"Хич няма да гласувам": Велинград преди евроизборите

Велинград е обявен за СПА столица на България.

© Юлия Лазарова

Велинград е обявен за СПА столица на България.Техните нулички растат, а на нас какво? Нищо. Корупция. Краде се на поразия. Някой осъден да има?".


"Закон има за тебе и за мене. За тях няма. Съдии, прокурори, властимащи - така са навързани".


"Той магистрали прави, но джобовете на хората са празни".
С тези думи трима възрастни мъже от Велинград обрисуват ситуацията в България десет дни преди европейските избори. Те седят на пейка в раззеленилия се парк "Клептуза" - някога символ на града, а сега по думите на голяма част от хората, с които "Дневник" разговаря - изоставен и неподдържан, с очукани водни колела в езерото и изоставени постройки за ресторанти.


Символът на Велинград парк "Клептуза" не е добре поддържан.

© Юлия Лазарова

Символът на Велинград парк "Клептуза" не е добре поддържан.


Да гласувам ли


Мнозина казват, че най-голямата полза от членството на България в Европейския съюз (ЕС) е възможността да се пътува свободно, заради което трябва да се гласува. Други отчитат европейското финансиране за различни проекти, особено земеделските субсидии. Според трети обаче европарите отивали при близки до политиците и обикновените хора нямали пряка полза.


Трима мъже коментират ситуацията у нас.

© Юлия Лазарова

Трима мъже коментират ситуацията у нас.


"Хич няма да гласувам. Не ги гледам, не ме интересува. Такива мизерни заплати - това ли е ЕС?", пита жена между 25 и 30 години, която работи като продавач в магазинче в центъра на Велинград. Има куче, татуировка и не гледа новини.


Двама пенсионери, които се разхождаха в центъра на града, коментираха, че гласуването е за младите, а те не искат да дават мнение - преди избори само се лъжело, а те не умеели да го правят.


Ще вдигне (ли) цените еврото


"Говори се за корупция, морупция. Хората ги интересуват доходите", смята мъж на средна възраст. Той не се представя, но пояснява, че работи по програма към общината и твърди, че с този кмет (Костадин Коев от ГЕРБ), макар и не много чисто, е по-добре.


Макар Велинград да бил обявен за СПА столица на страната, заплатите на персонала в хотелите били ниски, смятат граждани. Камериерките например вземали под или около минималната работна заплата от 560 лева, а понякога парите май се бавели. Има мнения, че хотелите дърпали минералната вода и вниманието на туристите, които не се любували на природата.


През май природата в родопския град е чудесна, но хората се оплакват от ниски доходи.

© Юлия Лазарова

През май природата в родопския град е чудесна, но хората се оплакват от ниски доходи.


"Кой ме пита мен, с тези ниски доходи, искам ли еврото? Българският лев е стабилен", казва друга продавачка. Тя се притеснява, че с въвеждането на еврото цените ще се повишат.


Роми пък настояват, че искат като полза от ЕС вода в махалата, защото нямали.


Какви ще бъдат ефектите от въвеждане на еврото питаха граждани четвъртия в евролистата на БСП и доскорошен шеф на кабинета на държавния глава Иво Христов, който направи предизборна среща в града (четете по-долу). Според него евро е възможна цел, но не трябва да сме припрени, защото при бързо въвеждане може да има покачване на цените. Той смята още, че банкерите искат еврото, за да може част от големия резерв в БНБ да се върне в банките.


Има (ли) предизборна кампания


По централна улица "Юндола" във Велинград няма голямо движение, но тук-там по тротоарите минават пешеходци. На централно място е щабът на ДПС, на чиито врати има предизборни плакати с почетния председател Ахмед Доган и с кандидатите за евродепутати. Други предизборни плакати в града няма, с изключение на тези на аптеката на Веселин Марешки. В съседния град Батак пък всеки стълб е облепен.


Офисът на ДПС е на облепен с агитационни материали.

© Юлия Лазарова

Офисът на ДПС е на облепен с агитационни материали.


"Неслучайно Доган е най-добрият политик", казва Валентин, който също работи към община Велинград. След това уточнява, че в ДПС са "бъди готов, винаги готов" за избори. Според друг мъж ДПС има голямо влияние не само в региона, но и в страната. "Тоя държал 30% от хотел, другият - друго. Говори се - не знам", добавя Валентин.


А вие виждали ли сте Пеевски


Хора от Велинград казват, че не са виждали Делян Пеевски - депутат от Пазарджишкия регион, водач на листата с кандидати на ДПС за общински съветници във Велинград през 2015 г. и сега втори в евролистата. "Вие в София виждали ли сте го?", пита един мъж и казва, че е чел, че е в Дубай. "Той от джипа - в хотела, в апартамента. Къде да го видим", казва друг.


Очаква се регионът да бъде посетен от т. нар. Централен лъч на ДПС на 23 май.


Иначе кандидати за евродепутати според хората не били идвали. Идвал преди време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Един час с Иво Христов


На среща с хората от Велинград дойде Иво Христов - журналист, доскорошен съветник на президента Румен Радев, а сега на четвърто избираемо място в евролистата на БСП. Пред близо 70 души в художествената галерия той обясни, че има два залога на изборите на 26 май: единият бил "добър или лош", ЕС да остане място, което осигурява мира; а по-важният - да се съхрани демокрацията в България, което можело да стане само чрез гласуване за БСП; в противен случай демокрацията щяла да приключи, хора щели да бъдат заснемани до урните, както в недалечното минало, но реално избори нямало да има.


След като обясни, че медиите у нас не са свободни, има култ към личността на Бойко Борисов, който излиза вечер по телевизията с нов скеч, а Европа вече му е дала картбланш, тъй като мълчи по имотните скандали, Иво Христов заяви, че е време хората в България да направят последен опит да оправят демокрацията, за която обяви, че не е получена с протести, както в други страни. После каза: "Тези, които могат да спасят България, са хората тук. Всеки един глас е важен". Реалната цел на БСП по думите му била състоянието на всеки един човек да е добро.


Кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов разказа за жълтите жилетки във Франция.

© Юлия Лазарова

Кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов разказа за жълтите жилетки във Франция.


Придружаващият го депутат от БСП Надя Клисурска обяви, че ако избирателите гласуват вот на недоверие към правителството на изборите на 26 май, като се върне в Народното събрание, БСП може да е изразител на тяхната воля. Тя призова да се гласува с машини, за да се намалят възможностите за манипулации и обясни, че е лесно, като теглене на пари от банкомат. Попитана с кого ще се коалират социалистите след евентуални предсрочни избори, тя каза, че хората са стратегическият партньор. Според Иво Христов дори и да не е лесно формирането на правителство, ще е по-добре, тъй като на власт ще е не ГЕРБ, а служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Той няколко пъти спомена името му.


Накрая Иво Христов цитира бившия френски президент Шарл де Гол, че трябва да се гласува не за някого, а срещу някого. Попитан, той разказа за протестите на т. нар. жълти жилетки и прогнози нов политически пейзаж във Франция.


От името на БСП на срещата във Велинград бе обещано да се работи за единен механизъм за формиране на доходите в ЕС, според който минималната работна заплата да е 60% от средната, а минималната пенсия - 35% от средната заплата.


На предизборната среща с Иво Христов хората питаха за еврото.

© Юлия Лазарова

На предизборната среща с Иво Христов хората питаха за еврото.


С трите въпроса - за еврото, жълтите жилетки и властта, едночасовата среща завърши.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Весело

  Хората във Велинград са отчаяни,че не се явява на изборите сияйната звезда на ДПС-Фидел Беев!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Страхотен репортаж. В няколко реда показва причината манталитета на над 80% от населението —чакаме да ни оправят...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Велинград ще гласуват за Карадайъ, ама не го казват пред журналисти.

  [email protected]
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Весело

  Няма нужда даже и от коментари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  БСП трябваше да изпратят не Иво, а Румен Гечев. Той щеше да обещае средна заплата 12 000 лв и средна пенсия 7 000 лв, както беше при неговото министерстване през 1996.

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  БСП трябваше да изпратят не Иво, а Румен Гечев. Той щеше да обещае средна заплата 12 000 лв и средна пенсия 7 000 лв, както беше при неговото министерстване през 1996.
  —цитат от коментар 6 на aralambi


  Тогава , при Жан Виденов всички станахме милионери, но после дойде лошия Костов , деноминира лева в съотношение 1:1000 и сега получаваме мизерни заплати и пенсии.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  Иво Христов е говорил "пред близо 70 души в художествената галерия".
  Това е бил на БСП партийния актив в града. Слаба работа на фона на многохилядните митинги , които е правила тази партия в началото на прехода. Ако не са медиите, които поддържат БСП на изкуствено дишане, отдавна столетницата щеше да е в гроба.

 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "Говори се за корупция, морупция. Хората ги интересуват доходите", смята мъж на средна възраст."
  Значи електоратът не го интересува, че има корупция. Нивото е потресаващо!

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2872 Разстроено

  "последен опит да оправят демокрацията, за която обяви, че не е получена с протести, както в други страни" - така е, но пак няма да ни се получи, защото не сме осъзнали какво е демократично общество, защото не сме изстрадали, не сме откровени, не сме единни за по-добри отношения, за по-добър живот. Понеже всеки българин се мисли, че по-велик от него няма, че може, а и го прави, да се спасява поединично, прикрепен към нЕкой по-баш вожд, понеже забравя за дедите си, които са били предприемчиви, силни, отстояващи българските ценности, понеже се лута към нови и нови братя и сестри, предлагащи му лесно преживяване, понеже си развързва езика само на маса, на която най-важна е манджата, а идеите си забравя при първото обещание за облаги, за по-богата маса, понеже е и по-лесно да се отиде в странство за някой и друг месец, да се бачка както си трЕбе и да се върне в родната си къща с мангизи за кола, нови пердета и дограма... БитовизЪмът е в кръвта ни, а идеалите прашясват високо над главите, от окачените на стената портрети... Гласуването е осъзната подкрепа на близки по идеи представители, само където наш`те са си същите...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "truly":

  "Нивото е потресаващо!""

  Мнозинството ....

 12. 12 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Гласувайки, намалявате процента на корпоративния вот. Това означава, че намалявате относителната политическа роля на онези, които подкупват избиратели, за да реализират собствените си интереси, чрез политиката и за ваша сметка.
  Това обаче ограничените индивиди не могат да го разберат.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това,което е описано в тази статия за Велинград, важи за по-голямата част от градовете и селата у нас. Естествено с регионалните,местни,градски,селски особености и специфики,но останалото е същото като във Велинград(в случая).
  София,Пловдив,Варна,Бургас,СтараЗагора и още няколко града,които се различават...Другите в една или друга степен си приличат...

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Велин град - там владее ДПС. Същото е в целите Родопи, а зад кулисите - и в България.

 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  "Накрая Иво Христов цитира бившия френски президент Шарл де Гол, че трябва да се гласува не за някого, а срещу някого. Попитан, той разказа за протестите на т. нар. жълти жилетки и прогнози нов политически пейзаж във Франция."
  Дявола чете евангелието обръща всички послания.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Абсолютно са прави хората от Велинград. ЕП няма абсолютно никакво отношение към тяхното ежедневие.

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Това момиче с кучето и татутата, ако вместо сега работи като даскалица по математика, като се пенсионира, живот и здраве, към пенсията си може да прибави малко единици и нули от частни уроци. Все е вариант.Вярно е, че лъжат и крадат, но това им е работата от както свят светува, една добре измислена професия за доходни кражби. Затуй, вместо вайкане, помисли как да помогнеш на себе си. А Велинград, хубав край, хубави хора, бил съм там няколко пъти, като студент имах любов от там, но тя трая кратко, понеже девойката заяви, че ще търси съпруг чужденец. 71-ва г. моля ви се, вижте каква прозорливост в едно провинциално момиче. Такива работи.

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Е точно пък във Велинград съм сигурен, че активността ще е една от най-високите:) Даже съм смаян, че кметът им е от ГЕРБ.

 20. 20 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  "С тези думи трима възрастни мъже от Велинград"
  Трима не са статистика , а обичайна картинка във всяка градинка.

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Тиражират се едни и същи примитиви агитиращи да не се гласува.
  Важно е да се гласува ! Всеки да си решава за кого ! Само ГЛАСУВАЙТЕ !
  ВСЕКИ глас е от значение а политиката е векторен сбор от всички.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  Велинград е подарък на ДПС от много години - там вилнеят местните мафиотски интереси на наместника на ДПС Фидел Беев, в момента потънал зад обръчи от фирми подставени лица ! Свръхлуксозни хотели, извън които цари мизерия, корупцията е повсеместна, градчето оживява само около посещението на туристите в него ! С една дума - представителна извадка за ДПС регион, където цари стабилност ( на корупцията и постепенното поглъщане на институциите от ДПС олигархията) !

 23. 23 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Бабечанско си е феодализъм от всякъде. Ако не си с феодала , който ту е от дпс ту от герб и т.н. няма ни работа ни помощи.

  Хорицата са тотално обезверени и с право. Докато не се измете шайката от политици (всички) няма да има оправия.

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  И в нашето село масово няма да гласуват, европейски работи не ги вълнуват.
  На тези избори градчета като велинград нямат особено значение.

  Между другото тая с кучето, татуировката и дето не гледа новини, най-добре изобщо никога да не гласува.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#23] от "olimpipanov":

  Глупости.
  Като се измете една шайка, веднага идва друга.
  Където има говеда, касапин няма как да не се намери.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#8] от "tacheaux":

  не забравяй, че имат мултимилионери в редиците си :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Резултатите ще са шокиращи - 1. Д(п)С, 2. ГЕРБ(дпс2), 3. Б(к)СП, 4. Джамбазки

 28. 28 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#17] от "von_seeckt":

  мда, абе напомняш ми за един гении от БСП който 1996 обясняваше, че обикновенния българин не се интерсува от курса на някакъв си долар :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 29. 29 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ''....Мнозина казват, че най-голямата полза от членството на България в Европейския съюз (ЕС) е възможността да се пътува свободно, заради което трябва да се гласува. ..'' Тези ''мнозина'' всеки в България ги знае- те точно заради написаното в цитатът си стискат българските паспорти, иначе отдаааавна да се бяха отказали от българското гражданство и да си живеят само в анадола, да викат '' Да живей ердоган'' и да ни убеждават, как е по-добре човек да живее в исляма....Има такава част от турскоговорящите, които действително гледат на нашето гражданство само като входна врата за ЕС, не са ЕС данъкоплатци, живеят си в турция и идват в България само за религиозните мюсюлмански празници...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ''..."Неслучайно Доган е най-добрият политик", казва Валентин, който също работи към община Велинград. След това уточнява, че в ДПС са "бъди готов, винаги готов" за избори...'' Глупости- за доган гласуват САМО тюркскоговорящите лица. До сега- за толкова години- не съм чула и видяла етнически българин да гласува за дпс....В материала защо не пишат, че са питали хора или с двойно турскобългарско гражданство, или лица, които не са местни лица и единствено бг. данъкоплатци, м....

 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Като гласуват във Велинград за ДПС , след още 10 години тъкмо ще са напуснали или загинали и последните му граждани ,ръководени пак от ДПС , пардон ДС.

 33. 33 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#21] от "dark'star":

  Колкото повече не се гласува ,толкова повече ще управлява ДПС в страната , това е целта май на шайката от ДС ,тогава се краде най много и е най качествения хаос .

 34. 34 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1379 Весело

  Дневник отразява изборната кампания на БСП :)
  Скоро ще почнат и да я спонсорират.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  До коментар [#32] от "edin drug":

  Не се забелязва в СПА - столицата на България - Велинград , подобна перспектива .....

  [email protected]
 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 977 Весело

  Много ме кефи подробното отразяване на мненията на пенсионерите и продвачките, последвани от напоителен преразказ на Иво Христов.
  Инак медията е “дясна”, вЕрвайте, вЕрвайте......

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#33] от "edin drug": имате грешка- мнозина не осъзнавате , че в днешно време системите за гласуване- пропорционална, мажоритарна или смесен тип- са така изчислени, прономеровани и прошнуровани, че и при ниска избирателна активност- напр. 35 процента от населението с политически права- т.е. като махнем бебетата, децата и непълнолетните, да може да се състави някакво правителство. Използван е статистически метод за тази цел и е изчислено под какъв праг не трябва да пада избирателната активност, за да продължи да съществува самата политическа система и тя да се ''обновява'' чрез избори... Малко хора знаят и осъзнават това и стоварват незнанието си върху онези, които не гласуваме...

 38. 38 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Смешници. Не гласуват, а после се оплакват от корупция. Политиците са извадка от народа. Дъртаците на БСП гласуват на 95 години, а циганите и помаците са крепостни селяни на ДПС и държат здраво управлението за топките. Аз ще накажа доста корумпета на 26 май с гласа си, защото не съм заспала овца, собственост на някой феодал.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 39. 39 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  Като прочетете този репортаж, ви става ясно защо Радан и Христо никой не ги знае в провинцията и в крайните квартали на София. Ми то там е кално, а и хората са тъпи...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Чакат Европа да ги оправи, а те даже и пръста си да не мръднат.

 41. 41 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Не гласувайте, стойте си отчаяни и един ден ДПС ще има 100 % кметове, съветници, депутати и президент. После ви се пише още по-лошо, ама да не ревете.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 42. 42 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Слава Богу че няма да гласуват. Че като им чета разсъжденията... мъка-мъка...

  Няма шики-мики.
 43. 43 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Много избирателни и манипулативни новини в Дневник?!

  Нещо заверата май няма да стане?!

  Олигарсите в пандиза...
  "Избирателно," вече са избрани за курбан за "борба" срещу корупцията...

  Настроение: ГАДНО

  Машини прости, народ неук.
 44. 44 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 977 Весело

  Дневник отразява изборната кампания на БСП :) Скоро ще почнат и да я спонсорират.
  —цитат от коментар 34 на clarkv622


  И на ДПС, ей тъй, между другото.

  Кво да правиш - "който плаща, той поръчва музиката".
  А музикантите свирят ли, свирят, че гладно не се стои, обаче в антрактите мрънкат, че България била на 111 място по "свобода на свиренето".........

  Знанието е сила, информацията - власт
 45. 45 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  По-скоро дойде МВФ и каза какво да правим, те имат богат опит с фалирали дзржави. И тъй като нямахме абсолютно никакви опиции направихме това, което експертите на МВФ исаха. И ти да беше премиер и ти щеше да направиш абсолютно същото, айде да не преписваме на Костов някакви свърхестествени възможности.

 46. 46 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ако и последният млад човек не гласува или избяга в чужбина, политиците в България ще станат 100-годишни дементирали русофили и 30-годишни циганопомаци, фъфлещи някакви глупости за величието на Доган и Турция.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 47. 47 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 977 Весело

  Като прочетете този репортаж, ви става ясно защо Радан и Христо никой не ги знае в провинцията и в крайните квартали на София. Ми то там е кално, а и хората са тъпи...
  —цитат от коментар 39 на Жълто паве


  Ми да, пълно с простаци и захлупени селяндури, няма и един, който да оцени по достойнство Радините вълнения и да възкликне уважително "Гъз, ти си наш'то знаме!"

  (Модератора, цитирам Ръдан, просто умнокрасив жаргон, никакви простащини)

  Знанието е сила, информацията - власт
 48. 48 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Малоумни. Напълно заслужават робията и феса, щото са проста рая.

 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Политицити чи шанайбът-
  шанайбът!
  Но акой ГйЕРБ,
  дупятата ни нъ болът!

  Провинциална народна мъдрост

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  До коментар [#34] от "clarkv622":

  В грешка сте.Не Дневник спонсорира БСП.Обратното е.Защо мислите,че автентичната Газета отразява обилно кампанията на БСП?!Дори ДеБъ не се отразява толкова много!Явно Раданката като е говорил за неговите приятели,които щели да гласуват за БСП,само да махнат ГЕРБ,е имал предвид Прокопиев и Кръга Капитал..

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  До коментар [#34] от "clarkv622":

  В грешка сте.Не Дневник спонсорира БСП.Обратното е.Защо мислите,че автентичната Газета отразява обилно кампанията на БСП?!Дори ДеБъ не се отразява толкова много!Явно Раданката като е говорил за неговите приятели,които щели да гласуват за БСП,само да махнат ГЕРБ,е имал предвид Прокопиев и Кръга Капитал..

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3134 Любопитно

  До коментар [#49] от "cinik":

  Я кажи,ти ли подучи Раданката да изплющи глупостта за Бай Вуй?!Щото с тоя акъл....

 53. 53 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 237 Весело

  Ами за кого да гласуваш бе ,братчето ми?!То 30 години една и съща крадлива маса ,която се самовъзпроизвежда.Ако има бюлетина с име на Пиночет,ще гласувам за него.Ако младите знаят ,какво стана по времето на Пиночет и те ще гласуват за него...

 54. 54 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Той и Иво Христов иска да папка по 20 евро на месец като депутат... ходеше по едно пуловерче в Еуропео, а сега крие гушката с брада, ама неуспешно ( за тези , които не са наясно - такава "парафинена" гушка се прави с често преяждане с агнешко месце, главно това се хапва в стола на Президентството. На главните чиновници храната се носи горе в кабинетите им от хубавички сервитьорки в големи съдове с похлупаци на колички с букети свежи цветя, досущ като по филмите). Да хубавичко да си помислят във Велинград...

  Дедо Крум
 55. 55 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов разказа за жълтите жилетки във Франция.

  ==========================================================================

  Нормално, все пак т.нар. "жълти жилетки" са червено-кафеви антисемити и рублофили.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 56. 56 Профил на miramanolova
  miramanolova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хората са прави, да гласуваш, за да пратиш някой в Брюксел със заплата от 20 000 евро, за да ти казва колко си прост и как не си европеец е пълна идиотия. Искрено се надявам чувството на завист у българина да надделее и да не гласува на тия избори.

 57. 57 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#25] от "АзКлавдия":

  Тц, през годините в България е имало национално отговорни честни люде (справка до преди дена на разбойника през 44), които са милеели за страната си. Тези са дертивати на едни цървуланковци каскетаджии слезнали от гората, удивително прости са, и са алчни гьонсурати.

  Стига да се намерят читави хора или поне критична маса от нормално мислещи - герб, бсп, дпс, подлогите от сдс и всЕква паплач отива там където й е мястото - от южното крило до бунището на историята.

 58. 58 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 910 Разстроено

  "Хич няма да гласувам": Велинград преди евроизборите?!
  Макар Велинград да бил обявен за СПА столица на страната, заплатите на персонала в хотелите били ниски (около минималната от 560 лева). Камериерките например вземали под или минималната, а понякога парите им "май се бавели"! Има мнения, че хотелите дърпали минералната вода и вниманието на туристите, които не се любували на природата!

  До коментар [#4] от "karabastun":
  Велинград ще гласуват за Карадайъ, ама не го казват пред журналисти!

  Ще гласува за този КОЙто държи "ножо и лебо!"

 59. 59 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Няма да гласуваш, но червени, турци и цигани ще гласуват. За това агитира и псевдожурналистката.

 60. 60 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И аз няма да гласувам, от години не гласувам, защото не очаквам нищо добро от тази зациментирала се политическа класа. Да дам гласа си, за да могат някои да получават еврозаплати няма да стане. Политиците не могат да искат от нас вече кредит на доверие, те са доказали, че не може да им се вярва.

 61. 61 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 895 Неутрално

  крайно време е тези имената на комунисти и терористи да се махнат от названията на градове и паланки у нас: велинград да си е отново цепина, благоевград да си върне старото име, а димитровград да си го смени. да не забравяме монтана – простатата червена жаба го предпочете пред кутловица.

 62. 62 Профил на ilkoiliev123
  ilkoiliev123
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изводът е ясен, гласуваме с 13 за Демократична България, за да увяхнат герберите, розите и сълкъма.

 63. 63 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Ами за кого да гласуваш бе ,братчето ми?!То 30 години една и съща крадлива маса ,която се самовъзпроизвежда.Ако има бюлетина с име на Пиночет,ще гласувам за него.Ако младите знаят ,какво стана по времето на Пиночет и те ще гласуват за него...
  —цитат от коментар 53 на иванчолаков


  В такава ситуация пускаш бюлетина с "Не избирам никого".

  Това- колкото и да изглежда "същото" като да не гласуваш изобщо- не е същото.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 64. 64 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Допитвания....интервюта ....истории и описания .....
  от ..........ВЕЛИНГРАД ! ! !
  Да благодарим още един път на Дневник за милата родна картинка !
  Такава е истината драги съфорумци !
  Това е нивото на "матреяла" за съжаление .Нали знаете много добре , че ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ СИ .
  Много жалко и много боли !
  Каква Европа бе , какви 5 лева ! ! !
  ..

 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  До коментар [#61] от "асен георгиев":

  Велинхрад няма как "да си върне името,защото е съзададен от няколко села.Те и като днешни квартали ди носят срарите имена.

 66. 66 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1060 Неутрално
 67. 67 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Всеки, който гласува в България е слуга на свинята пеефски и с акъла на дани кирилов!
  НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!!!

 68. 68 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 294 Неутрално

  парии, кой ще ни даде париии,

  аз да можех веднага бих им дигнал доходите, хем и за цигарки да има...

 69. 69 Профил на ptf39587191
  ptf39587191
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обедняла и окрадена страна,бедни очукани хорица които се борят за оцеляване са поставени на колене от престъпници. Всички които умеят нещо и могат да мислят се изнесоха отдавна. Скоро ще остане само Винету еднокнижния но няма да има индианци които да командва и краде.Българския народ мрази комунистите и искаше да го управлява прост човек ,който да им говори на разбираем за тях език.След 10 години експерименти това са резултатите.Честито

 70. 70 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#8] от "tacheaux":

  +++ Ха ха, мда :) ето тукашната независима газета, не пропуска никое изявление, никоя предизборна проява на партията :) сердцето ми се изпълни с аФтентичная радост :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 71. 71 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  Българите трябва да гласуваме на всяка цена.

 72. 72 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  Българите трябва да гласуваме на всяка цена.

 73. 73 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Ползата от ЕС е за мафията. Първо си краде от държавния и общинските бюджети яко и без никакво притеснение или контрол. Всеки дето има достойнство или морал и се противопоставя на кражбите свършва като Десислава Иванчева.
  Второ: 90 % от европарите се разпределят от назначените от мафията техни слуги и отново минават през бездънни джобове на мафията. Да не говорим, че финансираните проекти винаги са в услуга на мафията - ТИМ взели на концесия даден обект за без пари - в един момент общината започва европроект, който да им ремонтира или обнови обекта на концесия, пътя до него или каквото им било нужно. За обикновения българин ЕС и Правителството са мащехи. За него няма пари от национални или общински бюджети, няма обществени поръчки, няма Еврофондове ... Обикновения българин дали е работник или предприемач има 2 варианта - да работи за мафията или да избяга ат България.

 74. 74 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#49] от "cinik":Я кажи,ти ли подучи Раданката да изплющи глупостта за Бай Вуй?!Щото с тоя акъл....
  —цитат от коментар 52 на yanne


  Не, той тогава беше във властта и ги слушаше как си говорят. Заразил се е от това да ги слуша цял ден, изтървал се е. Или може би обратното - гледал е, стискал е зъби, пък накрая му е прекипяло и е казал истината. За мен "бай Хуй" винаги е било в кавички, т.е. цитат как някой така си е говорил с него и Радан го е наблюдавал.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 75. 75 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Изводът е ясен, гласуваме с 13 за Демократична България, за да увяхнат герберите, розите и сълкъма.
  —цитат от коментар 62 на ilkoiliev123


  Ти лежи на тази кълка, ще ви гледаме пак сеира като всеки път.

 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 728 Неутрално

  "Кой ме пита мен, с тези ниски доходи, искам ли еврото? Българският лев е стабилен", казва друга продавачка. Тя се притеснява, че с въвеждането на еврото цените ще се повишат....."

  Така е, когато и политици, и журналя тиражират тази лъжа по медиите. И никой не се замисля, че няма нито една държава от ЕЗ да е бедна.

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Защо журналенцата не направят едно журналистическо разследване за истинската собственост на спа хотелите? Да не се окажт 100% офшорки (на ДПС, демек руски)?

 78. 78 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#73] от "proizvoditel":

  Доста соц мислене! Има една статия с анкета от коя партия сте, направи я, може да се изненадаш, щом мислиш ЕС за вреден.

 79. 79 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#67] от "Джони Глупавия":

  По-скоро е обратното - всеки, който не гласува, храни прасчовците. Чудесно си подбрал името си, между другото!

 80. 80 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#75] от "proza":

  Нали не гласуваш, какво те интересува кой колко процента е взел?

 81. 81 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#78] от "есе":

  Писна ми от безхаберници, които единственото дето могат да правят е да се изказват от последна инстанция и да цъкат минуси без да имат хабер за кво иде реч!. Ами не съм член на никого, нито червен, нито платен от червени, нито нечия слуга, нито Гербав ... Аз човече съм експерт със съответни кетапи по бизнес планиране и оценка на предприятия, саниране на предприятия, брокер на стокови борси и т.н. Работил съм на пазари на едро и дребно, на организирани пазари, като консултант, като управител на собствени фирми, като производител на стоки и услуги за производители, търговци и т.н. В България няма никаква система или институция, която да ти даде реална информация за справедлива пазарна цена дори на чушки и домати, защото ние нямаме нито един организиран пазар - това е място където е концентрирано търсене и предлагане и се сключват прозрачни сделки за типизирани стоки, на базата на което тази институция дава информация за цени. Аз съм просто човек изкарвал си прехраната от своите знания, умения и труд без да съм очаквал някой да ми дава заплата или да ме храни. Имам и много сертификати и съм работил дейности, за които ти човече даже и не си чувал, но съм почнал от безработен.

 82. 82 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Освен, че сам съм се изхранвал съм внесъл и данък печалба на държавата много пъти по-вече от Лукойл и Мултигруп взети заедно. Но държавата не ми даде нито мини, нито концесии за кариери, пристанища, минерална вода... , нито заменки на земи и гори, нито участие в приватизация, нито достъп до обществени поръчки, или подпомагане по какъвто и да е начин от бюджета. Нямам и нито един "спечелен" проект, по каквато и да е европейска програма, защото на мен никога няма да ми дойде на акъла да купувам нещо дето няма как да се изплати. Всичкия този дъжд удави една малка група от група търтеи от мафията, които могат единствено да преточват и да пилеят всяка една стотинка, до която са се докосвали. Заради тези мафиоти правителствата на Бойко унищожиха учредената от Костов крехка пазарна инфраструктура в България и изградиха частни монополи обхващащи основните оборотни дейности на България, белким започнат и да печелят. Но това отново не се получава. Затова започна гонитбата на малките фирми и всякаква частна инициатива извън нашите хора. Мафията постоянно получава огромни подаръци от бюджета и от еврофондовете, а дребните получават рекет, сигнали към прокуратурата, данъчни под прикритие или покани от съдия изпълнител без да бъдат уведомени изобщо, че някой щял да ги съди за нещо. Никой не желае да направи анализ дали това дето е писано в обосновката на европроекта се е случило и какъв е ефекта от тези "инвестиране от ЕС пари. Имам още много какво да ти напиша но това е безсмислено.

 83. 83 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ми от град, кръстен на партизанка, толкоз.

 84. 84 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Защо журналенцата не направят едно журналистическо разследване за истинската собственост на спа хотелите? Да не се окажт 100% офшорки (на ДПС, демек руски)?
  —цитат от коментар 77 на historama


  темата за собствеността на хотелите е табу. Това е предостатъчно.

 85. 85 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Защо еврофондовете се усвояват само от мафията? Защото ЕС ги дава като подкуп на нашите политици.
  Ами аз когато храня свободните кучета около моя цех уважавам тяхното достойнство. Те се нареждат пред мен и аз давам на всяко куче порция. Кучетата не се вглеждат в паницата на другото и не се бият помежду си. Съседът ми за да озлоби своите кучета ги върже на къс синжир за определено време и ги храни като им хвърля сурово месо или един кокъл и цялата група търтва да го гони. Започват битки и настървяване. Кучетата от свободни животни се превръщат в глутница, в която някой го бият и унижават, а друг се превръща в "АЛФА" мъжкар. Същото прави ЕС с тия еврофондове. Теиначе много важни пари се използват изключително неефективно и подпомагат само за мафията, а тези дето са извън мафията гледат гладно. Мафията започва да пилее тези пари като се под формата на диверсификация влиза във всички сфери на дейност, купува машини които никога няма да изплати и така съсипва цели браншове. Подпомагането трябва да е единно, както е подпомагането за обработваема площ - на всички собственици на земи. Ако ще подпомагаш хлебарите, то за да има равнопоставеност не бива да подпомагаш първите 20 подали документи, или най-големите, а всички поравно иначе създаваш условия за корупция или както мафията в България го направи - завладяха си държава цялата държава за да няма пазарни субекти и изтичане от техния джоб.

 86. 86 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 841 Неутрално

  ВТОРО - парите по трограма "Конкурентоспособност" или сегашната "Наука за бля бля растеж" трябваше да се използват за подпомагане на българските фирми да настигнат западните си конкуренти. Мафията взе основния пай от тези пари даже и за банките си. Освен това големите западни фирми си регистрираха техни поделения в България - като самостоятелни фирми и усвоиха парите дето мафията остави неусвоени. Така се случват чуждестранните инвестиции в България. Идва "инвеститора" и получава терен за 0-2 евро/кв.м. от Общината. Държавата му прекарва път до границите на имота, вода, канал, газ, електричество и накрая му дава да ползва за закупуване на всички нови машини, технологии и обучение нашите еврофондове, с които българските фирми трябваше да догонят западните си конкуренти. Аз си купувам терена по пазарни цени - 80 -100 евро на кв.м, плащам такси за присъединяване на ВиК от порядъка на 20 000 - 30 000лв. плащам местното енерго още суми от порядъка на 50 000-100 000лв. за да ми прекарат ток... И като чуя цените на местните монополисти, общинска администрация, проектанти и строителна мафия, се отказвам да си мисля за строеж на нова производствена сграда. Това е реална ситуация и реални цифри в гр. Русе. Малките фирми у нас са мишени, по които всички стрелят с каквото имат под ръка. Целта е да бъде унищожен малкия бизнес, и на негово място да се настанят монополните образувания на мафията. Вижте как "Лафка" к непазарни методи завладя всички спирки на градския транспорт в големите ни български градове и вече там конкуренция няма. Каквото каже мафията - това става. И това го направиха кметовете на ГЕРБ под командата лично на Цветанов и мълчаливото съгласие на Борисов. Същото е с изкуствено евеличаваните летни цени на горивата по нашите бензиностанции и къде ли още не. Иди после и гласувай за тях. И БСП крадоха, но тия са много лакоми. Такава наглост никога досега в България не е имало! И то с подкрепата на ЕС, в който вярвахме, че ще ни помогне да се отървем от мафията.
  Жалко за децата ни!!!

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  В статията а и в коментарите няма нищо написано за Европата. За хората тя е последна грижа, даже едно нищо, ако изключим въвеждане на еврото и драстично спадане на жизнения стандарт. Като че ли единствената далавера от ЕС е възможността на тези дето имат пари, лесно да излизат зад граница. За тези без пари излизането е по-трудно и от преди. Самите политически субекти просто отново ще си премерят пишките и нищо повече.

 88. 88 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#87] от "Judjuk":
  Абсолютно вярна си го написал приятелю.
  Сега някой слуга сигурно ще те обяви за трол.

 89. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#87] от "Judjuk":Абсолютно вярна си го написал приятелю. Сега някой слуга сигурно ще те обяви за трол.
  —цитат от коментар 88 на proizvoditel


  Ха, хаааа, те отдавна са ме обявили. Но аз не им се сърдя. Всичко е в рамките на дискусията. Истината се ражда в спора. Моята срещу тяхната? Аз не винаги съм уверен в себе си. И при тях е така, въпреки, че не го признават. На едно място живеем, на един огън се печем!

 90. 90 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Велинград е в примката на Доган. Жалко за хубавият град, но никой не им е виновен. Лошото е, чè примките на червените или герпъвите не е по хлабава. Има ли значèние кой ще те дере и граби, когато сам си го избираш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK