ракети и така нататък. Армията да стане 70 000 и 620 000 резервисти и това всичкото за 15 години ще струва само 80 милиарда лева при заплата 1500 лева средно на военнослужещите. Нищо пари за 15 години за икономиката ни.

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  Военния завод във Червен бряг правеха бойни машини които продавахмепо света, сега ще даваме луди пари за внос !!!
  —цитат от коментар 58 на valtoro


  Това най-вероятно са били технологичните "съкровища"
  на Варшавския договор, които България не "продаваше"
  а ПОДАРЯВАШЕ, по точно даваше НА ВЕРЕСИЯ, която после
  НИКОГА НИКОЙ НЕ ВРЪЩАШЕ, на арабски и африкански
  терористи и диктатори....
  Апропо,
  След 1990 год. САЩ разкриха точно такива продажби,
  и долкото си спомняме, бяха забъркати точно
  вехтите Варшавско-договорски заводи - тези
  в Червен бряг и Казанлък - износ за ТЕРОРИСТИТЕ ОТ СУДАН
  май беше скандалът, който после се потули, като всички
  подобни нему скандали.....

 70. 70 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#61] от "ili71":

  Ами аз ако почна да ти изброявам само в Габрово какво технологични неща произвеждаме в момента трябва цял ден да ти описвам. Включително хардуер напоследък щото азиатският е боклук.

 71. 71 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#63] от "dark'star":

  по-същата прична, поради която без никой да ви е бил, спряхте да строите социализъм в края на 80те

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#57] от "Deadpudding":Тези, които ти слагат минуси защо просто не видят как самите руснаци хвалят F-16?https://www.youtube.com/watch?v=B6dXxqiSBSM
  —цитат от коментар 59 на anonim440


  Ф-16 не са лоши , ама закъсняха за Виетнамската война , сега са история

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  За здравнато осигуряване имаш право. Но от всичко се източват пари не в полза на здравето.
  Обаче ни виж техниката. Хуцава е, готина е, ама вече е морално остаряла. Имаме нужда от превъоръжаване.
  И офертата от Финландия е най-добрата.
  Аз обаче имам и друг въпрос. Кога ще се помисли за флота ни?

 74. 74 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 294 Неутрално

  някой може ли да обясни за какво са ни бойни машини за 1.5 милиарда и срещу кого ще ни трябват ,това са парите за извън болнична помощ за 6 години за цяла България .
  —цитат от коментар 1 на edin drug  За след като изритат турците от НАТО.
  —цитат от коментар 14 на кокошката

  Ако си мислите, че с тези машини и с тези КАДРИ ще спрете турската армия то аз се възхищавам на оптимизма ви. Повече обаче ме избива на смях.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА  Айде да помислим малко извън клишето, а? Никой не казва, че турците сега или тогава ще ни бъдат враг.... Но поне съюзници няма да бъдат, а тогава -врагове колкото щеш.. Току решил някой да си анексира Варна например..

 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5441 Неутрално

  Както винаги решението ще се вземе не защото трябва, а защото ня#Кой ще поиска своят дял тортата и ше се пребори за него като фалира някое предприятие (Дунарит?) или отстрани свой директен конкурент (Гебрев?)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2789 Весело


  Е нали правим логистика на муниции за хибринтите конфликти на САЩ, даже веднъж един агент на ЦРУ се самоуби с РПГ докато си играе на полигона!?
  Освен това, конструкторите на тези оръжия са постигнали висока дуракоустийчовост и са подходящи за обучаваните от американски военни консултанти - умерени опозиции с канибалски наклонности!
  ( явно агентите на цереуто са под минималната необходима компетенция за експлоатация на оръжия)
  Но в момента заради конфликтите в Близкия изток производството на българските фабрики е настроено за муниции от съветски тип.------------------------------------------------------------------------------------------------------?!?!?!?!???????Някой може ли да обясни ЗАЩОФабриките на УЖ НАТОвската държава България са настроениза муниции от СЪВЕТСКИ ТИП и то ЗАРАДИ КОНФЛИКТИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ?!?!?!?!?!НА КОЙ ГОСПОД СЕ КЛАНЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТУКАШНИ ПУТИНДЖИИ ОТ ГЕРБ
  —цитат от коментар 19 на Hawaii

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#63] от "dark'star":по-същата прична, поради която без никой да ви е бил, спряхте да строите социализъм в края на 80те
  —цитат от коментар 71 на Opportunity


  не сме спрели да строим социализъм, само сменихме релсите
  = за това сега Първата сила е социалистическа страна

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Радвам се, че БА ще се въоръжава с нова западна техника. Ако България се въоръжи достатъчно добре, би могла дори самостоятелно да разгроми Русия, все пак пияните блядове позорно са били унижени от Финландия.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 79. 79 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  Защо не си ги правим сами в Червен Бряг = ТОВА Е ВЪПРОСЪТ !
  —цитат от коментар 63 на dark'star


  Ами започвай да ги правиш.
  Червен бряг си е на мястото.
  Отиди там и започвай правенето.
  Само дето с пласмента и продажбите
  ще видиш бая зор.
  Зер,
  довчерашните мераклии за руски военни "съкровища"
  са ТЕРОРИСТИЧНИ РЕЖИМИ и там ако решиш да продаваш
  трябва да "продаваш" както НРБ и СССР навремето.
  ПОДАРЯВАХА "на кредит" който после НИКОЙ НИКОГА НЕ ВРЪЩАШЕ.
  Ако имаш излишни пари да налееш в такова "печелившо производство"
  върви в Червен бряг, произвеждай и свръх печели от това.
  Даже и в други брегове започни същото производство....

 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Ако нямаше комунизъм сега България щеше да има и свои военни самолети, и своя военна техника разработена от българи и произведени в България.
  —цитат от коментар 56 на anonim440


  България си има свои военни самолети и военна техника и по царско, и по комунистическо ... само при умникрасивите ли не може

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#62] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Без да имам претенции, че съм специалист, за мен Боксера на германците е малко по-добра машина, но предвид по-добрата цена и желанието на финландците да правят производството в България, би било редно да спечели Патрия.
  ===================================================================
  Забравяш, че финландците са руски подлоги. Имат руски АЕЦ и внасят газ основно от Русия. Освен това не са и в НАТО.

 82. 82 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hawaii":

  Много е просто. Почти всички там в района са със савецко "евтино" джепане. А и нашето оборудване си е за такова. А натовско ние не можем да продаваме.

 83. 83 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2789 Весело

  До коментар [#61] от "ili71":

  Според либерастите от българите стават само мърчандайзери на евробакалии и каки продавачки на шушляците в МОЛ-а!

  Истината е ,че български бойни машини на по 30-40 години още са в движение! Примерно БМП-23 , примерно руснаците в момента продават доста евтино БМП-4
  Либерастите имат много трудности с развитието , за това най-често се реализират като професионални русофоби!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 84. 84 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#61] от "ili71":Според либерастите от българите стават само мърчандайзери на евробакалии и каки продавачки на шушляците в МОЛ-а!Истината е ,че български бойни машини на по 30-40 години още са в движение! Примерно БМП-23 , примерно руснаците в момента продават доста евтино БМП-4Либерастите имат много трудности с развитието , за това най-често се реализират като професионални русофоби!
  —цитат от коментар 83 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ти имаш сериозни психични отклонения. На тези машини на по 30-40 години им се смеят в развития свят.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 85. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Обсъждаме бойни машини за Българската армия = най-добре да са си български

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#62] от "Котаракът на Шрьодингер":Без да имам претенции, че съм специалист, за мен Боксера на германците е малко по-добра машина, но предвид по-добрата цена и желанието на финландците да правят производството в България, би било редно да спечели Патрия.===================================================================Забравяш, че финландците са руски подлоги. Имат руски АЕЦ и внасят газ основно от Русия. Освен това не са и в НАТО.
  —цитат от коментар 81 на Росен съм аз и голем капут


  Финландия е в ЕС :-) какъв ти е проблемът ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Обсъждаме бойни машини за Българската армия = най-добре да са си български
  —цитат от коментар 85 на dark'star


  Като българските москвичи, а? Благодаря, но не.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 88. 88 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#62] от "Котаракът на Шрьодингер":Без да имам претенции, че съм специалист, за мен Боксера на германците е малко по-добра машина, но предвид по-добрата цена и желанието на финландците да правят производството в България, би било редно да спечели Патрия.===================================================================Забравяш, че финландците са руски подлоги. Имат руски АЕЦ и внасят газ основно от Русия. Освен това не са и в НАТО.
  —цитат от коментар 81 на Росен съм аз и голем капут


  Най-големите русофоби в Европа... поляците избраха и произвеждат в Полша точно Патрия и тяхната модификация Росомаха се изнася в трети страни, пък ти си направи сметката кой какъв е и къде е...

 89. 89 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#86] от "dark'star":

  Финландия е в ЕС :-) какъв ти е проблемът ?!
  ===============================================

  Също като шведския, с "Грипен"-ите.
  И Швеция е в ЕС, ама не е в НАТО.

 90. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Като българските москвичи, а? Благодаря, но не.
  —цитат от коментар 87 на Сенчеста фигура


  мразиш Бълагрия и всичко българско, най-вече себе си ... съжалявам те

  Българските военни машини са си добри :-) вероятно и армията ни мразиш

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 91. 91 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#25] от "objektivist96":

  Много си прав за съжаление!

  Морски
 92. 92 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#50] от "Росен съм аз и голем капут":

  В Исландия има голяма база на САЩ. Истинска...

 93. 93 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 285 Неутрално

  България трябва да развива стратегически отношения с Индия и оттам да купува военни джелеза, защото след 30 години ше имаме сходен етнически състав.

 94. 94 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 304 Неутрално

  [quote#90:"dark'star"][/quote]

  Не е така. България е в НАТО и ЕС и нямам проблеми БА да купува западна техника. Ти мразиш себе си и България. Сигурно не можеш да се погледнеш в огледалото.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 95. 95 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#92] от "simon40":

  Ами и в България има. Що тогава да дава пари за играчки на ганьовските шапкари....

 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#86] от "dark'star":Финландия е в ЕС :-) какъв ти е проблемът ?!===============================================Също като шведския, с "Грипен"-ите.И Швеция е в ЕС, ама не е в НАТО.
  —цитат от коментар 89 на Росен съм аз и голем капут


  За последните 100 години сме били в Балканския съюз, Съглашението, Остта, Варшавския договор :-) и НАТО ще е от ден до пладне, ама България остава и най-добре машините да са си наши = за да си спокоен ... и България е в НАТО ... поне за сега

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Каквото и да купят политканиуте крадци ще е окраждане на средствата. Тази система е корумирана изцяло и който и да дойде ще е поредния крадец защото системата е мошеническа. Това че с някакъв вот даваш целия държавен бюджет на някакви непознати хора е все едно да биеш камбаната за всички мошеници да се съберат. Съответно политиците вече са синоним на крадци и моеници защото всичките са такива.

 98. 98 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е,бедни сте.Щото сте накадърни.Иначе щяхте ли да сте червени тролове?!

 99. 99 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  То и едно време пак самолетостроенето в България започва със западна помощ, в началото се взима лиценз от чехи за да започнем да произвеждаме самолети.
  Интересното е, че след като комунистите (които са толкова прогресивни...) затварят трите самолетостроителни завода в България, в един от тези заводи, в Ловеч започват да произвеждар мотопеди "Балкан"...
  Толкова за прогресивният комунизъм... В завода довчера са се произвеждали самолети, а идват комунистите и започват да произвеждат мотопеди "Балкан".

 100. 100 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Без германците - тия са корумпетата на Европа.
  От другите - който предложи половин производство в БГ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK