Приобщаване е каузата на кандидат-евродепутата Росен Богомилов

Росен Богомилов

© Юлия Лазарова

Росен БогомиловРосен Богомилов е на 28 г. Учител. Заместник-директор е на училище в София. Роден е и е израснал в Койнаре. Кандидат е за евродепутат от "Демократична България" от квотата на "Зелено движение". В ръководството е на фондацията за промяна на българското образование - "Заедно в час". И е ром. Вероятно единственият ром, кандидат за евродепутат на тези избори.


Много от учениците в Койнаре от ромски произход се реализират добре и завършват висше образование. Росен не помни в Койнаре да е имало сериозно напрежение на етническа основа между българи и роми. Една от причините за мирното съжителство според него е, че българските и ромските деца учат заедно и жителите на града се ценят като хора. Неговата детската мечта е да стане учител, не вярвал, че може да я постигне. Преподавателите в училището и по-късно в университета във Велико Търново са му помогнали да повярва в себе си и да не се отказва.


"Всъщност да си ром в България означава всеки ден да се бориш със стереотипи и клишета, да доказваш себе си непрекъснато. В никакъв случай не казвам, че всички мразят ромите, напротив, има и хора с положителни нагласи. Но не са малко и хората, които са негативно настроени не заради конкретна причина, а затова, че са чули нещо по телевизията", каза Богомилов на въпрос какво е да си ром.
Той знае какво е дискриминация


Като е търсил работа, като учител е получавал откази от десетки училища в София. В училището, в което работи, учат предимно деца от малцинствата.


Росен Богомилов не харесва думата интеграция. Смята, че вече не носи добър заряд в себе си и е време да заговорим за приобщаване и опознаване. "Отговорността към този процес трябва да е споделена и да протича еднакво и от всички заинтересовани страни. Вместо да бутаме къщи, нека там, където е възможно, да ги узаконим, да дадем шанс на бъдещето, да дадем шанс да бъдат данъкоплатци, нали уж това искаме", смята учителят.


Според него истинското приобщаване е възможно чрез образование


Другото условие е интегриране на пазара на труда. Колкото по-нисък е социалният статус на семейството, толкова по-малко възможности получава детето, а всяко дете трябва да има достъп до възможности за развитие. Богомилов смята, че трябва да се работи и за повишаването на квалификацията на родителите, което ще отвори очите им към смисъла на образованието и към света на активния човек.


Богомилов е поканен да се включи в "Зелено движение" (доскоро партия "Зелените") от съпредседателя и Владислав Панев, който разбрал за него покрай работата му в "Заедно в час". Зелените подредиха кандидатите си за евродепутати с онлайн гласуване и Богомилов бе класиран на второ място след Албена Симеонова.


"През последните години слушам, че политиката е "мръсна" работа, смятам, че е време да изградим нов образ на политиката, за да имаме самочувствие на европейци. Кандидат съм, защото вярвам, че когато искаш положителна промяна, ти трябва да си част от нея и да работиш активно за бъдещето на страната си, всъщност в това се изразява истинското родолюбие", отговаря Богомилов, попитан защо е решил да влезе в политиката и да се кандидатира за евродепутат.


Негови приоритети в Европейския парламент биха били образователните политики за българите в чужбина и по-конкретно въвеждането на българския език за матуритетен в целия ЕС, както и успешното интегриране в образователната система на ученици, завръщащи се в страната. Ще работи и за активното включване на маргинализирани групи в пазара на труда.


Росен Богомилов и Владислав Панев (последен на втория ред) на среща в читалище в столичния квартал "Факултета"

© Анелия Николова

Росен Богомилов и Владислав Панев (последен на втория ред) на среща в читалище в столичния квартал "Факултета"


На една от срещите с потенциални избиратели Росен Богомилов говори за това колко е важно образованието. Ако имаме висше образование, няма да работим в "чистотата" - съгласи се с Богомилов един от жителите на столичния квартал "Факултета" при една от предизборните срещи. Там Богомилов каза, че създаването на етнически партии създава напрежение и затова ромите трябва да бъдат равноправни партньори, за да търсят равни права.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  ПАРТИЯ НА ПРОСВЕТЕНИТЕ ЦИГАНИ

  Това е нещото от което има нужда България

  Казвам го без ирония.

  Успех на Росен Богомилов !

  Всеки глас за него откъсва от гласовете на КОРУПЦИОННИТЕ КОТЕРИИ

  които иначе биха КУПИЛИ тези гласове

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Весело

  А бе,не знам!
  На кандидатите от ГЕРБ, май каузата е "Присвояване"!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Добре написан материал. Добри идеи има Росен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Де да бяха поне 10% като него... Иначе, последното изречение от статията казва много.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Има защо Росен Богомилов да не харесва думата "интеграция". Тя означава акт или процес на сплотяване на индивиди или групи в единно функциониращо социо.

  До болка ясно е, че в нашия случай предпочитаните термини са "опознаване" и най-много "приобщаване".

  Борбата за изкореняване на традиционните ценности не спира.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Започва процес на естествено създаване на ромска интелегенция (не с декрети и в партийни инкубатори)и почват да текът сходни процеси като тези през българското възраждане. По кий път ще поеме тази нова интелегенция —дали ще се припознава като част от българската и ще се слее с нея, дали ще бъде отделна ромска, дали ще води ромите към приобщаване и сливане или ще ги води по пътя на национално осъзнаване, тови всичко зависи в много голяма степен от отношението на българското общество.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Любопитно

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  Може ли да дадете според тълковният речник произхода и значението на думите ”интеграция” и ”приобщаване”
  Благодаря.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  Росен Богомилов и Владислава Панев ..."

  под снимката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Запознах се с Росен преди няколко месеца и продължавам да бъда приятно изненадан. Много е гъвкав, бързо учи, работлив, има "език" да общува с много различни групи хора ... тепърва му предстоят успехи!

  Никола Йорданов
 10. 10 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ... Добри идеи има Росен.
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Проблемът на Росен Богомилов и на такива като него е, че се е хванал с партия като ДСБ, където бъка от използвачи. Ще се кичат с него, ако направи нещо голямо. Но ако успехът му е малък (което е нормално за началото и за 28-те му години), ще го изхвърлят и забравят. Спомнете си как ДСБ забравиха Неделчо Беронов или Манол Глишев.


  До коментар [#1] от "Hawaii":

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Хвала на такива кандидат евродепутати-незаконните къщи не трябвало да се бутат, а да се узаконят.
  Ще се въздържа да гласувам за кандидати с такова мислене.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Браво на момчето! Дано не се окаже "бяла лястовица"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола Йорданов":

  изненадата не идва от предубеденост вярвам

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 345 Неутрално

  По-скоро приобщаването му към голямата европейска трапеза е каузата на Росенчо..

 15. 15 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 682 Неутрално

  В Америка най-добрите спортисти и музиканти са черните.
  Нашите роми ,не знам ,мързи ли ги да се издигнат в тази насока.

 16. 16 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Какво приобщаване? Циганите са дошли с османците, т.е. преди близо 700 години. Наивно е да се счита, че след като някой не се е интегрирал повече от седем века, ще го направи в обозримо бъдеще. Ето ви едно предложение, което ще даде резултат в рамките на три-четири години. Циганите живеят на кастов принцип. Те де факто се подчиняват на техните "царе", "барони" и мешарето. Достатъчно е да се плати на тези племенни водачи, за да ги извеждат от България, срещу отказването от българско гражданство и без право на завръщане. Да им се плаща на изведен човек. Ползите от това ще са неизмерими - намаляване на престъпността с 92%, изчезването на опасни болести разнасяни от тях и не на последно място повече пари в хазната за болници, училища, заплати на държавни служители, пенсии и пр.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 17. 17 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ''....Вместо да бутаме къщи, нека там, където е възможно, да ги узаконим, да дадем шанс на бъдещето....''НЕ- това означава пряка дискриминация по признака етнос, така, че- няма смисъл от подобни призиви. Не може да се узаконяват сгради, които не са построени съгласно изискваният на ЗУТ, нямат никаква проектна документация, нямат документи за Акт 15 и Акт 16 и т.н. Вече разбирам какво точно обещава въпросната зелена партия - целта й е узаконяване на незаконните коптори, обитавани от лица от циганските племенни групи. Ами не- не може да стане, защото ако стане, се дискриминират всички онези съвестни изпълнители на ЗУТ, които са придобили недвижимата си собственост по законен начин. Законът е еднакъв за приложение спрямо всички- точно това означава словосъчетанието '' върховенство на закона''.

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Весело

  "Много е гъвкав...
  —цитат от коментар 9 на Никола Йорданов


  Ай, стига бе! Сериозно!

  👍 🌈 🦄

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  По-скоро приобщаването му към голямата европейска трапеза е каузата на Росенчо..
  —цитат от коментар 14 на theduloclan


  ЩО ?

  Еленка Йончева, КЪМ КОЯ ТРАПЕЗА ще се приобщи, ако я ИЗБЕРЕТЕ

  ДРУГАРИТЕ Й съпартийци ?!?!?!

  ЧЕ И КЪЩИТЕ СИ ЗА ГОСТИ ЩЕ ПРИОБЩИ !!!!

  Апропо,

  НЕЙНИТЕ КЪЩИ ЗА ГОСТИ, от приобщаването към КОЯ ТРАПЕЗА

  са ФИНАНСИРАНИ ?!?!?!?!

 20. 20 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола Йорданов": Нямам нищо против физическото лице, описано в статията- имам против неговите искания за реализиране на незаконно узаконяване на обиталищата на лицата от циганските племенни групи. След предложението на политическите партии, да беше се посъветвал и с адвокат дали издигнатото от тях- а в последствие и от него- искане е законно....

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hawaii":НЕЙНИТЕ КЪЩИ ЗА ГОСТИ, от приобщаването към КОЯ ТРАПЕЗА

  ами от трапезата която и Росен е раздавал, ама не Росен от снимката , а оня който беше министър , после "избран" назначил Порожанов .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Мисля, че е добра кандидатура, въпреки че не съм съгласна с това, че трябва да се узаконяват незаконни къщи. Иначе по отношение на интеграцията е прав.
  Жалко, че се е хванал със зелените, друга по-голяма партия би могла да му предложи реален шанс за избиране.

 23. 23 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ''.... Там Богомилов каза, че създаването на етнически партии създава напрежение и затова ромите трябва да бъдат равноправни партньори, за да търсят равни права....'' Чудех се кога ще видя лъжичката катран, която разваля кацата с меда и те го е- цитатът от статията....Лицата от циганските племенни групи ИМАТ всички права, които имат всички останали български граждани. На тях не са им отнети права, че да се твърди, че трябвало да търсят '' равни права''- те си ги имат, съгласно всички наши закони, конституцията ни, че и отгоре. За какви права в повече ще се '' борят'' от зеленото движение, след като тук ясно си пише;
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. НЕ СЕ ДОПУСКАТ НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ НА ПРАВАТА ИЛИ ПРИВИЛЕГИИ, основани на раса, народност, ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Време е политиците да преустановят да рушат държавността в България чрез издигане на противоконституционни политически платформи и искания.

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  ''....Вместо да бутаме къщи, нека там, където е възможно, да ги узаконим, да дадем шанс на бъдещето....''НЕ- това означава пряка дискриминация по признака етнос, така, че- няма смисъл от подобни призиви. Не може да се узаконяват сгради, които не са построени съгласно изискваният на ЗУТ, нямат никаква проектна документация, нямат документи за Акт 15 и Акт 16 и т.н. Вече разбирам какво точно обещава въпросната зелена партия - целта й е узаконяване на незаконните коптори, обитавани от лица от циганските племенни групи. Ами не- не може да стане, защото ако стане, се дискриминират всички онези съвестни изпълнители на ЗУТ, които са придобили недвижимата си собственост по законен начин. Законът е еднакъв за приложение спрямо всички- точно това означава словосъчетанието '' върховенство на закона''.
  —цитат от коментар 17 на cmy12603507


  Приятелю,
  РОСЕН БОГОМИЛОВ казва недвусмислено:

  "ТАМ КЪДЕТО Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ УЗАКОНЯТ "

  И е прав.
  Законите, добри или лоши ДАВАТ ПОНЯКОГА ВЪЗМОЖНОСТИ
  да се УЗАКОНЯВАТ СГРАДИ.
  Колегата ни Мусаши, като адвокат е най-наясно, че такива
  възможности понякога има.
  Ама четем, че и той се възмущава от НЕКАЗАНИ ОТ РОСЕН ДУМИ

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Хвала на такива кандидат евродепутати-незаконните къщи не трябвало да се бутат, а да се узаконят.Ще се въздържа да гласувам за кандидати с такова мислене.
  —цитат от коментар 11 на Мусаши


  Човекът НЕДВУСМИСЛЕНО ти казва

  ТАМ КЪДЕТО Е ВЪЗМОЖНО - ДА СЕ УЗАКОНЯТ !!!!!

  Ти ако наистина си адвокат,
  не са ли идвали при теб клиенти, с въпрос и искане
  КАК ДА СИ УЗАКОНЯТ ПОСТРОЙКИ ?!?!?!?!

  Ако наистина си адвокат, ще се съгласиш,

  ЧЕ ПОНЯКОГА ТАКИВА ВЪЗМОЖНОСТИ ИМА

  За тях ти говори

  РОСЕН БОГОМИЛОВ

 26. 26 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii": ''....Законите, добри или лоши ДАВАТ ПОНЯКОГА ВЪЗМОЖНОСТИ да се УЗАКОНЯВАТ СГРАДИ....'' АКО бъде създаден ЗИД на закон, с който се узаконяват незаконни сгради и той излезе от НС като действащ закон, то би следвало той да има действие зпо отношение на ВСИЧКИ бг. граждани, а не само , единствено и конкретно за лицата от циганските племенни групи. Така,че- всъщност РЕАЛНОТО искане на лицето от статията е точно такова- създаване на ЗИД на ЗУТ, с който ЗУТ да бъде променен така, че да създава ЮРИДИЧЕСКИ повече права специално за лицата от циганските племенни групи, като с него се допусне узаконяване САМО на техните незаконни постройки, което пък ни връща към мой коментар номер 17 и такъв закон би бил противоконституционен, защото буи нарушил чл.6 ал.2 от КРБ. Впрочем- и аз съм юрист- адвокат съм...

 27. 27 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii": ''...Ама четем, че и той се възмущава от НЕКАЗАНИ ОТ РОСЕН ДУМИ'' правилно се възмущава колегата, защото при юридическата преценка на един текст, се има предвид и контекстът му- т.е. онова, което е същността на едно искане, след свалянето на воалите от благовидни думички, с които е облечена същността на искането....

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Има добри виждания и намерения. Но, "Пътят към ада е постлан с добри намерения". Ще изчакам.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Има добри виждания и намерения. Но, "Пътят към ада е постлан с добри намерения". Ще изчакам.

 30. 30 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Нека поставим въпросът така- след като се твърди,че ''..ромите трябва да имат равни права...'' с останалите български граждани, нека лицето от статията да посочи кой български закон прогласява, че правото на собственост или правото да се придобие недвижим имот по законен начин в България, не се отнася до лицата от циганските племенни групи, които са бг. граждани....Кой български закон прогласява, че лицата от циганските племенни групи не са задължени да спазват българските закони и българската конституция и са лишени от правото да се ползват от правата, предоставени им от българските закони, защото аз твърдя, че такъв закон НЕ СЪЩЕСТВУВА в България.

 31. 31 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  http://www.dnsk.mrrb.government.bg/UI/Home.aspx?0ZKDwUgLUJrLGxa +zjOLidxWhY9/SOK2PCZY4BlqxS8=
  ДНСК 1. Кога един строеж е незаконен?
  Строеж или част от него е незаконен, когато се извършва: в несъответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план и без строителни книжа; без съгласувани инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж; при съществени отклонения от съгласувания инвестиционен проект по чл.154, ал.2, т.1, 2, 3 и 4 ЗУТ; със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите, или в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи, ако това се отразява на конструктивната сигурност и безопасното ползване на строежа и е невъзможно привеждането на строежа в съответствие с изискванията на този закон.
  В някои случаи, строежът, въпреки че не отговаря на всички изисквания, посочени в ЗУТ не е незаконен, а строеж с нарушение. Това са хипотезите, когато строежът се извършва:
  1. без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж;
  2. при съществени отклонения по смисъла на чл. 154, ал. 2, т.5 - 8 от ЗУТ, които не са поискани и разрешени от одобряващия орган преди изпълнението им;
  3. със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите или в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи;
  4. без осигурен от възложителя строителен надзор в случаите, когато такъв е задължителен;
  5. без да е съставен протокол за строителна линия и ниво и без да е заверена заповедната книга.
  3. Какви са последиците при извършване на незаконен строеж?
  ВСИЧКИ незаконни строежи, извършени след влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията - 26.07.2003 г. подлежат на премахване.
  За незаконният строеж се издава заповед за спиране на строителството, забранява се достъпа до строежа, след което се премахва със заповед на Началника на ДНСК. На нарушителя се налага глоба или имуществена санкция.
  Узаконяване на незаконни строежи се допуска само при определени условия /вж.отговор 6/.
  6. В кои случаи се узаконяват незаконните строежи?
  Незаконните строежи могат да бъдат узаконени, ако са извършени до 26.07.2003 г., най-късно до 26.01.2004 г. е подадено искане от собственика на строежа до органа, който е издал или е следвало да издаде разрешението за строеж и ако са допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби на Закона за устройство на територията.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Няма лошо. Трябва да е пример за всички роми, които искат само да вземат, без да дават.

 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Това приобщаваме и интегриране го гледаме от много години, нужно
  е съвсем различен подход който действа при тази общност !!!

 34. 34 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  сравнете ''.... Вместо да бутаме къщи, нека там, където е възможно, да ги узаконим....'' и ''....Незаконните строежи могат да бъдат узаконени, ако са извършени до 26.07.2003 г., най-късно до 26.01.2004 г. е подадено искане от собственика на строежа до органа, който е издал или е следвало да издаде разрешението за строеж и ако са допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби на Закона за устройство на територията. ...''. Та- за мен е абсолютно неясно какво точно иска човекът от статията....

 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Само в България има чак толкова голям проблем с циганте. И това се дължи на държавната политика, на расизъм спрямо белите граждани. Защото циганите, и само те могат да вземат до живот помощи за безработни. Как да има равенство, когато държавата е расистка?
  Циганите не ги проверяват в градският транспорт.

  ДБ=БКП
 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#25:"Hawaii"][/quote]

  Само дето не прочетох,че кандидат евродепутатът предлага узаконяване чрез съществуващите нормативни актове,а има предвид административни мерки от общинските власти.То ако може дадена къща да се узакони според действащото законодателство,защо изобщо е нужно да се поставя на въпрос?

 37. 37 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#34] от "cmy12603507":

  Иска беззаконие.
  Това е ясно.
  Искат и цигански вот.

  Panta rhei....
 38. 38 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Браво на г-н Богомилов, че е успял да се откъсне от "културните" особеност на етноса си и е успял да се образова.
  Но ДБ и псевдозелените - не, благодаря. Защо не се кандидатира като независим, а е тези компрометирани личности?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 39. 39 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 247 Весело

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Веднъж (или два пъти) и аз да ти сложа + :)

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 40. 40 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Нека поставим въпросът така- след като се твърди,че ''..ромите трябва да имат равни права...'' с останалите български граждани, нека лицето от статията да посочи кой български закон прогласява, че правото на собственост или правото да се придобие недвижим имот по законен начин в България, не се отнася до лицата от циганските племенни групи, които са бг. граждани....Кой български закон прогласява, че лицата от циганските племенни групи не са задължени да спазват българските закони и българската конституция и са лишени от правото да се ползват от правата, предоставени им от българските закони, защото аз твърдя, че такъв закон НЕ СЪЩЕСТВУВА в България.
  —цитат от коментар 30 на cmy12603507


  Бля, бля, бля, бляяяя....
  Никъде момчето не казва такива неща. И като заместник директор на училище не му влиза в работата да знае, какво пише в ЗУТ. Явно е останал с грешни впечатления, като гледа новини за разни небостъргачи, сараи, тераси, барбекюта, които от време на време са законни, от време на време- не.
  Мисля, че в 21 век сме стигнали до идеята, че човек трябва да бъде преценяван по индивидуалните му качества, а не по принадлежността му към група. Това момче явно е свястно, както е явно, че има циганета, които разбират само от сила.
  Аз лично стискам палци на Росен Богомилов и не за да стане депутат, а да намери щастие.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 41. 41 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Ами хайде - наслука - работа се иска в случая! Да работи, да образова, да приобщава останалите цигани. Всяка държава има нужда от образовани хора. Ще се радвам циганите да работят, да плащат данъци, а аз да си седя и да си щракам с пръсти ;)

  Предразсъдъците са за ограничените.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#40:"Dexx"][/quote]

  Хайде де.Много добре знае какво говори-иска узаконяване на незаконни постройки.
  И наистина барбекюта,тераси и тем подобни незаконни постройки също са незаконни като циганските коптори.Ама не съм чул български политик да иска узаконяването им.Дори и да го правят,не е изведено като държавна политика.А този директно казва,че иска узаконяването на незаконни постройки.И такива като теб му се радват и ръкопляскат.

 44. 44 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 529 Неутрално

  [quote#40:"Dexx"]
  —цитат от коментар 43 на Мусаши
  Хайде де.Много добре знае какво говори-иска узаконяване на незаконни постройки.И наистина барбекюта,тераси и тем подобни незаконни постройки също са незаконни като циганските коптори.Ама не съм чул български политик да иска узаконяването им.Дори и да го правят,не е изведено като държавна политика.А този директно казва,че иска узаконяването на незаконни постройки.И такива като теб му се радват и ръкопляскат.[/quote]

  Айде стига, де. Със сигурност узаконяване на циганските коптори не му е основна тема. Ясно е, че не разбира от това. Не е коректно от цялата статия да изважда само това.
  И му се радвам, не защото иска да узаконява разни бараки, а защото е успял да постигне нещо, въпреки че му е било доста по-трудно от на теб и мен.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#44:"Dexx"][/quote]

  И защо да му е било по-трудно от на мен и теб?Аз да не би да съм потомък на аристократичен род или на номенклатурни кадри?Родителите ми бяха с мизерни учителски заплати,нито пък са имали някакви контакти,които да са ми помогнали.Всичко съм постигнал съм благодарение на труд,знания и умения.

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  Защо не пише платена реклама на рекламата на фирмения продукт?!

 47. 47 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  "Зелените" нале им взеха името, щото имало подобна партия. Сега могат да се кръстят ПП "Тъмно Зелените'

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 48. 48 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":
  Защото, където и да иде това момче (дали в училище, дали в университета, дали когато търси работа), първата реакция е: "Бе мани го тоя мангал".
  Предполагам, че при теб не е било така. Казваш, че всичко си постигнал със знания и умения. ОК, въпросът е, че са ти давали възможност да проявиш тези знания и умения.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 49. 49 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hawaii":

  каква Йончева, кви 5 лв.!
  С Костадин Копейкин си общуваш, той гледа на европейската трапеза като путинска собственост.

 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":Защото, където и да иде това момче (дали в училище, дали в университета, дали когато търси работа), първата реакция е: "Бе мани го тоя мангал".Предполагам, че при теб не е било така. Казваш, че всичко си постигнал със знания и умения. ОК, въпросът е, че са ти давали възможност да проявиш тези знания и умения.
  —цитат от коментар 48 на Dexx


  Глупости.Циганите ги назначават с предимство на държавна служба,защото за тях се застъпват един куп фондации,партии,НПО-а и не знам си още какви.При едно и също образование и качества ако за едно работно място в държавната администрация кандидатстват циганин и българин,винаги ще предпочетат циганинът.А защо има толкова малко цигани на държавна служба-ами защото много малко има необходимите знания и умения,необходими за длъжността.
  Освен това на циганите студенти им отпускат специални стипендии,за разлика от българите.

 51. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#48] от "Dexx":

  В училище също ги толерират.Жена ми е учителка и в класът й е имало една циганка,на която училището издало карта за пътуване до селото й.Въпреки,че имало и много българчета от селата,но на тях не им дават безплатни карти.И ръководството на училището специално уведомило учителите,че трябвало да бъдат по-снизходителни към циганката,отколкото към останалите ученици.Навсякъде имат привилегии,ама толкова са зле,че дори и с тези привилегии,пак не могат да се образоват качествено.

 52. 52 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Старите лясковски музиканти...
  Безкрайни сватби, велики пърформанси.
  От бога дарени хора с талант, наше национално богатство.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Нещо платено съобщение? Инак нищо, че е ром, ако ще и уиски да е.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 528 Неутрално

  ДСДаБеЗеленаБългария - Създадена от Драгалевски мангал, наследена от други мангали. Когато реалността стане такъв виц, няма кво повече да се добави.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 57. 57 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-сетне и един циганин на висока позиция да каже истината, която мнозинството българи отказват да признаят: циганите в България са дискриминирани. Разбира се, това е полуистината, защото цялата истина е, че са диксриминирани безскрупулно, безнаказано и жестоко.

  Най-нелепото е, че българите си въобразяват, че те са тези, които трябва да преценят дали има дискриминация или не, и, разбира се, според тях няма. А думата на дискриминираните, били те цигани, хомосексуални и т.н., разбира се, не се дава. Само ако някой като Азис или Мариус почне да играе по свирката на расистко-хомофобското общество, то на него му се дава думата да хули "своите", а Ганьо доволно потрива ръце и вика: "видяхте ли ве, щом тия са успели, значи у нас няма расизъм и хомофобия".

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 58. 58 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#23] от "cmy12603507":

  ама ти четеш ли какво пишеш :) писал си че "искат равни права" т.е. видял си че не искат повече права.
  Това че някъде пише нещо, не означава че се спазва. С други думи казал е че трябва да се борят за спазване на закона.
  С "узаконяването" на бараки и аз не съм съгласен

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 59. 59 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#23] от "cmy12603507":

  ама ти четеш ли какво пишеш :) писал си че "искат равни права" т.е. видял си че не искат повече права.
  Това че някъде пише нещо, не означава че се спазва. С други думи казал е че трябва да се борят за спазване на закона.
  С "узаконяването" на бараки и аз не съм съгласен

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 60. 60 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":

  Аз понеже съм от селото на този, но преди много години, още тогава имаше доста цигани
  В училище бяхме 3 класа, горе-долу по махали. В единия имаше само българчета там бяха основно и децата на разни директори и др. селски величия. В другия имаше няколко циганчета, а в нашия пловината.
  Никой не ги толерираше, учеха си децата, но имам наблюдения до 7 клас само.
  Имаше българчета, които ги толерираха, примерно зад мен имаше един, мъжкар който просто не искаше да учи, беше повтарал 2 пъти, но като повтори един клас полсе го бутаха нагоре. Тоя не беше природно ощетен, но в 7 клас не позаваше всчики букви.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 61. 61 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 542 Неутрално

  А като е ром има ли бандерол?

 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#60] от "Opportunity":

  И аз съм учил в основното училище с цигани и мога да ти кажа,че ги толерираха,щото така и нищо не научиха .Преминаваха без знания в по-горе клас.Постоянно се говори за циганчета,дето били се учили,ама май е само мит.И тоя от статията ако му задам въпроси от учебният материал по различни теми надали ще отговори и на 10 процента от тях.

 63. 63 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 530 Неутрално

  >Росен Богомилов не харесва думата интеграция. Смята, че вече не носи добър заряд в себе си и е време да заговорим за приобщаване и опознаване.

  Ще сменим името на далаверите които направихме с изхрачените 1 милиард лева, за вземем още 1 милиард. Естествено никъде не се споменават истинските проблеми с истинските им имена. Мълчанието е замемно с правене на жертва... Класика от социализъма

  'progressives' is the politically correct word for communists
 64. 64 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#57:"КретенКилър"][/quote]

  Къде къде по конструктивно е да плюеш българите когато не си съгласен с тях.

  Идиот

  'progressives' is the politically correct word for communists
 65. 65 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Сега сичкото сиган има техен човек - ха да видим дали пак ще гласуват за двайсету лиева бати, или за техния си човек.
  После пак да си поговорим за преборването на стереотипи.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK