Ще има ли наистина наказани за къщите за гости, апартаменти и тераси

Прокуратурата не може да се похвали с каквито и да било действия по скандалите, освен че от време на време декларира, че нещо проверявала.

© Николай Дойчинов

Прокуратурата не може да се похвали с каквито и да било действия по скандалите, освен че от време на време декларира, че нещо проверявала.Покрай мъките, с които земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка, от потъващия правителствен кораб бяха излъчени отчаяни обещания към избирателите. И премиерът Бойко Борисов, и вицепремиерът и отговорник за еврофондовете Томислав Дончев увериха електората, че виновните ще бъдат наказани и освен това ще върнат парите, които са изхарчили за лични нужди. Дончев, който се погнуси демонстративно от случилото се, сякаш някой друг, а не той е на върха на пирамидата за контрол на европейските средства, дори увери, че парите ще бъдат върнати в специален фонд, от който щели да бъдат плащани санкциите, които Брюксел ще наложи на България.


Кризисният пиар на правителството е разбираем - все пак другата седмица са изборите за Европейския парламент, чийто резултат може допълнително да разклати властта. Въпросът обаче е дали тези отчаяни предизборни обещания стъпват на реалността и дали наистина виновните ще бъдат наказани, както твърди Борисов.


"Дневник" се допита до адвокати и прегледа законите, за да потърси отговор на по-важните въпроси, свързани с най-големия скандал в третото правителство на ГЕРБ - придобиването на луксозни апартаменти на ниски цени, необясними доходи на висши чиновници и нагло източване на европейски средства чрез "къщи за гости" от хора в и близки до властта.


За административни нарушения ли става дума в двата скандала или за престъпления
Нарушенията на закона са много - нарушени са куп правила: за недопускане на конфликт на интереси, почтеност, грижа за парите на данъкоплатците, честно деклариране на доходи, имоти и дължими данъци и тяхното плащане. Вместо да се водят от обществения интерес, очевидно хора във властта злоупотребяват с нея и се обогатяват.


Тези административни нарушения обаче се "поглъщат" от съставите в Наказателния кодекс (НК) и антикорупционния закон. Става дума за необясними доходи, съответно незаконно имущество, укриване на данъци в особено големи размери, укриване на доходи, деклариране на неверни данни и други документни престъпления, търговия с влияние и корупция, измами с европейски средства.


Накратко - да, за евентуални престъпления става дума.


Достатъчни ли са оставките на уличените


Оставките са само първата стъпка. Те са неизбежни, но не и достатъчни, независимо че замесените може би ги приемат като най-голямото наказание, а за наказването при доказване на вина се надяват да им се размине, след като скандалът отшуми.


Специализираните органи - прокуратурата, МВР и антикорупционната комисия (КПКОНПИ), вече трябваше да са се задействали и да са събрали доказателства за поне част от престъпленията. Само че засега има само един обвиняем - бившият зам.-министър на транспорта Александър Манолев, който според прокуратурата е извършил престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз. В съучастие Манолев и Ана Димитрова са представили документи пред няколко институции, в които декларирали неверни сведения, за да получат 391 160 лв. субсидия от европейски фонд, гласи обвинението, повдигнато от Благоевградската окръжна прокуратура.


Според зам.-главния прокурор Иван Гешев и държавни служители ще бъдат обвинени в случай на престъпления с къщите за гости. Досега такива няма.


За разследването по повод купуването на апартаменти на безценица пък изобщо не се чува нищо.


Какви са престъпленията при Апартаментгейт


Най-важният въпрос според адвокати е откъде са парите на хората във властта за тези жилища, дори и закупени под пазарните цени. Самият Борисов повдигна темата с емоционалното си изявление пред журналисти, след като се разбра за поредните сделки на заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов: "Имаше два луксозни апартамента, за които яде бой едно време. И сега, точно сега, когато дадохме толкова милиони за пенсионерите и всичко потъна, ги сменил за апартамент на шпакловка и замазка! Ама много ме е яд!"


Според адвокат Николай Хаджигенов никой от разкритите новодомци не може да си позволи с държавната си заплата просторните имоти, асансьори и тераси. Незаконните доходи е много вероятно да имат корупционен произход.


Най-очевидните престъпления са, че пред нотариусите са декларирани неверни обстоятелства - скрита е истинската цена по сделките. Това влече ощетяване на общинския бюджет, като е платен по-малко местен данък, отколкото се дължи в действителност. Тоест има извършени документни и данъчни престъпления.


Какви са престъпленията, свързани с къщите за гости


Най-очевидни са измамите с европейски средства. Много е вероятно да има документни престъпления във връзка с декларирането на неверни обстоятелства, както и търговия с влияние и корупция от страна на тези, които са си затваряли очите.


Как могат да бъдат накарани бенефициентите да върнат европейските пари, които са получили незаконно


Въпреки че управляващите се кълнат, че всеки цент ще бъде върнат, това е малко вероятно. "Медиапул" разкри, че Методиката за определяне на санкции по проекти по Програмата за рзвитие на селските райнои, източвана с къщите за гости, е отменена от съда на първа инстанция. Върховният административен съд я е обявил за нищожна през декември 2018 г., а сега през май предстои да се произнесе и петчленка. Ако тя потвърди решението, всички глобени нарушители ще могат да си поискат парите обратно, дори тези, чиито глоби са били потвърдени от съда.


Въпросната методика сама по себе си е смешен и беззъб документ. В него заплашително се съобщава, че нарушителите ще бъдат лишени от възможността да получат ново финансиране "както през календарната година на констатацията, така и за следващата календарна година". Тоест след две години може пак да получат финансиране.


По Наказателния кодекс може да бъде конфискувано имущество на обвиняемите, но само за някои видове престъпления и само след доказване на вината им в съда. По антикорупционния закон може да започне процедура срещу хората с терасите и къщите за гости и те да бъдат поставени под възбрана и запор, а след това отнети от съда, но до момента няма информация за нищо подобно.


Като последна възможност остават гражданските дела срещу обогатилите се - завеждането на обратни искове, след като държавният бюджет покрие евентуални санкции, наложени от Брюксел. Този подход обаче никога не се използва от управляващите, което според специалисти по наказателно право само по себе си е престъпление - а именно безстопанственост. Прокуратурата обаче изобщо не го преследва, затова злоупотребите във властта се вършат безнаказано.


Имат ли вина контролните органи


Имат. Огромна при това. Най-абсурдното е, че самото ръководство на антикорупционната комисия, която по закон беше длъжна да направи разкритията, а не да ги чете в медиите, е уличено в съмнителни придобивки на имоти. И никой не е подал оставка. Това поставя под съмнение целия държавен орган, снабден иначе с огромна и безконтролна власт.


Прокуратурата също не може да се похвали с каквито и да било действия по скандалите, освен че от време на време декларира, че нещо проверявала. Както стана дума, обвиняемият е само един при десетки разкрити злоупотреби. Парадоксалното е, че и самият главен прокурор призна симулативна сделка на семейството си още преди да бъде избран, но това не му попречи да кара вече седмата година от мандата си без никакви последствия.


Ще има ли наказани


За да понесат наказателна отговорност уличените, е необходимо прокуратурата да събере доказателства, да напише обвинителни актове и да ги внесе в съда. В какъв срок би станало това - никой не може да каже. Показателно е, че например прокуратурата още не се е произнесла по проверката на финансовия министър Владислав Горанов, обитаващ без пари луксозен апартамент на кръстниците си семейство Сариеви в луксозния комплекс на братя Домусчиеви. Проверката беше образувана за търговия с влияние и трябваше да приключи в началото на март.


Сроковете за разследване могат да бъдат удължавани до безкрай


Прокуратурата обаче разследва не само представителите на управляващите от ГЕРБ, но и хора от БСП - роднините на Елена Йончева, както и съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Много е възможно точно преди изборите проверките срещу тях мълниеносно да приключат. Така гигантските скандали с необяснимото забогатяване на хора във власт ще могат да се използват срещу политическите им противници.


На фона на емоционалния изблик на премиера, който заяви, че би взел чук и разбил всички тераси, заради които може да изпадне от властта, е добре да се знае, че нищо няма да бъде разрушавано освен незаконните постройки на терасата на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Там вероятностите са две - или той разрушава доброволно веднага незаконното барбекю, или обжалва и отлага във времето до окончателното произнасяне на съда.


За къщите за гости трябва да се върнат всички получени незаконно пари, но както стана дума - методиката, по която се извършва това, всеки момент може да бъде окончателно отменена от ВАС. Тогава ще последва написване на нова, но тя няма да важи за старите случаи и за тях ще се получи правен вакуум. Ако не бъде отменена, парите за "къщите за тъщи" трябва веднага да бъдат върнати на фонд "Земеделие" от получателите им.


Възможно е в рамките на наказателно производство срещу злоупотребилите с европейски средства те да възстановят щетите, нанесени на бюджета, за да получат по-леки присъди. Това обаче ще се случи, ако срещу тях се проведе истинско и независимо разследване. Заради зависимостите в съдебната власт и досегашното затваряне на очите на всички без изключение контролни органи перспективата за получаване на справедливост за обществото изглежда изключително съмнителна.


Едно изглежда сигурно - Европейската комисия ще наложи санкции. Скандалът с източените европейски средства по Програмата за развитие на селските райони вече е във фокуса на Брюксел. "Ние следим тези събития и ще следим резултатите от разследването. Отделно от това имаме контакти на работно ниво с управляващите фондовете власти", каза в края на април говорителката на комисията Мина Андреева.


Ако се съди по досегашната практика, може да се прогнозира, че държавният бюджет ще покрие щетите от всички незаконно изхарчени средства от еврофондовете. И няма гаранции, че ако Европейската комисия санкционира България, ще се плаща от фонда, в който щели да се внасят върнатите от нарушителите пари, както твърди Дончев. Не е известно такъв фонд да съществува.


Така единствените наказани накрая може да се окажат данъкоплатците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK