Как се гласува на европейските избори на 26 май

Как се гласува на европейските избори на 26 май

© Цветелина Белутова, КапиталНа 26 май българските граждани ще избират седемнадесет представители в Европейския парламент (ЕП). За трети път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.


Кандидатите са общо 318 и са издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа (още за кандидатите четете тук).


За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи, в т.ч. и техните водачи. Прагът за валидност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.
За първи път обаче номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.


Също така за първи път трябва да има възможност за машинно гласуване в 3 хиляди секции в цялата страна. Избирателите мога да решат да дадат вота си по този начин и той ще се зачита.


Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.


Бюлетините - с контролен номер и без плик


Всяка бюлетина за европейските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.


От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. Има и възможност "Не подкрепям никого".


Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна.


В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.


Избирателят се легитимира пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.


Отбелязването на вот - само със син химикал и знаците Х и V


След като вземе бюлетината, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за евродепутат, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.


По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за определен кандидат за евродепутат от листата на предпочитаната политическа формация - нужно е да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да постави Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът не се брои за водача на листата, както е на парламентарни избори.


Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването. От ЦИК обясняват, че е препоръчително да се сгъне два пъти, като отгоре остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.


Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерът върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.


Ако сгрешите бюлетината


Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.


Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК.


При несъответствие на номера на сгрешената бюлетина с номера от кочана тя се обявява за недействителна. Това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък, а избирателят не се допуска повторно до гласуване.


Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.


Гласуване с машини в 3 хиляди секции


Всичките 3 хиляди секции, в които може да се гласува машинно, ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което е по избор и отнема няколко минути.


Осъществяването на правото на глас е като боравене с банкомат, а устройството е зад параван. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. Важно е да се отбележи, че тя е в две страници, а бутон пренасочва към втората. На първа страница са партиите, коалициите и независимите кандидати до номер 18. Избирателят трябва да отиде на втора страница, ако изборът му е формация с номер от 19 нагоре. Има възможност да се отбележи и преференция.


След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.


На изборите е забранено


Предварително раздаване на изборни книжа и материали.


Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.


Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Присъствието в кабината за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.


Присъствието на други лица извън гласуващите в момента избиратели на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.


Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева.


Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.


Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Весело

  То за знаещите и можещите е ясно как се гласува!
  Гласува се с бюлетина номер 13 - ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Гласува се с главата. Ако тя е празна, отиваш за гъби.

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Весело

  Руското посолство не харесва това...не е патриотично...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 4. 4 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  С тези преференции пак ще има объркване - ако например гласуваш за ГЕРБ, но харесваш Джамбазки, въпреки, че той не е от същата партия и го отбележиш, кое е вярното? Т.е. преференцията е задължително за кандидат от същата партия!

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  До коментар [#3] от "mitko11":

  и връзката със статията и главния мозък е ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Гласувай народе!

  Не оставяй на тъмните сили да определят съдбата ти.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#4] от "iliyapopov":

  не ти е лесно с подобни напиращи въпроси ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Весело

  С тези преференции пак ще има объркване - ако например гласуваш за ГЕРБ, но харесваш Джамбазки, въпреки, че той не е от същата партия и го отбележиш, кое е вярното? Т.е. преференцията е задължително за кандидат от същата партия!
  —цитат от коментар 4 на iliyapopov


  Аз не харесвам БСП, ГЕРБ и патреотите, но искам да стана милионер. Как да гласувам за дрогаря Гечев?

 9. 9 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Информацията за машинен вот и секциите с машини в сайта на ЦИК е завряна на майната си, намира се само с търсачка и е файл за даунлоуд.

  Страхливи смотаняци.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Поне вече знаем всичките умнокрасавци, които всички декларираха, че ще гласуват с номер 13. Да напомня, че вотът е таен, другарки и другари.:)

 11. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Омразната на всички

  "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ"

  е с номер 13

  Покажете отвращението си от тях,

  КАТО ЗАДРАСКАТЕ с Х

  номер 13

 12. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Айде ве. Къде ходите. Губеше ми се един умнокрасавците от бройката:) хахаха

 13. 15 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Вероятно само ГЕРБ,БСП,ДПС,ВМРО ще. минат бариерата!

  Другите партийки са много малки за да участват в политиката на европейско ниво!

 14. 16 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "mpq24607239":


  Те пак могат да гласуват за друга партия,но тъй като сега са на работа трябва да покажат,че поддържат правилната партийна линия...

 15. 17 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Лесно ,как!

  С Бюлетина Но 13 !

 16. 18 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Иначе за част от електората най-лесно щеше да е, ако бяха направили бюлетините да са като търкащи се талончета.
  —цитат от коментар 12 на aleks ivan

  ХАхахаххахахаххаха
  Обаче!
  За дебила от коментар 14 и това няма да го оправи !

 17. 19 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Струва ми се на тия избори купеният и феодалният вот няма да е толкова много. Което значи че всеки един нормален глас има по-голяма тежест!!
  —цитат от коментар 11 на aleks ivan


  Герб други гласове освен феодални няма ! Сигурно има няколко идиота, като пишещите тук техни защитничета гниди, но те са много малко !
  Всичко останало гласува за тях, на феодален принцип, или ще излетят от сладката синекурна длъжност или зависимост и тнт....

 18. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#18] от "Matematiks":

  Хахаха умнокрасавците да ме нарече дебил само по себе си е голям смях:)

 19. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Поне вече знаем всичките умнокрасавци, които всички декларираха, че ще гласуват с номер 13. Да напомня, че вотът е таен, другарки и другари.:)
  —цитат от коментар 10 на mpq24607239  Да ти напомня, че в момента НЕ ГЛАСУВАМЕ другарю .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Е, па няма ли някой да каже и къде има гъби по това време и какви са?

 21. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Гласува се самостоятелно и с мислене :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 24 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Броенето ми е по-интересно

 23. 25 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Весело

  А за дебилите от ДБ някой освен роднините ще гласува ли ;)
  Или няма толко глупави та да гласуват за ДБ :)))

 24. 26 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "Рим":

  13/13 анадънму?пожелавам ви размазваща активност,този път поне с 10 глас повече от Десислава Иванчева (подсъдимият кмет на "Младост") и тафров нашият нов Манфред Вебер,нашяит достоен рицар на ишиаса-напред громи чичку Салвини и Орбан,

 25. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  А за дебилите от ДБ някой освен роднините ще гласува ли ;)Или няма толко глупави та да гласуват за ДБ :)))
  —цитат от коментар 25 на mop36557620


  Честно казано нищо вече не ме свързва с моите автентични приятели. Но не съм съгласен да бъдат игнорирани и обиждани. И те имат място под слънцето, и за тях има работа за вършене. Най-ценното при тях е, че са относително почтени и имат принципи за разлика от ШАЙКАТА.

 26. 28 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#19] от "Matematiks":

  Хората ги е страх.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 30 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  То за знаещите и можещите е ясно как се гласува! Гласува се с бюлетина номер 13 - ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
  —цитат от коментар 1 на Рим


  Не знам колко си знаещ и можещ, но бюлетина с номер 13 няма да има. Бюлетината е една, с имената и номерата на партиите. Да не вземеш да вдигаш скандал в секцията, че няма бюлетина № 13!

 29. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нормален гланц":

  Затова пък дебилите са много и постоянно се увеличават.

 30. 32 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 542 Весело

  Поне вече знаем всичките умнокрасавци, които всички декларираха, че ще гласуват с номер 13. Да напомня, че вотът е таен, другарки и другари.:)
  —цитат от коментар 10 на mpq24607239


  Не съм ти ни другар, ни другарка! :)
  Тайната на вота е право, не задължение!
  И ти тълкуваш закона неправилно - също като комунистическата ЦИК!

 31. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 571 Весело

  Аз смятам да гласувам за г-н Александър Йорданов преференциално! Той е истински десен седесар, демократ, гражданин за евроатлантическо развитие, патриот, антикомунист и русофоб, който се бори за пълна ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ЛУСТРАЦИЯ! Много ме кефи!
  Не е като ония леви либерали от автентичната десница :)))))

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 34 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  Имаш ли някакви статистически данни или съдиш само по приятели,роднини и познати?

 33. 35 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 692 Весело

  Как се гласува на европейските избори на 26 май?

  До коментар [#2] от "truly":
  Гласува се с главата, а ако тя е "празна", отиваш за гъби или "на кино" и настъпваш за пореден път "мотиката" та след изборите да не ти се налага да търсиш КОЙ ти е виновен .....?!.

 34. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Гласува се с акъл, и нека да употребим правото си на глас.

 35. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Гласува се с акъл, и нека да употребим правото си на глас.

 36. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#17] от "Matematiks":

  Лесно ,как!

  С Бюлетина Но 13 !

  Ааа на №13 аз никога не залагам, кутсуз число ми е

 37. 39 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#30] от "aralambi":

  ,,...но бюлетина с номер 13 няма да има....,,

  Ааа как тъй да нема ве? Той Рим е от умните и красивите и ги знай тес ми ти работи, ма язе на тринайсто число нивга не залагам, кутсуз ми е

 38. 40 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Неутрално

  На изборите за европейски парламент на 26.05.2019 се гласува с бюлетина номер 13.
  Всички останали бюлетини ще се считат за невалидни.

 39. 41 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#10] от "mpq24607239":
  "Поне вече знаем всичките умнокрасавци, които всички декларираха, че ще гласуват с номер 13. Да напомня, че вотът е таен, другарки и другари.:)"

  Ами подай жалба в ЦИК бе, Умнико! Това си е направо изборно престъпление. Обади се и на Цацаров, нали сте си близки.

 40. 42 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 297 Разстроено

  До коментар [#2] от "truly":

  Много е важно и със какво е пълна, защото пълнежа определя и сърбежа, но така или иначе никой от предложените кандидати , няма да е загрижен ,за мен, или за тати. Да не говорим за смешният факт , че избирателните списъци и тяхното изготвяне отговарят на партийните интереси , които почти никога не съвпадат с националните и са на светлини години от общонародните .Не съществува механизъм за влияние при избора на кандидат и гражданите с добро обзавеждане на горният етаж , го знаят добре, системата е :-"Апетитът идва с яденето." Другото се нарича ;Отваряне на кутията с локумите ,които преди изборите са най -големи и най-много,просто ялова и зловредна реторика и текезесарски амбиции.

 41. 43 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 297 Разстроено

  До коментар [#37] от "Peni Nikol":

  Гласува се по съвест и по убеждения ,в краен случай с ум , с акъл ,гласуват на изток от босфора, етимологията на думата е турцизъм. Следователно Вие можете и да не гласувате.

 42. 44 Профил на raymen
  raymen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гласувайте с не избирам никого! Само така ще бъдат наказани демократите от последните 30 години.

 43. 45 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 297 Разстроено

  До коментар [#11] от "aleks ivan":

  Какъв е смисълът вота да има тежест ,когато кандидатите са леки и не сме ги избирали ние. Ако имаше малко хляб , щяхме да си направим попара , но то пък няма мляко.

 44. 46 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 821 Неутрално

  В деня на изборите- Европрогнози за България
  Европейските избори се владеят от партиите, местата са разпределени между тях. Нашият народ тотално мрази всичките си партии, знае за фалшификациите в ЦИК от партията стояща начело на ЦИК, за това ще гласуват „ с не избирам никого”. Само така той мисли , че ще бъдат наказани “демократите” ни политици от последните 30 години. Ще глусават само тези, които седят на копанката на една или друга партия.
  Начело на ЦИК стои ГЕРБ и той ще определи КОЙ КОГО?
  Добре са се ориентирали демУкрЯтите от бившото СДС- едните към БСП, другите към ГЕРБ. И двете посоки са под диригентската палка на бай Сорос.
  Водачът на Сороска тайфа на СДС- Сашо Йорданов директно излиза като кандидат на ГЕРБ, защото добре знае, че Бат Боко и неговата СиБанка сега са банката на Сорос и под чехъла на Сорос. Сашо Йорданов в своята програма е сложил политиката на Сорос- от една страна Сорос първосигнално сечи Русия за враг № 1 , от друга страна и прибира парите в своите банки, от трета страна с нарастване мощта на ЕС , еврото стана заплаха за долара за мястото му на първа световна разменна валута и ще подрива ЕС отвътре.
  Джамбазки ВМРО беше избран преди 5 години за евродепутат с цигански гласове, като обещаваше на циганите, че ще ги трудоустрои. След 5 години се видя, че Джамбазки не трудоустрои нито един циганин, за това си загуби гласоподавателите си е втори европарламент едва ли ще има за него. :D

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 45. 47 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Почти прогноза- Български евроизбори през крив макарон
  Европейските избори се владеят от партиите, местата са разпределени между тях. Нашият народ тотално мрази всичките си партии, знае за фалшификациите в ЦИК от партията стояща начело на ЦИК, за това ще гласува „ с не избирам никого”. Само така той мисли , че ще бъдат наказани “демократите” ни политици от последните 30 години. Ще глусават само тези, които седят на олигархичната копанка на една или друга преходна партия.
  Начело на ЦИК стои ГЕРБ и той ще определи КОЙ КОГО?
  Добре са се ориентирали демУкрЯтите от бившото СДС- едните към полата на БСП( от Демократична България), другите към мишницата на ГЕРБ. И двете посоки са под диригентската палка на бай Сорос.
  Водачът на Сороска тайфа на СДС- Сашо Йорданов директно излиза като кандидат на ГЕРБ, защото добре знае, че сега ГЕРБ ще посочи кой да бъде избран, отделно банката на бат Боко СиБанка е банката на Сорос и мястото му на евродепутат е вързано.
  Сашо Йорданов в своята програма е сложил политиката на Сорос- от една страна Сорос първосигнално сочи Русия за враг № 1 на САЩ, от друга страна и прибира парите в своите банки, от трета страна с нарастване мощта на ЕС , еврото стана заплаха за мястото на долара като първа световна разменна валута и „ще подрива ЕС отвътре“.
  Джамбазки ВМРО беше избран преди 5 години за евродепутат с цигански гласове, като обещаваше на циганите, че ще ги трудоустрои. След 5 години се видя, че Джамбазки не трудоустрои нито един циганин, за това си загуби гласоподавателите си е втори европарламент ще види през крив макарон :D

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 46. 48 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Някой има българите за глупаци. В изборните списъци имало 6,6 милиона избиратели! Ами то в България няма толкова пълнолетни хора. Наскоро имаше кратко съобщение как сме паднили под 7 милиона жители. Както казваше един познат сириец - избягал от рая на демокрацията там: На мен ми се полага една бюлетина. И да отида да гласувам, и да не отида, все някой ще я пусне. Добри хора все ще се намерят ...

  master
 47. 49 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 613 Неутрално

  ГЛАСУВА СЕ ПО МУТРЕНСКИ , ПОИСКАХ ДА ГЛАСУВАМ МАШИННО ,МУТРАТА МИ КАЗА НЕ СТАВА В ЦЕЛОТО УЧИЛИЩЕ БИЛИ САМО ЧЕТИРИ МАШИНИ , ИЗЛЪГАХА ВИ И ТОЯ ПЪТ А МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ Е ПАРТЕНКА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK