Предизборна дрямка в "града хотел" - Перник

Перник. Минната църква, сградата на общината и паметник на миньора.

© Георги Кожухаров

Перник. Минната църква, сградата на общината и паметник на миньора.Перник. Четвъртък, 16 май. Градът, който се разраства заради въгледобивните мини, днес е известен като "най-големият хотел в България", защото голяма част от жителите му работят в намиращата се на трийсетина километра София. Днес мини почти няма там, няма и въглища. Най-големият работодател са заводи и цехове, останали от гигантския металургичен комбинат "Стомана".


Десет дни преди европейските избори в центъра на града няма нито един предизборен билборд, плакат или дори обявление за срещите, които кандидати за евродепутати правят. Такава среща ще имат и вечерта на 16 май желаещите да представляват България в Брюксел от ГЕРБ. Нито един човек от десетината жители на Перник, с които разговаряхме не беше решил дали изобщо ще гласува.


Крепост Кракра

© Георги Кожухаров

Крепост Кракра
Един от местните исторически герои е Кракра войвода, владетел на Перник и още 35 крепости в района на горна Струма, който до началото на XI век оказва дълга и успешна съпротива на византийските завоеватели. Днес крепостта "Кракра" е реставрирана и е основна забележителност в града. Това е направено през 2013 г. с около 5 млн. лв, от които повечето от европейските фондове. Посетителите в работни дни на крепостта, която освен славното минало би трябвало да олицетворява и ползите от членството в ЕС, са малко, въпреки хубавата паркова среда там. Вероятно една от причините е, че общината иска 4 лв. за вход за възрастни и 2 лв. от учениците. Според уредничката в работни дни посетителите са десетина дневно. През уикенда са значително повече. Основната част от впечатляващата архитектура е оставена на ниво каменен зид малко над земята. С панели от полимерен бетон върху метална конструкция са изградени част от крепостните стени. Това предизвика обществено възмущение от "бутафорията", одобрена от Министерството на културата преди години. Според други това е по-поносимият вариант за експонация на историческа архитектура, отколкото цялостно изграждане със съвременни материали. В крепостта са разхвърляни и няколко "обсадни машини", като катапулти и тарани. Заварките по тарана не помагат на човек да се отърси от усещането за бутафорията, а катапултите вече са в разпад.


Поставен преди няколко години модел на катапулт в крепост Кракра/

© Георги Кожухаров

Поставен преди няколко години модел на катапулт в крепост Кракра/


Директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова може да говори дълго и увлекателно за това как е създаден Перник от и заради мините, което си личи и от местната топонимия - Минното училище, Минната болница, Минната църква и т.н. В Османските регистри от 17 век Перник не съществува като населено място, но са описани селата, които сега са в рамките на града – Бела вода, Мошино и Църква. Добивът на въглища, чиито пластове са близо до повърхността започва след Освобождението. През 1981 г. е приет закон с който подземните богатства са обявени за държавна собственост. Добивът започва под ръководството на инженери от Австроунгарската империя като чеха Тома Нелиба, за когото още се разказва. Държавната компания получава автономия през 1921 г., с която й се дава право да инвестира част от печалбата в минното селище. С автономията минната компания започва да инвестира в образование, спорт, инфраструктура и "невероятна социална политика, за каквато само можем да си мечтаем", разказва Крумова. Покрай минната индустрия в Перник се създават и други икономически отрасли, като металургия и машиностроене. Въгледобивът продължава през комунистическия режим. Голямата приватизация е завършена по време на правителството на НДСВ, а последният закрит рудник за въглища е затворен през 2018 г. Така миньорското съсловие, което беше голяма сила до 90-те в Перник изчезва.


Днес добив на въглища почти няма. Или поне легален. Последните информации за масов нелегален такъв са за непосредствена близост до квартал Рудничар, горната част на който е населен с роми.


Млад ром и сина му наблюдават езерото, което се е образувало след добив на въглища по открит способ до квартал Рудничар.

© Георги Кожухаров

Млад ром и сина му наблюдават езерото, което се е образувало след добив на въглища по открит способ до квартал Рудничар.


"Всичко свърши отдавна. Махнаха багера. Ей тука беше, дето е езерото", сочи мястото, където са копали въглища по открит способ на 100 метра от къщите в Рудничар местен жител. На мястото на баира с борова гора зее огромна дупка с образувало се езеро, в което дори плуват диви птици. Той е излязъл с двамата си сина в гората, за да събере шишарки за подпалки. Големият му син е първокласник. Мъжът работи в "Стомана". Малкият наесен ще тръгва на ясла, защото и майката работи. Мъжът не е развълнуван от европейските избори и европейските перспективи. "За кого да гласувам, да си оправи живота някой", пита риторично той. "Тия къщи за гости са с пари от мен и от теб, от осигуровките", добавя. Според него повечето хора в махалата работят. Тримата тръгват да съберат шишарки и обсъждат дали да не идат за риба в новото езеро. Големия син изразява желание да събере подбел за кашлицата. Улиците в квартала са стръмни, тесни и разбити. На много места по тях има сметища и купчини с пепел, останала след сортиране на въглища, което показва, че времената на нелегалния добив може би не са съвсем свършили.


Остатъци от сортиране на въглища край квартал Рудничар.

© Георги Кожухаров

Остатъци от сортиране на въглища край квартал Рудничар.


Близо до идеалния център, в партера на блок е разположен пенсионерски клуб, който естествено се казва "Миньор". Стилно облечена дама в пенсионна възраст казва, че отива на обучение за членове на секционни изборни комисии. Според нея не всички в Перник са аполитични и много ще гласуват на Европейските избори. Тя не успява да се изкаже, тъй като господин нервно я приканва да тръгват с ръкомахания и забележка "ей, само чакаш някой да те заговори".


"Нашият град е рожба на мини Перник" пише на стената на пенсионерски клуб "Миньор".

© Георги Кожухаров

"Нашият град е рожба на мини Перник" пише на стената на пенсионерски клуб "Миньор".


Председателят на клуба, представил се като Александров, не желае на коментира изборите, защото това означавало да взима политическа страна, а той представлява "надпартийна организация". Членовете на клуба имали много проблеми, но не можел да говори от името на другите. Не мисли, че той и клубът му могат да се възползват от фондовете на ЕС. "Ние сме поколението...като слънцето – надолу на залез", казва Александров сочейки надолу, след което учтиво и нетърпеливо ни изпраща.


Крум пред къщата си построена от Мината, във времената преди "народната власт".

© Георги Кожухаров

Крум пред къщата си построена от Мината, във времената преди "народната власт".


Крум, който също е пенсионер, седи на пейка пред къщата си. Едноетажните къщи наоколо също са построени "от Мината", във времената преди "народната власт". Крум още се чуди дали да гласува - "като помислиш няма за кого". "Народили са се много айдуци. Откраднаха държавата", резюмира изводите си Крум. Според него големите държави в ЕС си командват, а в България властта се командва от горе – от Америка и Германия. "Не сме били независими, няма и да сме, малка държава сме", казва Крум. Като доказателство на тезата си посочва, че американците седят във военни бази у нас, а руснаците си отивали след маневри.


След това завалява проливен дъжд и пешеходната улица и централният площад, построени с монументален соц размах опустяват.


Танцьорките преди събранието на ГЕРБ.

© Георги Кожухаров

Танцьорките преди събранието на ГЕРБ.


17:00. Домът на културата на Перник. Народен певец и две танцьорки репетират в малката зала в която ще имат среща с евродепутати и кандидати от ГЕРБ. Идват камерите на телевизия "Европа" и местната "Кракра". Между входа на помпозната сграда и залата е подреден "шпалир" от табла със снимки с лошо качество на санирани сгради и детски площадки. Очевидно те трябва да внушат на потенциалните избиратели, колко много ЕС е направил за Перник. Около 17:30 в сградата идват тези, които се интересуват от политика - кметът на Перник Вяра Церовска, депутатът Красимир Велчев, евродепутатът Андрей Ковачев и областният управител Ирена Соколова. След тях се движат трийсетина младежи. Залата, в която има около 150 места, се напълва.


Една от снимките, които трябва да покажат на перничани, колко много е направил ЕС за тях.

© Георги Кожухаров

Една от снимките, които трябва да покажат на перничани, колко много е направил ЕС за тях.


Събранието се води от домакина Церовска, която казва, че Европа вече е у нас и това се вижда и от автопарка. След изпълнението на две народни песни започва и предизборната дискусия. Андрей Ковачев казва, че свободата и демокрацията не са даденост и много лесно може да се върнем назад, като опасност за това са многото популизъм и фалшивите новини. Ковачев обяснява на присъстващите, че България е тръгнала от много ниско и имаме много да наваксваме. "Трябва да подадем ръка на нашите сънародници в чужбина – Северна Македония, Сърбия, Молдова, Албания. Да създадем условия, ако искат да дойдат у нас", каза още Ковачев, като той се върна на темата с българите в чужбина още няколко пъти. "Имаме свобода на медиите, имаме високо вдигната глава и морала на ГЕРБ", каза още Ковачев.


Асим Адемов, Андрей Ковачева, Илия Лазаров и Вяра Церовска са станали прави за изпълнението на "Хубаво си моя горо".

© Георги Кожухаров

Асим Адемов, Андрей Ковачева, Илия Лазаров и Вяра Церовска са станали прави за изпълнението на "Хубаво си моя горо".


Евродепутатът Асим Адемов си спомни, че е дошъл в Перник за първи път, за да влезе в казармата в Строителни войски, тъй като младежите мюсюлмани не са допускани до армията след т.нар. "Възродителен процес", за да не издават военна тайна. "Сега сме изправени на избори срещу наследниците на тази партия, която има атентати, хиляди съсипани съдби и няколко фалита. Може ли да се вярва на такава партия", пита Адемов. "Не", отговориха му няколко гласа от залата.


Илия Лазаров (СДС), който е поставен на 17-то последно място припомни, че колкото пъти БСП дойде на власт следва трагедия. Той призова присъстващите да не допуснат Румен Гечев (кандидат от БСП и вицепремиер в правителството на Жан Виденов) да стане евродепутат, за да вземе европейска пенсия.


Докато трае предизборната среща на ГЕРБ, в културния дом на Перник кипи живот. Младежи се събират да влязат на театрална постановка, чува се репетицията на духов оркестър, а най-бурно се развиват събитията и танците на семейно празненство в заведението в сградата.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2430 Весело

  Детегледачка от Перник спешно постъпила в болница след като се опитала да вземе от двегодишния Гошко плюшения му винкел.

 2. 2 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 317 Неутрално

  И каква е целта на тази статия? Да оплюете ГЕРБ отново ли? Еми не се е получило оплюването

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добра статия за Перник-ретроспекция,миналото,бай Крум,бъдещето младия ром с шишарките и децата му,евроизборите...
  Няма снимка на голф с пернишка регистрация за да се подчертае ,че ГЕРБ ще привлекат Фолксваген да си построи завод тук и че това ще стане българския народен автомобил!

  Защо са пропуснали,че освен като най-големия хотел, Перник е известен ,че е свързан със София и с магистрала ,която е позната повече с името Ускорител за елементарни частици....

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7031 Неутрално

  Сцени от живота. Обяснват добре защо сме на това ниво и може ли да очакваме скоро ръст (на всеки, не само на "управниците" ни)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 966 Весело

  "Илия Лазаров (СДС), който е поставен на 17-то последно място припомни, че колкото пъти БСП дойде на власт следва трагедия. Той призова присъстващите да не допуснат Румен Гечев (кандидат от БСП и вицепремиер в правителството на Жан Виденов) да стане евродепутат, за да вземе европейска пенсия."

  Първо - каква трагедия е последвала при Станишев?
  Второ - разбира се че Илия Лазаров не иска Румен Гечев да получава "европейска пенсия".
  Иска да я получава той.

 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  репортажът изглежда ок, но представя Перник като типичен депресивен провинциален град, а той не е такъв и никога не е бил такъв - не е случайно, че в този град възниква една от най жестоките мафии в мутрнските години, че от Перник са някои от най-големите ни поети, не е случайна дори славата им на биткаджии - има нещо ирландско в цялата уйдурма там

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Добра статия за Перник-ретроспекция,миналото,бай Крум,бъдещето младия ром с шишарките и децата му,евроизборите...Няма снимка на голф с пернишка регистрация за да се подчертае ,че ГЕРБ ще привлекат Фолксваген да си построи завод тук и че това ще стане българския народен автомобил!Защо са пропуснали,че освен като най-големия хотел, Перник е известен ,че е свързан със София и с магистрала ,която е позната повече с името Ускорител за елементарни частици....
  —цитат от коментар 4 на Нормален гланц


  никой, който познавам от Перник, не е елементарен - по-скоро е обратното

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 9. 9 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 987 Весело

  Всъщност, Перник е нелош град. Плюнките по негов адрес в статията са проява на лош вкус и примитивно възпитание. Нормално - Дневник.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Статията си е точно на мястото и се отнася за голяма част от населените места в България станали жертва на погрешна политика. Лошото че далаверката симеонов(винкела) приватизира символа на града!

 11. 11 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 513 Неутрално

  По проЗто от пернишкото племе не съм виждал!!!

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Сцени от живота. Обяснват добре защо сме на това ниво и може ли да очакваме скоро ръст (на всеки, не само на "управниците" ни)
  —цитат от коментар 5 на penetrating


  В статията не е казано нищо за Човекът успял да убеди управляващите да направят Перник град, Малин Боснешки./прочети, какво е направил за града/
  Същият този Човек изчезва безследно няколко дни след освобождението ни от савецкия саюз.
  Сега си отговори защо сме на това ниво и можем ли да се оправим.

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2985 Весело

  "Илия Лазаров (СДС), който е поставен на 17-то последно място припомни, че колкото пъти БСП дойде на власт следва трагедия. Той призова присъстващите да не допуснат Румен Гечев (кандидат от БСП и вицепремиер в правителството на Жан Виденов) да стане евродепутат, за да вземе европейска пенсия."Първо - каква трагедия е последвала при Станишев?Второ - разбира се че Илия Лазаров не иска Румен Гечев да получава "европейска пенсия".Иска да я получава той.
  —цитат от коментар 6 на Virgin


  Тавагишч, само ти ли не знаеш за трагедията при Жан и Гумен Речев???

 14. 14 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Перник даже е добре, защото голяма част от жителите работят в София и не им е толова далече. По много населени места няма живо пиле, а улиците последно са оправяни при бай Тошо.

  Много хитър
 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5357 Любопитно

  Значи ...разказите(документирани) за доброто състояние на Перник прди "великият"9.9 1944,рязко констрастиран с глупотевините разправяни от разни червени полуинтелигенти и тяхната фюрерка!Защото автоматично излиза че роденият наблизо Г.Димитров си е чиста проба недоразвит индивид!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Интересен поглед към реалността и предизборното битие в този градец. С интерес ще прочета и другите подобни материали.

 17. 17 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Млад ром и сина му гледат разруха от миналото, от някога жива държава. Това е най-добрата илюстрация докъде ни доведе 30 години сляп слугинаж на ервоатлантическите ценности без капка милост за България.
  А, и бутафорната крепост Кракра, издигната, разбира се, с еврофондове.

 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 966 Любопитно

  "Илия Лазаров (СДС), който е поставен на 17-то последно място припомни, че колкото пъти БСП дойде на власт следва трагедия.
  —цитат от коментар 13 на 4ort

  Каква беше трагедията при Станишев?

 19. 19 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1070 Весело

  И каква е целта на тази статия? Да оплюете ГЕРБ отново ли? Еми не се е получило оплюването
  —цитат от коментар 2 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Виж сега, да плюеш по герб е като да плюеш по лай*о. Не че не може, ама няма много смисъл.

 20. 20 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#4] от "Нормален гланц":

  Щото това е тунелът за Люлин. ;)

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 21. 21 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#6] от "Virgin":

  Илия Лазаров със сигурност няма да вземе такава пенсия, с това 17-то място. Но виж Гечев ще вземе, щото ти ще му помогнеш. А като оправи и Европа, както България, дори и ти ще му завидиш на размера. На пенсията де :)

 22. 22 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Към коментар 9 от Манчо :
  Браво Манчо така е , но какво искаш от Дневник не се разбира ? Дали искаш пресата и медиите в БГ да не са свободни и да крият истината в угода на някой
  Както беше при комунизма или от страх пред ДС ?
  Какво да каже човек на такъв като теб - истината крещи от всеки ъгъл на Перник. Срам и позор , за една "европейска " страна живота на хората да ни набива само отрицателни чувства и емоции ! !

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  [quote#18:"Virgin"][/quote]

  Кой разпределяше порциите при Сатанишев?

 24. 24 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darulio":

  И аз това казах
  автомагистрала Люлин=Ускорител за елементарни частици

 25. 25 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "hhhuuunnnn":

  Всички хора,които не са елементарни имат чувство за хумор и собствено достойнство и не се обиждат от елементарни шеги...

 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2226 Любопитно

  До коментар [#24] от "Нормален гланц":

  Тунелът за жк. Люлин. Някога стъпвал ли си в София?

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 27. 27 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нормален гланц":

  Ускорителя е тунел, свързващ кв.Гевгелийски със ж.к.Люлин. Автомагистрала Люлин нема общо.

 28. 28 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#17] от "niki7":"Млад ром и сина му гледат разруха от миналото,"

  За да бъдем точни гледат гьола появил се след открита разработка на мина без да е извършена рекултивация! А какво чакат? Чакат баце лично да дойде и да даде обективна оценка, че това е гьол за шарани и в последствие да го обяви за печеливш проект.

 29. 29 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 966 Весело

  До коментар [#6] от "Virgin":Илия Лазаров със сигурност няма да вземе такава пенсия, с това 17-то място. Но виж Гечев ще вземе, щото ти ще му помогнеш. А като оправи и Европа, както България, дори и ти ще му завидиш на размера. На пенсията де :)
  —цитат от коментар 21 на nema_labavo

  Румен Гечев е осми в листата.
  А и да влезе - с какво е по-лош от осмия в листата на ГЕРБ - някакъв си Емил Радев.
  Ти знаеш ли го?
  И досега е бил евродепутат с 12 610 евро заплата месечно, плюс 21 379 евро месечно разходи за персонал.
  Я ми кажи каква работа е свършил този Радев!!!
 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 966 Любопитно

  Кой разпределяше порциите при Сатанишев?
  —цитат от коментар 23 на 4ort

  Ти кажи!

 31. 31 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Град Перник прави впечатление на сборище на хора от село, без никаква градска традиция.
  Събрани от околните села - най-безимотните, най-нямащите, най-гладните и разбира се, най-простите - да копаят кюмура.
  Тази особена "селекция", тази, да я кажем направо! - негативна селекция на българското селячество се дошлифова негативно и през соца.
  Един миньор например получаваше заплата колкото трима български професори, а се пенсионираше на около четиридесет годишна възраст с пенсия пак като на трима български професори. При синовете им - металурзите, нещата пак бяха с такава тенденция - взимаха заплати в пъти над средните.
  Сривът на изкуствената пирамида "соцЯлизАм", който се оказа "недоноШче", на който бяха покачили пернишкия миньор и сина му металург, бе сгромолясващ за тези хора.
  С това се обяснява и избуялата престъпност, и безпаметното пиянство, и цялостното отчаяно поведение на тези съвсем не щастливи жертви на историческите обстоятелства.
  Познавам множество перничани, даже някак съм свързан с този град - измежду тях има истински симпатични, даже направо чудесни хора!
  Но и те носят белезите на тежката участ на поколенията преди тях.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  До коментар [#8] от "hhhuuunnnn":

  В казармата по спомени, най-тъпите парчета бяха от Перник. Конкуренция им бяха други тъпаци, от Радомир...
  И да, Перник е рядко неприятен град. В него няма нищо. Безличен град...!

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  До коментар [#23] от "4ort":

  Същият, който ги разпределя и сега...! ;)

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#29] от "Virgin":

  Емик Радев не фалира банковата система и не направи долара 3000 лева както Гечев направи. това е разликата

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  До коментар [#34] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Да... Но все се чудя, къде беше Бойко и с какво се занимаваше, когато фалираха банките и долара гонеше 3000 лева? Дали през 97-ма Бойко е гласувал за СДС или е пуснал червената бюлетинка? Как мислиш, а...? :)))

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 966 Весело

  Емик Радев не фалира банковата система и не направи долара 3000 лева както Гечев направи. това е разликата
  —цитат от коментар 34 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Румен Гечев ли беше министър на финансите при Жан Виденов?
  Упс...не.

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4694 Любопитно

  До коментар [#6] от "Virgin":

  "Първо - каква трагедия е станала при Станишев?" Трагедията бе при Виденов, а и при Олигархски! Къса памет ли имате? Забравихте ли кой бе икономически министър на Виденов?

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1342 Весело

  Изключително забавно е да се четат снобеещите "столичани", въобразяващи си че отвъд околовръстното няма живот, а София е някакъв вселенски център на културата, а не мърлява провинциална дупка в мащабите на ЕС.
  Горките, мислят си че навсякъде е като в родните им села, откъдето са ги домъкнали родителите им.
  Има поне 20 града, по-добри за живот от София, ама, шшшшшшшт, по-добре да останат неизвестни на "столичаните".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 626 Неутрално

  ... на Граово само може да завиждате... това е резерватът на българското и българите, на автентичните до- и християнска традиция, чинопочитание... )

  *** не можете да ни "купите", ей... никой не може ))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4694 Любопитно

  До коментар [#18] от "Virgin":

  Станишев, та Станишев! Вашата Нинова се опита да го отсвири, нали?

 41. 41 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1605 Разстроено

  До коментар [#8] от "hhhuuunnnn":
  До коментар [#9] от "Манчо":

  Моите впечатления са подобни. След 1989 доста селяндури нахлуха в столицата от места, които не са обозначени на картата и завзеха медии, парламент, социални мрежи и цялото родно пространство с долнопробната си ориенталска музика, ужасния си вкус, напоритост, претенции, вулгарност и нахалство. И на кого взеха да се присмиват? На по-културните от тях. Едната от бабите ми е родена в Перник, завършила е гимназия, говореше и пишеше изключително грамотно на два езика, никога не излизаше без прическа и изрядно облекло, сервираше ми храната на ослепително чиста покривка в порцелан, част от който беше наследен от майка ѝ и ми завеща няколкостотин книги, които беше прочела повече от веднъж. Правих проект в училище за родословието ѝ и го проследих до втората половина на XIX век, все в Перник или както се е наричал във времето. Освен това беше възпитана, никога не злословеше за хората, винаги помагаше безкористно, всички я обичаха. Приятелките ѝ също бяха такива, техните деца и внуци също. Когато ѝ гостувах през ваканциите и ходех по купони НИКОЙ не слушаше чалга, нито се обличаше като проститутка, нито говореше на диалект, нито караше голф, нито размахваше винкел, нито се "шегуваше" дебелашки. Малко мярка не е навредила никому!


  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 42. 42 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#35] от "tww09306483":

  Това няма никакво значение.

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Най-слаба е активността при избори за европарламент.И е нормално това-дали ще взема десетки хиляди евро заплата Габриел или Бареков няма никакво значение за редовият избирател .
  Не мога да разбера какво е това оплюване към хората, които няма да гласуват.Подобно е и с изборите за президент-фигура без реална власт .Важни са местните избори и парламентарните.

 44. 44 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  "За кого да гласувам, да си оправи живота някой", пита риторично той

  а като не гласуваш, ще им пръднеш на ...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 45. 45 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Разстроено

  Мъка, мъка, мъкааа... Селяния, простотия, кебапчета и чеснов патриотизъм (дори не коментирам бутафорията с Кракра).

  България не е мръднала и на милиметър от 1944, когато времето спря в тази руска колония на територията на Европа.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 46. 46 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":

  правилно, тавариш никакво гласуване за еврогейци разни, само за спонсорираните борци против европейското робство трябва да гласуват

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 47. 47 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darulio":


  До коментар [#26] от "Darulio":

  Не,живея в Перник и тук така наричаме магистрала Люлин...

 48. 48 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#27] от "nema_labavo":

  Точно магистрала Люлин повече прилича на ускорител за елементарни частици и също има тунел...

 49. 49 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "c.b.o.":

  Прочети малко история-знанието не убива,а само ти отваря очите за да виждаш истината...

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  До коментар [#42] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Тоест искаш да ни убеждаваш, че има бивши комунисти...?!? :)))

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":

  Има 20 града ,освен София!?

  Скоро няма да има 20,а ще останат само 4 или 5-статистиката е неумолима,големите градове засмукват населението,а столицата е направо като черна дупка и каквото попадне в нея вече няма излизане...

  А за хора ,които не са икономически активни град не им трябва и има много приказно красиви места за спокоен живот.

 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":правилно, тавариш никакво гласуване за еврогейци разни, само за спонсорираните борци против европейското робство трябва да гласуват
  —цитат от коментар 46 на Opportunity


  Таварищ ще кажеш на баща си доносника на ДС,не на мен комуне.

 53. 53 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":

  то се вижда кой какъв е

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 54 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ,,Нито един човек от десетината жители на Перник, с които разговаряхме не беше решил дали изобщо ще гласува."

  Нищожен размер на пробата. Типично по журналистически.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#51] от "Нормален гланц":

  Ами дай да я видим тази статистика.За последните 6 години населението на София е нараснало с 28 хиляди души,на Варна с 2000,а на Пловдив с 7000 души.А само за последната година нарастването на София е с 2600 души-0,2 процента.

 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":то се вижда кой какъв е
  —цитат от коментар 53 на Opportunity


  Естествено,че се вижда.Ти си потомствен комунист и като такъв си проводник на идеите на политкоректността,която е марксистка идеология.

 57. 57 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#47] от "Нормален гланц":

  Хаха, доста самокритично. Ами извинявам се за по-резкия тон тогава, аз реших, че незаслужено атакуваш перничани за сметка на люлинци. :Д
  Но да знаете в Перник, че ускорителят оригинално (още преди да я има въпросната магистрала) е тунелът за жк Люлин.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 58. 58 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Защо никой не обича комунисти разбирам, но защо бившите
  съветчици и настоящи путинисти обиждат на комунизъм и марксизъм?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 59. 59 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Защо никой не обича комунисти разбирам, но защо бившитесъветчици и настоящи путинисти обиждат на комунизъм и марксизъм?
  —цитат от коментар 58 на Opportunity


  Цървул нещастен-на единият ми дядо комунистите са конфискували дюкянът,на другият нивите и добитъка .Нарекли са го фашист и шест месеца е лежал в ареста без присъда,щото не е искал доброволно да влезе в ТКЗС .Чичо ми е ранен на границата при опит да напусне комунистическата кочина и три години лежи в затвора.Мен ме пратиха да служа в ж.п войски с циганите и турците като член на семейство"врагове на народа".
  Та най-мразя комунистически боклуци с бащи членове на БКП да ме наричат комунист.
  И Путин е същият боклук като левотолерастите и ако ми цитираш само един мой коментар в негова възхвала и спирам завинаги да пиша във форума.Хайде клеветнико.

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#58] от "Opportunity":

  Путинист ще кажеш на тоя, дето те гледа в огледалото,не на мен, комунистически боклук.

 61. 61 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darulio":

  Естествено,че не съм перничанин,но имам колеги от там и с тях се шегуваме на тема Перник и няма никакъв проблем,все пак това са само безобидни шеги!
  Никой от тях не кара голф обаче,та не знам как ще се възприемат тези шеги от някои голфаджии ,който си носят винкел в багажника!
  Не познавам и никой от Люлин ...

 62. 62 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мусаши":


  Ти си я дал,няма смисъл да я повтарям...

 63. 63 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мусаши":Ти си я дал,няма смисъл да я повтарям...
  —цитат от коментар 62 на Нормален гланц


  Видно е,че няма голям наплив към трите големи града.По-скоро има висока емиграция,която не е отчетена в пълна степен.

 64. 64 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Трагедията бе при Виденов, а и при Олигархски! Къса памет ли имате? Забравихте ли кой бе икономически министър на Виденов?
  —цитат от коментар 37 на vassilun

  "Илия Лазаров (СДС), който е поставен на 17-то последно място припомни, че колкото пъти БСП дойде на власт следва трагедия."

  Та пак питам - каква трагедия се случи при Станишев?
  При Орешарски каква трагедия имаше?
  Нали поддържаш мнението на гербераста, "че колкото пъти БСП дойде на власт следва трагедия"?!?

 65. 65 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  "Имаме свобода на медиите, имаме високо вдигната глава и морала на ГЕРБ", каза още Ковачев. Морал??? Дръжте ме! Не мога да се спра да не гласувам!

 66. 66 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Моля ви , гласувайте за ГЕРБ ! Дайте шанс на Бойко за поне още два мандата !

 67. 67 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 409 Гневно

  Кои идиоти утвърдива тази бутафорна възстановка на крепостта? Все едно тя е правена с кутии за обувки! Ако воѝводата Кракра види това, с което са се съгласили неговите съграждани, със сигурност ще ги изколи всичките! ЩО БУНАК ИМА ПО СВЕТА, ВСИЧКИЯ В ПЕРНИК ЛИ СЕ СЪБРА бе, та и университет ПУТКА създадоха?????

 68. 68 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Все Перник ви е виновен. Опасната дрямка е тази, обзела аврипейците, които в понеделник ще се събудят с Пеевски евродупетат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 69. 69 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3555 Любопитно

  "В града създаден от минната индустрия няма нито един предизборен билборд, плакат или дори обявление."
  ===========
  И кво?
  Вие гласувате за плакат?
  На мен никога не ми е се е случвало.

  Еретик
 70. 70 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#64] от "Virgin":

  Началото на световната икономическа криза, игнорирана напълно от правителството на Станишко.

  При Орешко - КТБ.


 71. 71 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Страшна статия!
  Като започнеш от младия ром и минеш през подлеза, появил се благодарение на ЕС. Зер нашата държава вече и един подлез не може да направи сама.

  Пълна профанизация!!

 72. 72 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Началото на световната икономическа криза, игнорирана напълно от правителството на Станишко.При Орешко - КТБ.
  —цитат от коментар 70 на Basil II


  Правителството на Орешарски падна, за да се случи КТБ - Пеевски искаше да граби.
  И при Станишев нямаше никаква трагедия, икономиката растеше с отлични темпове.
  Трагедията дойде с правителството на ГЕРБ и Симеон Дянков, който вкара икономиката на България във фризера.

 73. 73 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#29:"Virgin"][/quote]

  Ей Г@З червен, знам каква работа свърши Гечев като министър на икономиката. Заплатите бяха по 7 долара.

 74. 74 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darulio":

  Явно при наличието на много елементарни частици тук всяко място с гладък асфалт става за техен ускорител. Първо си беше тунелът за Люлин, после и магистралата с това има /ако вече не я прекръстиха/ също получи това име.
  Аз пък смятам за такъв ускорител Цариградско шосе.

 75. 75 Профил на pamplemousse
  pamplemousse
  Рейтинг: 319 Весело

  До коментар [#41] от "etty1":

  Леле, ма то като Ви чете човек, ще си помисли, че Перник е нещо като Уиндзор...
  Без да никакво обидно отношение към хората от този град, още повече, че жена ми е перничанка (хлапето ми и то е халф перничанче), но Пекин си е специфично местенце и гордите му жители също са специфични екземпляри :)

  А знаете ли как търкат в Перник билетчетата от нац. лотария? - Със зъбче от софиянец.

 76. 76 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Сиво, прашно, без дух, без цвят, без атмосфера- Димитровград, Перник, Девня....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 77. 77 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1605 Весело

  До коментар [#75] от "pamplemousse":

  Нямам тази претенция. Не съм украсявала разказа, сигурно има нотка носталгия по детството. Винаги съм се възмущавала от мразенето по инерция обаче и от етикетите. Ако е от града жена Ви, със сигурност е желязна лейди!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK